Connect with us

Nauka i tehnologija

KREĆEMO LI U OSVAJANJE MARSA? Podaci preneseni laserskim zracima 16 miliona kilometara

Inovativnim eksperimentom u okviru NASA-ine misije “Psiha” ostvarena je velika prekretnica u laserskoj komunikaciji na velikim udaljenostima. Time je stvoren potencijal za dublje istraživanje svemira, što bi moglo značiti i više otkrića o porijeklu svemira.

Misija je pokrenuta sredinom oktobra ove godine i na putu je da postigne prvi pogled na metalni asteroid Psiha koji kruži između Marsa i Jupitera. NASA-ina letjelica će narednih šest godina putovati 3,6 milijardi kilometara kako bi došla do asteroida koji je u vanjskom dijelu glavnog asteroidnog pojasa.

To podrazumijeva i korištenje tehnologije optičkih komunikacija dubokog svemira (DOSC), što će u prve dvije godine biti samostalna misija. Riječ je o laserskoj komunikaciji velikog propusnog opsega, kojom će se se testirati slanje i primanje podataka na Zemlji i sa Zemlje pomoću nevidljivog infracrvenog lasera.

Laser može slati podatke deset do 100 puta većom brzinom od radiotalasnih sistema koje NASA koristi u drugim misijama. Ako u sljedećih nekoliko godina bude uspješan, ovaj eksperiment bi mogao biti osnova tehnologija za istraživanje Marsa. DSOC je nedavno postigao ono što su inžinjeri nazvali “prvo svjetlo” – podvig uspješnog slanja i primanja prvih podataka.

To znači da su laserskim zracima prvi put preneseni kodirani podaci daleko izvan Mjeseca. Podaci su preneseni na udaljenosti od skoro 16 miliona kilometara te su poslani do teleskopa Hale koji se nalazi u kalifornijskom Observatoriju Palomar. Udaljenost između DSOC-a i Halea je bila 40 puta veća nego što je to udaljenost od Mjeseca do Zemlje.

– Postizanje prvog svjetla je jedna od mnogih kritičnih DSOC prekretnica u narednim mjesecima, utirući put komunikaciji za slanje naučnih informacija, fotografija visoke rezolucije i emitovanje videozapisa. To će biti podsticaj za sljedeći veliki iskorak čovječanstva, a to je slanje ljudi na Mars – obrazložila je Trudy Kortes iz NASA.

Ovo nije prvi put da se laserska komunikacija testira u svemiru. Prvo testiranje dvosmjerne laserske komunikacije bilo je u decembru 2021., kada je NASA testirala laser na udaljenosti od 35.406 kilometara od Zemlje. No, DSOC je prva laserska komunikacija u dubokom svemiru, što zahtijeva nevjerovatnu preciznost na velikoj udaljenosti. Očekuje se da će NASA-ina letjelica u julu 2029. doći do asteroida Psiha, piše CNN, prenosi Kliks.

Nauka i tehnologija

KUDA OVO VODI? Apple razvija sistem koji može da razumije šta KORISNIK VIDI NA EKRANU

Apple istraživački tim napravio je veliki korak napred u razvoju vještačke inteligencije novim sistemom koji olakšava komunikaciju sa glasovnim asistentima tako što može preciznije da razumije šta korisnik vidi na ekranu i u kom kontekstu se nalazi.

ReALM koristi velike jezičke modele za rješavanje složenih problema identifikacije referenci na ekranu, pretvarajući ih u zadatak modeliranja jezika. Ova inovacija dozvoljava sistemu značajna poboljšanja u performansama u poređenju sa postojećim metodama, čime se olakšava razumijevanje konteksta od strane glasovnih asistenata i omogućava korisnicima da postavljaju pitanja vezana za ono što vide na svom ekranu.

Jedna od ključnih inovacija ReALM-a je sposobnost rekonstrukcije vizuelnog prikaza ekrana kroz tekstualnu reprezentaciju, što uključuje parsiranje entiteta na ekranu i njihove lokacije. Ovo omogućava da se fino podešavanje jezičkih modela specifično za razumijevanje referenci, čime se postižu bolje performanse u odnosu na postojeće modele, uključujući i GPT-4.

