Connect with us

Svijet

Lavrov i Si promovisali pet principa u SARADNJI RUSIJE I KINE

Kineski predsjednik Si Đinping sastao se u utorak u Pekingu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Napominjući da se ove godine navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje, Si je rekao da su Kina i Rusija krenule novim putem harmonične koegzistencije i saradnje između velikih zemalja i susjeda, što je koristilo dvjema zemljama i njihovim narodima i doprinijelo međunarodnoj pravičnosti i pravdi.

„Predsjednik Putin i ja smo se složili da nastavimo da održavamo blizak kontakt kako bismo obezbjedili nesmetan i stabilan razvoj kinesko-ruskih odnosa. Dvije strane bi trebalo da iskoriste priliku da proslave 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Rusije i kinesko-rusku Godinu kulture da u potpunosti primijenimo važan konsenzus koji smo postigli predsjednik Putin i ja“, rekao je on.

Si je istakao da Kina podržava ruski narod na razvojnom putu koji odgovara njihovim nacionalnim uslovima i podržava Rusiju u borbi protiv terorizma i održavanju socijalne sigurnosti i stabilnosti.

Kina uvijek pridaje veliki značaj razvoju kinesko-ruskih odnosa i spremna je da ojača bilateralnu komunikaciju sa Rusijom i unaprijedi multilateralnu stratešku koordinaciju u BRIKS-u i Šangajskoj organizaciji za saradnju, rekao je Si.

On je dodao da će dvije zemlje pokazati više odgovornosti, ujediniti zemlje na globalnom jugu u duhu jednakosti, otvorenosti, transparentnosti i inkluzivnosti, promovisati reformu globalnog sistema upravljanja i energično voditi izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

Vang je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lavrovom rekao da se po pitanju Ukrajine Kina nada da će vidjeti „primirje i okončanje rata što je prije moguće“. Kina podržava blagovremeno sazivanje međunarodne konferencije koju će priznati i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana i poštenu diskusiju o svim mirovnim opcijama.

Lavrov je predsjedniku Siju prenio srdačne pozdrave i dobre želje predsjednika Putina. Lavrov je rekao da je Kina pod snažnim vođstvom predsjednika Sija postigla dostignuća koja su privukla globalnu pažnju i pružila važne mogućnosti drugim zemljama da ostvare zajednički razvoj, čemu se Rusija duboko divi.

Lavrov je rekao da je prioritet ruske spoljne politike sveobuhvatna konsolidacija i unapređenje odnosa sa Kinom, a ponovni izbor predsjednika Putina garantuje kontinuitet rusko-kineskih odnosa.

On je dodao da je Rusija voljna da ozbiljno primijeni važan konsenzus koji su postigla dvojica šefova država, ojača bilateralnu i multilateralnu koordinaciju i radi sa drugim zemljama globalnog juga na jačanju solidarnosti i saradnje kako bi doprinijela stvaranju pravednijeg međunarodnog poretka.

“Ovih 75 godina je pokazalo važnost, za nas i cijeli svijet, međusobnog povjerenja, susjedstva, prijateljstva, jednakosti i obostrano korisnog partnerstva – nešto što, kao što ste naglasili Vi i predsjednik Vladimir Putin, nadmašuje blokovske podjele koji datiraju iz ere Hladnog rata i ne cilja nijednu treću stranu”, rekao je Lavrov.

Ranije tokom dana, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa Lavrovom u Pekingu, a obje strane su izrazile nadu za jačanje praktične saradnje u različitim oblastima, prenijela je Sinhua.

Najviši diplomati dvije zemlje nakon sastanka održali su zajedničku konferenciju za novinare. Vang je na konferenciji za novinare pomenuo diplomatski princip “pet uvijek” (five always). Na primjer, rekao je da dvije zemlje uvijek treba da slijede strateške smjernice diplomatije šefa države i da uvijek treba da se pridržavaju principa izbjegavanja konfrontacije i savezništava u okviru ciljanja bilo koje treće strane.

“Kina i Rusija uvijek treba da ostanu na pravom kursu u vezi sa glavnim principijelnim pitanjima. Kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN i velike zemlje u usponu, Kina i Rusija aktivno odgovaraju na zajedničke težnje i legitimne brige naroda svih zemalja, zalažu se za novi put međudržavnih odnosa koji podrazumijeva dijalog i partnerstvo, a ne konfrontaciju i savez (misli se na udruživanj protiv “treće strane”), i aktivno promovišu izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo”, rekao je Vang.

