Connect with us

Svijet

EVROPA NEĆE MOĆI TO DA NADOKNADI: Zelenski komentarisao šta bi se desilo ako SAD OBUSTAVI POMOĆ Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smatra da, ako Sjedinjene Američke Države obustave pomoć Ukrajini, Evropa neće uspjeti sama da nadomjesti tu prazninu, ali navodi da vjeruje da se to neće dogoditi.

Zelenski je u intervjuu nemačkoj televiziji ARD, odgovarajući na pitanje šta bi se desilo ako bi SAD prestale da pomažu Ukrajini i da li bi Evropa uspjela da popuni takvu prazninu, rekao da vjeruje da se to neće desiti i da Evropa neće ostati sama, prenosi Unian.

On je naveo da je to pitanje složeno jer sama Evropa neće uspjeti da nadomjesti tu prazninu kada je riječ i o oružju i o finansijama, jer, kako objašnjava, Evropa bi, kad bi se ujedinila, vjerovatno uspjela da pruži dovoljnu podršku Ukrajini, ali SAD imaju uticaj i kada od njih dolaze signali koji “nisu baš pozitivni”, oni imaju isti uticaj na neke evropske lidere.

Prema njegovom mišljenju, ako se desi da SAD odugovlače sa podrškom, to će uticati na ujedinjenu Evropu.

Smatra da bi to dovelo do nedostatka oružja i finansija i da bi savez između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope bio izgubljen.

– Treće, sama Evropa će shvatiti da je to signal da, ako Ukrajina ne izdrži i (predsjednik Rusije Vladimir) Putin krene naprijed, to je signal iz Sjedinjenih Država da će Evropa ostati sama među NATO državama koje će se suprotstaviti Rusiji – ocjenjuje Zelenski.

Dodaje da će to biti ozbiljna prijetnja koju će Putin sigurno iskoristiti i da je to takođe signal koji bi pokazao da NATO neće biti tako jak.

Svijet

VEČERAS FINALE EVROVIZIJE! Mjere bezbjednosti podignute na maksimum

Švedski grad Malme, domaćin ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije, priprema se za večerašnje veliko finale u kojem će učestvovati 26 takmičara uz pojačane mjere bezbjednosti zbog protesta zbog učešća Izraela na toj manifestaciji.

Ovogodišnje 68. takmičenje prate protesti na ulicama Malmea na kojima se poziva da Izrael bude isključen sa Evrovizije zbog invazije na Pojas Gaze, prenosi Rojters.

Prema kladionicama, najveći favorit je predstavnik Hrvatske Bejbi Lazanja, čije je pravo ime Marko Purišić (28) sa pesmom “Rim Tim Tagi Dim”.

Izraelska pevačica Eden Golan (20) i njena pesma “Hurricane” takođe je, prema kladionicama, jedan od vodećih kandidata za pobjedu.

Na listi favorita su i Švajcarska, Francuska, Holandija, Italija, Ukrajina, Irska i Švedska. Srbiju predstavlja Teja Dora sa pesmom “Ramonda” i ona će, prema najavi, nastupiti pod rednim brojem 16.

Procjenjuje se da je takmičenje u Malmeu privuklo oko 100.000 posjetilaca.

Organizatori Evrovizije nisu ispunili pozive da se Izrael isključi zbog vojne operacije u Pojasu Gaze, navodeći da je takmičenje nepolitičko. Demonstranti su se žalili na dvostruke standarde jer je Rusiji bilo zabranjeno učešće na Evroviziji 2022. godine zbog napada na Ukrajinu, piše Tanjug.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASILI SE AMERIKANCI! “Izrael je MOŽDA PREKRŠIO međunarodno pravo”

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena saopštila je u petak da je Izrael, prilikom upotrebe američkog oružja tokom vojnih operacija u Pojasu Gaze, možda prekršio međunarodno humanitarno pravo.

Administracija je, međutim, navela da zbog “haosa rata” u Pojasu Gaze nije mogla da provjeri specifične primjere situacija kada je upotrebom američkog oružja eventualno prekršeno međunarodno pravo, tako da nije mogla da iznese definitivnu procjenu tog pitanja, prenosi Glas Amerike.

Procjene su iznijete u izvještaju Stejt departmenta Kongresu koji je obavezan na osnovu novog Memoranduma o nacionalnoj bezbjednosti (NSM) koji je Bajden objavio početkom februara.

Memorandumom se od zemalja koje dobijaju američku vojnu pomoć traži da pruže “kredibilna i pouzdana” uvjeravanja da poštuju međunarodno humanitarno pravo. Postojanje indicija da je Izrael možda prekršio međunarodno pravo tokom rata u Pojasu Gaze, što je pomenuto u sažetku izvještaja koji je u petak dostavljen Kongresu, predstavlja do sada najsnažniju osudu zvaničnika Bajdenove administracije upućenu Tel Avivu, ukazuje Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Ističe se da bi to što SAD nisu uspjele da neposredno dovedu u vezu specifično američko oružje sa pojedinačnim izraelskim vazdušnim napadima u Pojasu Gaze moglo da američkoj administraciji pruži prostor za manevar tokom donošenja odluke o tome da li će ograničiti isporuke ofanzivnog oružja Izraelu.

Nastavi čitati

Svijet

IZRAELSKI MINISTAR TVRDI “Rezolucija pokazuje Hamasu da se nasilje isplati”

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da podrška Generalne skupštine UN palestinskoj kandidaturi za punopravno članstvo u UN šalje poruku palestinskoj militantnoj organizaciji Hamas da se “nasilje isplati”.

Kac je kritikovao glasanje u Generalnoj skupštini kao “političko pozorište” i ocijenio da sve što je postignuto predstavlja “nagradu za ubice i silovatelje iz Hamasa”.

“Time se narušavaju napori za oslobađanje talaca i šalje se poruka da se nasilje isplati”, rekao je Kac.

Generalna skupština UN podržala je danas palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN i preporučila Savjetu bezbjednosti da ponovo glasa o ovom pitanju.

Rezoluciju su podržale 143 države, protiv je bilo devet, uključujući Argentinu, Mađarsku, Izrael, Ameriku i Češku, dok je 25 bilo uzdržano.

Usvajanje rezolucije ispraćeno je aplauzom.

Nastavi čitati

Aktuelno