Connect with us

Društvo

BiH ostaje bez mladih, njihov glas niko ne čuje

Bosna i Hercegovina će za svega nekoliko godina postati zemlja staraca ukoliko se ne uspostave politike koje će zadržati mlade ljude u zemlji.

Ovo je istaknuto na skupu u Sanskom Mostu održanom u petak, u organizaciji Unije za održiv povratak i integracije BiH.

Učešće na ovome skupu uzeli su predstavnici nekoliko omladinskih organizacija iz Prijedora, Prnjavora i grada domaćina, a cilj svega je bio da mladi detektuju najveće probleme u zemlji i razloge odlaska.

“U fokusu naše organizacije u posljednjih deset godina su migracije iz Bosne i Hercegovine. U početku su to bili ne tako masovni odlasci, često i ilegalni, u inostarnstvo, ali sada su dosegli razmjere iseljavanja”, istakla je Mirhunisa Zukić, predsjednica pomenute organizacije.

Kaže kako su još na početku upozoravali vlasti na migracione procese, koji su vremenom dobili potpuno legalnu formu u vidu potražnje za radnom snagom u Evropskoj uniji.

“Prema našim procjenama, preko 500.000 ljudi je u pomenutom periodu odselilo iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim životom i sigurnijim društvom, a 70 posto od te populacije čine mladi. Alarmantno je da iseljavaju čitave porodice s djecom i zemlja ostaje bez demografske supstance. U međuvremenu, domaće vlasti nisu učinile ništa kako bi zaustavile taj proces i popravile položaj mladih u današnjem društvu”, kazala je Zukićeva.

Mladi koji su prisustvovali događaju za odlazak navode više razloga, a najčešće pominjani su nestabilna i nesređena politička situacija, te ekonomski problemi u društvu.

“Mislim da mladi odlaze jer se u Bosni i Hercegovini osjećaju nesigurno, retorika koju svakodnevno možemo čuti ne ulijeva nimalo povjerenja u sigurnost. Zatim tu su ekonomski razlozi, male i nedovoljne zarade, odnos poslodavca prema radnicima, loše obrazovanje, zdravstvo i druge usluge”, kaže Ajla Zukić, jedna od učesnica ovog skupa.

Dodaje kako su mladi posebno osjetljivi na nepravdu, korupciju, nepotizam i ostale negativne društvene pojave koje urušavaju povjerenje prema društvenim institucijama.

Ozdravljenje ukupnog društvenog ambijenta i život dostojan čovjeka, depolitizacija društva, borba portiv nepotizma, kriminala i korupcije, među glavnim su zahtjevima mladih.

“Ukoliko se u narednim godinama nešto radikalno ne promijeni, Bosna i Hercegovina će ostati bez najvitalnije populacije, što je smrt za svako društvo”, smatra Faruk Jakupović, također jedan od učesnika ovog događaja.

Ovom prilikom je istaknuto kako je Sanski Most odabran za jednog od domaćina ovakvog skupa iz razloga što je u posljednjih deset godina jedna od sredina koja prednjači kada je riječ o iseljavanju mladih.

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene niže u naredna tri mjeseca: Pojeftinjuje gas u Republici Srpskoj

Cijena prirodnog gasa u Republici Srpskoj u naredna tri mjeseca biće niža u odnosu na januar, februar i mart.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz preduzeća Gas-Res, iz koga nisu precizirali koliko će iznositi pojeftinjenje, ali prema nezvaničnim informacijama dok kojih smo došli, to ne bi trebalo da bude manje od deset odsto.

Iz Gas-Resa podsjećaju da se cijena plina određuje u skladu sa postojećim ugovorom koji ova kompanija ima sa Gazprom Eksportom.

“Cijena se svakog kvartala usklađuje sa kretanjem cijena naftnih derivata na svjetskim berzama, pa u skladu sa tim cijena prirodnog gasa može rasti ili padati. Po završetku prvog kvartala 2023. godine, a na osnovu podataka o kretanju cijena naftinih derivata na berzama u proteklom periodu, doći će do usklađivanja cijene za drugi kvartal ove godine. Ovo su redovne ugovorne promjene cijene prirodnog gasa i nisu vezane ni za kakvu novu okolnost ili promjenu cijene od strane našeg dobavljača”, kazali su iz Gas-Resa, te dodali:

“Ono što preliminarno možemo reći jeste da će cijena prirodnog gasa biti niža u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2023. godine”, zaključili su ove kompanije.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Društvo

U ponoć počinje izborna tišina u Crnoj Gori

Izborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, koji će biti održan u nedjelju 2. aprila, počeće u ponoć.

U drugom krugu predsjedničkih izbora učestvovaće kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 35,3 odsto glasova, a Milatović 28,9 odsto.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori imaju 542.154 građanina.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Izbore će pratiti domaći i inostrani posmatrači.

Mandat predsjednika Crne Gore je pet godina.

Nastavi čitati

Aktuleno