Connect with us

Politika

DIGLI BI PRIMANJA, ALI NE ZNAJU KAKO! Za isplatu većih plata u intiticijama BiH fali 121,6 miliona KM?

S obzirom na to da nije usvojen budžet institucija BiH za 2023. godinu, a ni dokument okvirnog budžeta 2023-2025, upitno je da li će Ministarstvo finansija i trezora BiH, odnosno Savjet ministara BiH uspjeti da obezbijedi oko 121,6 miliona KM za isplatu plata i naknada zaposlenim u institucijama BiH koje su povećane tokom prošle godine.

Ovo se, između ostalog, navodi u Informaciji o aktivnostima na usvajanju Zakona o budžetu institucija BiH te nemogućnosti primjene Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i odluka o ličnim primanjima koje je donio Savjet ministara BiH tokom 2022. godine.

Ovu informaciju na posljednjoj sjednici usvojio je Savjet ministara BiH, a u njoj se još navodi i to da je Ministarstvo finansija i trezora BiH uputilo čak pet urgencija za sazivanje Fiskalnog savjeta BiH na kojem bi se usvojio globalni okvir budžeta 2023- 2025. godina, ali da on još nije usvojen. Inače usvajanje globalnog okvira budžeta preduslov je za usvajanje budžeta institucija BiH za narednu godinu.

– Ukoliko se ne osiguraju sredstva za primjenu zakonskih i podzakonskih akata u 2023. godini, a posebno uzimajući u obzir da se radi o ličnim primanjima te da su obaveze stvorene, izvjesna je mogućnost pokretanja sudskih sporava, što može imati direktnu posljedicu dodatnog izdvajanja budžetskih sredstava – navodi se u inforamciji.

U suštini, odlukama Savjeta ministara BiH o povećanju osnovice za obračun plata, toplog obroka i prevoza, a i izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koje je usvojila Parlamentarna skupština BIH, ove godine značajno su povećana primanja zaposlenih u institucijama BiH.

Primjena izmijenjenog Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH počela je 1. oktobra, a odluka Savjeta ministara BiH kojom je povećana osnovica za obračun plata počela je 1. jula, tako da je u ovoj godini na osnovu usvojenog budžeta za 2022. godinu od 1,073,6 milijardi Savjet ministara BiH uspijevao da obezbijedi ta sredstva za povećanje.

Međutim, za narednu godinu, da bi ispoštovali sva povećanja, fali im oko 121 milion KM, a s obzirom na to da budžet za 2023. godinu nije usvojen i da će institucije BiH ponovo na privremeno finansiranje, pitanje je da li će se uspjeti obezbijediti sva neophodna sredstva za veća primanja zaposlenih.

– Trenutno se u Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine radi na budžetu za 2023. godinu i ne možemo precizirati koliko će biti povećanje rashoda – rekli su nam juče u Ministarstvu.

Radenko Mirković, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, rekao je da ne očekuje da bude ugrožena isplata uvećanih plata i naknada u narednoj godini, ali da nema kompletne inforamcije o tome.

– Novca ima sigurno i to je bez daljeg, ali nemamo pravu informaciju šta se dešava, koga god pitamo, sliježe ramenima. Niko ništa ne zna, i oni su sada u promjeni vlasti i mi nemamo kompletne informacije. U svakom slučaju, ne očekujem da dođe do umanjenja bilo kakvih primanja. Koliko shvatam, problem je poravnavanje u budžetu, a ne nedostatak novca – rekao je Radenko Mirković, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine predložiće povećanje budžeta institucija BiH za narednu godinu za čak 200 miliona KM. Naime, postojeći budžet za 2022. godinu iznosi 1,073 milijarde KM, a Ministarstvo finansija i trezora još u julu je uputilo Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za 2023. godinu na iznos od čak 1,275 milijardi KM.

Nezavisne

Politika

Đajić godišnje “ispegla” preko tri miliona maraka

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske nema tehničke i kadrovske kapacitete za pranje, sušenje i peglanje veša pa će ovaj posao u naredne četiri godine povjeriti privatnoj firmi koja bude izabrana na tenderu koji je u toku, a kojoj će za te usluge biti plaćeno 13,3 miliona maraka sa PDV-om.

Vešeraj će biti organizovan u sklopu UKC-a. Uprava će firmi koja dobije ugovor dati na korištenje prostor od 1.072 kvadrata u koji će ona instalirati svoju opremu.

