Connect with us

Društvo

Kako zaštititi sebe i imovinu tokom oluje?

Nevremena s olujnim vjetrovima, gradom, obilnim padavinama i poplavama koja su posljednjih sedmica pogodile region s klimatskim bi promjenama mogla postati učestalija.

To znači da ćemo im se morati prilagoditi, odnosno da ćemo morati naučiti živjeti s njima uz preduzimanje potrebnih mjera, kako na nacionalnom tako i na individualnom nivou.

U takvim okolnostima nije na odmet podsjetiti se šta je sve moguće preduzeti kako bismo zaštitili vlastiti život i vrijednosti.

Ovdje ćemo iznijeti niz uputstava uprkos tome što su mnoge od njih zdravorazumske i vjerovatno svima poznate.

Priprema prije grmljavinskog nevremena

Ako živite na području sklonom grmljavini, a nemate gromobran, razmislite o njegovom postavljanju.

Pred početak nevremena provjeravajte vremensku prognozu i upozorenja stručnjaka. Postoje i radarske i satelitske karte koje možete pratiti kako biste tačnije znali procijeniti kada će nevrijeme stići u područje u kojem živite.

Imajte uvijek spremne svijeće, baterijske lampe i radio s baterijama kako biste bili pripremljeni u slučaju nestanka struje.

Spremite važne telefonske brojeve, uključujući broj hitne pomoći i vatrogasaca kako biste prijavili eventualne probleme s električnom energijom.

Razmislite o tome da u nekoj osiguravajućoj kući osigurate svoju imovinu – kuću, posjed, usjeve i automobil od posljedica nevremena.

Šta činiti tokom grmljavinskog nevremena?

Ostanite u kući i izbjegavajte izlazak na otvoreno tokom grmljavine.

Izbjegavajte korištenje vode tokom grmljavine, posebno tuširanje ili kupanje, kako biste se zaštitili od mogućih udara groma preko vodovodnih cijevi koje su u mnogim građevinama još uvijek metalne.

Ako ste tokom grmljavine u automobilu, izbjegavajte parkiranje ispod stabala ili električnih stubova.

Ako ste na otvorenom, potražite zaklon u nekom zatvorenom prostoru.

Ne koristite telefone sa žicama tokom grmljavine. Ako morate komunicirati, koristite mobilni telefon, ali pripazite da ga ne koristite dok je spojen na punjenje.

Izbjegavajte plivanje ili boravak na otvorenom vodenom prostoru tokom grmljavine.

Zaštita električnih uređaja

Tokom grmljavinskog nevremena važno je preduzeti određene mjere u vezi s električnim aparatima kako biste ih zaštitili od oštećenja uzrokovanih prenaponima i udarima groma.

Ako očekujete grmljavinu ili ako čujete grmljavinu u blizini, isključite sve električne uređaje i kućanske aparate iz utičnica. To uključuje računare, televizore, kućanske aparate, igraće konzole, mikrovalne, mašine za veš i posuđe, frižidere, tostere i sve ostale uređaje koji su priključeni na struju. Isključivanjem uređaja sprečavate da budu izloženi pregorijevanju koja se mogu pojaviti tokom grmljavine, čime smanjujete rizik od oštećenja elektronike i električnih komponenti.

Šta nakon nevremena?

Pričekajte da prođe opasnost od grmljavine prije nego što izađete iz skloništa.

Provjerite eventualna oštećenja na svojoj kući ili imanju i moguće probleme s električnom energijom. Ako primijetite oštećenja na električnim linijama ili kući, držite se podalje od njih i odmah obavijestite lokalne vlasti ili distributera električne energije.

Ako je nestala struja, nazovite distributera električne energije kako biste prijavili problem i saznali o vremenu očekivanog obnavljanja snabdijevanja.

Kako zaštititi auto od tuče?

Zaštita automobila od grada može biti izazovna, ali postoje neke mjere koje mogu smanjiti rizik od oštećenja.

