Connect with us

Politika

NEŠIĆ PORUČIO “BiH će se vrtjeti u ZAČARANOM KRUGU dok ne postane samostalna”

BiH sa stranim sudijama u Ustavnom sudu i OHR-om jeste protektorat u kojem stranci produkuju krize zarad ličnih interesa i BiH će se vrtiti u začaranom krugu sve dok ne postane samostalna, demokratska i suverena, rekao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.
– A to može postati samo ako procese odlučivanja smjesti u institucije u kojima su državljani BiH. Jedina trajna i održiva rješenja su ona koja se postignu u institucijama, unutrašnjim dogovorom – naglasio je Nešić.

On je ukazao da je postojanje stranaca u Ustavnom sudu BiH i OHR-a u direktnoj koliziji sa suverenitetom zemlje, ali i evropskim putem, te naveo da borba za odlazak stranih sudija nije borba protiv bilo koga, već upravo borba za suverenitet i budućnost zemlje, saopšteno je iz DNS-a.
Nešić je istakao da je zamjena stranih sudija domaćim jedan od 14 evropskih prioriteta i da je na bošnjačkim političarima odgovornost da kažu da li žele ispuniti te prioritete. On je dodao da lično te prioritete gleda kao paket, a ne švedski sto, i kako je ispunjena polovina prioriteta, očekuje da prvi naredni bude reforma Ustavnog suda BiH.

– Nema tog problema u BiH koji nisu produkovali stranci i nema te krize koju nismo u stanju sami da prevaziđemo ako su nam motivi iskreni. Zar nije ponižavajuće da živite u jedinoj zemlji na svijetu gdje indirektno kažu da nemate pametnih ljudi, nego da vam stranci moraju krojiti kapu – upitao je Nešić.

On je naglasio da je BiH postkonfliktno društvo koje se najbrže oporavilo i da ne postoji nijedan razlog da 27 godina nakon rata ne bude samostalna i da ima tutore.

Nešić je napomenuo da je na bošnjačkim političarima da odluče da li su spremni da sudbinu svog naroda uzmu u svoje ruke ili će BiH da nastavi kao posljednja kolonija na svijetu.

– Ne razumijem da se partneri iz `Trojke` plaše opozicije, odnosno SDA. Ne mogu razumjeti da su zbog straha od SDA spremni sve zakočiti i zaustaviti ispunjavanje 14 prioriteta. SDA je svoju slabost pokrivala svađom, vi svoju snagu pokažite spremnošću za dogovor – poručio je Nešić.

On je dodao da su Bošnjaci evropski narod i žele da budu dio evropske porodice, a na političarima je obaveza da im to omoguće.

– Nadam se da će kolege u Sarajevu shvatiti da ti stranci ovdje vide samo zgodnu destinaciju da uvećaju svoj konto, a mi ostajemo da živimo sa svim problemima koje su oni produkovali – poručio je Nešić.

(Srna)

Politika

OTKAZAN SASTANAK KOALICIJE NA NIVOU BIH! Nema usaglašenih stavova

Sastanak stranaka koalicije na nivou BiH, koji je bio zakazan za danas u 14 časova, ipak je otkazan.

Na sastanku u Parlamentu BiH danas se trebalo razgovarati o ‘evropskim’ zakonima. No, kako saznaje N1, nema spremnosti za razgovor u vezi sa temama koje bi se trebale naći na sutrašnjem dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH.

Teme se još usaglašavaju, a u ovom trenutku i dalje nisu usaglašeni stavovi vezani za Nacrt zakona o sporazumu sa Fronteksom. Kako smo ranije objavili, pojedini misnitri smatraju da predloženim nacrtom entiteti preuzimaju nadlaženost kada je riječ o kontroli granica, sa čime nisu saglasni.

Podsjetimo, o evropskom putu BiH danas je govorio i šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler, podsjetivši da će krajem sedmice uslijediti samit na nivou 27 članica i zemalja Zapadnog Balkana uključujući i BiH.

Nastavi čitati

Politika

VIŠKOVIĆ TVRDI “Niko ne može, pa ni Vlada Republike Srpske, POSVAĐATI poštene poslodavce sa njihovim radnicima”

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je Vlada izdvojila za privredu 420 miliona KM i sve što je do sada rađeno išlo je u pravcu da se radnicima što je moguće više povećaju plate, te da Vlada ne dozvoljava da najniža plata radnika bude 750 KM, što je prijedlog poslodavaca.
Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Unije poslodavaca Saše Trivića da Vlada svađa radnike i poslodavce, Višković je istakao da je očigledno da jedan broj poslodavaca koristi mehanizam najniže plate tako što svim zaposlenima uplaćuje obaveze za poreze i doprinose prema najnižoj plati i “zato se Trivić zalaže da ostane plata na tom nivou kako bi mogli praviti zloupotrebe”.

Isto tako ne manje važno, Unija udruženja poslodavaca, čiji je predsjednik Trivić, prema zakonu treba da ispregovara najnižu platu sa Savezom sindikata Republike Srpske, dodao je premijer.

“Niko ne može, pa ni Vlada Republike Srpske, posvađati poštene i časne poslodavce sa njihovim radnicima. Očigledno da oni imaju problema sa svojim zaposlenima, ali to nije problem Vlade već tih poslodavaca”, istakao je Višković.

Premijer Republike Srpske je poručio da je krajnje vrijeme da svako radi svoj dio posla, a ne da dijeli lekcije za vlastiti nerad.

“Kao dokaz da gospodin Trivić jedno priča, a drugo radi, je najnoviji dopis koji je upućen na adresu Vlade Republike Srpske i u kojem stoji da ti isti traže od Vlade da donese odluku da minimalna plata bude 750 maraka”, naglasio je Višković.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović ranije je izjavila Srni da smatra da je realan prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da najniža plata sljedeće godine bude 1.050 KM.

Nastavi čitati

Politika

DODIKOVA ODBRANA PODNOSI ŽALBU! Odbijeno premiještanje procesa u Banjaluku

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijeće danas žalbu Sudu BiH, koji je odbio premještanje procesa protiv Dodika i v.d direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića u nadležni sud u Banjaluku, rekao je Srni advokat Goran Bubić.
Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića odgođeno je prošle sedmice pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.

Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske ima pravo žalbe.

Premještanje procesa odbrana je zatražila, između ostalog, zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Govoreći o pravnom osnovu da suđenje bude premješteno u Banjaluku, Bubić je ranije rekao da, prema zakonu, samo za krivično djelo protiv integriteta BiH nije moguće proces prebaciti na sud na čijem području je preduzeta radnja izvršenja.

Pravnici su istakli da Sud BiH ne bi smio već sada imati raspored narednog suđenja Dodiku zakazan za 20. decembar, kako danima stoji na sajtu Suda, jer i taj raspored prejudicira da će biti odbijena žalba po osnovu prenosa predmeta.

Tek kada se riješi po žalbi, ako se odbije žalba, može se utvrditi kalendar sljedećih glavnih pretresa, a ne ranije jer se na taj način prejudicira da će Sud odbiti žalbu.

Nastavi čitati

Aktuelno