Connect with us

Politika

KLJUČNI PREDUSLOV! Sporazum sa Fronteksom: važan korak u približavanju EU

BiH je jedina zemlja u regionu koja nema sklopljen sporazum sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/, što je jedan od ključnih preduslova za otvaranje pristupnih pregovora sa EU i zato je vrlo važno da ga BiH što prije postigne, rekao je u intervjuu Srni ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Nešić je rekao da bi ugovor sa Fronteksom za BiH bio izuzetno važan korak i za uspostavljanje saradnje sa evropskim bezbjednosnim agencijama.

– BiH nema sporazum sa Fronteksom, pa samim tim i nije dio zajedničke evropske bezbjednosti. Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice, prvenstveno u borbi protiv ilegalnih migracija, ali i borbi protiv svih drugih vrsta organizovanog i prekograničnog kriminala – rekao je Nešić.

On je dodao da je efikasna saradnja bezbjednosnih agancija u BiH ključna za borbu protiv svih vidova kriminala.

– BiH jeste složena država, sa brojnim policijskim agencijama, ali se može postići visok strepen saradnje, ukoliko se uspostave profesionalni i korektni odnosi uz puno uvažavanje i poštovanje nadležnosti različitih nivoa vlasti – rekao je on.

Nešić je istakao da je uspostavljanje saradnje sa Evropolom primjer da takva saradnja može biti efikasna i u interesu svih agencija, a posebno u interesu građana i povećenja nihove bezbjednosti i zaštite imovine.

– Ta saradnja uvijek može da bude i bolja i vjerujem da ćemo to potvrditi već na sljedećem važnom cilju, a to je potpisivanje sporazuma sa Fronteksom – rekao je Nešić.

NEMA NEDODIRLjIVIH U BORBI PROTIV KRIMINALA

Govoreći o značaj usvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Nešić je istakao da je usvajanje ovog zakona, osim poboljšanja kapaciteta za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, i uslov da se BiH ne nađe na sivoj listi Manivala.

– To bi značajno otežalo rad svih kompanija koje rade s inostranstvom, odnosno firme koje izvoze robu jer bi otežano naplaćivale zarađeni novac – pojasnio je Nešić.

On je dodao da u februaru očekuje posjetu stručnog tima Manivala koji će napraviti procjenu usklađenosti finansijskih propisa.

– Vjerujemo da će zahvaljujući i ovom usvojenom zakonskom propisu taj izvještaj biti pozitivan – rekao je Nešić.

On je naveo da je u vrhu prioriteta Ministarstva bezbjednosti i policijskih agencija u okviru Ministarstva borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i ilegalne trgovine drogama

– Želim poslati jasnu poruku da neće biti nedodirljivih. Svi koji su se ogriješili o zakon, ne mogu biti zaštićeni bez obzira na kojoj se funkciji nalazili – rekao je Nešić.

On je naveo da se u ovom segmentu radi u tri pravca – poboljšanju zakonskog okvira, jačanju odnosa na regionalnom nivou i uspostavljanju saradnje sa evropskim bezbjednosnim agencijama, te pojačanju aktivnosti policijskih agancija u otkrivanju kriminalnih djela i osoba.

– Rezultati u nekim oblastima su već vidljivi. U prošloj godini Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ samo u dvije akcije otkrila je 269 kilograma kokaina što je rekordna pljenidba ove vrste droge. Sa partnerskim agencijama ćemo nastaviti zajedničku borbu protiv trgovine narkoticima – podsjetio je Nešić.

Ministar bezbjednosti je rekao da je na sastanku sa rukovodstvom Interpola dogovorena dodatna obuka i opremanje policijskih agencija u BiH.

– Dobili smo obećanje da ćemo zajedno stati u kraj trgovini narkoticima na takozvanoj “balkanskoj ruti” – rekao je Nešić.

MIGRANTSKI TOKOVI POD KONTROLOM

Nešić je, govoreći o kretanju migranata, rekao da u četiri prihvatna centra u BiH trenutno boravo oko 3.300 migranata, te da je to povećanje u odnosu na prosječan broj migranata tokom prošle godine.

– Tokom zimskog perioda migranti se duže zadržavaju u centrima zbog otežanih uslova za nastavak putovanja, ali i dalje raspolažemo sa dovoljno kapaciteta u centrima za smještaj migranata – rekao je Nešić.

On je dodao da posljednjih godina u BiH nema migrantske krize i da se efikasno uporavlja migrantskim tokovima koji prelaze preko teritorije BiH.

– U ovom segmentu uspostavljena je dobra saradnja i koordinacija domaćih policijskih i drugih nadležnih institucija, kao i međunarodnih organizacija – rekao je Nešić.

POBOLjŠANjE POLOŽAЈA POLICIЈSKIH SLUŽBENIKA

Nešić je poručio da konstantan rast životnih troškova iziskuje poboljšanje uslova rada policajaca, posebno onih sa najnižim primanjima koji rade na terenu, te da će u narednom periodu fokus rada biti i na tome.

– Napravili smo određene pomake u poboljšanju plata i nabavke opreme za rad policijskih službenika, ali sigurno je da postoji potreba za dalje poboljšanje. Tu sam podržao njihove zahtjeve koji se odnose na promjene načina obračuna dnevnica, prekovremenog rada – podsjetio je Nešić.

Politika

BRUKA! Trivićkina uzdanica, SINDIKALAC I VATROGASAC diplomu srednje škole KUPIO U CAZINU!

Jovica Vukelić, član je Sindikata Bože Marića i Narodnog fronta Jelene Trivić i donedavno banjalučki vatrogasac – spasilac.

Na čestim pres konferencijama koje je sa sindikatom održavao, a uz podršku iz Skupštinskih klupa od strane Narodnog fronta hvalio se kako je nosilac raznih licenci i osposobljen za svašta nešto. Preskočio je Vukelić da objasni gdje je i kako završio srednju školu.

