Connect with us

Svijet

“MORAMO BITI SPREMNI ZA RAT DO 2O29.”: Njemačka ažurirala planove u slučaju sukoba

Ažurirani ratni planovi Njemačke dolaze nakon Putinovih prijetnji evropskoj bezbjednosti.

Njemačka je ažurirala svoje planove u slučaju rata u Evropi i to prvi put od Hladnog rata. Dokument od 67 stranica, poznat kao “Okvirna direktiva za totalnu odbranu”, objavljen je ove nedjelje i opisuje potpunu transformaciju svakodnevnog života njemačkih građana u slučaju rata, piše CNN.

U dokumentu se navodi da će, u slučaju rata, biti vraćena vojna obaveza, kvalifikovani radnici stariji od 18 godina mogli bi da rade na određenim poslovima, poput onih u pekarama i poštama, a moguće je da im bude zabranjeno da daju otkaz. Ljekari, psiholozi, medicinske sestre i veterinari, prema dokumentu, radili bi u vojnim i civilnim službama.

Vlada će stvoriti zalihe hrane
U slučaju nestašice hrane, Vlada će stvoriti zalihe hrane kako bi građanima obezbijedila “jedan topli obrok dnevno”. Rezerve bi uključivale hranu kao što su pirinač, mahunarke i kondenzovano mlijeko. Drugi ključni resursi kao što su benzin i nafta takođe bi mogli da budu racionisani kuponima ako postanu oskudni.

Navode se i mjere civilne zaštite, uključujući pretvaranje podzemnih stanica u improvizovane bunkere i pripremu bolnica za priliv pacijenata. Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer izjavila je da je neophodno da se zemlja bolje naoruža s obzirom na rusku agresiju.

“Ruska agresija je potpuno promijenila bezbjednosnu situaciju u Evropi, prije svega među našim istočnim partnerima u EU i NATO, poput baltičkih država, ali i zbog hibridnih prijetnji poput sajber napada, špijunaže i dezinformacija”, rekla je ona.

Bolnice moraju da budu spremne
“Pored svih zaštitnih mjera naših organa bezbjednosti i vojnog odvraćanja i odbrane, moramo dodatno ojačati civilnu zaštitu”, rekla je Nensi. U dokumentu se upozorava da njemačke bolnice moraju da se pripreme za liječenje velikog broja pacijenata tokom dužeg perioda. Kao i to da, u slučaju da izbije rat, njemačko stanovništvo ne može da računa da će “pomoć koju organizuje država” biti odmah pružena, zbog mogućnosti “da se šteta istovremeno dogodi na velikom broju lokacija”.

Zbog toga, kako navodi dokument, civili moraju biti spremni da prvo pomognu sebi, kao i da pruže pomoć svojim komšijama gdje je to moguće. Podrumi, podzemni parkingi i stanice metroa trebalo bi da se koriste kao privremeni bunkeri, navodi se u dokumentu.

Njemački emiteri i digitalni mediji biće po zakonu obavezni da odmah dijele važne vladine informacije. Vlasti će imati ovlašćenje da evakuišu civile u određena područja, ali ne bi trebalo da razdvajaju porodice. Iako se očekuje da će njemačke meteorološke službe nastaviti u slučaju vanrednog stanja, vlasti bi mogle da zabrane ili ograniče objavljivanje prognoza.

“Moramo biti spremni za rat do 2029”, navela je ona. Ažurirani ratni planovi Njemačke dolaze nakon Putinovih prijetnji evropskoj bezbjednosti.

Rat u Ukrajini traje već drugu godinu, ne nazire mu se kraj, a sve je veći strah da bi se sukob mogao proširiti i na NATO. Njemački Der Spiegel objavio je izjavu ministra odbrane Borisa Pistorijusa: “Moramo biti spremni za rat do 2029. Ne smijemo da vjerujemo da će se Putin zaustaviti na ukrajinskim granicama”, navela je ona. Pistorijus bi u srijedu trebalo da iznese svoj prijedlog modela obaveznog služenja vojnog roka u Njemačkoj.

Obavezni vojni rok je ukinut 2011. godine i njegovo ponovno uvođenje u Njemačkoj izazvalo je kontroverze. Naime, njemačko Ministarstvo odbrane planira značajno jačanje rezervnog sastava vojne snage do 60.000 muškaraca i žena, rekao je visoki zvaničnik rezervnog sastava.

“Bliži nam se rat”
“Uvjeren sam da moramo u potpunosti da prilagodimo rezerve aktuelnim bezbjednosnim izazovima kako bismo na adekvatan način podržali Bundesver u ispunjavanju zadataka nacionalne i savezničke (NATO) odbrane”, rekao je general-pukovnik Andreas Hope, zamjenik generalnog inspektora i komesar za poslovi rezervista.

Osim toga, dio britanske vlade je izrazio potrebu da bude spreman za rat. Bivši britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je u februaru da “rat dolazi” u Britaniju do kraja decenije.

Svijet

ŠOKIRAO AMERIKU! Tramp otkrio UŽASAN DETALJ koji je prethodio pokušaju atentata

Predsjednički kandidat Republikanske stranke i bivši predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da ga uoči njegovog govora na mitingu u Pensilvaniji održanog prošle nedjelje, kada ga je napadač ranio u uvo, niko nije upozorio da postoji neki problem.

