Connect with us

Hronika

DA LI JE OVO REALNO? Pedofilu koji je pobjegao iz suda u Banjaluci POVRIJEĐENA PRAVA???

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da su odbjeglom banjalučkom zatvoreniku Ivici Miškoviću povrijeđena ustavna i prava iz Evropske konvencije dok je bio u pritvoru u Banjaluci.
“Utvrđuje se povreda prava na ličnu slobodu i sigurnost Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda zbog toga što nije bila izvršena obavezna dvomjesečna kontrola opravdanosti apelantovog pritvora”, piše u odluci Ustavnog suda BiH donesenoj na prošlosedmičnoj sjednici, prenosi Faktor.

Podsjećamo, Mišković je 7. novembra prošle godine pobjegao iz zgrade Osnovnog suda Banjaluka nakon što je nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina.

Nakon bjekstva, Mišković je napustio BiH i otišao u Hrvatsku. Za njim je odmah raspisana potjernica, ali je Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske obavijestilo BiH da ga ne mogu izručiti jer nisu ispunjene pravne pretpostavke propisane Ugovorom između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izručenju iz 2012. godine.

Pola godine prije nego što će pobjeći, Mišković je preko advokatske kancelarije “Pucar” podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koja je djelimično uvažena.

Između ostalog, žalio se na rješenja Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci kojima mu je produžen pritvor nakon potvrđivanja optužnice za pomenuto krivično djelo. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva, uz obrazloženje da je, nakon što je otkriven, već jednom napustio BiH i otišao u Hrvatsku, čije državljanstvo ima.

Kao drugi pritvorski razlog istaknuta je opasnost da će ponoviti krivično djelo.

Osnovni sud je naveo da iz dokaza proizlazi da je apelant krivično djelo ponavljao nekoliko puta prema istoj oštećenoj i da postoji sumnja da je to učinio u kući gdje ona živi dok su u njoj boravili njeni otac, majka i brat. Stoga je Osnovni sud ukazao da, prema navodima iz optužnice, “apelant nije mogao da kontroliše nagon za činjenje takvog djela ni u situaciji kada je mogao biti otkriven”.

Takođe, dodaje se da se pred drugim tužilaštvom protiv Miškovića vodila istraga zbog istog krivičnog djela.

Mišković se žalio Ustavnom sudu BiH da se kontrola opravdanosti njegovog zadržavanja u pritvoru nije radila svaka dva mjeseca, kako je to propisano zakonom, već protekom više od četiri mjeseca.

“Ustavni sud napominje da nepostupanje suda u skladu sa zakonskim rokovima kod kontrole pritvora ne potpada pod nepravilnost, odnosno propust koji se naknadno može ispraviti. Ustavni sud zaključuje da je u odnosu na obavezu periodične sudske kontrole (revizije) apelantovog pritvora postoji kršenje prava iz Evropske konvencije” piše u odluci.

Miškovićeva apelacija je u preostalom dijelu odbijena, a zaključeno je da mu nisu prekršena prava na pravično suđenje i pravo na pretpostavku nevinosti.

Hronika

UBICA IMAO POMAGAČA “U Bijeljini uhapšen osumnjičeni OSUMNJIČENI ZA TRANSPORT UBICE od Preševa ka Loznici”

Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske, potvrdio je za ATV da je u Bijeljini uhapšen Z.R. (39), osumnjičen za organizaciju transporta ubice policajca MUP-a Srbije od Preševa ka Loznici.

Kostrešević je rekao da pripadnici MUP-a Republike Srpske vrše obradu lica, a u toku je pretres prostorija i potraga na terenu.

“Sa kolegama iz MUP-a Srbije nastavljamo dalje da radimo na utvrđivanju svih okolnosti događaja te pronalaska izvršioca”, rekao je Kostrešević za ATV.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je ranije da je u Bijeljini uhapšen osumnjičeni za transport ubice policajca Nikole Krsmanovića od Preševa ka Loznici.

Osim njega, kao pomagač je uhapšena i njegova supruga I.R. u Mladenovcu.

