Connect with us

Politika

DODIK IZNIO PRIJEDLOG ZA RUKOVODSTVO OBA! U “igri” Risto Zarić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Risto Zarić biti prijedlog Srpske za imenovanje u rukovodstvo Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, jer je riječ o profesionalcu sa značajnim iskustvom.

– Ne znam ko će biti u ime muslimana jer oni još nisu dogovorili, ali u ime nas ići će Risto Zarić – rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je naglasio da će kod raspodjele pozicija na zajedničkom nivou od pet bezbjednosnih agencija Srpska dobiti dvije, a na ostalim pozicijama imaće zamjenička mjesta.

Dodik je rekao da se tačno zna procenat koliko pripada Srpskoj, te da je sa partnerima iz FBiH dogovor da tamo gdje postoji mogućnost budu raspisani konkursi i da se izvrše imenovanja.

On je podsjetio da je u ranijem sastavu Savjeta ministara SDA pokušavala sve da ostanu zamrznuta imenovanja najčešće kadrova SDS-a i PDP-a.

Dodik je naveo primjer Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) kojom je upravljao Memhed Osmanagić Osmica i koja je bila zloupotrijebljena i korištena protiv nekih u BiH, navodeći da je on bio stavljen na najviši rang praćenja, a Republika Srpska tretirana kao antiustavna.

On je za ATV rekao da je sa partnerima sa nivoa BiH dogovoreno da ne osporavaju prijedloge Srpske i obratno.

Dodik je podsjetio da Republika Srpska mehanizmom dvotrećinskog glasanja u Narodnoj skupštini Srpske može da zaustavi štetne odluke na nivou BiH, te da je to i jedan od razloga dogovora sa DNS-om i imenovanja lidera te partije Nenada Nešića za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara.

Govoreći o ranijem negodovanju Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo zbog predlaganja Nešića za ministra bezbjednosti, Dodik je naveo da mora da vodi računa o dvotrećinskoj većini u Narodnoj skupštini, dok Gradski odbor u Istočnom Sarajevu ne mora.

– Kada im objasnite da bismo mogli da upadnemo u daleko veće probleme nego što je da zadovoljite samo jednu strukturu, oni to shvate… Ponosan sam na naše ljude koji su se u parlamentu BiH držali stavova SNSD-a – rekao je Dodik.

On je poručio da dok vodi SNSD i Republiku Srpsku niko neće dočekati raskol u vladajućoj strukturi.

– SNSD je partija koja nikada nije cijepana. Iz nje su izašli neki pojedinci, ali nisu odvukli dio SNSD-a i to je snaga koja je nepodnošljiva za one koji se cijepaju, kao što je PDP i SDS – naveo je Dodik.

On je dodao da uvijek razmišlja o tome da održi koalicioni kapacitet SNSD-a i ne dozvoli da bude ugrožen.

Dodik je naglasio da nije imao predizborni dogovor sa Nešićem, već kasnije razgovore u kojima su dogovorili da će DNS biti zastupljen na nivou Savjeta ministara.

– Vjerujem da će Nešić ostati posvećen Republici Srpskoj i da će voditi politiku u interesu Republike Srpske, jer je tamo otišao u ime nje – rekao je Dodik.

Srna

Politika

KRALJ NEPROVJERENIH INFORMACIJA: Vukanović “Đokićevog sina” poslao u Emirate

Poslaniku u Narodnoj skupštini, Nebojši Vukanoviću kao da nije bilo dovoljno što je u proteklih nekoliko dana toliko puta raskrinkan kao neko ko objavljuje lažne i neprovjerene informacije, te je zbog toga i više puta demantovan, kako u medijima i javnosti, tako i na drušrvenim mrežama.

Ipak, čini se da ni to nije bilo dovoljno, te je sa ovom praksom i nastavio.

Tako je juče na svim svojim stranicama objavio vijest da je sin ministra Petra Đokića imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što se ponovo pokazalo kao netačna i neprovjerena informacija.

 

Na ovu neprovjerenu infromaciju, odnsono konstatciju, uslijedilo je i nekoliko demantija.

Naime, novoizabrani ambasador sa sinom Petra Đokića dijeli samo ime – obojica se zovu Bojan, te sudeći po ovome, Nebojša Vukanović ne planira da stane sa objavljivanjem neprovjerenih informacija, što svakako ne priliči jednom ozbiljnom političaru, ali ni novinaru.

Nastavi čitati

Politika

Sporni Nacrt zakona o kleveti danas bi se trebao naći pred poslanicima u NSRS

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas nastavlja drugu redovnu sjednicu. Pred poslanicima bi se trebao naći i kontroverzni Nacrt zakona o kleveti, koji bi uvredu i klevetu tretirao kao krivično djelo, te nametnuo drakonske kazne.

Protiv ovakvih uredbi, podsjetimo, ustali su novinari i aktivisti, kao i udruženja građana.

Današnja sjednica NSRS počet će raspravom o Prijedlogu zakona o gradu Prnjavor kojim se uređuju područje, nadležnosti, organi i njegovo finansiranje.

Osim Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, poslanici će, u nastavku druge redovne sjednice, po hitnom postupku razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS.

Biće razmatrani i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Nastavak sjednice zakazan je u 10.00 časova. Prvi dio druge redovne sjednice okončan je u četvrtak, 16. marta.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković čestitao Petroviću: VAŽNA POBJEDA ZA JEDINSTVENU OPOZICIJU U SRPSKOJ

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je čestitke gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću koji je na referendumu u nedjelju  potvrdio povjerenje koje mu ukazuju njegovi sugrađani.

Stanivuković je naglasio da je ovo važna pobjeda za Bijeljinu i jedinstvenu opoziciju u Republici Srpskoj.

– Čestitam gradonačelniku Ljubiši Petroviću na istrajnoj bori i ponovnoj pobjedi u Bijeljini. Neka je sa srećom – zaključio je Stavinuković.

 

Nastavi čitati

Aktuleno