Connect with us

Politika

POSAO IZ SNOVA! Odlično plaćen nerad delegata! POČETNA PLATA im 5.200 KM, a aktivnost NULA

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu se proslavili po nekoj aktivnosti na sjednicama u prvoj godini mandata.

Za razliku od Predstavničkog doma, gdje nerijetko sjednice traju po šest i više časova, na Domu naroda se tačke dnevnog reda rješavaju po kratkom postupku.

Na sjednicama ovog doma, koju broji 15 delegata, u prvoj godini mandata, a prije sjednice koja je održana u četvrtak, je postavljeno svega 46 poslaničkih pitanja za različite državne institucije, što je 3,06 pitanja po delegatu. Primjera radi, na sjednicama Predstavničkog doma je postavljeno 278 poslaničkih pitanja, što je 6,61 pitanje po poslaniku ili više nego duplo.

Slabi i sa inicijativama
Ni jedno poslaničko pitanje nisu postavili Nikola Špirić (SNSD) i Radovan Kovačević (SNSD), dok su ih najviše postavili Zlatko Miletić (Za nove generacije), Džemal Smajić (SBiH) i Ilija Cvitanović (HDZ 1990). Miletić je postavio 10 pitanja, Smajić osam, a Cvitanović šest.

Što se tiče delegatskih inicijativa situacija je još gora, pa ih je u prvoj godini pokrenuto svega šest ili 0,4 inicijativa po delegatu. Na sjednicama Predstavničkog doma, primjera radi, pokrenuta je 41 inicijativa, što je 0,97 inicijativa po poslaniku ili skoro 150 odsto više.

Čak je 11 delegata nije pokrenulo ni jednu delegatsku inicijativu u prvoj godini mandata, a to su: Dragan Čović (HDZ BiH), Dženan Đonlagić (DF), Marina Pendeš (HDZ BiH), Nikola Špirić (SNSD), Radovan Kovačević (SNSD), Safet Softić (SDA), Snježana Novaković Bursać (SNSD), Sredoje Nović (SNSD), Šefik Džaferović (SDA), Zdenko Ćosić (HDZ BiH) i Želimir Nešković (SDS).

Visoke plate
Tri inicijative pokrenuo je Kemal Ademović (NiP), a po jednu Džemal Smajić, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić.

Ovaj nerad je skupo koštao i građane. Nakon što je u martu usvojen prijedlog prema kojem je podignuta osnovica za parlamentarce, njihova osnovna plaća iznosi oko 5.200 KM. Osim toga, oni imaju pravo i na paušale koji iznose oko 700 KM, ali i na topli obrok, putne troškove, troškove za odvojeni život, regres za godišnji odmor te naknadu za rad u komisijama.

Avaz

Politika

DODIK PLANIRA IZBORE NA PROLJEĆE? “Postoji, doduše, i drugi način – da napravimo opstrukciju”

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da zbog procedura Izborni zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu u narednih mjesec dana i da će se morati prijaviti na ove lokalne izbore, ali da postoji i način da se izbori održe na proljeće.

“Nismo uspjeli u rokovima, moraćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerovatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacićemo se na primjenu našeg zakona, koji propisuje da prestaju da važe prava da Centralna izborna komisija BiH u Republici Srpskoj sprovodi izbore”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da su za dvije godine i opšti izbori, koje će Srpska sprovesti po svom zakonu.

” Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da zbog procedura Izborni zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu u narednih mjesec dana i da će se morati prijaviti na ove lokalne izbore, ali da postoji i način da se izbori održe na proljeće.

“Nismo uspjeli u rokovima, moraćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerovatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacićemo se na primjenu našeg zakona, koji propisuje da prestaju da važe prava da Centralna izborna komisija BiH u Republici Srpskoj sprovodi izbore”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da su za dvije godine i opšti izbori, koje će Srpska sprovesti po svom zakonu.

“Postoji, doduše, i drugi način – da napravimo opstrukciju i sačekamo usvajanje našeg zakona pa izbore održimo na proljeće. Ne bi bio prvi put da se izbori odgode”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Dodik, kome se kao predsjedniku Republike Srpske sudi pred Sudom BiH za nepoštovanje odlukla Kristijana Šmita, na pitanje da li zna kako će se završiti taj sudski proces, odgovorio je da se samo Srbima presuđuje masovno, a drugima na nivou karikature.

