Connect with us

Zdravlje

Kako da ublažite glavobolju bez lijekova

Po jednom od najstarijih narodnih recepata, oblozi od soli leče glavobolju!

So je univerzalno sredstvo za brojne probleme, od mrlja na stolnjaku do “lijeka” za grlobolju. A postoji još jedan zdravstveni problem kod kojeg može da vam pomogne. Naši preci su uz pomoć ovog najpopularnijeg začina “liječili” glavobolju.

Oblozi od soli mogu da vam pomognu da se brzo oslobodite jake glavobolje.

Nagle promjene temperatura često izazivaju bolove u glavi i kod onih koji nisu skloni ovom zdravstvenom problemu. Ali oni koji pate od migrena, svjesni su rizika, pa uvijek sa sobom nose tablete protiv bolova. Ali, analgetici imaju tu lošu osobinu, a to je da poslije određenog vremena prestaju da djeluju, odnosno njihovo dejstvo slabi i ne ispunjavaju svoju primarnu namjenu a to je da zaustave bol. Šta raditi kad provjereni lijekovi prestanu da pomažu i glavobolja ne prestaje sat ili više?

Jedan od najstarijih “lijekova” u narodnoj medicini jeste so! Suština recepta je jednostavna: potrebno je da napravite hladan oblog na glavi. Ali gazu ili tkaninu neće natopiti običnom vodom, već jako slanom vodom. Da biste to uradili, prokuvajte 300 ml vode i dodajte 3 kašike obične kuhinjske soli. Pustite da rastvor ključa 2 minuta. Zatim dobro ohladite vodu. Umočite gazu ili tanku, meku krpu u vodu, malo je ocijedite i obmotajte oko glave. Da biste se brže riješili migrene, vrat, uši i čelo treba obilno navlažiti slanom vodom.

U roku od nekoliko minuta osjetićete primjetno olakšanje. Kada osjetite da je bol prestao, skinite oblog, isperite glavu toplom vodom, ali pokušajte da je ne savijate previše.

Inače, oblozi od soli će pomoći ne samo da ublažite tešku glavobolju, već i da normalizujete krvni pritisak.

Zdravlje

REVOLUCIJA U FARMACIJI! Više tableta u jednoj – odštampanoj

Istraživači u Centru za aditivnu proizvodnju Univerziteta u Notingemu postigli su značajan napredak u personalizovanoj zdravstvenoj zaštiti kroz novu tehnologiju 3D štampanja tableta poznatu kao MM-IJZDP.

Novo dostignuće će omogućiti stvaranje tableta koje sadrže više lijekova, od kojih se svaki oslobađa u određeno vrijeme. Ovaj izum, čije sprovođenje i realizaciju predvode dr Jinfeng Đe iz Centra za proizvodnju aditiva i profesorka Felisiti Rouz sa Farmaceutskog fakulteta, obećava da će farmaceutska industrija doživjeti svojevrsnu revoluciju.

Ta revolucija, odnosno preobražaj, omogućavava stvaranje visoko prilagođenih sistema za izdavanje lijekova sa nevjerovatnom preciznošću, što će rezultirati poboljšanjima u načinu na koji se lijek primjenjuje i djeluje.

Inovacija je usredsređena na poli-ACMO, novo rastvorljivo polimerno mastilo posebno formulisano za farmaceutsku primjenu. Taj jedinstveni materijal, sastavljen od molekula osjetljivih na svjetlost, učvršćuje se kada je izložen ultraljubičastom svjetlu, stvarajući okvir rastvorljiv u vodi unutar tablete.

Naučnici su uspješno iskoristili 3D štampanje kako bi napravili tablete sa prilagođenim stopama oslobađanja lijekova i adekvatnom prostornom distribucijom. Sve to otvara put za neviđene nivoe prilagođavanja tretmana, omogućavajući lijekarima da se efikasnije pozabave specifičnim potrebama svakog pacijenta i daju lijekove koji djeluju maksimalno kontrolisano.

Takav pristup nudi dodatne prednosti. Jedinstvena unutrašnja struktura tablete ne samo da kontroliše brzinu oslobađanja lijeka i to u najadekvatnije vrijeme, već omogućava štampanje više lijekova unutar jedne tablete, pojednostavljujući složene režime lijekova u jednu dozu.

Tehnologija je posebno korisna za pacijente sa složenim rasporedom uzimanja većeg broja lijekova, što može biti zbunjujuće i teško, i što zahtijeva od pacijenata da uzimaju nekoliko pilula u različito vrijeme tokom dana.

Metod MM-IJZDP pojednostavljuje taj proces kombinovanjem više lijekova u jednu tabletu, dizajniranu da otpusti svaku komponentu u odgovarajuće vrijeme.

