Connect with us

Svijet

Iznad Kanade srušen novi leteći objekat

Američki borbeni avion F-22 oborio je neidentifikovani objekat iznad Kanade.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand odbila je da spekuliše o porijeklu predmeta, za koji je rekla da je bio cilindričnog oblika i bio rizik za civilni vazdušni saobraćaj.

Anand ga nije konkretno nazvala balonom, i ako je sličnog izgleda, ali je saopštila da je manji od kineskog balona oborenog kod obale Južne Karoline u SAD prije nedjelju dana, prenosi Rojters.

“Na visini od 12.200 metara, objekat je predstavljao rizik za civilni vazdušni saobraćaj i oboren je u subotu u 03.41 časova. Nema razloga da se vjeruje da je uticaj objekta na kanadskoj teritoriji od bilo kakvog javnog značaja“, rekao je Anand na konferenciji za novnare.

Zajednička vazdušna komanda SAD i Kanade (NORAD) oborila je u subotu neidentifikovani objekat u kanadskom vazdušnom prostoru, saopštio je sinoć premijer Kanade Džastin Trudo, uz napomenu da će kanadske snage rekonstruisati i analizirati olupinu.

Pentagon je precizirao da je NORAD otkrio objekat iznad Aljaske kasno u petak.

Američki borbeni avion iz zajedničke baze Elmendorf-Ričardson, Aljaska, prema saopštenju, pratio je objekat dok je prelazio u kanadski vazdušni prostor, gdje su se pridružili kanadski avioni CF-18 i CP-140.

“Američki F-22 oborio je objekat na kanadskoj teritoriji, koristeći projektil AIM 9X nakon bliske koordinacije između američkih i kanadskih vlasti”, izjavio je portparol Pentagona.

Američki predsjednik Džozef Bajden ovlastio je američku vojsku da sarađuje sa Kanadom na oborenju letjelice nakon razgovora između Bajdena i Trudoa, saopštio je Pentagon.

Bijela kuća je saopštila da su se Bajden i Trudo saglasni da nastave blisku koordinaciju kako bi “odbranili naš vazdušni prostor”.

Američke vlasti juče su privremno zatvorile vazdušni prostor iznad Montane za civilni saobraćaj, a NORAD je poslao sinoć borbene avione u izviđanje, ali oni “nisu identifikovali nijedan leteći objekat koji bi se podudarao sa pokazateljima radara.

Dan ranije, Bajden je naredio još jedno obaranje neidentifikovanog letećeg objekta na Aljasci.

Pentagon je u petak saopštio samo nekoliko detalja, poput toga da je objekat veličine malog automobila, da je letio na 12.200 metara, da nije mogao da manevriše i da izgleda kao da je bez posade.

“U ovom trenutku nemamo više detalja o objektu, uključujući njegove mogućnosti, namjenu ili porijeklo”, saopštila je sjeverna komanda u subotu.

Sedam dana ranije, 4. februara, američki borbeni avion F-22 oborio je, kako je američka vlada nazvala, kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline, nakon njegovog jednonedjeljnog putovanja preko SAD i dijelova Kanade.

Peking tvrdi da je to bila civilna meteorološka letjelica koju je vjetar skrenuo sa kursa.

Svijet

Novi zemljotres u Turskoj

Zemljotres jačine 4,3 stepeni Rihetrove skale danas je pogodio Tursku u 12 sati i 25 minuta po lokalnom vremenu.

Epicentar je zabilježen 29 kilometara južno od Goksuna u Kahramanmarašu, na dubini od pet kilometra.

Zemljotres se dogodio dok se Truska i Sirija suočavaju s posljedicama razornih zemljotresa od 6. februara, u kojem je poginulo više od 47.900 osoba.

Nastavi čitati

Svijet

Detalji naloga za hapšenje Putina i ruske komesarke za dječija prava

Pretpretresno vijeće 2 Međunarodnog krivičnog suda odlučilo je izdati dva naloga za hapšenje i to protiv Vladimira Vladimiroviča Putina, predsjednika Rusije, i protiv Marije Aleksejevne Lvove-Belove, ruske komesarke za dječija prava u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije.

