Connect with us

Svijet

DVE GREŠKE NATO su bombardovanje Jugoslavije i povlačenje iz Avganistana

Bivši predsednik Češke Miloš Zeman ocijenio je, povodom 25. godišnjice ulaska Češke u NATO, da je za tih četvrt vijeka Alijansa napravila dve greške – to što je bombardovao SR Jugoslaviju i što se “kukavički povukao iz Avganistana”.

“Javno sam rekao, prevarili su nas. Zato što su nam u NATO-u tvrdili da će u Jugoslaviji biti bombardovani samo vojni ciljevi. Ali u stvarnosti, kao što sigurno dobro znate, odnosilo se i na civilne objekte i tako je odnijelo i civilne žrtve. Bili smo posljednja zemlja koja je dala saglasnost”, kazao je Zeman u intervjuu češkom listu “Pravo”.

Češka vlada uprkos pritisku saveznika odugovlačila s pristankom na bombardovanje, a glasanje je Zeman, tada premijer, stavio na dnevni red tek kada je sjednici Vlade bio spriječen da prisustvuje kategorični protivnik bombardovanja, kasniji češki premijer Vladimir Špidla.

“Presudna sednica Vlade je održana kada sam bio u Parizu na zasedanju OECD. I mislim da su me upravo zato tamo poslali. Video sam da je Zeman politička ličnost sa izvesnim militantnim osobinama”, kazao je Špidla u jednom intervjuu češkom listu “Mlada fronta Dnes”.

Zeman je u intervjuu današnjem “Pravu” rekao da je glasanje završilo kako je završilo, a ranije je pristanak na bombardovanje, za koje se izvinio tokom svog drugog mandata, pravdao time da “ne bi bilo normalno kada bi novajlija među saveznicima, Češka, stavila veto na tu odluku”.

“Većina u Vladi je bila za. Priznajem i ja. Ipak do poslednjeg trenutka smo se nadali da će makar Grčka biti protiv, ali začudo i tamo su bili za”, rekao je bivši češki predsednik.

Miloš Zeman, kao drugu grešku zapadnog vojnog saveza, vidi povlačenje NATO-a iz Avganistana i prepuštanje vlasti Talibanima.

“Mana NATO-a je u tome da nastoji ponekad da igra ulogu svetskog policajca i to se videlo u napadu na Jugoslaviju. Mana je i to što se povremeno ne ponaša baš hrabro. Vidite već pomenuti odlazak iz Avganistana. Mana je i to što informacije obaveštajnih službi nisu uvek kvalitetne. Vidite na primer podatke CIA o oružju za masovno uništenje u Iraku”, rekao je Zeman.

Bivši češki premijer i predsednik koji je godinama aktivno vodio prorusku politiku, sve do napada Rusije na Ukrajinu kada je potpuno okrenuo smer, zaključio je da je “NATO jedina bezbednosna garancija Češke protiv imperijalnih ambicija Rusije”.

Svijet

“BIO JE SPREMAN DA ME LIKVIDIRA”: Tramp iznio ŽESTOKE OPTUŽBE na račun Bajdena

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp tvrdi da je Ministarstvo pravde (DoJ) željelo da ga ubije, kao i da je predsjednik Džo Bajden bio spreman da ga “ukloni i dovede njegovu porodicu u opasnost”.

Tramp je ovo poručio na društvenim mrežama i u mejlu za prikupljanje sredstava.

U mejlu za prikupljanje sredstava Tramp je naveo da “oni žude da urade nezamislivo“.

– Džo Bajden je bio spreman da me likvidira i dovede moju porodicu u opasnost – napisao je Tramp.

Optužbe na račun Ministarstva pravde
U objavi na svojoj mreži Truth Social bivši američki predsjednik je optužio Ministarstvo pravde da je namjeravalo da protiv njega upotrebi “smrtonosnu silu”.

– DoJ pokvarenog Džoa Bajdena, u svom nezakonitom i neustavnom napadu na Mar-a-Lago, ovlastio je FBI da upotrebi smrtonosnu silu – poručio je on.

