Connect with us

Tržište

Modna kuća “Carmen line” ide u stečaj

Foto: Carmen line

Modna kuća “Carmen line” iz Laktaša odlazi u stečaj.

Naime, Okružni privredni sud u Banjaluci 1. juna donio je rješenje o pokretanju prethodnog postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka u kompaniji koja je decenijama široj javnosti naročito bila poznata po kreacijama koje su nosile takmičarke na izborima za mis BiH.

Za privremenog stečajnog upravnika imenuje se Andreja Trišić, bez čije se saglasnosti stečajnom dužniku zabranjuje da raspolaže svojom pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima.

“Mjere pojedinačnog prinudnog izvršenja pokrenute protiv stečajnog dužnika privremeno se obustavljaju. Izlučna i razlučna prava povjerilac ne može ostvariti u prethodnom postupku”, navodi se u sudskom rješenju.

Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad kompanijom u vlasništvu porodice Stojić zakonski zastupnik “Carmen linea” pokrenuo je 6. aprila ove godine, navodeći da ovo društvo u posljednjih nekoliko godina posluje s gubitkom, zbog čega je donesena odluka o prestanku njegovog rada. Kako se ističe, pokretnu i nepokretnu imovinu ne posjeduje, a nema ni zaposlenih radnika, niti ima neizmirenih obaveza prema njima ili drugim fizičkim licima. Obaveze postoje samo prema pravnim licima.

Sud je na osnovu priložene dokumentacije utvrdio da je predlagač učinio vjerovatnim platežnu nesposobnost dužnika, čime su ispunjeni uslovi za pokretanje prethodnog postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka.

Inače, prema dostupnim podacima, pad ove kompanije počeo je nakon 2019. godine, koja je okončana sa neznatnim gubitkom od 765 maraka, dok su prihodi premašivali milion KM. Te godine, prema podacima dostupnim na njihovom sajtu, Modna kuća “Carmen line” proglašena je najuspješnijom modnom kućom u zemljama regiona, a njen vlasnik i generalni menadžer Zorislav Stojić bio je dobitnik titule za najuspješnijeg muškarca 2019. godine.

Međutim, nakon njegove smrti već sljedeće godine uprihodili su samo 450.000 maraka, dok su rashodi iznosili 709.000 maraka, što je u konačnici dovelo do minusa od oko 260.000 KM.

“Carmen line” je 2021. godinu završila sa gubitkom od 172.000 marke i to sa prihodima od oko 320.000 KM i rashodima koji su dostigli gotovo pola miliona maraka.

Uporedo sa problemima u poslovanju, smanjivan je i broj radnika, kojih je 2019. godine bilo 52, godinu dana kasnije 31, dok je 2021. godina okončana sa 20 zaposlenih.

Kompanija je inače imala brojne butike širom BiH, kako u Banjaluci i Sarajevu, tako i u Bijeljini, Tuzli, Prijedoru, Doboju, Brčkom, Gradišci, Novom Gradu te Trebinju.

NEZAVISNE

Tržište

CRNI SCENARIO ZA BIH! Poslovna aktivnost u EU snažno pala

Prema procjenama “S&P Globala”, američke korporacije u oblasti poslovanja finansijskih informacija i analitike, poslovna aktivnost u evrozoni u avgustu pala je najsnažnije od kraja 2020. godine, a ekonomisti predviđaju da ovo nikako nije dobro za BiH.

U ovoj procjeni se navodi da je indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru evrozone pao u avgustu za 1,9 bodova u odnosu na juli i iznosi 46,7 bodova, što je najniži nivo od novembra 2020. godine, te da se to odražava na posustajanje sektora usluga.

Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvještaje za “S&P Global”, objavila je da vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

“Kada se izuzme period pandemije, pad je bio najsnažniji od marta 2013. i dužničke krize”, kazali su u HCOB-u.

Dragan Gligorić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci (UNIBL), rekao je za “Nezavisne novine” da BiH i Republika Srpska imaju oko 70 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmjene sa zemljama evrozone.