Nastavi čitati

Hronika

SUĐENJE ZA SVIREPO UBISTVO ARIJELA BOGDANOVIĆA: DNK vještačenje okončano nakon četiri mjeseca

DNK vještačenje tragova sa odjevnih predmeta i drugih stvari koje su izuzete tokom uviđaja i u pretresu stana Dalibora Mandića, optuženog za svirepo ubistvo Banjalučanina Arijela Bogdanovića, završeno je nakon četiri mjeseca, i na sljedećem ročištu će nalaz o tome obrazložiti vještak. Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović, po čijoj naredbi je urađeno vještačenje, rekao je da je nalaz stigao tek jutros, zbog čega vještak nije ni pozvan.

Ročište je potom odgođeno za 3. septembar kada će biti saslušan vještak.Sud je naredbu za pomenuto vještačenje izdao u martu jer, kako je ranije obrazložio sudija, to neophodno u cilju utvrđivanja istine. Prema ranijem obrazloženju suda vještačene su, između ostalog, Mandićeve patike na kojima je uočena mrlja nalik na krv, ruksak u kome su bile patike i flašica vode, kao i tragovi koji su izuzeti iz stana optuženog. Među stvarima čije vještačenje tražio sud su i odjeća optuženog i žrtve kao i Bogdanovićev ruksak.

Ovo je četvrto ročište od izdavanja naredbe za vještačenja, a izrada ovog nalaza trajala je ovako dugo između ostalog jer je u laboratoriji Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske bio pokvaren aparat za DNK analize.

U ovom predmetu izvođenje planiranih dokaza tužilaštva i odbrane okončano je 12. marta i tada je sud odgodio završne riječi jer je kako je tada sud odlučio da je potrebno uraditi dodatno DNK vještačenje koje nije urađeno u istrazi.

Današnjem ročištu prisustvovao je otac ubijenog mladića Tomo Bogdanović, kao i opunomoćenik ove porodice advokat Marko Mikeš, piše Glas Srpske.

Mandića terete za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način koje počinio 2. decembra 2022. godine oko 19.35 časova na Bulevaru Srpske vojske u Banjaluci. Kako se navodi u optužnici, Mandić je kobne večeri, u namjeri da ga ubije, pratio Bogdanovića koji je išao iz pravca Tržnog centra „Delta planet” prema Rabrovačkom mostu.

Sustigao ga je u blizini studentskog kampusa i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa nakon čega je Bogdanović ranjen počeo da bježi te je prešao kolovoz Bulevara Srpske vojske i pao kod benzinske pumpe. Mandić mu je pritrčao te ga nožem ubo osam puta i usmrtio, a zatim pobjegao. Ubistvo su snimile kamere obližnjeg video nadzora. Istraga je pokazala da je nakon zločina osumnjičeni skinuo ođeću sa sebe, odnosno crvenu jaknu i bacio je u kontejner. Policija je tu jaknu pronašla. Mandić i Bogdanović su zajedno radili u jednoj firmi u Banjaluci.

Nastavi čitati

Hronika

TUŽILAŠTVO SE OGLASILO o nestanku novorođenčeta u Foči

Okružno javno tužilaštvo (OJT) u Trebinju preduzelo je neophodne mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti i informacija u vezi sa nestankom novorođenčeta u Foči, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz ove pravosudne institucije.

U odgovoru na naš upit, iz OJT-a su naveli da se provjeravaju informacije do kojih je došla Policijska uprava Foča i koje su dostavljene u izvještaju ovom tužilaštvu, a one se, kako su pojasnili, odnose na saznanja da se u mjestu Miljevina u opštini Foča N.G. porodila u svom stanu, te da se nakon toga ne zna sudbina novorođenčeta.

“Tužilaštvo u vezi sa dostavljenim izvještajem preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa navedenim događajem o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, istakli su iz OJT-a, dodajući da u ovom trenutku ne mogu dati više informacija.

Međutim, ono što jeste potvrđeno “Nezavisnim” jeste da je N.G. zaposlena u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Nastavi čitati

Aktuelno