Connect with us

Društvo

JAHORINA “GORI”! Dnevno i do 10 000 posjetilaca

Na Jahorini je tokom proteklog vikenda evidentirana rekordna posjećenost, sa približno 10.000 skijaša po danu, što je uspješniji rezltat od istog mjeseca prošle godine, koja je bila najuspješnija ikada, rečeno je Srni iz Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina”.
“Prošle godine u februaru zabilježeno je 930.000 prolaza i 93.000 skijaša, dok već sada bilježimo gotovo 1.000.000 prolaza i 105.000 skijaša. Promet za pomenuti mjesec povećan je za gotovo 1.500.000 KM. Ukupni rezultat u poređenju sa prošlogodišnjim parametrima iskazuje zaostatak od 33 odsto prouzrokovan zakašnjenjem skijaške sezone zbog nedostatka uslova”, navode iz Olimpijskog centra “Jahorina”.

Protekli vikend na Jahorini bilo je sunčano, uslovi za skijanje odlični – bez gužve na stazama, a idealna priprema ski-staza i rad svih instalcija rezultirali su povećanjem broja posjetilaca.

“Dnevno je na Jahorini skijalo gotovo 10.000 skijaša po danu, koji su napravili više od 150.000 prolaza. Za skijaše je ovo najvažniji parametar jer pokazuje da se na Jahorini kupljena karta može u potpunosti iskoristiti, da nema čekanja na instalacijama i da se može cijeli dan skijati na uvezanim stazama bez gužve”, ističu iz Olimpijskog centra.

Za skijaše i bordere bitna informacija je da nema čekanja i gužvi na polazu žičara, kao i na samim stazama.

U planu je da skijalište nastavi rad u punom kapacitetu. Ski-staze su odlično obilježene uz svu neophodnu signalizacijsku i bezbjedonosnu opremu, što čini skijanje i bordanje pravim užitkom.

Noćno skijanje je dostupno svaki dan od 18.00 do 21.00 čas, dok svakog petka, subote i nedjelje za noćno skijanje uz gondole “Poljice” i “Partizan” u pogonu bude i šestosjed “Prača”.

“Gosti Jahorine od ove zime imaju priliku uživati na sankaškoj stazi dužine 600 metara. Sankanje je već sada omiljena aktivost mnogobrojnih gostiju, a dostupno je svaki dan od 16.00 do 18.00 časova. LJubitelji bordanja se sjajno zabavljaju na novom snoubord parku na ski-stazi `Trnovo`”, naveli su iz Olimpijskog centra.

Na predstojećem 44. Međunarodnom sajmu turizma, koji će biti održan od četvrtka do nedjelje, 23. do 26. februara u Beogradu Olimpijski centar “Jahorina” promovisaće zimsku ponudu, ali i časopis “Ski ju” /SkiYu/ – jedinstvani skijaški magazin, koji predstavlja savršen vodič za ski-centre sa prostora svih zemalja bivše Jugoslavije.

“Za Olimpijski centar `Jahorina` je izuzetno značajna promocija i na tome smo radili tokom prethodnih godina. Isto tako nam je važno i prisustvo na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu gdje ćemo nastupiti zajedno sa Turističkom organizacijom grada Istočno Sarajevo”, rečeno je Srni iz Olimpijskog centra.

Iz Olimpijskog centra “Jahorina” ističu da će uz sjajne uslove za skijanje naredni period obilježiti i mnogobrojni događaji.

Jahorina će tradicionalno biti domaćin takmičenja “Red Bul houm ran” /Red Bull Home Run/ na stazi “Poljice” u subotu, 25. februara, a dan kasnije uslijediće zabava uz poznati turnir koji predstavlja kombinaciju odbojke i stonog tenisa.

Odlična zabava se nastavlja i u Olimp baru uz poznate hitove regionalnih zvijezda – “Amadeus benda”, Nikoline Kovač, Nebojše Vojvodića, Ljupke Stević, Dejana Matića, a posebno interesovanje vlada za dobro poznatu “Đurologiju” koja je zakazana za 11. mart.

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno