Connect with us

Svijet

RUSI U NOĆNOM DESANTU na desnu obalu Dnjepra UNIŠTILI POLOŽAJE ukrajinske vojske

Situacija na frontu je dugo nepromenjena, ruske trupe napreduju, Oružane snage Ukrajine se brane kontranapadima. To je slučaj praktično na cjeloj liniji borbenog dodira, osim na Hersonskom pravcu, gdje je vođenje borbi otežano razdjelnim položajem kod reke Dnjepar. Međutim, i ovdje ruske trupe uspijevaju da izvrše napade.

U noći sa utorka na srijedu, borci grupe trupa Dnjepar izveli su operaciju sa desantom na desnu obalu. Kako je na svom TG kanalu izvijestio načelnik Hersonske oblasti Vladimir Saldo, Rusi su uspeli da se pod okriljem mraka iskrcaju u rejon Antonovskog mosta i unište nekoliko ukrajinskih položaja, prenosi portal Tvfront.

Štaviše, jurišna grupa se iskrcala na isto mjesto gdje su 1944. godine vojnici Crvene armije pod komandom Margelova zauzeli mostobran.

U noćnoj operaciji učestvovala je zajednička jurišna grupa, u kojoj su bili mornarička pješadija, padobranci i dobrovoljci iz drugih jedinica. Uspevši tiho da priđu desnoj obali i iskoristivši faktor iznenađenja, ruski vojnici su uništili nekoliko položaja ukrajinskih snaga u oblasti baze Antonovskog mosta, uključujući kontrolni centar bespilotnih letjelica, stanicu za nadzor i elektronsko ratovanje. Posle izvršenog zadatka, grupa se vratila na lijevu obalu bez ijednog gubitka.

U međuvremenu, manja grupa ukrajinskih vojnika je i dalje u selu Krinki. Ukrajinska artiljerija, kao i veliki broj bespilotnih letjelica, sprječavaju zauzimanje tih položaja. Istovremeno, ruski vojnici su se osposobili da potapaju čamce sa rezervama i zalihama koje Ukrajinci pokušavaju da pošalje skoro svake noći ka svojim saborcima u selu.

Svijet

BLIŽE SE NAJVEĆI IZBORI NA SVIJETU! Ankete pokazuju Bajden ili Tramp

U novembru će se održati predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveće šanse za novi mandat u Bijeloj kući imaju bivši predsjednik Donald Tramp i aktuelni Džo Bajden.

U trku za fotelju u Ovalnoj kancelariji uključio se i Robert Kenedi Mlađi, ali kao nezavisnom kandidatu, ne daju mu se prevelike šanse.

Po dosadašnjim anketama, drugom mandatu bliži je republikanski kandidat, ali i demokrate imaju svoju računicu.

Kako se bliži dan izbora, sve češće se vrši ispitivanje pulsa nacije, a jednu takvu anketu pokrenula je stranica “World of Statistics”.

Kao mogući odgovori, ponuđeni su Donald Tramp, Džo Bajden, treća opcija, a kao i mogućnost da se ne izađe na izbore.

Pomenuta stranica ima skoro četiri miliona pratilaca, a samo u prvih 10 minuta od pokretanja ankete, glasalo je više od 5.000 ljudi.

Nastavi čitati

Svijet

PAPA UPOTRIJEBIO UVREDLJIVU RIJEČ! Vatikan se izvinio LGBT osobama

Vatikan se izvinio nakon što je papa Franjo upotrijebio veoma uvredljivu riječ za gej muškarce.

– Papa Franjo upoznat je sa nedavno objavljenim člancima o razgovoru iza zatvorenih vrata sa biskupima. Kao što je u više navrata izjavio: `U Crkvi ima mjesta za svakoga, za sve! Niko nije beskoristan, niko nije suvišan, ima mjesta za svakoga` – navodi se u saopštenju.

U objavi se dodaje da papa “nikada nije namjeravao da vrijeđa ili koristi homofobične izraze i izvinjava se onima koji su se osjetili uvrijeđenim upotrebom termina koji su drugi prijavili”.

Papa je na sastanku iza zatvorenih vrata sa biskupima upotrijebio uvredljiv izraz za gej populaciju, te navodno ponovio da takvim muškarcima ne bi trebalo dozvoliti da postanu sveštenici.

Nastavi čitati

Svijet

RASTE BROJ ŽRTAVA: Više od 2.000 mrtvih u klizištima, do sada pronađeno svega šest tijela

Vlada Papua Nove Gvineje saopštila je danas da se strahuje da je u nedavnim klizištima u unutrašnjosti zemlje poginulo više od dvije hiljade ljudi.

Selo koje je zatrpano blatom broji više od 4.000 stanovnika i nalazi se u zabačenom području u unutrašnjosti te siromašne ostrvske zemlje sjeverno od Australije, čineći potragu i spasavanje komplikovanim i opasnim.

Broj mrtvih koji je saopšten gotovo je trostruko veći od procjene UN da je poginulo 670 ljudi. Do sada su pronađeni ostaci samo šest osoba.

U pismu rezidentnom koordinatoru Ujedinjenih nacija u nedjelju, u koje je Asošiejted pres imao uvid, vršilac dužnosti direktora Nacionalnog centra za katastrofe Papue Nove Gvineje Luseta Laso Mana rekao je da je klizište “zatrpalo više od 2.000 ljudi” i izazvalo “velika razaranja” u selu Jambali u centralnoj provinciji Enga.

Procjene o žrtvama uveliko su varirale od kada se katastrofa dogodila, a nije odmah jasno kako su zvaničnici stigli do tog broja stradalih.

Vlada Papue Nove Gvineje danas je zvanično zatražila veću međunarodnu pomoć.

Preživjeli su oklijevali da dozvole upotrebu teške mašinerije jer ne žele da se oštete tijela njihovih rođaka, rekao je šef misije agencije UN za migracije u Papui Novoj Gvineji Serhan Aktoprak.

Konvoji sa humanitarnom pomoći mogu da putuju samo po danu zbog bezbjednosnih rizika, a sa dvosatnom vožnjom u oba smjera, njihovo vrijeme na licu mjesta je ozbiljno ograničeno, rekao je Aktoprak.

Dugogodišnji plemenski rat u provinciji Enga nije popustio uprkos katastrofi, što znači da vojnici moraju da obezbijede konvoje pomoći koji su krenuli ka Jambaliju.

Nastavi čitati

Aktuelno