Connect with us

Svijet

Iznad Kanade srušen novi leteći objekat

Američki borbeni avion F-22 oborio je neidentifikovani objekat iznad Kanade.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand odbila je da spekuliše o porijeklu predmeta, za koji je rekla da je bio cilindričnog oblika i bio rizik za civilni vazdušni saobraćaj.

Anand ga nije konkretno nazvala balonom, i ako je sličnog izgleda, ali je saopštila da je manji od kineskog balona oborenog kod obale Južne Karoline u SAD prije nedjelju dana, prenosi Rojters.

“Na visini od 12.200 metara, objekat je predstavljao rizik za civilni vazdušni saobraćaj i oboren je u subotu u 03.41 časova. Nema razloga da se vjeruje da je uticaj objekta na kanadskoj teritoriji od bilo kakvog javnog značaja“, rekao je Anand na konferenciji za novnare.

Zajednička vazdušna komanda SAD i Kanade (NORAD) oborila je u subotu neidentifikovani objekat u kanadskom vazdušnom prostoru, saopštio je sinoć premijer Kanade Džastin Trudo, uz napomenu da će kanadske snage rekonstruisati i analizirati olupinu.

Pentagon je precizirao da je NORAD otkrio objekat iznad Aljaske kasno u petak.

Američki borbeni avion iz zajedničke baze Elmendorf-Ričardson, Aljaska, prema saopštenju, pratio je objekat dok je prelazio u kanadski vazdušni prostor, gdje su se pridružili kanadski avioni CF-18 i CP-140.

“Američki F-22 oborio je objekat na kanadskoj teritoriji, koristeći projektil AIM 9X nakon bliske koordinacije između američkih i kanadskih vlasti”, izjavio je portparol Pentagona.

Američki predsjednik Džozef Bajden ovlastio je američku vojsku da sarađuje sa Kanadom na oborenju letjelice nakon razgovora između Bajdena i Trudoa, saopštio je Pentagon.

Bijela kuća je saopštila da su se Bajden i Trudo saglasni da nastave blisku koordinaciju kako bi “odbranili naš vazdušni prostor”.

Američke vlasti juče su privremno zatvorile vazdušni prostor iznad Montane za civilni saobraćaj, a NORAD je poslao sinoć borbene avione u izviđanje, ali oni “nisu identifikovali nijedan leteći objekat koji bi se podudarao sa pokazateljima radara.

Dan ranije, Bajden je naredio još jedno obaranje neidentifikovanog letećeg objekta na Aljasci.

Pentagon je u petak saopštio samo nekoliko detalja, poput toga da je objekat veličine malog automobila, da je letio na 12.200 metara, da nije mogao da manevriše i da izgleda kao da je bez posade.

“U ovom trenutku nemamo više detalja o objektu, uključujući njegove mogućnosti, namjenu ili porijeklo”, saopštila je sjeverna komanda u subotu.

Sedam dana ranije, 4. februara, američki borbeni avion F-22 oborio je, kako je američka vlada nazvala, kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline, nakon njegovog jednonedjeljnog putovanja preko SAD i dijelova Kanade.

Peking tvrdi da je to bila civilna meteorološka letjelica koju je vjetar skrenuo sa kursa.

Svijet

“IMAMO DVA PROTIVNIKA, TREBA BITI SPREMAN” Cijeli svijet u strahu zbog Stoltenbergovih riječi

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je za britanski Telegraf da članice NATO razmatraju mogućnost stavljanja nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti.

Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba biti u borbenoj gotovosti… ali moramo se konsultovati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo – piše britanski Telegraf.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je da članice NATO razmatraju mogućnost stavljanja nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti.

Kako prenosi ovaj list Stoltenberg je objasnio da NATO mora svijetu pokazati svoj nuklearni arsenal kako bi poslao jasan signal neprijateljima Severnoatlantskog saveza.

Stoltenberg je dodao da Kina aktivno ulaže u svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim rečima, porasti do hiljadu bojevih glava početkom 2030-ih godina.

I to znači da će NATO, u ne tako dalekoj budućnosti, vjerovatno biti suočen s nečim sa čime se ranije nije suočavao – sa dva potencijalna protivnika sa nuklearnim oružjem, Kinom i Rusijom. I, naravno, to ima svoje posljedice – prenosi list reči Stoltenberga.

Ranije, na Sankt-Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, predsjednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem. Predsjednik je upozorio da se ne smije olako pristupiti pitanju upotrebe oružja za masovno uništenje.

Scenariji u kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrijebi nuklearno oružje navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini i u “Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja”.

Prema tim dokumentima, to bi bilo moguće u slučaju agresije na Rusiju ili njene saveznike upotrebom oružja za masovno uništenje, ili agresije upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje same države, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Svijet

ZELENSKI OTKRIO PREDUSLOV za mirovne pregovore sa Rusijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas na kraju globalne Mirovne konferencije o Ukrajini održane u švajcarskom gradu Birgenštoku da bi Moskva trebalo da se povuče sa ukrajinske teritorije kako bi “već sutra počeli mirovni pregovori”, ali, prema njegovim riječima Rusija i njeno rukovodstvo “nisu spremni za pravedan mir”.

“Zelenski je izjavio da bi prisustvo Rusije na drugom mirovnom samitu o Ukrajini pokazalo ‘njihovu volju za mir, njihovu želju da stave tačku na rat'”, prenosi švajcarski RTS.

Ukrajinski predsjednik, prenosi Tanjug, je ukazao da bi Kina, koja je odbila da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj, trebalo direktno da saopšti Ukrajini svoje mirovne prijedloge umjesto što to čini preko medija, prenosi Ukrinform.

On je zahvalio svim učesnicima mirovnog samita što su zajedno napravili prve korake ka miru, podsjetivši da je na skupu u Birgenštoku učestvovala 101 država i međunarodna organizacija.

Zelenski je posebno naglasio da su svi učesnici podržali teritorijalni integritet Ukrajine.

Nastavi čitati

Svijet

Ogromna ajkula viđena kod popularnog ostrva: LJUDI VRIŠTALI I BJEŽALI

Na plaži na španskom ostrvu Gran Kanarija viđena je ajkula od dva metra.

Plaža je zatvorena za kupanje nakon što je ajkula uplašila mještane i turiste.

Djevojke su vrištale dok je ajkula jurila prema obali sa svojim perajem koje se vidjelo iznad vode. Policija je požurila na plažu Melenara na istočnoj obali ostrva nakon što je uzbuna podignuta juče oko 17 časova.

Spasioci su već očistili more i podigli crvenu zastavu.

Djevojka koja je bila u vodi opisala je scenu.

“Spasilac je počeo da duva u pištaljku i nagovijestio da svi treba da izađu iz vode, a ja sam se osvrnula i vidjela peraje”, ispričala je.

Njen prijatelj je dodao: “Vidjeli smo peraje koje je bilo iznad vode i počeli smo da se krećemo najbrže što smo mogli nazad ka plaži”.

Za traženje ajkule korišćeni su mlazni skuteri, ali ona nije pronađena.

Jutros je bilo neizvjesno da li će crvena zastava ostati na mjestu.

Ajkula je identifikovana kao ajkula čekićara. Iako je većina vrsta čekićara bezopasna za ljude, oni su agresivni lovci, piše “Dejli Mejl”.

Nastavi čitati

Aktuelno