Gardijan navodi da se ovo odnosi na nalog za pretres koji je izvršen u avgustu 2022, kada su agenti FBI u civilu izvršili raciju na Trampovo imanje Mar-a-Lago u potrazi za poverljivim dokumentima koje je on navodno odbio da preda vladi.

U sudskom podnesku Trampovog pravnog tima, podnetom u maju navodi se da je nalog za pretres sadržao “izjavu o politici u vezi sa upotrebom smrtonosne sile”, koja podrazumijeva da “službenici za sprovođenje zakona Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu kada je to potrebno”.

“Upotreba smrtonosne sile je dozvoljna”
Citat naveden u podnesku je očigledno preuzet iz politike Ministarstva pravde u kojoj se navodi upotreba sile u izvršenju naloga za pretres.

Neskraćeni tekst politike glasi: Službenici za sprovođenje zakona i popravni službenici Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu samo kada je to neophodno, odnosno kada službenik ima razumno uvjerenje da predmet takve sile predstavlja neposrednu smrtnu opasnost ili ozbiljne fizičke povrede službenika ili druge osobe.

U saopštenju, FBI je opisao upotrebu tih riječi kao ”standardnu izjavu o politici koja ograničava upotrebu smrtonosne sile i da niko nije naredio da se preduzmu dodatni koraci i po ovom pitanju nije bilo odstupanja od norme”.

Nastavi čitati

Svijet

OBRAT AMERIČKE POLITIKE! SAD podržavaju kreiranje palestinske države?

Američki predsjednik Džozef Bajden podržava stvaranje palestinske države samo kroz direktne pregovore, saopšteno je danas iz Bijele kuće, nakon što su Norveška, Španija i Irska najavile da će priznati palestinsku državu.

Predsjednik snažno podržava rješenje kojim se predviđaju dvije države i uvijek je to činio tokom svoje karijere. On vjeruje da bi palestinska država trebala biti ostvarena kroz direktne pregovore dvije strane, a ne kroz jednostrano proglašenje, rekao je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džon Kirbi.

Norveška Vlada objavila je nešto ranije odluku da će priznati palestinsku državu. Slično obavještenje objavile su Irska i Španija da će zvanično priznati palestinsku državnost u utorak, 28. maja, kada odluka Norveške stupi na snagu.
Neposredno nakon objava, šef izraelske diplomatije Izrael Kac naredio je povlačenje ambasadora iz Irske, Norveške i Španije.

Palestinsku državu do sada je priznalo devet članica EU – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – koje su to učinile 1988. godine, prije ulaska u blok, a Švedska 2014. godine. Ukupno su 142 zemlje priznale su palestinsku državu.

Nastavi čitati

Svijet

NETANJAHU SE POBUNIO “Priznavanje Palestine nagrada za terorizam”

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je danas najavu Irske, Španije i Norveške da će uskoro priznati nezavisnu Palestinu kao ”nagradu za terorizam” i naglasio da Tel Aviv ostaje odlučan kada je u pitanju pobjeda u Pojasu Gaze.

Netanijahu je u saopštenju iznio tvrdnju da 80 odsto Palestinaca na Zapadnoj obali “podržava masakr koji je izveo Hamas 7. oktobra”, prenosi Tajms of Izrael.

– Ovom zlu se ne sme dati zemlja. To će biti teroristička država. Pokušaće da ponove masakr od 7. oktobra, a mi na to nećemo pristati – rekao je on.

Izraelski lider je naglasio da “nagrada za terorizam neće donijeti mir” i da odluka ovih zemalja o prizanju Palestine neće spriječiti Izrael da pobijedi Hamas.

Norveška, Španija i Irska najavile su ranije danas da će priznati palestinsku državu 28. maja.

Kako je rekao irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin, Irska planira da prizna palestinsku državu na osnovu njenih granica iz 1967. godine, što uključuje Gazu, Zapadnu obalu, kao i da glavni grad i Izraela i Palestine bude Jerusalim.

Tanjug

Nastavi čitati

Aktuelno