Connect with us

Politika

DODIK TVRDI “Bjelosvjetski mešetari priželjkuju SUKOBE U BiH”

Milorad Dodik izjavio je da Srpska ostaje stabilna uprkos raznim bjelosvjetskim mešetarima i muslimanskim lobistima, poput Ališe Kerns iz Velike Britanije, koji ne mogu da utiču na prilike u Srpskoj, osim da iznose neistine za ogromne sume prljavog novca.
– Aktuelno rukovodstvo Republike Srpske je realnost i izbor građana, i nikoga ne zanima da li se nekoj Kerns ili bilo kome sviđa ta realnost – rekao je Dodik za Srnu.

Na pitanje Srne da prokomentariše medijske istupe Zukana Heleza i Ališe Kerns u kojima redovno iznosi neistine o Republici Srpskoj, Srbiji i srpskom narodu, Dodik je rekao da Heleza jedino može ozbiljno da shvati i komentariše neko poput ostrašćenog srbomrsca kao što je Ališa Kerns čiji je zadatak da napada Srbe.
– Poznato je i u javnosti dokumentovano čime se sve ova gospođa godinama bavi i kako kroz paraobavještajno djelovanje i sumnjive aktivnosti zarađuje ogromne sume novca. Njena uloga u raspirivanju tenzija i plasiranja dezinformacija kada je riječ o Kosovu i Metohiji je opasna i destruktivna jednako kao i njeno uplitanje u unutrašnja pitanja u BiH. Oni koji je plaćaju i daju joj silni novac za te poslove, treba da znaju da tako samo ruše BiH. Ličnostima poput Kerns mjesto je u zatvoru, a njihove aktivnosti su opasnost za cijeli region – istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da bi ona i slični muslimanski lobisti koji pokušavaju da iskoriste to što na ovom području Velika Britanija i SAD odmjeravaju snage na nama, pozivajući na sankcionisanje i smjene legitimno izabranih predstavnika, trebali biti ispitani za koga rade to što rade i kakvu su štetu nanijeli.

– Njihova mržnja prema svemu srpskom, ‘podmazana’ prljavim novcem koji dobijaju, vidi se u svakom slovu koje napišu i riječi koju izgovore i takve ličnosti nemaju prijateljski odnos ne samo prema Srpskoj, nego ni prema BiH na koju se svi pozivaju, jer rade na stvaranju nereda na ovom prostoru – ukazao je Dodik.

On je naveo da je potpuno jasno čemu služi ta priča i silni naslovi kako će „Dodik da ‘zapali region’“, te da oni zapravo to i žele – sukobe, jer tako će dobiti više prljavog novca za svoje aktivnosti.

– Njih održavaju sukobi i zato i plasiraju razne dezinformacije, kako bi se stekao utisak o nekoj BiH koja ne može da opstane bez stranaca, što znači više novca za sve koji koegzistiraju u tom lancu – rekao je Dodik.

On je naglasi da bi oni najviše željeli da Republika Srpska, iako međunarodno priznata u Dejtonu, 21. novembra 1995. godine, ne postoji, da je izbrišu sa karte svijeta, što se na njihovu veliku žalost nikada neće desiti.

– Republika Srpska je nastala u miru, odbranjena u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, potvrđena u Dejtonu i Ustavu BiH i zato im je ona velika smetnja u ostvarenju njihovog krajnjeg cilja – stvaranja unitarne BiH. Na tom putu sam im i ja smetnja jer ne mogu da me slome ni sankcijama, ni prijetnjama, ni montiranim procesima. Stalno slušamo njihove laži o našem raspirivanju mržnje i prijatnjama ratom. To su sve podmetanja na koja smo navikli, ali ništa i niko nas neće pokolebati u zaštiti Republike Srpske i srpskih nacionlanih interesa – poručio je predsjednik Republike Srpske.

