Connect with us

Svijet

EVROPSKA UNIJA GUBI STRPLJENJE ZBOG ORBANA: Zaprijetili Mađarskoj suspenzijom

Upotreba člana 7 najozbiljnija je politička sankcija prema državi članici Evropske unije.

Nakon godina strpljivog pristupa mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, ovog puta evropske diplomate daju signale da opcija izbacivanja Budimpešte iz procesa glasanja u EU, više nije nezamisliva ako ugrozi bezbjednost Ukrajine, zemlje kandidata za Članstvo u EU, piše “Politico”.

Ako bi EU upotrijebila takozvani član 7, najozbiljniju političku sankciju prema državi članici koja uključuje suspendovanje njenog prava da glasa o odlukama EU, Orban bi se našao u nezgodnoj situaciji. Pet evropskih zvaničnika i diplomata reklo je da su druge zemlje spremne da preduzmu drastičan korak protiv Budimpešte, što bi bio istorijski potez za lidere koji se oslanjaju na koheziju i jednoglasnost.

“Ako Orban zaista blokira sporazum o budžetu i 50 milijardi evra za Ukrajinu ponovo na februarskom samitu, korišćenje člana 7 za oduzimanje prava Mađarske moglo bi da postane prava opcija”, rekao je jedan diplomata EU za Politiko. Glasanje o pomoći Ukrajini sljedeće nedjelje je ključno za Ukrajinu, ali je istovremeno i poruka Unije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da Ukrajina ima jednoglasnu podršku zapadnih saveznika. Evropski lideri takođe žele da pokažu stalnu podršku, dok se Vašington bori da se dogovori oko slanja pomoći Ukrajini.

“Jasno je da su šefovi država i vlada siti Orbana”, rekao je Stiven Van Heke, profesor evropske politike na Univerzitetu u Levenu. “Vrijeme je da Orban shvati da je prijetnja članom 7 sada stvarna”. Orban je uvukao evropske lidere u igru, rekao je jedan evropski diplomata. “Sada malo gubimo. Vratili smo se u igru i pitamo se šta on hoće? Zašto bi nas bilo briga da nekome sačuvamo obraz”, rekao je diplomata.

Neke zemlje centralne i istočne Evrope strahuju od pozivanja na član 7, reklo je nekoliko diplomata, jer su zabrinute da bi se u budućnosti mogle suočiti sa sličnim nadzorom o pitanjima vladavine prava kod kuće. Posebno je upitan novi slovački premijer Robert Fico, pa je nejasno da li će na kraju biti lojalan Orbanu ili ostatku bloka.

Rizik od reakcije postoji i u samoj Mađarskoj. “Suspendovanje mađarskog prava glasa Mađarsku bi dodatno udaljilo od Evropske unije”, rekao je Peter Kreko, direktor Instituta za politički kapital sa sedištem u Budimpešti. U parlamentarnoj debati prošle nedjelje, mađarski poslanik Balaž Hidvegi iz Orbanove stranke ismijavao je tu ideju, rekavši da se “tako kopa grob Evropskoj uniji.”

Uticaj mađarskog premijera na evropsku politiku vjerovatno će ojačati poslije izbora za Evropski parlament u junu, kada se očekuje porast popularnosti desničarskih grupa, što će ga približiti centru moći.

Svijet

AMERIKA I IZRAEL STOJE IZA NETANJAHUA! Žele da spriječe nalog za njegovo HAPŠENJE!

Izrael i SAD ulažu diplomatske napore kako bi spriječili Međunarodni krivični sud (ICC) da izda nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanijahua i drugih izraelskih zvaničnika zbog rata u Gazi, prenijeli su izraelski mediji.

Kako je navedeno, Netanijahu je zabrinut da bi takav potez mogao da naruši ugled Izraela na međunarodnoj sceni i u kontaktu je sa zvaničnicima administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena, prenosi Tajms of Izrael.

Analitičar lista Harec napisao je da izraelska vlada pretpostavlja da će vrhovni tužilac ICC-a Karim Kan uskoro izdati naloge za hapšenje premijera, ministra odbrane Joava Galanta i načelnika štaba vojske Hercija Halevija.

SAD, koje, kao i Izrael, nisu među 124 zemlje koje su potpisale Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, već su angažovane u nastojanju da blokiraju naloge za hapšenje, navodi Harec.

Netanijahu je izjavio u petak da bi predstojeće odluke ICC-a mogle da postanu “opasan presedan”, ali da se stav Izraela ne mijenja.

– Nikada nećemo prestati da se branimo. Iako odluke suda u Hagu neće uticati na akcije Izraela, one bi bile opasan presedan koji bi prijetio vojnicima i zvaničnicima bilo koje demokratije koja se bori protiv kriminalnog terorizma i agresije – poručio je premijer Izraela.

Tanjug

Nastavi čitati

Svijet

STIŽU NOVA OGRANIČENJA! Društvene mreže će uskoro biti strogo kontrolisane?

Odri Azule, generalna direktorka UNESKO-a, pozvala je na globalni dijalog kako bi se našao način da se reguliše postupanje kompanija, vlasnika društvenih mreža i ograničila njihova uloga u širenju dezinformacija.

Azule je govorila na međunarodnom skupu poslanika, novinara i aktivista civilnog društva o regulisanju društvenih mreža kao što je “X”, da bi internet bio bezbjedniji, a informacije zasnovane na činjenicama.

Na konferenciji je pokušano postavljanje smjernica koje bi pomogle regulatornim tijelima, vladama i kompanijama da se uhvate u koštac sa sadržajima koji podrivaju demokratiju i ljudska prava, a da istovremeno očuvaju slobodu izražavanja i osnaže pristup tačnim i uvjerljivim informacijama.

Azule je rekla da iz globalnog dijaloga treba da proizađu legalna sredstva i principi odgovornosti za kompanije-vlasnike društvenih mreža kako bi one djelovale za javno dobro.

“To bi umanjilo rizike koje vidimo danas, sa kojima živimo danas, sa dezinformacijama i teorijama zavjere koje se šire brže nego istina”, ukazala je ona.

Evropska unija je donijela propis koji će natjerati velike tehnološke kompanije poput “Gugla” i “Mete” da striktnije regulišu svoje platforme, da bi se korisnici u Evropi zaštitili od govora mržnje, dezinformacija i štetnog sadržaja. Taj propis o digitalnim uslugama jedan je od tri značajna evropska propisa na čijoj je meti tehnološka industrija, prenosi “Politikin magazin”.

Nastavi čitati

Svijet

PESKOV O KINI “Oni su u stanju da ŠTITE SEBE I SVOJE INTERESE”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je stav Kremlja da nije neophodno komentarisati pritisak Vašingtona na Peking zbog rusko-kineskih odnosa.

“Tu apsolutno ne postoji ništa da se komentariše. Kina je jedna suverena, moćna država koja je u stanju da se brani i štiti svoje interese. U isto vrijeme, ona je naš blizak saveznik”, rekao je Peskov.

Peskov je naglasio da će Moskva i Peking nastaviti da razvijaju saradnju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je tokom posjete Kini da će SAD preduzeti mjere ako Peking nastavi da isporučuje proizvode ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova u više navrata je saopštilo da Peking nije strana u sukobu u Ukrajini i da su netačne informacije da Kina vojno pomaže Rusiji.

Nastavi čitati

Aktuelno