Connect with us

Društvo

ELEKTROPRIVREDA SRPSKE RASKINULA KOLEKTIVNI UGOVOR! Odluku donio kolegij direktora

Kolegij direktora Mješovitog holdinga „Еlektroprivreda Republike Srpske“ donio je danas Odluka o otkazivanju Kolektivnog ugovora za zaposlene u Еlektroprivredi Srpske.
Na kolegiju, koji je održan 20. oktorbra, razmatrana je aktuelna problematika u radu i poslovanju Holdinga.

“Imajući u vidu jasne odredbe Zakona o električnoj energiji i akte Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, koje definišu da je djelatnost distribucije strogo regulisana djelatnost, te da elektrodistributivna preduzeća u sistemu Holdinga imaju obavezu da svoje poslovanje prilagođavaju regulatorno odobrenim okvirima, donesen je jednoglasan zaključak o potrebi odvojenog kolektivnog pregovaranja“, naveli su iz ЕRS-a.

Slijedom navedenog, a na osnovu zaprimljenih odluka i podnesaka od strane distributivnih preduzeća, kojim su isti istakli neophodnost odvojenog kolektivnog pregovaranja sa sindikalnim organizacijama u svojim preduzećima, i povlačenja saglasnosti i ovlaštenja da se u njihovo ime pregovara, 3. novembra je donesena Odluka o otkazivanju Kolektivnog ugovora za zaposlene u MH “Еlektroprivreda Republike Srpske”.

U skladu sa odredbama Zakona o radu, odredbe Kolektivnog ugovora važe najviše 60 dana od dana podnošenja otkaza Kolektivnog ugovora, a u roku od 15 dana Poslodavci u sistemu MH „ЕRS“ imaju zakonsku obavezu da otpočnu pregovaranje sa sindikalnim organizacijama u svojim preduzećima, a sve s ciljem zaključenja Kolektivnog ugovora kod poslodavca.

“Intencija je da se s obzirom na elektroprivredne djelatnosti, odvojeno posmatraju elektrodistributivna preduzeća, proizvodna preduzeća i Matično preduzeće koje se bavi trgovinom i snabdijevanjem električnom energijom“, dodaje se u saopštenju.

S tim u vezi Poslodavac MH „ЕRS“ MP a.d. Trebinje je uputio poziv za pregovore sa Sidnikalnom organizacijom Matičnog preduzeća za srijedu, 15. novembra.

Kako kažu u ЕRS-u, u procesu odvojenog kolektivnog pregovaranja je bitno sagledati sva primanja zaposlenih, sa osnovnim ciljem razdvajanja rada od nerada, i pokušati iznaći mogućnosti za veća primanja radnika u proizvodnim preduzećima.

Društvo

SUTRA BEZ STRUJE ostaje više ulica i naselja u Banjaluci

Električnu energiju sutra od osam do 10.30 časova neće imati dijelovi naselja: Debeljaci, Ponir i Bijeli Potok.

“Bez struje ostaju i dijelovi naselja: Obilićevo i Starčevica od 8.30 do 10 časova, te od devet do 11 časova dio naselja: Kola Milakovići”, istakli su oni.

Kako dodaju sutra od 10 do 12 časova struju neće imati dijelovi ulica: Kosovke djevojke i Save Ljuboje br.18, te od 11.30 do 13.30 dijelovi naselja: Bukvalek i Donja Kola.

“Električnu energiju neće imati od devet do 14 časova dijelovi ulica: Serdara Janka Vukotića i Dubička, te dijelovi naselja: Česma i Motike”, kazali su oni.

Nastavi čitati

Društvo

NOĆ MUZEJA OBILJEŽEN ŠIROM BiH: Evo kako je bilo u Banjaluci, Trebinju, Sarajevu, Brčkom

Muzeji širom BiH otvorili su svoja vrata za sve posjetioce u okviru manifestacije “Noć muzeja”.

I ove godine ova posebna noć za kulturu obilježena je u muzejima širom Bosne i Hercegovine, a ovogodišnja tema „Muzeji za obrazovanje i istraživanje” naglasila je ključnu ulogu kulturnih institucija u pružanju savremenog digitalnog obrazovnog iskustva.

