Connect with us

Politika

AMERIKA UVELA SANKCIJE DODIKOVOJ DJECI, on komentarisao “U jeku rata u Izraelu imaju vremena za moju PORODICU”

Ministarstvo finansija SAD na listu je uvrstilo dvije osobe i četiri kompanije koje čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, saopšteno je danas iz Američke ambasade u BiH.

Sankcije su naime uvedene Igoru i Gorici Dodik zbog povezanosti sa njihovim ocem.

-Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bh. entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji – dodaje se u saopštenju.

Iz Ambasade SAD navode da je Dodik bio član Predsjedništva BiH i “uveliko je poznat po otvorenom pozivanju na i djelovanju u pravcu jednostranog prenosa državnih nadležnosti sa državnog nivoa BiH na RS, jedan od dva entiteta koji čine BiH”, prenose Nezavisne.

Tvrde da je “Dodik koristio i koristi službeni položaj u BiH za akumuliranje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, mito i druge oblike korupcije”.

-Njegova etno-nacionalistička retorika podjele odražava njegove napore da ostvari ove političke ciljeve i odvuče pažnju od sopstvenog koruptivnog djelovanja. Pored toga, Dodik javno ponižava druge etničke i vjerske skupine u BiH čime produbljuje podjele i politički ćorsokak – tvrde oni.

-Uz finansijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija koje su danas uvrštene na listu, Dodik je uključen u koruptivne aktivnosti koje mu omogućavaju ličnu finansijsku i političku stabilnost nauštrb građana BiH koji žive u Republici Srpskoj – rekao je podsekretar za borbu protiv terorizma i za finansijski obavještajni rad Ministarstva finansija, Brian E. Nelson i dodao:

Navode da će nastaviti pozivati na odgovornost one čije aktivnosti doprinose degradaciji i podrivanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sjedinjene Države, podsjećaju, sankcionisale su Dodika 05. januara 2022 . u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u kršenju, ili zbog djela koja predstavljaju opstrukciju ili prijetnju provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i zbog koruptivnog djelovanja. Sjedinjene Države su takođe, prije toga, 17. jula 2017. Dodika uvrstile na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 13304 zbog opstrukcija Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nedavno, u junu 2023, u Narodnoj skupštini RS, Dodik je, kako navode, predložio usvajanje zakona pod naslovom “Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Narodnoj skupštini RS” čija je namjera da se odluke Ustavnog suda BiH proglase neprimjenjivim u RS, što predstavlja opstrukciju i prijetnju provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik u BiH iskoristio je svoja ovlaštenja u julu 2023. godine i poništio taj zakon javno ga osudivši kao zakon kojim se podriva regionalni ustavni poredak, vladavina zakona i raspodjela ovlasti. Dodik je potpisao ukaz čime je zakon stupio na snagu 07. jula 2023. uprkos tome što ga je visoki predstavnik poništio. Posljedica toga je da je najviši pravosudni organ u Bosni i Hercegovini podigao optužnicu protiv Dodika zbog ignorisanja ovih odluka.

Evo koje kompanije su sankcionisali:

– Kompanije sa sjedištem u RS Global Liberty d.o.o. Laktaši (Global Liberty), Agro voće d.o.o. Laktaši (Agro voće), Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik s.p. Banja Luka (Agape), i Fruit Eco d.o.o. Gradiška (Fruit Eco) predstavljaju skup subjekata koji posluju u BiH uključujući sektore ugostiteljstva i veleprodaje. Svi navedeni subjekti primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice – dodaje se u saopštenju.

Tvrde da su današnje sankcije nadogradnja prethodnih sankcija SAD i viznih ograničenja čiji je cilj isticanje odgovornosti osoba koje doprinose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije.

-Ove aktivnosti dijelom su širih nastojanja vlasti SAD na promociji mira, stabilnosti i funkcionalne, demokratske provedbe vlasti u regiji Zapadnog Balkana – ističe se u saopštenju.