– Danas, 17. marta 2023. Međunarodni krivični sud izdao je dva naloga za hapšenje u situaciji u Ukrajini za Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, i za Mariel Vobelava, sekretarkom ruskog predsjednika za prava djeteta.

Za navodne ratne zločine deportacije djece sa ukrajinskih okupiranih teritorija u Rusku Federaciju. Međunarodnim pravom je zabranjeno okupiranim silama da prebacuju civile sa teritorije na kojoj žive na druge teritorije. Djeca uživaju posebnu zaštitu prema Ženevskoj konvenciji.

Sadržaj je tajan kako bi se zaštitile žrtve. MKS pridaje veliki značaj zaštiti žrtava, posebno djece. Ipak, sudije vijeća koje se bavi ovim predmetom odlučile su da u interesu pravde i da spriječe činjenje budućih krivičnih djela javno objavljuju postojanje naloga.

Ovo je važan momenat u procesu pravde pred MKS. Sudije su razmotrile informacije i dokaze koje je dostavio tužilac i utvrdile da protiv ovih lica postoje vjerodostojne optužbe. Za navodne zločine, MKS obavlja svoj dio posla kao sud. Sudije su izdale naloge za hapšenje. Izvršenje zavisi od međunarodne saradnje – kazao je predsjednik Suda Piotr Hofmanski.

U nalogu za Vladimira Putina se navodi “kako je lično ili zajedno s drugima počinio sljedeće zločine”:

– Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952. godine, predsjednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022.

Postoje razumni razlozi za vjerovanje da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, (i) jer je počinio djela direktno, zajedno s drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom vlast i kontrolu, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta) – stoji u nalogu Vijeća ICC-a.

Kada je u pitanju Lvova-Belova ICC navodi njenu odgovornost za identična djela kao i za Putina.

– Gospođa Marija Aleksejevna Lvova-Belova, rođena 25. oktobra 1984. godine, komesarka za prava djeteta u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije, navodno je odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djeca) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta).

Zločini su, navodno, počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gđa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno s drugima i/ili putem drugi (član 25(3)(a) Rimskog statuta) – navodi se u nalogu.

Iz Haga se navodi da je pretpretresno vijeće II smatralo je, na osnovu zahtjeva tužilaštva od 22. februara 2023., da “postoje razumni razlozi za vjerovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske djece”.

Dodaje se i da je vijeće je smatralo da su nalozi tajni kako bi se zaštitile žrtve i svjedoci, ali i istraga.

Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku, te da svijest javnosti o potjernicama može doprinijeti sprečavanju daljeg počinjenja zločina, Vijeće je smatralo da je u “interesu pravde ovlastiti Ured registrara da javno objelodani postojanje potjernica, imena osumnjičenih, krivična djela za koja su potjernice izdate i vidove odgovornosti koje je utvrdilo Vijeće”.

 

(Avaz)

Nastavi čitati

Svijet

Bajden: Opravdane optužbe protiv Putina

Američki predsjednik DŽozef Bajden izjavio je da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin “počinio ratne zločine” i da je “opravdana odluka” Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da za njim izda nalog za hapšenje.

Sjedinjene Američke Države nisu članica MKS-a, koji je juče pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje na protivzakonitu deportaciju djece i nezakonito prebacivanje ljudi iz Ukrajine u Rusiju od kada je prošle godine počela vojna akcija Moskve u Ukrajini.

“Očigledno je počinio ratne zločine. Pa, mislim da je to opravdano. Ali stvar je u tome što to nije međunarodno priznato ni sa naše strane”, rekao je Bajden novinarima i dodao da je ovo veoma snažna poruka.

SAD su odvojeno od ovog suda zaključile da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i podržavaju da počinioci snose odgovornost, naveo je portparol Stejt departmenta u saopštenju.

Potez MKS-a obavezuje 123 zemlje članice ovog suda da uhapse Putina i prebace ga u Hag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju. MKS je juče izdao i nalog za Marijom Lavovom-Belovom, ruskim komesarom za prava djeteta, po istim optužbama.

Rusija je odbacila optužbe da su njene snage počinile zločine tokom vojne akcije. Kremlj je juče objavio da je nalog MKS-a za hapšenje Putina nečuven i besmislen u odnosu na Rusiju, navodi Srna.

Nastavi čitati

Aktuleno