Connect with us

Politika

RADNICI I DALJE BEZ ZDR. OSIGURANJA: Nema razumne osobe koja podržava ovo što radi SNSD

Danas su ljekari glasali protiv zdravstvenog osiguranja radnika. Nema osobe koja može biti kandidat ispred SNSD i imati dobar rezultat nakog svega što rade u Banjaluci. Stanivukovića možete podržavati ili ne, ali sigurna sam da nema razumne osobe koja podržava ovo što SNSD radi.

Napisala je ovo na društvenoj mreži X, poslanik PDP, Tanja Vukomanović, komentarišući situaciju koja se danas desila u gradskom parlamentu.

Podsjećamo, odbornici SNSD, među kojima i direktorka Doma zdravlja, nisu podržali da se danas na dnevnom redu nađe prijedlog koji bi riješio problem njihovih zaostalih doprinosa, jer se radnici ovog preduzeća nalaze u veoma teškom položaju.

Politika

DODIK PORUČIO BEĆIROVIĆU “Lažima si nadmašio sam sebe”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je Denis Bećirović lažima nadmašio sam sebe danas pred Savjetom bezbjednosti UN, a najprije tvrdeći da govori u ime BiH, što je laž.

“Ne postoji odluka Predsjedništva prema kojoj Bećirović može da govori u ime BiH. On je danas govorio u ime Bošnjaka i to onih koji su ga birali. Svaka tvrdnja koju je danas iznio je tačna koliko i ta da govori u ime BiH”, istakao je Dodik.

On je naglasio da će ostati zapisano da je legalno birani član Predsjedništva BiH molio Savjet bezbjednosti UN da se ne ukida kolonijalna uprava u BiH, a čovjeka bez legaliteta i legitimiteta označio kao jedinog ovlaštenog da govori pred Savjetom bezbjednosti UN.
“Niko iz Republike Srpske ne može toliko da poništi BiH jednim potezom koliko je to učinio Bećirović danas. Laži koje je iznio na račun Republike Srpske, posebno one o ugrožavanju mira, kontinuitet su Bećirovićeve, ali i bošnjačke politike, koja se svodi na fabrikovanje laži o Republici Srpskoj i Srbima”, ukazao je predsjednik Srpske.

On je rekao da je suludo otići pred Savjet bezbjednosti UN da bi se žalio na stranu potpisnicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, što Republika Srpska jeste u svim njegovim aneksima, a onda tu istu potpisnicu optuživati da napada Dejtonski sporazum.

“Republika Srpska je u Dejtonski sporazum unijela svoj suverenitet, iako se Bećirović uzalud trudi da ga negira. Republika Srpska je nastala prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer kako nešto što tek nastaje sporazumom može da potpiše sve anekse tog sporazuma”, istakao je Dodik.
U jednom od tih aneksa, dodao je predsjednik Srpske u izjavi za Srnu, je i Ustav BiH kojim je takođe riješeno pitanje imovine, tako da po Aneksu četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je Ustav BiH, imovina pripada entitetima.

“Ustav je precizirao da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Imovina nije na spisku onoga što je tim sporazumom pripalo BiH”, pojasnio je Dodik.

Kada je riječ o Bećirovićevim optužbama na račun Srbije, Dodik je naveo da negirati da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma je, takođe, negiranje tog sporazuma, za šta uporno on optužuje Republiku Srpsku.

“Tvrditi da Republika Srpska prijeti, kako Bećirović kaže, novim genocidom zaslužuje dva pitanja – koji je to bio stari i da li je on uopšte normalan ako tako olako izgovara tako teške i opasne stvari”, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Nastavi čitati

Politika

OGLASIO SE PREDSJEDNIK PUP-a! “Nismo prešli u DEMOS”

Povodom informacija koje su objavljene u medijima da je Gradski odbor Partije ujedinjenih penzionera (PUP RS) prešao u redove stranke DEMOS, oglasio je predsjednik PUP RS Slavko Pejić koji je poručio da su u pitanju lažne vijesti.

Ranije je objavljeno da je da je Rodoljub Janjić ispred PUP-RS odlučio da se penzioneri priključe DEMOS-u zbog kako kaže ozbiljne politike koju ova stranka vodi.