Dužan je da plaća stuju, vodu, grijanje i odvoz smeća, a UKC ima pravo da vrši kontolu i nadzor nad pružanjem usluga.

Od ponuđača na tenderu se traži da su i ranije radili slične poslove te da su uspješno realizovali minimalno jedan ugovor čija je vrijednost veća od 1,8 miliona maraka.

Postrojenja za pranje i peglanje koje bude instalirano mora da ima kapacitet za obradu 4.000 kilograma veša na dvevnom nivou.

Inače, ovaj tender zbog žalbi traje od prošle godine, a dva puta ga je oborila čistionica “Perfect clean” iz Prijedora.

Poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Iz odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja na pitanje CAPITAL-a zašto ne formiraju vlastiti vešeraj i ulažu u opremu, odgovaraju da im se to ne isplati.

“Uzimajući u obzir potrebe naše ustanove, broj pacijenata, broj zaposlenih kao i broj organizacionih jedinica, angažman vlastitih kapaciteta za obavljanje ovih poslova podrazumijevao bi izuzetno veliku početnu investiciju. Posebno je potrebno da se naglasi da bi se moralo voditi računa o neprekidnosti ovog radnog procesa, što bi značilo zapošljavanje najmanje 30 novih radnika”, kazali su u UKC RS.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

Određen jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, biće prebačen u KPZ Zenica

Aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA) određen je jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS ranije je Opštinskom sudu  u Sarajevu  predložio određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Skaki.

Skaka će 30 dana provesti u KPZ Zenica.

– Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – rečeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, on je uhapšen u okviru akcije „Vizionar” zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

ZAKON JASAN: Narodni front ne može biti parlamentarna stranka

Iako predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tvrdi da je aktuelnim transferima postala parlamentarna stranka, ona to po Izbornom zakonu ne može da bude, jer poslanici koji su prešli u Narodni front mogu da budu samo samostalni poslanici.

„Ja vam mogu reći da je Narodni front u ovom momentu parlamentarna stranka sa tri poslanika“, ustvrdila je Jelena Trivić.

Ipak, Izborni zakon je jasan i kaže da poslanik koji napusti neku stranku postaje samostalni poslanik i na pločici ispred njih može samo pisati „samostalni poslanik“. Drugim riječima, parlamentarna stranka ne može biti stranka koja nije učestvovala na izborima i prešla cenzus, što Zakon jasno propisuje.

 

Ukoliko takvi poslanici oforme klub, a trebaju da budu najmanje 4 poslanika, oni mogu da djeluju samo kao Klub samostalnih poslanika, a ne Narodnog fronta.

Izvor. istokrs.com

Nenad Nešić pozvao Trivićku da objelodani finansijere stranke:

Nakon osnivačke skuštine „Narodnog fronta“ ne stišavaju se reakcije javnosti, ali ni visokih funkcionera.

-Politička scena Republike Srpske mora se zakonski urediti. Istražiti porijeklo novca koji je Jelena Trivić potrošila sa Narodni front?! Time spriječiti zloupotreba osvojenih poslaničkih mandata od strane preletača.

Rekao je ovo Nenad Nešić, gostujući u emisiji „Telering“, pozivajući Jelenu Trivić da ispoštuje one norme za koje se i sama zalagala, a to je da u ovom slučaju otkrije porijeklo novca kojim se finansira njena stranka.

-Vrijeme je da gospođa Јelena Trivić objasni odakle joj novac! U toj poslaničkoj grupi imate Dubravca koji je podržao Vladu, glasao za SNSD-ovog delegata, bio kandidat za izvršnog direkora u Autoputevima i zahtijevao da se postavi što prije. Drugi poslanik Aleksandar Trninić je glasao protiv Vlade Republike Srpske, a glasao je za kandidata opozicije za izbor delegata u Domu naroda PS BiH. Njih dvojica priznaju legitimnost izbora, a Јelena Trivić kaže da su izborni rezultati nelegitimni. Dakle, tri različite osobe.Šta njih može ujediniti? Pa, lični interes. Kako se ostvaruje?Pa, kroz materijalna dobra – jasan je Nešić.

Vrijeme će pokazat ko finasira stranku Jelene Trivić, da li će predsjednica Fronta istražiti diplome i svojih saboraca, te da li će u dogledno vrijeme izučiti Izborni zakon?

 

 

Nastavi čitati

Aktuleno