Da li se nekome od tih bjelosvjetskih plaćenika sviđa ko je na čelu Republike Srpske i koga bi oni željeli da vide na tim pozicijama, rekao je Dodik, to nas apsolutno ne zanima. „Narod Republike Srpske bira ko će ga predstavljati i mi njima odgovaramo za svoj rad. A koga narod želi na tim mjestima pokazuje već decenijama“, rekao je Dodik.

Politika

ONA JE PRAVI IZBOR, ako bi se šalili! Đokićeva pjevačica u UPRAVNOM ODBORU RTRS-a! (FOTO)

Dragana Čavka, pomoćnica ministra turizma, koja je u javnost dospjela po spornim ugovorima sa Akvanom koje je sklapala zbog muzičkog angažmana, iako nikada nije nastupala, postaje članica Upravnog odbora Radio televizije Republike Srpske.

Ovo je u Narodnoj skupštini izazvalo negodovanje opozicije, a među onima koji su diskutovali bila je i poslanik PDP, Tanja Vukomanović koja je rekla da RTRS nedostaje samo Zmaj od Šipova.

-Sramota je kako se imenuju kadrovi, žena je sklaplala lažne ugovore za nastupe. Pjevala je i ona i njena majka, čak priznale da nisu nastupale a da su uzimale novac, pa je radila u Ministarastvu turizma, a sada ide i na RTRS. Javni servis će sa ovakvim kadriranjem biti totalno dokrajčen, iako je crno da ne može crnje – rekla je Vukomanović.

Nastavi čitati

Politika

VUKOMANOVIĆ “Srpska gubi milione zbog koncesija, ALI GUBI I PRIRODNA BOGATSTVA”

Republika Srpska gubi milione zbog koncesionih ugovora, a pored novca gubi i prirodna bogatstva. To je jako neuređena oblast o kojoj građani nažalost malo znaju, dok ne dođe pred njihova vrata.

Rekla je ovo poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Tanja Vukomanović tokom diskusije o Izvještaju o radu i finansijskom izvještaju Komisije za koncesije Republike Srpske za 2023. godinu na Devetoj redovnoj sjednici.

– Čitajući sve što piše u Izvještaju i ono što govore mještani i ekolozi, možemo da vidimo da su ova komisija i ovi ugovori napravili puno veću štetu od koristi – rekla je ona.

Vukomanović dodaje da postoji mnogo primjera gdje se pokazalo da se ne sluša riječ građana i ekologa, te da se od pogodovanja krupnom kapitalu uništava priroda i budućnost ove zemlje.
-Ovdje se ne radi samo o novčanoj šteti, radi se o šteti po prirodu i životima stanovnika. Mještanka Mrkonjić grada je najbolje opisala ovo slikovito riječima “nas uništiše, sebe bogate” dok prelazi preko svoje uništene njive gdje je nekada sadila povrće i pojila stoku – istakla je Vukomanović.

Dodala je da je jedino dobro u ugovoru to što će se naplatiti malo više novca od koncesija jer, kako kaže, Srpska ima mizerne naknade, te da je potrebno dvije tri godine naplate da bi se pokrio jedan sudski spor.

– Postoji i problem netransparentnih ugovora, sumnjivih firmi sa po jednim radnikom, takođe i jednog vlasnika sa pet preduzeća, imamo primjer sa mini hidroelektranom i čuveni Slovenac koji je došao da kopa litijum i sad Elektroprivreda od njega otkupljuje koncesiju koju je on dobio za smiješan novac, a mi plaćamo 4 miliona KM – kazala je Vukomanović i dodala da postoje sporne dozvole, sporni ugovori, a Vlada u sve to ide bez sluha za mještane.

Vukomanović kaže da ljudima preko noći niču mašine i rudnici u dvorištima, a da njih za to niko ne pita.

– Ono što je ovdje najstrašnije jeste ekologija koja zbog rudarenja trpi u ovom svemu. Imamo nekoliko primjera gdje je potpuno uništena priroda, gdje se prema riječima mještana i ekologa ne poštuju ni vodne ni ekološke dozvole koje su firme dobile. Primjer za to je rudnik Medna kod Mrkonjić Grada gdje se zagađenje osjetilo čak 50 km okolo, pa stanovnici Sanskog Mosta i Ribnika takođe trpe. Ekolozi tvrde da ne postoje recipijenti za otpadne vode, nema kanalizacionog sliva, te da sve ide direktno u rijeku Sanu – istakla je ona.

