Connect with us

Zdravlje

Troje djece u Bijeljini oboljelo od morbila, MOGUĆE DA SU SE ZARAZILI U TUZLI

Troje djece u Republici Srpskoj oboljelo je od morbila (malih boginja), sve troje su iz Bijeljine i do dvije godine starosti, rečeno je na današnjoj pres konferenciji u Institutu za javno zdrastvstvo RS.

“Dvoje djece je ranije boravilo u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Tuzli”, izjavila je epidemiolog Nina Rodić Vukmir danas na pres konferenciji u Institutu.

Nijedno od oboljele djece nije vakcinisano protiv morbila.

U Tuzli i Živinicama ranije je proglašena epidemija morbila, nakon što je registrovano skoro 50 oboljelih, a prijavljeni su u slučajevi u Sarajevu.

Dom zdravlja Bijeljina prijavio je juče Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemiju morbila na području ovog Grada.

Zdravlje

DOKTOR POPOVIĆ TVRDI “Svi koji su tokom pandemije primili vakcinu Astra Zeneka NEMAJU RAZLOGA ZA STRAH”

Svi oni koji su tokom pandemije kovida primili vakcinu Astra Zeneka nemaju razloga za strah jer se posljedice od vektorskih vakcina, kakva je i ova, javljaju u prvih šest mjeseci od vakcinacije, tako da trenutni rizici po zdravlje praktično ne postoje, rekao je stručnjak za vakcinaciju i konsultant sa UNICEF-om, doktor Dragoslav Popović.

– Kada se radi o neuspojavama poslije vakcinacije, one su očekivane u periodu do šest mjeseci nakon što je vakcina primljena. To da neko može danas, nakon dvije godine nakon što se prestala upotrebljavati ta vakcina, da prijavi, mislim da je potpuno van neke zdravstvene logike – rekao je Popović u Јutarnjem programu RTRS.

Popović navodi da je slučaj tužbe više od 50 porodica preminulih koji su primili ovu vakcinu, nije povezana sa njenim povlačenjem sa tržišta.

– Tužba je jedna stvar, a povlačenje vakcina je nešto što je sasvim logično u ovoj situaciji. Na kraju krajeva, tim vakcinama se niko ne vakciniše više od godinu dana i obzirom na to da znamo u kom pravcu korona virus ide, sigurno je da se ta vakcina više neće koristiti. Ona je jednostavno u momentu kad je korišćena imala i odigrala svoju ulogu – naveo je Popović.

Popović je istakao da se prema rezultatima studije iz 2021. godine o posljedicama vakcinacije na pojavu trombocitopenije jasno kaže da postoje rizici kao što ih ima i kod drugih vakcina. Dodaje da rizici od vakcinacije postoje, ali da su smrtni ishodi vrlo rijetki.

Vrlo je važno, ističe on, da sve vijesti koje dolaze o vakcinama budu objašnjene od strane stručnjaka i da se stanovništvo uvjeri da je vakcinacija pravi izbor.
– Na 100.000 vakcinisanih postoje dva ili tri slučaja trombocitopenije ili tromboze. Šezdeset odsto svijeta vjeruje u vakcine. Dileme nema, potvrđeno da je tokom kovida spašeno desetine miliona ljudi širom svijeta, dok su posljedice vakcinacije bile minimalne – zaključio je Popović.

Nastavi čitati

Zdravlje

ASTRA ZENEKA: Povlače vakcine protiv kovida

Astra Zeneka najavila je da povlači svoju vakcinu protiv kovida-19 nekoliko mjeseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove rijetke i opasne nuspojave.

Vakcina se više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je ova britansko-švedska farmaceutska kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet.

Zahtjev za povlačenje vakcine podnesen je 5. marta i danas je stupio na snagu. Slične prijave biće podnesene u narednim mjesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile vakcinu, poznatu kao Vakzevria.

Astra Zeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamijenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva kovida-19, prenosi britanski Telegraf.

Vakzevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem posljednjih mjeseci zbog veoma rijetkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi. Astra Zeneka je u sudskim dokumentima podnesenim Višem sudu u Londonu u februaru priznala da vakcina ”može, u veoma rijetkim slučajevima, da izazove TTS”.

TTS, tromboza sa sindromom trombocitopenije, povezana je s najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava.

Astra Zeneku tuži više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka u slučaju koji se nalazi pred Višim sudom. Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

”Razvili smo vakcine za nove sojeve kovida-19 i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. Astra Zeneka je stoga donijela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Evropi”, saopštila je farmaceutska kompanija.

U saopštenju se takođe navodi da je kompanija ”ponosna” na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije kovida 19 i tvrdi da je u prvoj godini imunizacija ovom vakcinom spasila preko 6,5 miliona života kroz tri milijarde isporučenih doza širom svijeta.

Nastavi čitati

Zdravlje

JESTE LI ZNALI DA NEKE NAMIRNICE IZAZIVAJU DEPRESIJU, a svakodnevno ih jedemo

Konzumacija velikih količina industrijski obrađene hrane i pića, posebno ako su ove namirnice vještački zaslađene, može biti povezana sa razvojem depresije, pokazalo je novo istraživanje o ženama, piše CNN.

Studija ukazuje na vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, što može dovesti do čak 50 odsto većeg rizika za pojedince koji jedu devet ili više porcija takve hrane dnevno u poređenju sa onima koji jedu četiri ili manje, rekao je Gunter Kuhnle, profesor nauke o hrani i ishrani na Univerzitetu Riding u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u istraživanje.

Visoko prerađena hrana uključuje gotove supe, sosove, smrznute pice, gotova jela i hranu kao što su viršle, kobasice, pomfrit, gazirana pića, torte iz prodavnice, bombone, sladoled i druge proizvode koji sadrže vještačke aditive, prenosi B92.
„Naša studija se fokusirala na analizu odnosa između ishrane i povećanog rizika od nove epizode ​​depresije“, rekli su koautori studije dr Endru T. Čan i Danijel K. Podolski, profesori medicine na Medicinskom fakultetu Harvarda. Dodali su da postoji mogućnost da visoko prerađena hrana može dodatno pogoršati stanje pojedinaca koji već pate od hronične depresije.

Gledajući posebno na određenu visoko obrađenu hranu, takođe poznatu kao UPF, samo proizvodi koji sadrže vćeštačke zaslađivače su povezani sa povećanim rizikom od depresije među učesnicima

„Taj nalaz je zanimljiv jer sugeriše da vezu između potrošnje UPF-a i depresije pokreće jedan specifičan faktor – vještački zaslađivači“, dodao je on. Što se tiče toga zašto bi takva hrana bila povezana sa depresijom, Čan je ukazao na poznatu vezu između visoko prerađene hrane i hronične upale, za koju se smatra da je osnovni uzrok mnogih hroničnih bolesti. Upala je povezana sa brojnim ozbiljnim zdravstvenim stanjima poput kolorektalnog karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, što je podržano brojnim studijama.
Pored toga, studije su pokazale vezu između visoko prerađene hrane, kao što su dijetalni gazirani sokovi i veštački zaslađivači, i depresije. Pominje se i povezanost sa kognitivnim padom i poremećajima crevnog mikrobioma, što dalje ukazuje na složenost uticaja ishrane na mentalno zdravlje.

Studija je obuhvatila skoro 32.000 sredovječnih žena iz Nurses’ Healt Stadi 2, ali zbog nedostatka muških učesnika rezultati se ne mogu jednoznačno primeniti na opštu populaciju.

Iako istraživanja nisu uspjela da uspostave uzročno-posljedičnu vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, važno je uzeti u obzir druge faktore rizika, kao što su porodična istorija depresije i nivoi stresa, da bi se u potpunosti razumela veza između ishrane i mentalnog zdravlja.

Nastavi čitati

Aktuelno