Ovo istraživanje pokazuje potencijal specijalizovanih jezičkih modela za obavljanje zadataka poput rješavanja referenci u realnim sistemima, gdje je upotreba velikih modela ograničena zbog zahtjeva za brzinom ili računarskim resursima. Apple svojim radom na ovom polju signalizira nastavak investicija u razvoj Siri i drugih proizvoda, čineći ih sposobnijim za razumijevanje konteksta i pružanje prirodnijih interakcija.

Uprkos ovom napretku, istraživači upozoravaju na ograničenja, kao što su izazovi u obradi kompleksnijih vizuelnih referenci, što može zahtijevati integraciju tehnika iz računarske vizije i multimodalnih pristupa.

Ejpl se nalazi u AI trci, gdje se suočava sa jakom konkurencijom od strane vodećih tehnoloških kompanija. Uprkos svojoj poznatoj tajnovitosti, najave o novim AI inicijativama i proizvodima ukazuju na to da kompanija intenzivno radi na širenju svojih AI kapaciteta, uključujući potencijalno predstavljanje novih modela i AI funkcija na svojoj godišnjoj “WWDC” konferenciji, prenosi Telegraf.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA! Uočena najstarija “mrtva” galaksija

Naučnici su otkrili galaksiju koja je prestala da stvara nove zvijezde prije više od 13 milijardi godina, što je čini najstarijom ‘mrtvom’ galaksijom ikada viđenom.

Otkriće pomoću svemirskog teleskopa “Džejms Veb” moglo bi da promijeni naša saznanja o ranom univerzumu, prenijela je Ansa.

Istraživanje je sproveo međunarodni tim na čelu sa Tobijasom Luserom, sa Kavli instituta Univerziteta u Kembridžu.

U istraživanju je učestvovao i Italijan Stefano Karnijani iz Skuole Normale Superiore di Piza. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nejčer.

“Galaksijama je potrebna bogata zaliha gasa za formiranje novih zvijezda, a rani univerzum je bio kao bogat bife“, rekao je Luser.

Međutim, prema podacima sa teleskopa Veb, drevna galaksija je bila kratkog vijeka i stvarala zvijezde između 30 i 90 miliona godina, a zatim se zaustavila.

Postoji nekoliko mogućih razloga za to, ali najvjerovatnije je prisustvo velike crne rupe koja je uvukla većinu međuzvjezdanog gasa u sebe, uklanjajući sirovine potrebne za formiranje novih zvijezda.

To se obično dešava u novijim erama, dok novootkrivena galaksija datira samo 700 miliona godina nakon Velikog praska.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

STIŽE PRVI SAVITLJIVI AJFON! Evo kad će ga tačno predstaviti

Agencija za istraživanje tržišta Omdia predviđa da će Apple 2026. godine predstaviti svoj prvi sklopivi iPhone sa ekranom veličine između 7 i 8 inča. Ova informacija objavljena je na konferenciji za štampu u Seulu, gde je stariji istraživač Kang Min-So podelio detalje o planovima razvoja OLED panela i sklopivih ekrana kompanije Apple.

Omdia takođe navodi da će Apple lansirati OLED iPad Air 2028. godine, označavajući značajan korak u evoluciji Apple tablet uređaja. Uz to, izvještaj sugeriše rastuću potražnju za OLED notebook-ovima, sa prognoziranim globalnim isporukama koje će dostići preko 58 miliona jedinica do 2030. godine.

Prema Omdia, Apple sklopivi iPhone predstavljaće značajan pomak u dizajnu mobilnih uređaja, koristeći prostor za inovacije koje su već istražili konkurenti kao što su Samsung i Huawei. Ovo bi moglo da omogući Apple-u da svojim korisnicima ponudi nove funkcionalnosti i poboljšano korisničko iskustvo.
Predviđanje o lansiranju OLED iPad Aira 2028. godine ukazuje na Apple-ove planove da unapredi kvalitet ekrana svojih tablet uređaja. OLED tehnologija omogućava tanje panele, bolji kontrast i manju potrošnju energije u poređenju sa tradicionalnim LCD ekranima.

Očekuje se da će potražnja za OLED notebookovima rasti zbog njihovih prednosti u odnosu na LCD ekrane, uključujući bolji prikaz boja i viši kontrast. Omdia predviđa značajno povećanje isporuka OLED notebook-ova, što ukazuje na promjene u preferencijama potrošača i strategijama proizvođača, prenosi Telegraf

Nastavi čitati

Aktuelno