Connect with us

Banjaluka

NAJINSPIRATIVNIJA BANJALUČANKA! Jedan od prijedloga je i DOKTOR Vesna Ećim Zlojutro

Kada pričamo o najispirativnijim ženama Banjaluke moram da kažem da je to doktorica Vesna Ećim Zlojutro, bez dileme ističe Tanja Subotić Topić i ujedno otkriva jednu od dama kojoj i Grad treba reći hvala.

“Kao neko kome je Vesna pomogla da rodi dvoje zdrave djece ne mogu da ne kažem hvala, a tako je sa hiljadama žena. Pri tom jedna trudnoća je bila teška, ali uz njenu pomoć smo i to prevazišli. Mnogo radosti ovom gradu je donijela, a još nijednom za to nije nagrađena. Ona je ljekar humanista, samohrana majka dvoje djece koju je izvela na pravi put”, kaže Tanja za BL portal.

U okviru ovogodišnje kampanje „Za život žena“, a u cilju promocije uspješnih žena Banjaluke biće izabrana najinspirativnija žena u oblasti nauke.

Vesna Ećim Zlojutro je načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Republike Srpske i profesorica na Medicinskom fakultetu u Banjaluci. Prije dvije decenije, u dva saziva je bila i poslanik u Narodnoj skupštini. Iza nje je 39 godina rada u najhumanijoj profesiji, a ni tokom ratnih dešavanja se nije smirivala već se odmah kao dobrovoljac prijavila da spasava živote.

Njena kćerka Nataša Pilipović priznaje da je subjektivna kada priča o svojoj majci, ali opet s ponosom kaže da šta god izgovori o Vesni, premalo je.

“Veliki je ponos za sve nas kada smo čuli da je prijavljena za nagradu kao najispirativnija žena Banjaluke. Ona to i jeste zaslužila, a vjerujem da bi i nju obradovalo. Za Vesnu posla ima i sa nagradom ili bez, ona je to dokazala”, ističe Nataša.

Ne krije da doktorica Vesna ima “vojnički stav” i zato kod nje mora biti sve savršeno, a i kod kuće je na prvoj liniji.

“Ona je stub porodice i za sve što se dešava prvo zovemo nju. Nikada nije dozvolila da bilo šta u kući propusti zbog posla. Ona je nama broj jedan. Majci bih poručila da ostane tako jaka i nasmijana, bez obzira na sve izazove u ovom životu”, dodaje Nataša.

Kako saznajemo u Gradskoj upravi Banjaluka, sutra će biti predstavljene sve prijavljene dame za nagradu “Najiinspirativnija žena u nauci”. Do kraja mjeseca će se glasati, a samim tim i donijeti odluka koja Banjalučanka će ponijeti tu titulu.

Željka Pavlović, BL portal

Banjaluka

U Kulturnom centru BANSKI DVOR sinoć je otvoreno osmo po redu Međunarodno takmičenje pijanista „BANJALUČKI BIJENALE“

U Kulturnom centru Banski dvor sinoć je otvoreno osmo po redu Međunarodno takmičenje pijanista „Banjalučki bijenale“, koje ove godine okuplja čak 145 učesnika iz 10 zemalja Evrope.

Ovom događaju prisustvovala je i savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić – Banjac, koja je poručila kako je riječ o takmičenju na koje cijela Banja Luka može da bude zaista ponosna.

-Međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale“ održava se po osmi put i svi na njega možemo biti ponosni. Svake dvije godine imamo sve veći broj učesnika i sve zvučnija imena članova žirija, ali i predavača. Grad Banja Luka je prepoznao važnost ovog događaja i nastavlja da podržava Umjetničku školu „Vlado Milošević“ u ovom ali i sličnim projektima – kazala je Savić – Banjac.

Ujedno, iskoristila je priliku da čestita organizatoru na sjajno organizaciji jednog ovakvog događaja, te da učesnicima poželi mnogo sreće.

-Sa druge strane, pozivam publiku da posjete ovo takmičnje, koje traje do petka – kazala je savjetnica gradonačelnika.

Inače, „Banjalučki bijenale“ već tradicionalno organizuje Umjetnička škola “Vlado Milošević”.

Direktor ove škole, Damir Jovanić poručio je kako su se na bijenale ove godine prijavili takmičari sa određenim zapaženim rezultatima, te da će svi takmičari imati i priliku da na master- klasterima čuju pohvale, primjedbe, ali i određene smjernice članova žirija.

Takmičenje se odvija u disciplinama klavir solo i klavirski duo (za četiri ruke ili dva klavira), te klavir za učenike i studente odsjeka muzički saradnik – teoretičar i odsjeka koji imaju klavir kao obavezan instrument.

Završni koncert biće održan u petak, 24. maja, u Banskom dvoru kada će biti uručene nagrade i priznanja pobjednicima po kategorijama.

Ulaz je besplatan za sve sadržaje koji se odvijaju u okviru “Banjalučkog bijenala”.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAĐANI ISTAKLI ZASTAVE pred odluku o rezoliciji o Srebrenici

Brojni Banjalučani odazvali su se pozivu Vlade Republike Srpske da istaknu srpske trobojke čime, kako ističu, simbolički iskazuju protivljenje namjeri usvajanja za Srbe sporne rezolucije o Srebrenici.

Otome svjedoči i zastava istaknuta u Ulici Vojvode Momčila u centru Banjaluke.

Vlada Republike Srpske će danas u Srebrenici održati redovnu sjednicu, i to na dan kada će Generalna skupština UN odlučivati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Tom prilikom najviši zvaničnici Republike Srpske položiće cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Nastavi čitati

Banjaluka

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA Gradskog štaba za vanredne situacije

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas redovnu sjednicu, na kojoj je prihvaćen prijedlog Plana obuke i osposobljavanja Gradskog štaba za vanredne situacije, jedinica i timova civilne zaštite za period 2024 – 2027. godine.

Dodatno, na današnjoj sjednici je razmatran i prijedlog Plana zaštite i spasavanja od zemljotresa u Banjoj Luci.

Na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije prihvaćena je Informacija o aerozagađenju vazduha i mjerama zaštite na teritoriji grada.

Jedna od tačaka dnevnog reda koja je razmatrana jeste i razmatranje Odluke o određivanju privrednih privrednih društava i pravnih lica, nosilaca poslova i zadataka u provođrnju mjera zaštite i spasavanja na teritoriji grada, kao i Odluka o formiranju jedinica i timova civilne zaštite i Odluka o određivanju povjerenika zaštite i spasavanja na teritoriji Banje Luke.

Osim toga razmatran je i Plan sprovođenja mjera na vodovodnom sistemu „Vodovod“ – a a.d. Banja Luka za eventualni sušni period.

Nastavi čitati

Aktuelno