Kćerka predsjednika RS Gorica Dodik na društvenoj mreži Iks je kratko prokomentarisala sankcije:

-Šmrc, baš me je potreslo -napisala je uz to podijelivši tekst o sankcijama.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da SAD stave na “crnu listu” i nerođenu djecu njegove porodice, neće im proći plan uništenja Republike Srpske dok je on predsjednik Republike.

-Drago mi je što su s liste skinuli sina Radovana Karadžića, i vjerovatno u strahu da na toj listi nema djeteta predsjednika Republike Srpske brže bolje su stavili i mog sina i moju kćer – istakao je Dodik, prenosi Srna.

Na pitanje da prokomentariše to što su SAD uvele sankcija njegovoj djeci, Igoru i Gorici, Dodik je rekao da nije začuđen tom odlukom znajući da američki ambasador u BiH Majkl Marfi bjesni po Sarajevu.

-Samo sam iznenađen da u jeku sukoba na Bliskom istoku i Ukrajini, SAD imaju vremena za moju porodicu. Kad smo kod porodica, i sinova i kćeri, meni i svjetskoj javnosti je poznato da je upravo sin američkog predsjednika u središtu korupcionaške afere – naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Politika

DODIK BEZ DLAKE NA JEZIKU “Hrvatska bi sada trebalo da ćuti”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi Hrvatska poslije sponzorisanja rezolucije o Srebrenici trebalo da ćuti jer je upravo NDH počinila je nesporan genocid nad srpskim narodom.

Dodik je rekao Srni da se šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman danas, nakon sponzorisanja rezolucije, poziva na održivost BiH kao zajednice dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, a nije mu smetalo što je sporna rezolucija stigla u UN upravo kršeći načela koja on danas promoviše.

– Nije mu smetalo ni to što su za rezoluciju u UN lobirala dva bošnjačka člana Predsjedništva. A načela jednakosti se sjetio zbog knjige koja je promovisana u Sarajevu, a koja Srbiju i Hrvatsku tretira kao agresore na BiH – rekao je Dodik nakon što je Grlić Radman reagovao zbog knjige koja uključuje i Hrvatsku kao agresora, navodeći da je to neprihvatljivo i da je Hrvatska aktivno učestvovala u održivoj BiH.

Ako regularna vojska Hrvatske nije bila u građanskom ratu na teritoriji BiH, Dodik je rekao da bi bilo dobro da Grlić Radman objasni ko je sravnio sa zemljom Mrkonjić Grad.

– Naravno da je Hrvatska aktivno učestvovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala nijednu vojnu jedinicu na teritoriji BiH. O učešću Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud kvalifikujući to kao udruženi zločinački poduhvat – napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Hrvatska se u BiH više puta javlja kao sponzor, s tim da bi neka sponzorszva sada rado zaboravila, ali ne može zbog presuda Suda na čije odluke se Radman danas poziva, ali u drugom kontekstu.

– Hrvatska bi sada trebalo bar da ćuti jer je upravo NDH počinila najveće zločine na ovom prostoru, počinila je nesporan genocid nad srpskim narodom – zaključio je Dodik.

Radman je reagovao je zbog knjige koja je predstavljena u Sarajevu, u izdanju jednog bošnjačkog udruženja, navodeći da će se morati objasniti narativ kojim se “iskrivljuju činjenice i istorijska istina”.

Grlić Radman je istakao da se nikako ne mogu upoređivati uloga Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu, istakavši kako “ne bi bilo cjelovite, nezavisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata”.

Srna

Nastavi čitati

Politika

Od 193 zemlje, 109 nije bilo za rezoluciju, KAKAV JE TO USPJEH?

Vučiću ni velika Amerika, ni čitava EU, nisu mogli ništa – zaključuje se iz reči bosanskog novinara Senad Hadžifejzovića na Fejs televiziji, dok uzrujano govori o debaklu rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, tačnije debaklu namera njenih tvoraca i sponzora.