Jang Đin, saradnik istraživač na Institutu za studije Rusije, Istočne Evrope i Centralne Azije pri Kineskoj akademiji društvenih nauka, rekao je u utorak za Global Times da primjedbe koje je dao Si o principu “pet uvijek” koje je naveo Vang pružaju okvir i nacrt za budući razvoj kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva koordinacije.

Pojašnjeno je da mnogi glasovi sa Zapada, uglavnom iz SAD, kao i neki visoki zvaničnici NATO-a, insistiraju na tome da se odnos Kine i Rusije prikaže kao „antizapadni savez“, što u Kini smatraju potpuno pogrešnim jer se radi o principima „nesvrstanosti, nekonfrontacije i targetiranja bilo koje treće strane“.

Svijet

“NAJVEĆI TRGOVAC MEĐU POLITIČARIMA”: Tramp je ovako opisao ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski možda najveći trgovac od svih političara jer svaki put kada dođe u SAD ode sa 60 milijardi dolara.

Tramp je to rekao u subotu u obraćanju na konvenciji republikanaca u Detroitu u američkoj državi Mičigen

– Ali, on je najveći trgovac svih vremena – naveo je Tramp, misleći na Zelenskog, prenio je američki medij American Wire.

vladimir zelenski
FOTO: MICHAEL BUHOLZER / POOL/EPA

Tramp je tvrdio da će moći da riješi sukob u Ukrajini između predsjedničkih izbora u SAD 5. novembra i svog prvog dana u potencijalnom drugom mandatu.

– To ću riješiti prije nego što preuzmem Bijelu kuću kao izabrani predsjednik – obećao je Tramp.

Nastavi čitati

Svijet

“IMAMO DVA PROTIVNIKA, TREBA BITI SPREMAN” Cijeli svijet u strahu zbog Stoltenbergovih riječi

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je za britanski Telegraf da članice NATO razmatraju mogućnost stavljanja nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti.

Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba biti u borbenoj gotovosti… ali moramo se konsultovati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo – piše britanski Telegraf.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je da članice NATO razmatraju mogućnost stavljanja nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti.

Kako prenosi ovaj list Stoltenberg je objasnio da NATO mora svijetu pokazati svoj nuklearni arsenal kako bi poslao jasan signal neprijateljima Severnoatlantskog saveza.

Stoltenberg je dodao da Kina aktivno ulaže u svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim rečima, porasti do hiljadu bojevih glava početkom 2030-ih godina.

I to znači da će NATO, u ne tako dalekoj budućnosti, vjerovatno biti suočen s nečim sa čime se ranije nije suočavao – sa dva potencijalna protivnika sa nuklearnim oružjem, Kinom i Rusijom. I, naravno, to ima svoje posljedice – prenosi list reči Stoltenberga.

Ranije, na Sankt-Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, predsjednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem. Predsjednik je upozorio da se ne smije olako pristupiti pitanju upotrebe oružja za masovno uništenje.

Scenariji u kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrijebi nuklearno oružje navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini i u “Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja”.

Prema tim dokumentima, to bi bilo moguće u slučaju agresije na Rusiju ili njene saveznike upotrebom oružja za masovno uništenje, ili agresije upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje same države, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Svijet

ZELENSKI OTKRIO PREDUSLOV za mirovne pregovore sa Rusijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas na kraju globalne Mirovne konferencije o Ukrajini održane u švajcarskom gradu Birgenštoku da bi Moskva trebalo da se povuče sa ukrajinske teritorije kako bi “već sutra počeli mirovni pregovori”, ali, prema njegovim riječima Rusija i njeno rukovodstvo “nisu spremni za pravedan mir”.

“Zelenski je izjavio da bi prisustvo Rusije na drugom mirovnom samitu o Ukrajini pokazalo ‘njihovu volju za mir, njihovu želju da stave tačku na rat'”, prenosi švajcarski RTS.

Ukrajinski predsjednik, prenosi Tanjug, je ukazao da bi Kina, koja je odbila da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj, trebalo direktno da saopšti Ukrajini svoje mirovne prijedloge umjesto što to čini preko medija, prenosi Ukrinform.

On je zahvalio svim učesnicima mirovnog samita što su zajedno napravili prve korake ka miru, podsjetivši da je na skupu u Birgenštoku učestvovala 101 država i međunarodna organizacija.

Zelenski je posebno naglasio da su svi učesnici podržali teritorijalni integritet Ukrajine.

Nastavi čitati

Aktuelno