Connect with us

Politika

NEŠIĆ UZ DODIKA “Imovina je CRVENA LINIJA, ako je pređete Srpska spremna da ide u disoluciju”

Pitanje imovine je riješeno i ona pripada Republici Srpskoj, a ukoliko se pređe ta crvena linija Republika Srpska zadržava pravo da preduzme korake u skladu sa pravom svakog naroda na samoopredjeljenje, rekao je danas ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

“Vjerujem da Kristijan Šmit, koji nije visoki predstavnik, neće preći crvenu liniju, ali da mu poručimo da su Republika Srpska i njeni funkcioneri spremni da, ukoliko se to desi, zauzmu jedinstven stav i idemo u disoluciju”, rekao je Nešić novinarima nakon sjednice Savjeta ministara, prenosi Srna.

Govoreći o zakonu o Ustavnom sudu i zakonu o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu, Nešić je naveo da to pitanje treba riješiti što prije, te da Ustavni sud bude na principima konstitutivnosti naroda i ustavnog poretka BiH, odnosno dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Odgovarajući na pitanje o izjavama ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH) Rama Isaka koji je rekao da će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik biti uhapšen ukoliko proglasi nezavisnost Republike Srpske, Nešić je naglasio da predsjednika Republike Srpske neće uhapsiti niti Isak, niti bilo ko drugi.

Isak je danas reagovao na izjavu Dodika da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnik nametne zakon o državnoj imovini BiH.

Politika

CVIJANOVIĆ “OSULA PALJUBU” PO CIK-u! “Nečuvena i sramna odluka o ZABRANI učešća SDS-u na IZBORIMA”

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, izjavila je da je skandalozna, nečuvena i sramna odluka Centralne izborne komisije BiH o zabrani izlaska na izbore Srpskoj demokratskoj stranki, kojom se podrivaju temelji demokratije u Republici Srpskoj i BiH.

Cvijanovićeva je istakla da je tragično to što domaće institucije nastupaju tako restriktivno prema pravnim i fizičkim osobama, a na primjeru SDS, vidimo i političkim subjektima bez bilo kakve sudske presude, već samo zato što je neko iz inostranstva ili neka tuđa vlada odlučila da joj nešto nije po volji.

– Ovo je još jedan dokaz da je ovaj saziv CIK BiH ništa drugo do poluga u rukama stranaca. Zaista se postavlja pitanje zašto su banke u potpunosti gasile tekuće i druge račune umjesto da su onemogućile one funkcije koje se i prate po pravilima Ofaka – ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je apsolutno neprihvatljivo da se u podaničkom maniru samo izignoriše situacija u kojoj se našao SDS i da je CIK BiH tako olako pristao da onemogući ravnopravno učešće svih političkih subjekata u izbornom procesu.

– Ovo je brutalni napad na demokratiju, isto kao što je i pojava u kojoj neki stranac pojedinac može nametnuti izmjene krivičnog, izbornog ili bilo kojeg drugog zakona, umjesto institucija koje su za to ovlaštene i po Ustavu i po zakonu – zaključila je Cvijanovićeva.

Srna

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ PORUČIO da će se SDS svim sredstvima boriti da SUDSKIM PUTEM OSPORI odluku CIK

Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke, komentarisao je odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da je njegovoj stranci zabranjeno kandidovanje na narednim lokalnim izborima.

Rekao je da odluku još nije vidio i da je ne može komentarisati, ali je izrazio uvjerenje da će glasači u oktobru imati priliku da glasaju za njih, bilo na osnovu prijave za izbore koju su podnijeli, bilo na novoj listi pod drugim imenom, koja je, takođe, prijavljena.

Rekao je da će se SDS svim sredstvima boriti da sudskim putem ospori ovu odluku.

– Smatramo da smo kao stranka koja nije zabranjena diskriminisani, mi i naših sto hiljada birača kojima se onemogućava da izraze svoju političku volju – rekao je Miličević, pišu Nezavisne novine.

Ukoliko budu prisiljeni da na izbore izađu pod “rezervnim imenom”, rekao je da će im biti znatno otežano učešće na izborima, ali da ih to neće spriječiti da se kandiduju.

Nastavi čitati

Politika

CIK odbacio prijavu SDS-a, NE MOGU NA LOKALNE IZBORE

Centralna izborna komisija BiH odbacila je prijavu Srpske demokratske stranke za učešće na lokalnim izborima u oktobru ove godine.

Sa pet glasova članova CIK-a za odbacivanje prijave i jednim glasom protiv (Suad Arnautović) SDS-u je zabranjeno da učestvuje na izborima.

Kako je pojašnjeno na upravo završenoj sjednici CIK-a, SDS ne ispunjava propisane uslove zbog toga što je račun stranke za finansiranje kampanje otvoren na fizičko lice.”Činjenica je da stranka ne može otvoriti račun iako joj nije zabranjeno političko djelovanje. Što se tiče svih ostalih zakonskih uslova ona ih ispunjava, ali je evidento da račun ne ispunjava”, rekla je Vanja Bjelica Prutina pitajući se kako smo došli do toga da stranka koja je uvijek učestvovala na izborima sada ne može da učestvuje, istovremeno odgovarajući da je to pitanje za neke druge.

S druge strane Suad Arnautović, član CIK-a kaže da račun za finansiranje kamapanje otvara lice kojeg ovlasti politička stranka ili nezavisni kandidat.

“Šta će biti prilikom izvještavanja o tom potom, a moje mišljenje je da nema prepreke”, rekao je Aranutović.

Istovremeno, CIK je odobrio učešće na izborima za 82 stranke među kojima su SNSD, US, DNS, NPS, PDP, NF Jelena Trivić itd.

Inače, Srpska demokratska stranka prijavila se za učešće na izborima kao SDS, ali i kao Srpska demokratska stranka-Volja naroda.

Nastavi čitati

Aktuelno