„Ovo je uzbudljiv korak naprijed u razvoju personalizovanih lijekova. Ovaj proboj ne samo da naglašava potencijal 3D štampanja u revoluciji u dejstvu i uzimanju lijekova, već i otvara nove puteve za razvoj personalizovanih lijekova nove generacije“, izjavio je dr Jinfeng Đe.

Ipak, još postoje izazovi koje treba prevazići. Trenutni fokus je na razvoju većeg broja formulacija mastila kako bi se prilagodio širem spektru lijekova. Na sreću, istraživački tim je uvjeren da će se primjena ove tehnologije brzo proširiti i poboljšati.

Štampanje 56 lijekova istovremeno
Do sada je omogućeno štampanje do 56 različitih lijekova istovremeno. Mogućnost kreiranja individualizovanih farmaceutskih rješenja može vjerovatno pokrenuti novu eru u zdravstvu, gdje su tretmani jedinstveni kao i pacijenti kojima služe, prenosi RTCG..

Nastavi čitati

Zdravlje

DA LI JE VAŠEM DJETETU POTREBNO VIŠE PAŽNJE! Na ove znakove obratite pažnju

Kako naglašavaju za Banner Health, d‌jetetu je potrebna pažnja roditelja kako bi napredovalo.

”Priznavalo nam to dijete ili ne, roditelji su centar njegovog svijeta. Osim toga, za dijete se očekuje da žudi za pažnjom i brigom svojih roditelja, pa čak i od tinejdžera”, rekao je psiholog Brenner Freeman koji dodaje kako je svakom d‌jetetu potrebna pažnja roditelja kako bi se osjećalo povezano, imalo emocionalnu vezu te jednog dana izraslo u odgovornu i sretnu osobu.

Ipak, ponekad dijete od roditelja ne dobija dovoljno pažnje, a često ni sami roditelji to ne znaju odmah prepoznati.

Upravo zato psiholozi ističu nekoliko znakova koji su često pokazatelj da je d‌jetetu potrebno više roditeljske pažnje.

To su:

– Nagle promjene u ponašanju. Dijete od‌jednom ima česte tantrume ili se ponaša na način za koji jako dobro zna da njegovi roditelji ne opravdavaju.

– Neprestano traženje potvrde, bez obzira na to je li riječ o potvrdama roditelja, učitelja ili prijatelja

– Pokazuje znakove emocionalnog stresa. Dijete bi moglo biti tužno, tjeskobno ili imati nisko samopoštovanje.

– Nazadovanje u razvoju. Dijete bi moglo prolaziti kroz regresiju, odnosno vratiti se ponašanju koje je preraslo, poput sisanja palca, korištenja dude ili mokrenja u krevet.

– Lošiji uspjeh u školi

– Nezainteresovanost za aktivnosti ili hobije koji su ga ranije zanimali

– Povlačenje u sebe. Dijete bi moglo sve više slobodnog vremena provoditi u samoći, izbjegavati društvene interakcije ili se prestati družiti s prijateljima.

– Fizički simptomi poput čestog žaljenja na glavobolju, bolove u stomaku i slične problemeproblemi sa spavanjem.

– Dijete najčešće ima poteškoće s nesanicom, čestim buđenjem usred noći ili noćnim morama. Isto tako, neka d‌jeca od‌jednom ponovno požele spavati s roditeljima.

– depresija ili anksioznost.

Nastavi čitati

Zdravlje

U RS AstraZeneka vakcinu primilo preko 18.000 ljudi, DA LI JE BILO NUS POJAVA?

U svijetu je prošle sedmice odjeknula vijest da kompanija AstraZeneka povlači svoje vakcine sa tržišta zbog „komercijalnih razloga“. Raspitali smo se u Institutu za javno zdravstvo RS koliko je građana primilo vakcinu pomenutog proizvođača.

Vakcina britansko-švedske farmaceutske kompanije AstraZeneke (poznata kao Vakszevria) se više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet.

Kompanija je povukla ovaj potez samo nakon nekoliko mjeseci nakon što je tužena od strane više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih zbog nus pojava izazvanih njihovom vakcinom.

AstraZeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamijenile „ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva kovida-19“.

Vakszevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem posljednjih nekoliko mjeseci zbog veoma rijetkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi.

AstraZeneka je u sudskim dokumentima podnijetim Višem sudu u Londonu u februaru priznala da vakcina ”može, u veoma rijetkim slučajevima, da izazove trombozu praćenu trombocitopenijom (TTS)”.

Međutim, kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

Koliko građana u Srpskoj je primilo vakcinu AstraZeneka?
Iz Instituta za javno zdravstvo RS kažu da ne raspolažu više sa vakcinom kompanije AstraZeneka, ali i da do sada nije prijavljena ni jedna nuspojava.

„U toku pandemije, u Republici Srpskoj, sa dvije doze ove vakcine vakcinisano je 18.315 osoba i nije zabilježena nijedna prijava neželjenih reakcija“, rečeno je iz Instituta za MONDO.

Nastavi čitati

Aktuelno