“Zemlje iz Evropske unije su najveći investitori u BiH i bilo kakve negativne ekonomske tendencije u evrozoni moraju imati svoj odraz i u BiH. Poslovna klima u EU je dobrim dijelom pala iz razloga što se radi o grupi zemalja koje su mnogo više pogođene ratom u Ukrajini nego što su, na primjer, SAD i neke udaljenije zemlje”, kazao je Gligorić.

Prema njegovim riječima, zemlje u EU koje su sarađivale sa Rusijom su uvozile energente po nižoj cijeni, a sada su prinuđene da ih kupuju po višoj cijeni.

“Nije samo cijena energije rezultat poslovne klime, nego i neizvjesnost koja prije svega u ovakvim geopolitičkim okolnostima najviše determiniše poslovnu klimu. Još se ništa ne zna, ali sve zavisi od situacije u Ukrajini. Od geopolitičke situacije zavisi poslovna klima u zemljama Evropske unije, a time i u zemljama zapadnog Balkana, i svim drugim koje značajno sarađuju s EU”, objasnio je Gligorić.

Ekonomista Milenko Stanić istakao je da su i uvoz i izvoz Bosne i Hercegovine veoma zavisni od zemalja Evropske unije.

“Sve ono što se dešava u ekonomskom smislu u zemljama EU će imati snažan odjek na ekonomiju BiH. Evidentno je da se dosta zemalja EU nalazi u stagnaciji privredne aktivnosti, prije svega Njemačka, koja je imala pad BDP-a. Sve ovo utiče na kretanje uvoza, ali i kretanje izvoza u BiH. Najavljuje se i da će ova zima, s obzirom na rat u Ukrajini, biti problematična za zemlje EU s aspekta energenata, i već vidimo kako se približavamo kraju godine da se situacija pogoršava, te se već vidi skok cijena nafte. Novi rast troškova i cijena koji će nastati zbog poremećaja prije svega na tržištu energenata, ali i tržištu hrane će se odraziti na pogoršanje situacije. Na kraju ove godine i u prvom kvartalu naredne godine možemo očekivati dalje smanjenje spoljnotrgovinske razmjene, posebno pad izvoza, ali i uvoz će stagnirati”, naglasio je Stanić.

Nastavi čitati

Republika Srpska

NOVI UDAR NA DŽEPOVE: Opet poskupljuje gorivo u Srpskoj

Gorivo će na benzinskim pumpama u Srpskoj u narednim danima poskupjeti za dodatnih do osam feninga po litru, potvrđeno je iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Time se talas poskupljenja benzina i dizela nastavlja, budući da je ovaj trend prisutan već duže vrijeme.

Iz Grupacije, međutim, tvrde da su domaći distributeri jednostavno bili prinuđeni da prate negativne globalne naftne trendove i usklađuju ih sa svojim cijenama, ugrađujući svoje marže, koje, kako tvrde, “ne prelaze 25 feninga po jednom litru”.

“S obzirom na to da su trenutne nabavne cijene benzina 95 oko 2,16, a dizela 2,18 maraka, u narednih nekoliko dana sigurno treba očekivati novi rast cijena goriva na domaćim pumpama. Kada domaći distributeri na ove nove rafinerijske cijene dodaju troškove transporta i PDV-a, te svoju maržu, prostom matematikom dolazi se do toga da bi gorivo kod nas trebalo da ponovo poskupi za pet do osam feninga, odnosno da bi cijena mogla ići na 2,85 maraka po jednom litru, pa možda i na 2,88”, kaže Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije.

Do ovog poskupljenja će, kako dodaje, gotovo sigurno doći, jer domaći distributeri “ne mogu ugroziti svoje poslovanje”.

“Kada su u pitanju neke dugoročnije prognoze, vrlo je teško praviti bilo kakve procjene, jer se pokazalo da globalno tržište energenata u posljednje vrijeme reaguje bukvalno na sve. Posljednjih nekoliko sedmica, pa i mjeseci, primjetan je manjak benzina i dizela na tržištu, do kojeg je došlo zbog deficita na Mediteranu i sezonskog efekta. Šta će biti u oktobru ili novembru, teško je reći i predvidjeti”, ističe Savić.

Iz Inspektorata kažu da republička tržišna inspekcija kontinuirano kontroliše formiranje cijena goriva i pridržavanja Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

“U ovoj godini izvršeno je 113 kontrola formiranja cijena tečnih naftnih derivata, od čega je 11 bilo sa utvrđenim nepravilnostima, jer se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena. Po tom osnovu izrečene su kazne u ukupnom iznosu od 165.000 KM”, rekao je Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor.

Takođe, kako je dodao, zbog drugih vrsta nepravilnosti, koje su se odnosile na vođenje poslovnih knjiga i evidencija i slično, benzinskim pumpama izrečene su i kazne u iznosu od 26.400 KM.

“Republička tržišna inspekcija će i u narednom periodu nastaviti sa kontrolama formiranja cijena, pratiti stanje na terenu i prilagođavati svoj rad kako to situacija bude zahtijevala”, kaže Gavrić.

Podsjetimo, trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima pomenutom uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata.

Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Nastavi čitati

Tržište

VRUĆINA ŠTETI MASLINAMA Jug Evrope trpi ogromne gubitke

Usjevi maslina su usljed visokih temperatura pretrpjeli velike štete u zemljama na jugu Evrope, i predviđa se da će proizvodnja u Španiji ove godine biti gotovo prepolovljena.

Osim Španije, gdje bi proizvodnja maslina mogla da sa 1,3 miliona tona spadne na 620.000 tona, nastradale su masline i u Italiji i Grčkoj, prenosi Jutarnji list.

Iako će se tačan obim štete znati tek nakon berbe u oktobru i novembru, prema sadašnjim predviđanjima ukupna evropska proizvodnja maslinovog ulja mogla bi da opadne za više od 30 odsto, odnosno za oko 700.000 tona u poređenju sa petogodišnjim prosjekom.

Kada je riječ o Hrvatskoj, maslinari poručuju da situacija nije toliko dramatična, kao i da će ovogodišnja berba biti prosječna, jer je ovog ljeta bilo dovoljno padavina.

Sekretar udruženja maslinara Istarske županije Olea Zdenko Barac rekao je da za sada ni zbog čega nisu zabrinuti, ali treba pričekati do berbe, koja slijedi za nekoliko mjeseci zbog najavljene kiše.

“Berba maslina okvirno traje od sredine oktobra do sredine novembra, zavisno o geografskom položaju i vremenskim uslovima – ako je sunčano i vlažno berba može početi ranije, a kiše maslinare teraju da pričekaju malo duže”, rekao je Barac.

I Zajednica maslinara i uljara Hrvatske (ZUMAH) poručuje da očekuju prosečnu berbu jer je situacija za sada povoljna.

“Nije bilo velikih kiša do 5. avgusta, kada je pala veća količina, koja je situaciju dovela u normalu i mogla bi pomoći maslinama do berbe”, rekli su iz ZUMAH.

Ni istarski ni dalmatinski maslinari ne očekuju da će cijene maslinovog ulja rasti, jer, kako navode, osim dovoljnih količina ovogodišnjih plodova, tu su i prošlogodišnje zalihe ulja.

Ipak, poručuju da bi faktori kao što su inflacija i rast drugih troškova jedino što bi moglo da utiče na rast cena hrvatskog maslinovog ulja.

Kako navode, Turska je zabilježila rekordnu proizvodnju, a prema podacima turskog ministarstva trgovine, izvoz njihovog maslinovog ulja od novembra 2022. do jula 2023. porastao je za 240 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne sezone, prije svega zbog povećane potražnje punionica u Španiji i Italiji, koje su se i prošle godine suočavale s velikim sušama.

Ipak, Turska je odlučila zabraniti izvoz maslinovog ulja u rinfuzu do 1. novembra, a kao razlog je navela rast cijena na domaćem tržištu koji je povezan sa izvozom.

Nastavi čitati

Aktuleno