Ako ste kod kuće ili u blizini zgrade tokom grada, parkirajte automobil u garaži ili ispod nadstrešnice.

Ako nemate garažu, potražite zaklon u nekoj javnoj garaži ili pod nekom strehom ili stablom koje može pružiti određenu zaštitu.

Postoje posebni prekrivači za automobile koji su dizajnirani da pruže zaštitu od grada, navodi “Index”. Izrađeni su od otpornih materijala koji mogu apsorbovati udarce grada i smanjiti rizik od oštećenja na površini automobila. Cijena na internetu značajno varira, a kreće se od stotinjak do 500 evra.

Ako vam je prekrivač preskup, ili ga niste stigli nabaviti, možete upotrebiti deke i raznu ćebad.

Nezavisne

Društvo

PROŠIRENA LISTA PROIZVODA U REPUBLICI SRPSKOJ koji će pojeftiniti, u nekim marketima od JUTROS SNIŽENI

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je Srni da je znatno proširena lista privrednih subjekata koji učestvuju u kampanji “Društveno odgovorni”, kao i spisak proizvoda koji će pojeftiniti.

Šulić je najavio da će javnosti sutra biti dostupne detaljnije informacije o kampanji u koju su se u prvom koraku uključili trgovci iz svih krajeva Republike Srpske.

“Prateći inflatorna kretanja, odlučili smo se za proširenje kampanje na proizvođače i dobavljače, te su pokrenute aktivnosti na kreiranju liste proizvoda koji će biti obuhvaćeni kampanjom, a koji će građanima biti dostupni uz znatno nižu maržu, pa čak i maržu od nula odsto koje će se odreći svi učesnici u lancu snabdijevanja – od proizvođača, preko distributera do krajnjih trgovaca”, rekao je Šulić.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je u junu pokrenulo kampanju “Društveno odgovorni” u kojoj će, u svjetlu globalnih ekonomskih prilika, inflacije i rasta cijena koji pogađaju domaće tržište, trgovci pokazati gest solidarnosti i potrošačima ponuditi niz proizvoda po sniženim cijenama, odričući se dijela marže.

U pojedinim marketima i trgovinama u Banjaluci od jutros su istaknuti proizvodi koje građani mogu kupiti u okviru kampanje “Društveno odgovorni”.

Na policama se mogu naći različiti suhomesnati proizvodi po sniženim cijenama.

Resorni ministar ranije je izjavio da odgovorni proizvođači u Srpskoj snižavaju cijene prehrambenih i hemijskih proizvoda koji će biti jeftiniji i do gotovo četiri KM nego sada.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavi čitati

Društvo

DVOSTRUKO VEĆI IZVOZ! Potrebe Srbije uduplale izvoz uglja iz BiH

Izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je za osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine više nego uduplan, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Naime, tokom osam mjeseci ove godine je izvezeno uglja za 109.352.528 KM, dok je u osam mjeseci prošle godine iz BiH otišlo uglja za 54.026.344 KM.

Kako se može vidjeti u ovim podacima, skoro sav izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je otišao u Srbiju, te se može zaključiti da su velike potrebe Srbije dovele do dosta većeg izvoza ovih sirovina.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su “Nezavisnim novinama” ustupili podatke u kojima se vidi da je od 109.352.528 KM, koliko je izvezeno uglja, za 107.056.525 KM otišlo u Srbiju.

U Hrvatsku je uglja za osam mjeseci otišlo za 1.537.777 KM, dok se za zanemariv iznos novca ugalj izvozio i u Sjevernu Makedoniju, Francusku, Mađarsku, Slovačku, Crnu Goru, Albaniju, Austriju, Italiju i Njemačku.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Kantona Sarajevo, rekao je za “Nezavisne novine” da je opšte poznato da su potrebe Srbije za ugljem dosta velike.

