Connect with us

Društvo

BiH ostaje bez mladih, njihov glas niko ne čuje

Bosna i Hercegovina će za svega nekoliko godina postati zemlja staraca ukoliko se ne uspostave politike koje će zadržati mlade ljude u zemlji.

Ovo je istaknuto na skupu u Sanskom Mostu održanom u petak, u organizaciji Unije za održiv povratak i integracije BiH.

Učešće na ovome skupu uzeli su predstavnici nekoliko omladinskih organizacija iz Prijedora, Prnjavora i grada domaćina, a cilj svega je bio da mladi detektuju najveće probleme u zemlji i razloge odlaska.

“U fokusu naše organizacije u posljednjih deset godina su migracije iz Bosne i Hercegovine. U početku su to bili ne tako masovni odlasci, često i ilegalni, u inostarnstvo, ali sada su dosegli razmjere iseljavanja”, istakla je Mirhunisa Zukić, predsjednica pomenute organizacije.

Kaže kako su još na početku upozoravali vlasti na migracione procese, koji su vremenom dobili potpuno legalnu formu u vidu potražnje za radnom snagom u Evropskoj uniji.

“Prema našim procjenama, preko 500.000 ljudi je u pomenutom periodu odselilo iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim životom i sigurnijim društvom, a 70 posto od te populacije čine mladi. Alarmantno je da iseljavaju čitave porodice s djecom i zemlja ostaje bez demografske supstance. U međuvremenu, domaće vlasti nisu učinile ništa kako bi zaustavile taj proces i popravile položaj mladih u današnjem društvu”, kazala je Zukićeva.

Mladi koji su prisustvovali događaju za odlazak navode više razloga, a najčešće pominjani su nestabilna i nesređena politička situacija, te ekonomski problemi u društvu.

“Mislim da mladi odlaze jer se u Bosni i Hercegovini osjećaju nesigurno, retorika koju svakodnevno možemo čuti ne ulijeva nimalo povjerenja u sigurnost. Zatim tu su ekonomski razlozi, male i nedovoljne zarade, odnos poslodavca prema radnicima, loše obrazovanje, zdravstvo i druge usluge”, kaže Ajla Zukić, jedna od učesnica ovog skupa.

Dodaje kako su mladi posebno osjetljivi na nepravdu, korupciju, nepotizam i ostale negativne društvene pojave koje urušavaju povjerenje prema društvenim institucijama.

Ozdravljenje ukupnog društvenog ambijenta i život dostojan čovjeka, depolitizacija društva, borba portiv nepotizma, kriminala i korupcije, među glavnim su zahtjevima mladih.

“Ukoliko se u narednim godinama nešto radikalno ne promijeni, Bosna i Hercegovina će ostati bez najvitalnije populacije, što je smrt za svako društvo”, smatra Faruk Jakupović, također jedan od učesnika ovog događaja.

Ovom prilikom je istaknuto kako je Sanski Most odabran za jednog od domaćina ovakvog skupa iz razloga što je u posljednjih deset godina jedna od sredina koja prednjači kada je riječ o iseljavanju mladih.

Društvo

SPREMITE SE NA ČEKANJE: Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica

Na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica jutros je pojačan intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz AMS navode da na ostalim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila nosivosti veće od pet tona

Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak.

Nastavi čitati

Društvo

DJEVOJČICE VODE: U Srpskoj za 24 časa rođeno 18 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba, 10 djevojčica i osam dječaka.

U Banjaluci je rođeno osam beba, u Doboju tri, po dvije bebe u Zvorniku i Gradišci, a po jedna beba u Bijeljini, Nevesinju i Foči.

U Banjaluci je rođeno pet djevojčica i tri dječaka, u Doboju dva dječaka i jedna djevojčica, u Zvorniku dvije djevojčice, u Gradišci jedan dječak i jedna djevojčica, po jedan dječak u Bijeljini i Nevesinju, i u Foči jedna djevojčica

Poroda nije bilo u Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Trebinju.

Nastavi čitati

Društvo

OKUPILI SE VJERNICI: Obilježena slava manastira Milošević kod Prijedora

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit banjalučki Jefrem rekao je da je manastir Miloševac kod Prijedora poslije vijekova ležanja u ruševinama djelimično obnovljen i danas obilježava slavu manastirskog zimskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg.

Vladika je zahvalio vjernicima što su se ponovo okupili u manastiru, povodom ustanovljenja ljetnog sabora povodom Vaznesenja Gospodnjeg i povodom slave zimskog hrama koji se nalazi u sastavu manastirskog konaka.

Naš manastir bio je uništen do tog stepena da je preko temelja orano, sijano. Ostalo je jedino ime, toponim ovoga lokaliteta, mjesnog groblja i šire crkvina. Danas je narod zove crkvina, dakle postojala je crkva, postojao je manastir – rekao je vladika Jefrem.

Vladika je dodao da se obnova nastavlja, podsjetivši da je prije nešto više od pola godine postao živi manastir jer monasi na čelu sa vladikom Savom svakodnevno vrše bogosluženja.

Episkop marčanski Sava rekao je novinarima da je ovo prvo sabranje u manastiru povodom slave zimskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg koji punih osam mjeseci redovno bogosluži.

Vladika Sava rekao je da je život u manastiru obnovljen nakon više vijekova.

– Blagoslovom našeg episkopa organizovan je prvi ljetni sabor povodom slave sa nadom i željom da od ove godine nedjelja po Spasovdanu bude ljetnji manastirski sabor – rekao je episkop Sava.

Saborovanju je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kojem je drago što tu ima puno mladih, istakavši da je u prethodnom periodu akcenat stavljen na izgradnju hramova i parohijskih domova.

– Tako će biti u budućnosti i smatramo da na taj način podstičemo ljude da se okrenu Bogu i vjeri. Prije svega cilj nam je da mladim generacijama ostavimo upravo nešto poput ovog hrama – rekao je Javor.

Prema navodima, u staroj crkvenoj dokumentaciji, manastir Miloševac nalazio se u blizini rječice Miloševice u naselju Čirkin Polje (u narodu poznato kao i kaluđersko polje), na mjestu pod nazivom Crkvina.

Manastir je stradao, kao i ostali na ovom području, tokom austrijsko-turskog rata 1683-1699. godine.

Na mjestu porušenog manastira bilo je groblje. Često se prilikom iskopavanja grobnica nailazilo na opeku, kamen, čak i na ostatke temelja.

Radovi na obnovi manastira počeli su u avgustu 2018. godine. Tri mjeseca kasnije episkop banjalučki Jefrem osveštao je temelje.

Prvu Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru služio je NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije 2021. godine. Već dvije godine Manastir Miloševac obilježava u oktobru svoju krsnu slavu, Pokov Presvete Bogorodice.

Zimski hram dio je manastirskog konaka koji je osveštan na dan te slave 2023. godine.

Nastavi čitati

Aktuelno