Connect with us

Društvo

NESTAO MLADIĆ IZ BIH: Posljednji put se javio iz Zagreba

Mladi Zeničanin Tarik Imamović (26) nestao je proteklog vikenda, prema posljednjim podacima na području Zagreba.

Kako piše “Zenicablog”, njegovi roditelji otac Edin i majka Hanifa proživljavaju teške trenutke.

“Razgovarao sam sa Tarikom, koji je rekao da se nalazi na autobuskoj stanici u Zagrebu. Prije toga je radio na Jadranu, kao armirač. Ono što znam je da je posljednja dva-tri dana imao određenih psihičkih problema, te da ga je poslodavac poslao na odmor, kući. Posljednje što sam čuo jeste njegovo ubjeđivanje s nekim momkom, govorili su jedan drugom ‘Sabur, trebaš saburat’ i veza se prekinula. Prethodno mi je rekao da će po njega na stanicu doći neki poznanik, drug. Od tad je telefon isključen”, kazao je njegov otac Edin.

Prema očevim riječima, poslodavac iz Hrvatske je, nakon što ga je kontaktirala Tarikova porodica, takođe prijavio nestanak u Hrvatskoj.

Navodno, rok za prijavljivanje nestanka u Hrvatskoj je 48 sati, tako da će formalno on biti “tražena osoba” tek noćas ili ujutro.

Tarik se, prema riječima porodice, uputio u nedjelju oko 14 sati kući u Zenicu i nije im najavljivao nikakvu drugu destinaciju, a i činjenica da je više od 48 sati njegov mobilni broj nedostupan, dodatno brine porodicu.

“Žao mi je kad je već imao problema što su ga pustili da ide sam, mogao sam ja ili neko doći po njega. Išao sam u policiju u Zenicu i ovdje je rok za prijavljivanje nestanka 24 sata, pa sam išao ponovo u utorak”, kaže otac Edin.

U Upravi policije MUP-a ZDK nije bilo evidentirana nestala osoba sa Tarikovim podacima, pa je policija ponovno večeras kontaktirala Tarikovu porodicu radi utvrđivanja svih podataka i formalne prijave.

Porodica Imamović moli sve one koji imaju bilo kakvu informaciju o osobi sa fotografije u Hrvatskoj ili BiH da odmah nazovu najbližu policijsku stanicu.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (BiH) će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima, uz temperaturu vazduha do 23 stepena Celzijusova.

Tokom jutra će na sjeveru uglavnom biti sunčano vrijeme, a u ostalim krajevima očekuje se pretežno oblačno uz mjestimičnu slabu kišu.

Ponegdje uz rijeke i po kotlinama tokom ranih jutarnjih časova moguća je magla, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kasnije tokom dana doći će do jačeg naoblačenja, pa se padavine očekuju u svim krajevima, osim na sjeveroistoku.

Poslije podne i uveče dolazi do razvedravanja na jugu.

Duvaće slab do umjeren vjetar istočni do jugoistočni, a u Hercegovini slab do umjeren jugo.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od osam na jugozapadu do 14 na jugu, u višim predjelima četiri, a dnevna od 17 na istoku do 23 na sjeveroistoku, u višim predjelima 12 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

“CVJETA” KOCKANJE U RS: Prihodi od igara na sreću svake godine sve veći

Primjenom Zakona o igrama na sreću, Republika Srpska je u proteklih pet godina ostvarila višemilionski rast javnih prihoda po osnovu poreza i naknada za priređivanje igara na sreću kažu u nadležnoj upravi.

Novi zakon uveo je red i jačanje discipline u primjeni propisa, te smanjio “sivu zone” u ovoj oblasti, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za igre na sreću Draženko Veljanovski.

Veljanovski je naglasio da ova uprava iz godine u godinu bilježi rekordno prikupljanje prihoda, koje ujedno predstavljaju i prihod budžeta Srpske.

“Prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitak na kraju 2018. godine, kada je na snazi bio stari zakon, iznosio je oko 28 miliona KM, dok je na kraju 2023. godine iznosio više od 124 miliona KM, što predstavlja povećanje od gotovo 345 odsto”, naveo je Veljanovski.

On je dodao da pozitivan trend u ubiranju prihoda Republička uprava za igre na sreću bilježi i u prvim mjesecima ove godine, a koji je zaključno sa aprilom iznosio 47.951.935 KM, dok je u istom periodu prošle godine bio 38.379.149 KM, što predstavlja povećanje od 25 odsto.

Veljanovski je naveo da je Zakon o igrama na sreću, koji je donesen 2019. godine, obezbijedio mnogo napredniji sistem kontrole priređivača i njihovog rada u zakonskim okvirima, a što sve zajedno doprinosi smanjenju sive ekonomije i povećanju budžetskih prihoda.

“Evidentno je da su primjenom novog Zakona, a posebno propisanim odredbama o pojačanom nadzoru nad radom priređivača igara na sreću, spriječene bilo kakve malverzacije u poslovanju priređivača igara na sreću, a njihov rad sveden u legalne tokove”, naglasio je Veljanovski.

On je dodao da su tome najviše doprinijele odredbe koje propisuju potpunu onlajn kontrolu poslovanja priređivača igara na sreću posredstvom računarskog sistema, a koji omogućava potpuni uvid u sve aspekte priređivanja, odnosno u sve uplate i isplate, usljed čega je inspektorima Republičke uprave za igre na sreću omogućen rigorozniji nadzor nad radom i poslovanjem priređivača.

“Na ovaj način inspektorima Republičke uprave za igre na sreću obezbijeđeno je da u svakom trenutku imaju uvid u legalnost rada prirećivača u svakom dijelu Republike Srpske i to jednostavnim uvidom u računarski sistem”, rekao je Veljanovski.

On je zaključio da Republička uprava za igre na sreću nastavlja sa intenzivnim sprovođenjem Zakona o igrama na sreću s ciljem što kvalitetnijeg funkcionisanja tržišta igara na sreću, čime daje značajan doprinos u jačanju ekonomije Republike Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo nestabilno sa kišom i pljuskovima

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će biti nestabilno, pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima, praćenim grmljavinom uglavnom u južnim predjelima, dok se kraći sunčani intervali očekuju pretežno na sjeveru i krajnjem jugu.

Jutarnja temperatura vazduha biće između devet i 14, u višim predjelima od pet, a najviša dnevna između 15 i 23, u višim predjelima od 10 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab vjetar, istočnog i sjeveroistočnog smjera, u Hercegovini jugo, prognoza je Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Aktuelno