Connect with us

Svijet

AMERIČKA, NJEMAČKA I BRITANSKA VLADA kupile ogromne količine bitcoina

Vlada Sjedinjenih Država jedan je od najvećih vlasnika kriptovalute uz druge države poput Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, prema podacima iz Arkhama.

Arkham, kripto obavještajna platforma, predstavila je nadzornu ploču koja prikazuje vlade s najvećim kripto posjedima, piše Cointelegraph.
Arkham je rekao da su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka “neke od najvećih zemalja” u smislu kripto holdinga.
S novim Arkhamovim alatom za praćenje, pojedinci mogu u stvarnom vremenu pratiti stanje i istoriju transakcija za kriptovalute koje drže vlade.

Prema podacima, američka vlada najveći je Bitcoin kit među svjetskim državama koje prati Arkham, držeći čak 212.847 BTC-a u vrijeme pisanja, vrijednih oko 15 milijardi dolara na bazi trenutnih cijena.

Osim BTC-a, američka vlada takođe drži oko 200 miliona dolara u drugim kriptovalutama poput Ethera (ETH), kao i glavnim stabilnim kovanicama poput USDC-a i Tethera.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, koja je na drugom mjestu, drži 61.245 BTC-a u vrijeme pisanja, u vrijednosti od oko 4,5 milijardi dolara, prema Arkhamovim podacima. Njemačka vlada posjeduje 49.858 BTC-a, što je u vrijeme pisanja teksta ekvivalentno otprilike 3,5 milijardi dolara.

Vlada El Salvadora — prve zemlje koja je Bitcoin učinila zakonskim sredstvom plaćanja u septembru 2021. — drži znatno manje BTC-a od ostalih zemalja koje prati Arkham.

Prema podacima, salvadorska vlada drži 5717 BTC-a, vrijednih 405 miliona dolara u vrijeme pisanja članka.

Objavljivanje Arkhamovih podataka o tome koje vlade drže najviše bitcoina označava važnu prekretnicu u transparentnosti imovine kriptovaluta u vlasništvu kitova poput država.

Prošlo je dosta vremena otkako je javnost saznala za ogromne posjede BTC-a od strane vlade Sjedinjenih Država.

Arkham ukazuje na činjenicu da je SAD nastavio da gomila Bitcoin u posljednjih nekoliko godina. Od početka 2023., američka vlada je dodala najmanje 5000 BTC, na temelju Arkhamovih podataka i prethodnih izvještaja, prenosi Bankar.me.

Svijet

PUTIN RAZGOVARAO sa Mohberom PRVIM POTPREDSJEDNIKOM IRANA nakon smrti Raisija

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je obavio telefonski razgovor sa prvim potpredsjednikom Irana Mohamadom Mohberom nakon pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, saopštio je Kremlj.

Dva lidera su istakla zajedničku spremnost za sveobuhvatnu saradnju Rusije i Irana, dodaje se u saopštenju Kremlja, prenosi RIA Novosti.

Prvi potpredsjednik Irana Mohamed Mohber preuzeće dužnost šefa države do izbora novog predsjednika na izborima, izjavio je danas portparol iranskog Savjeta čuvara Islamske revolucije Hadi Tahan Nazif.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan srušio se juče na sjeverozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još sedam osoba.

Nastavi čitati

Svijet

ASANŽOV ADVOKAT “Garancija o slobodi govora NEĆE ZAŠTITI NJEGOVA PRAVA na suđenju u Americi”

Žulijan Asanž kaže da američka vlada nije garantovala njegovo pravo na slobodu izražavanja prema Prvom amandmanu, u novom izazovu njegovom izručenju.

Utemeljitelj WikiLeaksa, Asanž (52) je tražen u SAD-u kako bi mu se sudilo zbog optužbi za hakovanje i špijunažu, zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata i depeša u 2010. i 2011. u vezi s ratovima u Avganistanu i Iraku.

Britanske sudije rekle su da neće saslušati još jednu žalbu Asanža ako SAD iznese garancije da on neće biti oštećen na suđenju zbog svog stranog državljanstva, da se neće suočiti sa smrtnom kaznom i da se može osloniti na Prvi amandman, pravo koje štiti slobodu govora.

U ponedjeljak su Asanžovi advokati rekli Žalbenom sudu u Londonu da je smrtna kazna u dovoljnoj mjeri isključena, prenosi “Standard”.

Ali, utvrdili su da su druge garancije koje je ponudila SAD “očigledno neadekvatna” i zatražili su dalju žalbu u Asanžovom slučaju.

Garancija u vezi smrtne kazne glasi: “Sjedinjene Države mogu pružiti takvu garanciju da Asanž nije optužen za kazneno djelo za koje se donosi odluka o smrtnoj kazni, a Sjedinjene Države još garantuju da mu se neće suditi za kazneno djelo za koje se izriče smrtna kazna.”

“Prihvatamo da su SAD dale nedvosmislena obećanja da neće optužiti nijedno kazneno djelo koje je smrtno kažnjeno”, rekao je Edvard Ficdžerald KC, vođa Asanžovog pravnog tima.

Ali rekao je da garancija o slobodi govora neće nužno zaštititi njegova prava na suđenju u Americi, te da to “uopšte nije garancija”.

Nastavi čitati

Svijet

IZ OLUPINE SRUŠENOG HELIKOPTERA izvučena tijela iranskog predsjednika i ostalih poginulih (VIDEO)

Izvučena su tijela iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i još osam osoba koje su putovale helikopterom na sjeverozapad te zemlje, saopštio je Crveni polumjesec.

– U toku je prebacivanje tijela u Tabriz, veliki grad na sjeverozapadu Irana – rekao je za državnu televiziju šef Crvenog polumjeseca te pritom objavio da je završena operacija traganja.

Podsjetimo, iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera u planinskom području blizu granice s Azerbejdžanom, rekli su zvaničnici i državni mediji jutros.

Olupina helikoptera koji se srušio prevozeći Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira-Abdolahiana pronađena je rano jutros nakon potrage po nevremenu, prenosi ATV.


Raisijevu smrt je potvrdio potpredsjednik Mohsen Mansuri u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama i na televiziji.

Državna televizija je objavila da snimke s mjesta događaja koje prikazuju helikopter koji je udario u vrh planine, no nema službenih informacija o uzroku pada.

Nastavi čitati

Aktuelno