– Od 193 zemlje, 109 nije bilo “za”! Kakav vam je to uspjeh?! Čime se Lagumdžija hvali? – upitao je Hadžifejzović.

– 83 glasova za rezoluciju je malo. 19 glasova protiv je mnogo. 68 država suzdržano – to je previše. 21 država nije glasala – takođe previše. Od 193 zemlje 109 nije bilo za rezoluciju, 84 jeste. I kakav je to uspjeh? Genocid u Srebrenici, kao i u Ruandi, traži konsenzus, jedan glas čitavog svijeta. I čime sebe hvali Lagumdžija? Čak ni velika Amerika, Kanada, Australija, čak ni čitava Evropska unija, čak ni čitava Organizacija islamskih zemalja, nisu uspjele da skupe više od 84 glasa, a Lagumdžija se hvali da je to on. Čak 38 sponzora, i to onih najvažnijih, najsnažnijih država, jedva je uspelo da izlobira, ubjedi, i to mjesecima, još samo dodatnih 46 zemalja, a on se hvali – ističe Hadžifejzović u emisiji.

Nastavi čitati

Politika

PANDUREVIĆ PORUČILA “Ili ostavka ili smjena, DA – AMIDŽIĆ JE ODOBRIO NOVAC”

“Služeći se Gebelsovom metodom da sto puta ponovljena laž postaje istina, ministar finansija Srđan Amidžić nastavlja tvrditi kako nije odobrio novac Centralnoj izbornoj komisiji po Zakonu o finansiranju institucija BiH koji je nametnuo Kristijan Šmit. Umjesto što se hvalisa kako je njegov zamjenik iz reda bošnjačkog naroda odobrio poslednju tranšu CIK-u, trebao bi da podnese ostavku jer u tom slučaju nije u stanju zaštititi zakonitost u radu Ministarstva finansija”, izjavila je Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS, komentarišući današnju Amidžićevu pres konferenciju i tvrdnje koje je iznio.

“Da – Srđan Amidžić je odobrio CIK-u 7,2 miliona KM za provođenje izbora i na toj instrukciji stoji njegov potpis. Postupio je po Šmitovom zakonu, iako se Šmita verbalno odriče. Odobrenje za dodatna sredstva u iznosu od četiri miliona KM potpisao je Amidžićev zamjenik Muhamed Hasanović. Zakon o Savjetu ministara BiH je jasan, zamjenik ministra tako nešto ne može uraditi
bez saglasnosti ministra”, objašnjava Pandurevićeva.

Ona ističe da nakon ovog treba da odu ili Amidžić ili Hasanović.

“Hvala Bogu, ministar je živ, zdrav i nije spriječen da obavlja svoj posao. Ako je Hasanović postupio mimo zakona i bez njegove saglasnosti odobrio novac, prekršio je zakon i Amidžić mora zatražiti njegovu smjenu. Takođe, morao je stopirati izvršenje Hasanovićeve odluke. Kako to nije uradio, treba i on da ode jer očito nije u stanju valjano i savjesno da radi svoj posao”, kaže
Pandurevićeva.

Ona dodaje da je čvrsto uvjerena da Amidžić obmanjuje javnost i da je pribjegao onoj narodnoj “da se Vlasi ne dosjete” i dao saglasnost svom zamjeniku da CIK-u odobri dodatna sredstva.

“Ako to nije uradio, onda vjerujem da će još ujutro stopirati Hasanovićevu odluku i zatražiti njegovu odgovornost. No, znamo da on to neće uraditi jer on lično stoji iza odluke. To što vrijeđa opoziciju ne mijenja činjenicu da govori neistine i da postupa po Šmitovim zakonima. Možda je previše očekivati da hrabro stane iza svojih odluka i kaže: `Da, priznao sam Šmita ne bi li ga odobrovoljio da zažmuri na kupovinu Radišićeve zgrade. Da, dao sam novac CIK-u jer sam za provođenje izbora i od Izbornog zakona Republike Srpske nema ništa”, zaključila je Pandurevićeva.

(BN)

Nastavi čitati

Aktuelno