“To je nelegalni inkvizicijski sud, na koji odlazim kako bih pokazao njegov besmisao. Moje i finansije moje porodice provjeravali su u 48 zemalja svijeta, gledali su svaki račun, čak i one za hotel. I sve se svelo na to da mi sude zato što ne poštujem Šmita”, rekao je Dodik. i sačekamo usvajanje našeg zakona pa izbore održimo na proljeće. Ne bi bio prvi put da se izbori odgode”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Dodik, kome se kao predsjedniku Republike Srpske sudi pred Sudom BiH za nepoštovanje odlukla Kristijana Šmita, na pitanje da li zna kako će se završiti taj sudski proces, odgovorio je da se samo Srbima presuđuje masovno, a drugima na nivou karikature.

“To je nelegalni inkvizicijski sud, na koji odlazim kako bih pokazao njegov besmisao. Moje i finansije moje porodice provjeravali su u 48 zemalja svijeta, gledali su svaki račun, čak i one za hotel. I sve se svelo na to da mi sude zato što ne poštujem Šmita”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati

Politika

VULIN TVRDI “Spajić zreo za Еvropski parlament”

Glasanje za rezoluciju o Srebrenici je akt neprijateljstva i ako je u crnogorskom premijeru Milojku Spajiću ostalo bar malo srpske hrabrosti, neka to i kaže, rekao je potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin.

Ako Spajić misli da Srbija treba da veruje njegovim objavama na društvenim mrežama, a ne onome što radi, Vulin kaža da je onda Spajić zreo za Еvropski parlament.

Prema njegovim riječima, tamo se okuplja terapijska zajednica onih koji traže da Srbija zbog svog dobra prizna takozvano Kosovo i uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

– To stanje je izlečivo, ali pacijent najpre mora priznati da ima problem – istakao je Vulin reagujući na objavu Spajića na društvenim mrežama.

Spajić je nedavno na sjednici Skupštine Crne Gore rekao da će Vlada podržati rezoluciju o Srebrenici.

On je potom na mreži Iks napisao da Srbi nisu i ne mogu biti genocidan narod, da to i ne postoji, da nijedan narod nije genocidan.

Nastavi čitati

Politika

STANAREVIĆ PRELAZI U SNSD! “Moja odluka nije bila ishitrena i nije donesena preko noći”

Prelazim u najveću stranku u Republici Srpskoj, SNSD, izjavio je ovo ekskluzivno odbornik u Skupštini grada Banjaluka Slobodan Bobi Stanarević gostujući u Centralnim vijestima ATV-a.

Stanarević ističe da, odluka da napusti DЕMOS, stranku kojoj je dao mnogo, nije došla preko noći.

– Moja odluka nije bila ishitrena i nije donesena preko noći. To je trajalo jedan duži period. Nije bilo lako to uraditi, jer ipak sam ja bio tu od osnivanja DЕMOS-a i dao sam pun doprinos u razvoju te stranke, kako od ličnih sredstava, tako ljudstva i ostalog. To je išlo sve do jednog trenutka, kada sam vidio da sam smetnja stranci, ne znam iz kojih razloga. Osobu koja ima najveći broj glasova na prošlim izborima, smijenite sa mjesta predsjednika Gradskog odbora. Takođe, iako sam imao najviše glasova, nisam bio na listi za predstojeće izbore. Onda shvatim i vidim, da mi ti više nije mjesto. Nije bilo ružnih riječi, razišli smo se kao prijatelji. Ja sam izabrao svoje, oni svoje staze – kaže Stanarević.

On ističe da u SNSD-u za njega ima mjesta, te je naglasio da će već na narednoj Skupštini grada nastupati u Klubu odbornika nove političke opcije.

– Nastavljam dalje, prelazim u SNSD, najveću stranku u Republici Srpskoj. Što bi se fudbalski reklo, bilo bi glupo da idem iz Malage u Seltu, nego iz Malage u Real. Smatram da u Gradskom odboru u Banjaluci, ima prostora za mene. Pored svih likova koje SNSD posjeduje, smatram da fali tip poput mene. Tu je presudilo mnogo faktora. Imam dosta prijatelja u toj opciji. Politika koja se vodi na višem nivou, odgovara mom gledanju stvari. Obavio sam razgovore sa GrO SNSD Banjaluka, ali sam razgovarao i na višem nivou. Već na narednoj Skupštini, nastup u Klubu odbornika SNSD-a – jasan je Stanarević.
ATV

Nastavi čitati

Aktuelno