Banjalučani su sinoć uživali na dvije lokacije – u Muzeju savremene umjetnosti, gdje je program počeo predavanjem Uroša Krčadinca o projektima generativne i algoritamske umjetnosti “Androidi ne sanjaju ništa”. Publika je uživala i u izložbi “Licem u lice”, grafičkog dizajnera Mirka Ilića. Na samom objektu Muzeja savremene umjetnosti publika je mogla da pogleda 3D video-maping autora Mladena Đukića, dok je DJ Marko Vuković priredio muzički spektakl.

Istovremeno, posjetioci Muzeja Republike Srpske uživali su u izložbi “Zlatno doba rokenrola” autorke Tamare Lukač Lazarević, a u ovom muzeju priređene su i radionice i kvizovi za publiku svih uzrasta. Publiku je na kraju večeri zabavljala grupa “Perfect strangers”.

Brčko ove godine manifestaciju “Noć muzeja” obilježava bogatim programom koji će trajati do 29. maja. Manifestacija je otvorena sinoć izložbom “Muzej u Brčkom” nakon čega je održana serija predavanja “Brčanska baština”.

Noć muzeja obilježio je i Muzej Hercegovine u Trebinju muzejskim radionicama za predškolce i osnovce, a zatim je otvorena izložba radova Likovnog ateljea za odrasle ‘Cerovac’ iz Trebinja. Stručnim vođenjem kroz izložbu ‘Nikola Tesla – Čovek iz budućnosti’ Vladimira Perića, autora i kustosa Muzeja Nikole Tesle iz Beograda zaokruženo je dvomjesečno gostovanje ove izložbe. Obilježavanje ove manifestacije, kao i svake godine, upotpunili su učenici trebinjske Muzičke škole koji su priredili koncert.

Sarajevo se takođe pridružilo brojnim gradovima u BiH i Evrope u obilježavanju Noći muzeja. Program je priređen u Zemaljskom muzeju, Muzeju Sarajeva i Historijskom muzeju gdje je organizovan bogat program za sve posjetioce, a najmlađi su uživali u istraživanju muzeja.

Јedinstven umjetnički spektakl “Noć muzeja”, realizuje se u više od 3.000 muzeja i više od 30 evropskih zemalja, a prvi je održan 1997. godine u Berlinu pod nazivom “Duga noć muzeja”.

Osnovna ideja Noći muzeja je da se široj publici, a prije svega mladima, omogući da muzeje posjete van redovnog muzejskog radnog vremena, u vrijeme koje uobičajeno posvećuju zabavi. Da bi se muzejska djelatnost dodatno popularizovala u tim večerima se za publiku, pored otvaranja vrata stalnih postavki i povremenih tematskih izložbi, organizuju i raznovrsni edukativni, kulturni i zabavni animatorski programi. Nerijetko se omogućuje ili potpuno besplatan ulaz, ili se ulaznice naplaćuju po simboličnoj cijeni, s tim što važe za sve muzejske i galerijske institucije u gradu i njegovom okruženju.

Nastavi čitati

Društvo

U DOBOJU POLOŽEN VIJENAC najmlađem borcu SPOMENKU GOSTIĆU

Ministar porodice i demografije Srbije Milica Đurđević Stamenkovski i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić danas su u Doboju položili vijenac kod spomen-biste Spomenka Gostića, najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske.

Stamenkovska je napomenula da je Gostić stradao kao dječak, ali da je uprkos tome imao uvjerenja i donio određene odluke i izbore.

– Ratni uslovi prinudili su ga da odraste preko noći i na nama kao predstavnicima rukovodstva Srbije i Republike Srpske je da budućim generacijama, našoj deci i omladini obezbedimo mir, jaku i stabilnu državu, čvrste institucije koji će omogućiti sigurnu budućnost – rekla je Stamenkovska.

Jerinić je rekao novinarima da je Gostićeva žrtva simbol kako se voli i brani svoje ognjište.

Gostića je posthumno Medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” ove godine odlikovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Spomen-bista najmlađem borcu nalazi se u porti Crkve Rođenja Presvete Bogorodice.

Stamenkovska danas u Doboju učestvuje u velikoj porodičnoj šetnji, manifestaciji koju povodom Svjetskog dana porodice organizuju Udruženje porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” Republike Srpske, dobojska udruženja višečlanih porodica “Četiri plus” i “Ponos”, te grad Doboj.

Predviđeno je da se učesnici manifestacije kreću od Sabornog spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice do Parka narodnih heroja, gdje će biti organizovan odgovarajući kulturni program.

Nastavi čitati

Aktuelno