“Niko to nije spomenuo, niko nije rekao da postoji problem. Mogli su reći hajde da sačekamo 15 minuta, 20 minuta, 5 minuta. Ali, niko ništa nije rekao”, naveo je Tramp u intervjuu za Foks njuz.

On je dodao da misli da je to bila greška i postavio pitanje kako je neko dospio na taj krov (sa koga je napadač pucao) i zašto nije bio prijavljen, jer su ga ljudi vidjeli na krovu.

Vašington Post je u subotu objavio da su visoki zvaničnici američke Tajne službe više puta, prije atentata, odbijali zahtjeve Trampovog obezbjeđenja da se angažuju dodatno osoblje i oprema, prenosi Rojters.

Kako navodi list, Tajna služba koja je odgovorna za Trampovu zaštitu, odbila je ove zahtjeve, ponekad navodeći kao razlog i nedostatak resursa.

Tramp je odbacio optužbe da je opasnost za demokratiju, rekavši da je prošle nedjelje ”primio metak za demokratiju”.

Tramp je, govoreći na prvom mitingu Republikanske stranke nakon što je prošle sedmice na njega izvršen atentat, odbacio i povezanost sa takozvanim ”Projektom 2025”.

– Kažu da su neki ekstremni desničari napravili neki Projekat 2025, ja pojma nemam šta je to. Kažu za mene da predstavljam opasnost za demokratiju, a prošle nedjelje sam primio metak za nju – rekao je Tramp.

Njemu se na govornici pridružio i senator iz Ohaja Džej Di Vens, koga je izabrao za svog kandidata za potpredsjednika.

– On se zalaže za one koji snažno rade. Biće odličan potpredsjednik – istakao je Tramp, prenosi ATV.

On je dodao da se za govornicom u Mičigenu pojavio samo, kako je rekao, zahvaljujući božjoj pomoći.

– Suočimo se s tim, nešto posebno se dogodilo prošle sedmice. Tu sam samo uz božju pomoć, inače ne bih bio pred vama – rekao je Tramp.

Nastavi čitati

Svijet

Uhapšeni hakeri koji su napadali hrvatske institucije: OBJAVLJEN SNIMAK RACIJE (VIDEO)

Tri proruska hakera uhapšena su zbog navodnih terorističkih sajber napada na Španiju i druge zemlje NATO-a, saopštila je u subotu španska policija.

Osumnjičeni su privedeni zbog navodne umiješanosti u distribuirane sajber napade uskraćivanja usluge (DDoS) na javne institucije i strateške sektore, saopštila je Civilna garda, prenosi Večernji list.

Nije navedeno jesu li trojica osumnjičenih, koji nisu imenovani, optuženi ili privedeni, javlja HRT. Sajber napadi su navodno izvedeni na veb-stranice javnih i privatnih organizacija u vladinom sektoru, kritičnu infrastrukturu i važne usluge u zemljama koje podržavaju Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom, navodi se u saopštenju.

Policija je na društvenoj mreži Iks objavila video-snimak racije na kuću jednog od osumnjičenih, u kojoj je na zidu bila istaknuta zastava srpa i čekića iz sovjetskog doba.

“Ove kompjuterske napade organizovala je aktivistička grupa NoName057(16), koja je počela nakon ruske invazije na Ukrajinu i bila je jedna od najaktivnijih”, navodi se u saopštenju Civilne garde.

“Ova grupa u svom osnivačkom manifestu priznaje da će ‘srazmjerno odgovoriti na neprijateljske i otvoreno antiruske akcije zapadnih rusofoba’. Hapšenja su se dogodila u Manakoru na španskom Balearskom ostrvu Majorka i u Huelvi i Sevilji na jugu Španije,” saopštila je policija.

Dodali su da je istraga u toku.

Podsjetimo, ruski hakeri pod nazivom NoName057(16) napisali su na Telegram kanalu da su odgovorni za uništavanje brojnih sajtova hrvatskih institucija.

Nastavi čitati

Svijet

SVE MANJE APOTEKA U NJEMAČKOJ: Nemaju ekonomsku perspektivu – troškovi previsoki

Danas na svakih 100.000 stanovnika ostaje samo 21 apoteka, a stopa od 19 glavnom i najvećem gradu daleko je ispod evropskog prosjeka.

Apoteka u Njemačkoj je sve manje – po zatvaranju njih 238 tokom 2023. i još 283 u prvih šest mjeseci ove godine, ostalo ih je 17.288. To je manje nego ikada, pokazuju podaci krovnog udruženja apotekarskih organizacija ABDA.

Danas na svakih 100.000 stanovnika ostaje samo 21 apoteka, a stopa od 19 glavnom i najvećem gradu Njemačke, Berlinu, daleko je ispod evropskog prosjeka.

“Apotekari zatvaraju vrata jer nemaju ekonomsku perspektivu”, rekao je predsjednik Udruženja njemačkih apotekara Hans-Peter Hubman. To obeshrabruje i mlade apotekare koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog posla.

Stoga je u prvoj polovini prošle godine otvoreno samo 24 novih apoteka, piše dpa.

Apotekarska marža je posljednji put povećana prije 11 godina, za tri odsto. Kumulativna inflacija od tada je 30 odsto, a troškovi vođenja apoteke su narasli za 60 odsto, rekao je Hubman.

Nastavi čitati

Aktuelno