“Rudnici rade ono što bi svaki menadžer radio. Ovako veliki izvoz je dobra stvar jer je očigledno da rudari, ali i uprave rudnika rade dobar posao. Prihodi su veliki i to je takođe dobra stvar. Ipak, s druge strane, vidjećemo da li će zbog toga biti problema za lokalno stanovništvo kao prošle godine. Znamo da je prošle godine bio duplo manji izvoz uglja, a ipak je pred sezonu grijanja bilo dosta problema za stanovništvo kako nabaviti ugalj”, istakao je Bečarević.

Ekonomista Igor Gavran smatra da zavisi da li je ovako veliki izvoz uglja dobar za BiH.

“Ako su osigurane dovoljne zalihe za potrebe Bosne i Hercegovine, cijene su bile visoke i riječ je samo o uglju koji se ne može koristiti za proizvodnju električne energije u domaćim termoelektranama, onda bi se ovaj izvoz mogao pozdraviti kao poslovni uspjeh i priliv novca u našu ekonomiju. Međutim, ako je riječ o tome da su se u Srbiji ranije počeli pripremati za zimu i stvarati svoje zalihe po nižim cijenama, a da će domaći kupci kod nas sada biti suočeni ili s nestašicama ili s višim cijenama, onda bi ovakvi rezultati ukupno gledano bili loši za BiH”, kaže Gavran.

Dodaje da je opšte poznato da je izvoz ruda i osnovnih sirovina iz bilo koje zemlje najgore rješenje, jer je zarada uvijek niža nego da te sirovine iskoristite u proizvodnji i preradi i onda izvezete gotov proizvod.

“Ipak, ako je riječ o uglju čija je isključiva namjena ogrev, onda je prije svega bitno osigurati domaće tržište po povoljnim cijenama, a višak izvesti po višim i tako balansirati javni interes i interes kompanije”, pojasnio je Gavran.

Nastavi čitati

Društvo

NAJVEĆI PROJEKAT OVE VRSTE U BIH! U Goraždu se gradi pet solarnih eletrana

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je na posljednjoj sjednici dala saglasnost o dodjeli koncesije putem samoinicijativne ponude za izgradnju solarnih elektrana na lokacijama FNE Jahorina, Jahorina 1, FNE Jahorina 2 , FNE Vranovina i vjetroelektrane na lokaciji Kacelj.
Ovom odlukom resornom ministarstvu data je mogućnost za izdavanje lokacija za izgradnju solarnih elektrana, a svi zainteresovani subjekti svoje samoinicijativne prijedloge za dodjelu koncesija, mogu dostaviti na adresu ministarstva.

Resorni ministar Zijad Briga rekao je da je u martu stigla ponuda privrednog subjekta iz inostranstva u kojoj je uz detaljne elaborate iskazana namjera za gradnju više solarnih elektrana te jedne vjetroelektrane.

Briga je dodao da bi to trebao biti najveći projekat ove vrste na prostoru BiH kapaciteta preko 800 MWH, a poređenja radi, naveo je da je kapacitet HE Višegrad maksimalno 350 MWH godišnje.

“Ono što je bitno za BPK Goražde jeste da bi nakon završetka ovog projekta prihodi kantona po osnovu koncesija bili značajano uvećani, što bi u dobroj mjeri riješilo finansijske probleme koje kanton ima. Recimo, kada je Vlada BPK donijela ovu odluku, na Sokocu je potpisan ugovor sa jednom njemačkom kompanijom, a kako je zvanično objavljeno, koncesiona naknada općini Sokolac samo od jedne solarne elektrane trebala bi iznositi oko 800.000 KM godišnje” pojasnio je Briga.

Vlada BPK je ovom odlukom dala mogućnost Komisiji za koncesije da započne pregovore s preduzećem koje je već zainteresovano, a u međuvremenu i dalje stoji mogućnost da se jave i svi ostali koji su zainteresovani, prenosi solarno.net. Solarno.net

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Aktuleno