Navela je još nekoliko primjera kao što su Bukova kosa kod Prijedora, Bistrica i Lopare koje su sada aktuelne.

– Mještani se bune, ističu da nisu prodali svoju zemlju, a rade im maltene u dvorištu. U Bukovoj kosi su čak počeli da buše iznad bazena koji napaja desetak domaćinstava. Kontrole rudnika gotovo da nema, priroda je uništena, dozvole se ne poštuju, a to u Izvještaju nema – istakla je Vukomanović.

Vukomanović je kritikovala kako se vlast odnosi prema prirodi citirajući načelnika Šipova Milana Kovača koji je rekao “imamo pet rijeka koje samo teku bezveze”.

– Tako se vjerovatno odnose prema svim pirodnim bogatstvima i ovdje u koncesijama se ne radi o korištenju nego iskorištavanju prirode Republike Srpske. U izvještaju piše da su koncesionari shvatili ozbiljnost provođenja zaštite životne sredine i zdravlja, oni valjda po zakonu imaju obavezu da poštuju propise i pravila koja su dobili u dozvolama i da se pridržavaju zakona. Ako ćemo mi da hvalimo da su oni “shvatili ozbiljno poštovanje mjera i propisa” onda imamo veliki problem. U zaključku izvještaja imamo rečenicu u kojoj piše “veliki broj koncesionara pridržava se ugovorenih obaveza”, šta je sa ostalima koji se ne pridržavaju? Ima li nekih sankcija? Znam da vi ne možete sankcionisati, ali možete to bar napisati u izvještaju – dodala je ona.

Vukomanović ističe da su u Srpskoj mnoge oblasti nakaradne, tako i ova i dodaje da je zemlja postala poligon za izvlačenje prirodnih bogatstava koje će izvoziti ko zna gdje i ko zna kome.

– Ova komisija bi imala smisla kada bismo imai ministarstvo i Vladu koja pazi kome daje dozvole i kada bi se svi pridržavali onoga što je propisano, ovako imamo samo suštinu bez forme i pogodujemo samo krupnom kapitalu na štetu građana Republike Srpske – zaključila je Vukomanović.

Nastavi čitati

Politika

SAVIĆ-BANJAC “Neophodna ozbiljna strategija za borbu protiv vršnjačkog nasilja”

Narodni poslanik Mirna Savić-Banjac poručila je da je razmatranje godišnjeg izvještaja Omdusmana za djecu za 2023.godini samo je još jedan pokazatelj da je neophodna ozbiljna strategija za borbu protiv vršnjačkog nasilja, ali i ostalih problema koji se tiču ponašanja djece i omladine.

“Iskoristila sam priliku da relevantne institucije i javnost upoznam sa uslugom Plavog telefona koju vrši UG “Nova generacija” i čije finansiranje donatorskim sredstvima prestaje u oktobru ove godine”, poručila je Savić-Banjac.

Ona je istakla da je analiza rada ove besplatne savjetodavne linije pokazala da su prije nekoliko godina bili jedan ili dva poziva dnevno od strane djece koja razmišljaju o suicidu.

“Tokom 2023. godine su u nekoliko navrata primljena jedan do dva ovakva poziva dnevno. Smatram da ova usluga zaslužuje da ima redovno i sigurno finansiranje, kao samo jedna od mnogih karika koje moraju da budu dio većeg mehanizma”, poručila je Savić-Banjac.

Narodni poslanik je dodala da i dalje ostaje isti problem da se ovakvim izvještajem problemi konstatuju.

“I dalje nedostaje odgovor nadležnih šta je sa rezultatima Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u Osnovnim i srednjim školama Republike Srpske”, naglasila je Savić-Banjac.

Nastavi čitati

Aktuelno