Jovica Vukelić je završio srednju školu ,,Vita plus” u Cazinu, čiju vjerodostojnost prema izvorima TOK televizije iz ozvora bliskim istražnim organima trenutno provjerava Kantonalna inspekcija i koja nije validna prema riječima našeg izvora.

Cazinska škola je zbog prodaje diploma Ministarstvo obrazovanja USK-a i zatvorilo.

Rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću od 07. jula 2023. godine potvrđena je optužnica protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića, organizatora kriminalne grupe, kao i osnivača Visoke međunarodne škole Cazin (op.a. i srednje škole koju je Vukelić ,,završio”), zbog krivičnog djela “Organizovani kriminal” iz člana 342. stav 3. Krivičnog zakona FBiH, a u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz čl. 382. KZ FBiH i pranje novca iz člana 272. KZ FBiH.

Podsjetimo, on je bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

Kažu da je znanje krhko, a patriotizam je očito jak pa je Vukelić po znanje potrčao u mrsku Federaciju i to u Cazin.

Nestručan za posao koji je radio

O kakvom vatrogascu je rječ govori i podatak da činjenica da u proteklih 20 godina nije imao više od 5 intervencija. Na nedavnom požaru Elektrokrajine bio je poslan da kontroliše stanje požarišta na Elektrokrajini i Hotelu Bosna te je prema pisanim izjavama komandira zbog njegovih propusta došlo do novog požara u kuhinji Hotela Bosna.

Sklon konfliktima

Nepoznati napadači su 2021. godine zapalili ispred porodične kuće u banjalučkom naselju Pobrđe „VW turan“ koji je koristio Jovica Vukelić, tada banjalučki vatrogasac.

Jovica Vukelić za Srpskainfo tada rekao da ne zna šta je mogao biti motiv paljevine, ali navodi da je u ranijem periodu dolazio u verbalni sukob sa komšijama.

Zbog svakodnevnih konflikta sa radnim kolegama svi komandiri vatrogasne brigade su tražili njegov premještaj od Šefa odsjeka za poslove Civilne zaštite.

Kolegi prijetio da bi mu silovao kćerke!

Jedan radni kolega je prijavio jer je izjavio da je ’91 da bi mu silovao kćerke, a njega prebio. Zbog navedenog događaja je intervenisala i policija te su uzimali izjave od njega i svjedoka, potvrđeno je za TOK TV.

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ TVRDI “U 95 odsto lokalnih zajednica stranke opozicije izaći će sa ZAJEDNIČKIM KANDIDATOM”

Srpska demokratska stranka je bila domaćin sastanaka sa svim strankama opozicije jer je cilj da da imamo zajednički nastup u najvećem broju opština na lokalnim izborima, istakao je dr Milan Miličević, nakon sastanka delegacija Srpske demokratske stranke i Liste za pravdu i red.

“Sada slijedi nešto što treba da bude finale ovih razgovora a to je zajednički sastanak lidera opozicionih političkih partija. Ja ću u narednih desetak dana, razgovarati s njima pojedinačno, da napravimo sastanak i analizu gdje možemo a gdje ne možemo zajedno”, naglasio je Miličević i dodao:

“Moj stav je da u najvećem broju lokalnih zajednica, a rekao bih da je to 95% opština, možemo imati zajedničke kandidate za (grado)načelnike”, zaključio je Miličević, saopštio je SDS.

Nastavi čitati

Politika

“BANJA VRUĆICA” VIŠE NIJE VLASNIŠTVO SRPSKE, profitabilno preduzeće prešlo u RUKE PRIVATNIKA!

Kompanija „Sloboprom“, većinski vlasnik „Banje Vrućice“ Teslić, kupila je za 10,3 miliona KM udio Republike Srpske u ovom zdravstveno – turističkom centru.

Time je Srpska u potpunosti izašla iz vlasničke strukture ovog profitabilnog preduzeća, dok je „Sloboprom“ svoj udio povećao na 81,5 odsto.

Sa povezanom firmom „Pobjeda“, „Sloboprom“ ima ukupno 93,5 odsto akcija „Banje Vrućice“.
Vlasnik „Sloboproma“ Slobodan Ćurčić potvrdio je danas za Kapital da je kupio akcije IRB-a i PREF-a.

„Tačno je, kupili smo ponuđeni paket po cijeni od 1,69 KM po akciji, iako je nominalna cijena jedna maraka. Mislim da IRB ima razloga za zadovoljstvo sa ovom cijenom s obzirom na to da je ona mnogo veća od nominalne, ali i daleko veća od one koja je bila prije nego što smo mi ušli u „Banju Vrućicu“ “, rekao je Ćurčić, .

Govoreći o poslovanju „Banje Vrućice“ kaže da im 80 odsto prihoda dolazi iz Hrvatske i Slovenije.

„Trenutno gradimo bolnicu sa operacionim salama i to ćemo završiti i otvoriti tokom ove godine. U sastavu „Banje Vrućice“ je i hotel „Bistrica“ na Jahorini i tu takođe planiramo ući u rekonstrukciju, ali vjerovatno iduće godine“, kazao je Ćurčić

Podsjećamo, Investiciono – razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF) RS ponudili su na prodaju 18,1 odsto akcija ovog zdravstveno – turističkog centra koje su odmah našle kupca.

„Banja Vrućica“ obuhvata kompleks od četiri hotela – „Kardial“, „Posavina“, „Srbija“ i „Hercegovina“, sa oko 1.000 ležajeva, a tokom 2018. godine ZTC je kupio i „Etno selo Usora”.

PREPORUČENI SADRŽAJ

Nastavi čitati

Aktuelno