Predsjednik PUP RS oštro demantuje ove navode i dodaje da Janjić uopšte nije član partije.

“Mi smo uvidom u našu evidenciju vidjeli da je gospodin bio član partije, ali nije imao nikakva zaduženja i nije učestvovao u radu partije. On je vodio Udruženje invalida grada Banjaluke u novom sazivu nije imao nikakve funkcije i to smo jednostavno demantovali”, poručuje Pejić.

U razgovoru za portal Insajder ističe da je predsjednik Gradskog odbora PUP-a gospodin pukovnik Milenko Vučić već osam mjeseci.

“To što je objavljena ovakva lažna vijest, mogu da kažem da mi je sve to normalno kada je predizborna kampanja u pitanju. Izgleda da su svi spremni da lažima dođu do ciljeva”, zaključuje Pejić.

Nastavi čitati

Politika

KINA KRITIKOVALA ŠMITA! “Rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju”

Zamjenik ambasadora Kine u UN Geng Šuang izjavio je trenutno postoje brojna neslaganja u vezi sa predloženom rezolucijom o Srebrenici, što nije u skladu sa procesom pomirenja u BiH i regionu, te da se Peking nada da će sve uključene strane ojačati komunikaciju i promovisati prikladno rješenje za to pitanje.

Podsjećajući da se BiH trenutno suočava se sa velikim izazovima, Geng je tokom debate u Savjetu bezbjednosti UN podsjetio da je Kina već pozivala ključne sponzore rezolucije da se angažuju sa ključnim stranama i održe pune konsultacije sa članicama Savjeta bezbjednosti UN kako bi se taj proces odvijao na principu konsenzusa.

“Trenutno postoje brojne nesuglasice u vezi sa rezolucijom, što nije u skladu sa procesom pomirenja u BiH i među zemljama regiona, niti sa željom da se ostvare mir i stabilnost na Balkanu i u Evropi. Nadamo se da će uključene strane ojačati komunikaciju i promovisati prikladno rješenje za ovo pitanje”, rekao je Geng.
On je podsjetio da će se Generalna skupština UN sljedeće sedmice baviti rezolucijom o Srebrenici.

Geng smatra da multietnička BiH za ostvarenje društvene stabilnosti i ekonomskog rasta mora da se osloni na “sve etničke grupe” kako bi ojačala jedinstvo radi jačanja međusobnog povjerenja u ostvarivanju zajedničkog cilja.

“Proces pomirenja nailazi na izazove i Kina je zabrinuta zbog toga. Međunarodna zajednica treba da nastavi da prati situaciju i pomaže BiH u borbi sa raznim izazovima. EU i zemlje na zapadnom Balkanu naročito treba da igraju aktivnu ulogu”, naglasio je Geng.

Prema njegovim riječima, važno je da druge zemlje budu nepristrasne i da promovišu pomirenje.

“Ne treba zauzimati strane, nametati rješenja niti se miješati u unutrašnja pitanja BiH”, poručio je Geng.

On je napomenuo da stav Kine o takozvanom visokom predstavniku ostaje nepromijenjen.

“Kristijan Šmit iskoristio je Bonska ovlašćenja za nametanje zakona i time samo pojačao tenzije. Ugrožen je i aranžman u kojem Predsjedništvo BiH zajednički donosi odluke.
Pitanja koja se tiču BiH treba da sami rješavaju građani BiH. Bonska ovlaštenja su za jedno doba i jednu situaciju i ne mogu se gledati dugoročno, a kamoli trajno”, naveo je Geng.

Geng je ponovio da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni intergritet BiH, kao i nezavisan izbor svih konstitutivnih naroda kada se radi o budućnosti BiH.

“Nadamo se da će svi u BiH ojačati dijalog i raditi konstruktivno na očuvanju političke stabilnosti i održavanja ekonomskog rasta. Kina će nastaviti da održava dobre odnose sa BiH i da daje svoj doprinos miru i stabilnosti, kako u BiH tako i u regionu”, dodao je Geng.

Nastavi čitati

Aktuelno