Connect with us

Politika

“Držati se izvornog Dejtonskog sporazuma, SRPSKA NEMA DRUGI IZLAZ”

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen izjavio je da Republika Srpska nema drugi izlaz nego da se drži izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, i to njegovog tumačenja prema tekstu, a ne duhu.

Nama bi bilo najbolje da izbrišemo granicu na Drini i da se ujedinimo sa Srbijom i da Srbija dođe do svojih socijalnih osnova koji podrazumijevaju i izlaz na more i jačanje Srbije u svakom pogledu. Udruživanje ili duboko partnerstvo sa Istokom i ravnopravan odnos sa drugim zemljama u svijetu, rekao je Poplašen povodom 27 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da je Dejtonski sporazum ispisan i donesen u periodu apsolutne hegemonije neokolonijalnog tipa američke imperije i njenih zapadnih partnera.

– Danas možemo reći da Rusija više nije polupijana i onemoćala, da se promijenio svjetski kontekst koji je i povoljniji za srpske ambicije opstanka i ravnopravnog života na ovom prostoru – rekao je Poplašen.

On je istakao da opstanak Republike Srpske treba pažljivo gajiti i usaglašavati svoje političke poteze, prije svega sa Beogradom i Moskvom.

To treba činiti bez izazivanja skandala i krupnih sporova sa opadajućom moći zapadnih sila, prije svega SAD, da ne bi izazvali neke reakcije koje nas mogu odvesti u novi haos – smatra Poplašen.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu 21. novembra 1995. godine parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno