Connect with us

Banjaluka

Nikola Tesla talentovane Ane Naerac iz Banjaluke sija zlatnim sjajem

Ana Naerac, učenica osmog razreda Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Banjaluci na nedavno održanom 25. Međunarodnom sajmu ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2023” osvojila je zlatnu plaketu za odlične likovne radove, a zlato i srca članova žirija osvojila je portretom Nikole Tesle.

Ljubav prema slikanju otkrila je i prije nego što je znala da piše i čita, a isprobala je većinu slikarskih tehnika, od akrila, korela, tuša, ugljena.

Ana u razgovoru za Nezavisne novine otkriva da najviše voli grafit i grafitne olovke.

“Najviše volim da radim portrete i imam najveću inspiraciju kada crtam ljude, jer pokušavam da dio duše prenesem na crtež, posebno kada crtam oči, jer ne kažu bez razloga da su oči ogledalo duše. Teslin portret sam crtala oko četiri-pet sati, radila sam manji format i to mi je uzelo više vremena”, objašnjava Ana i dodaje da su joj uzori i inspiracija mnogi umjetnici, ali posebno voli Direrove portrete.

Ova talentovana djevojčica crta svaki dan, bar dva sata dnevno, a njene subote su rezervisane za druženje i učenje slikarskih tehnika u školi crtanja i slikanja “Studio Željka Paić”, koju pohađa od osme godine.

“Pripadam najmlađoj grupi u školi crtanja, ima nas najčešće osam, i naši časovi su uvijek ispunjeni smijehom, zabavom i prepričavanjem novih događaja. Kroz priču, zabavu i crtanje, dva sata prolete za čas. Subote su mi najdraže, ali svaki dan nađem vremena da crtam, sve zavisi od obaveza u školi. Iskreno, da mi matematika ne uzima toliko vremena, više bih i crtala”, objašnjava Ana i kroz osmijeh dodaje da škola ne ispašta zbog ljubavi prema umjetnosti.

Talenat i ljubav prema umjetnosti Ana nije naslijedila od nekog člana porodice, ali, kako kaže, najveću podršku da slijedi umjetnički put i svaki dan unapređuje slikanje pruža joj majka Aleksandra, kao i sestre Vedrana i Valentina.

“Moji prvi portreti upravo su bili članova moje porodice, a sada crtam sportiste, naučnike, istorijske ličnosti, nastavnike, drugare i drugarice iz razreda. Kada mi dođe taj trenutak inpiracije, obično sve ostale obaveze pauziram i prenesem na papir to što sam zamislila. Skoro svaki dan mi se neko javi i zamoli me da nešto nacrtam. Imala sam puno narudžbi za portrete na Dan žena, a jave mi se poznanici i prijatelji kada trebaju rođendanske poklone. Soba mi je prepuna radova, a imam ih još dosta koji su u procesu nastanka i čekaju da budu završeni. Neko mi za crteže i plati, neko pokloni čokoladu ili neku sitnicu, što meni nije bitno. Ja crtam iz ljubavi i jako me obraduje kada se nekome svidi moj rad, ali ko zna, možda ću u budućnosti moći zarađivati od svoje umjetnosti”, ispričala je Ana i dodala da je veliki ljubitelj košarke i svim srcem navija za KK Borac.

“Nacrtala sam mnoge košarkaše Borca, kojima sam prije početka utakmica poklanjala svoje radove, a prošle godine sam od njih u znak zahvalnosti dobila i dres. Jedan moj crtež završio je i kod Novaka Đokovića, koga, nažalost, nisam imala priliku da upoznam, ali nadam se da hoću jednog dana. Moja majka je njegovom timu na Srpska openu uručila portret Novaka, koji sam nacrtala prije četiri mjeseca, što mi je zaista drago i nadam se da mu se svidio”, kaže Ana.

Iako je još u osnovnoj školi, ova mlada i talentovana djevojčica ima zacrtan plan za budućnost.

“Planiram upisati jezičku gimnaziju, a nakon toga Akademiju umjetnosti, slikarski smjer, u Banjaluci. Mada, voljela bih uporedo studirati i arhitekturu, ali vidjećemo šta će biti, to su zasad samo planovi”, objašnjava Ana i napominje da je jako zahvalna direktorki škole Svjetlani Radusin, koja joj je, od trenutka kada su se upoznale, velika podrška i uzor.

“Uskoro će u školi biti postavljena moja prva samostalna izložba, gdje će radove iz moje sobe, koje, osim moje porodice, još niko nije vidio, vidjeti učenici, nastavnici i mnogobrojni gosti, koji će posjetiti našu ustanovu za dan škole”, ispričala je sa osmijehom Ana.

Svjetlana Radusin, direktor Osnovne škole “Aleksa Šantić”, kaže da je Ana njihov učenik od početka drugog polugodišta ove školske godine i da nisu ni sanjali kakvo pojačanje su dobili za likovnu sekciju.

“Naša Ana je i pored vannastavnih aktivnosti odlična učenica i lako pronađe poveznice između nastavnih predmeta i umjetnosti. Potrudićemo se da za dan škole, koji se obilježava 26. maja, izložimo što više njenih radova, jer ona do sada nije imala javnu prezentaciju, osim na društvenim mrežama. Sve je krenulo sa portretom Nikole Tesle, koji je na ‘Inostu’ osvojio zlatnu plaketu, ali i srca svih nas u školi. Ana je jako skromno, vaspitano i plemenito dijete, i ja vjerujem da je pred njom velika umjetnička karijera. Uskoro će pored uramljenog portreta Tesle biti i portret Novaka Đokovića, jer oni i dijele jednu vrstu sličnosti, pa bi bio red da budu jedan kraj drugog i naravno naš Aleksa Šantić. U svakom slučaju, velikani su u svojim poljima i krasiće zidove naše škole”, kazala je Radusin.

(Nezavisne novine)

Banjaluka

TREBAMO POSLATI PORUKU JEDINSTVA! Ovo nije Dodikov miting već srpski odgovor na BOMBARDOVANJE LAŽIMA (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kazao je danas u Jutarnjem programu RTRS-a da nije vrijeme za etiketiranje i podjele i da svi trebaju biti jedinstveni kada se radi o rezoluciji o Srebrenici.

Kako navodi, postoji jedinstvo u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovoj temi.

– Ja ovo poredim sa bombardovanjem, kada su nas bombardovali mi smo izlazili i govorili “evo nas, ne krijemo se”. Tako i sad, ovo je bombardovanje svijesti lažima i falsifikovanjem istorije. Mi opet trebamo pogledati u nebo i reći da to nije tako – kazao je Stanivuković.

On je naveo da miting na Trgu Krajine nije Dodikov mitinig.

– Ja ne želim da ovaj miting nazovem Dodikov, jer onda ispade da je Dodik Srpska, a za mene to nije tako. Nije dobro da zbog jednog čovjeka ne vidimo rezoluciju – naveo je Stanivuković.

BLink

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAĐANI PORUČILI NINKOVIĆU “Kako te nije sramota? SVE STE POKRALI, a ne valja vam gradonačelnik KOJI DAJE GRAĐANIMA” (FOTO, VIDEO)

“Treba pitati Đajića kako misli da pobijedimo u Banjaluci ako smo izgubili naklonost cijele koalicije i dijela SNSD-a?! Ili možda nije cilj da pobijedimo? Je li ovo nova većina i ko će preuzeti odgovornost za ovakav status?”

Ovo je objava bivšeg narodnog poslanika Momčila Antonića kojije u više navrata javno kritikovao Gradski odbor SNSD-a i rukovodstvo kojim upravlja Vlado Đajić. Danas se sve to i ostvarilo. Đajić je uz svesrdnu pomoć Ljube Ninkovića predsjednika Skupštine Grada Banjaluka u potpunosti “razbucao” banjalučki SNSD, a onda je za kandidata isturio doktora Nikolu Šobota, gotovo pod prisilom. Čak je i sam Šobot nedavno rekao kako o politici ne zna ništa i da ne želi da bude kandidat. Ali morao je, jer Đajić se nije smio kandidobati za gradonačelnika, a poslije izbora vjerovatno neće više biti ni direktor UKC-a.

ĐAJIĆ TJERA KARDIOHIRURGA DA SE KANDIDUJE ZA GRADONAČELNIKA! Šobot u neprijatnoj situaciji “Ja sam ljekar, ne poznajem STANJE U GRADU”! (VIDEO)

Ninković, Đajićev prvi poltron, neznalica i neradnik koji je čionio sve da opstruiše svaki korak gradonačelnika koji je bio u interesu građana na kraju će takođe završiti na političkom otpadu. O preziru i riječima koje građani Banjaluke upućuju na račin Ljube Ninkovića izlišno je i govoriti.
Prije samo nekoliko dana Ninkovićev video na Facebook stranici SNSD Banjaluka, pokupio je salve uvreda i kritika, a ovo su samo neke od njih.
-Više je Stanivuković uradio za četiri godine nego ovi za 25 godina.

-Božiji čovječe što ne ćutiš pametniji si kada ne izlaziš u javnost pa zar postoji negdje veća korupcija nego što je u tvojoj stranci pa korumpirali ste cijelu Republiku Srpsku i nešto pričaš o koruociji ti si nepismen čovjek kako te nije sramota dabogda se svakom ruka osušila ko ti dao glas na sledećim izborima.

-Kako vas nije sramota pa gradonačelnik oslobađa svoje građane od onoga silnoga nameta koji ste nametnuli građanima samo da bi imali što više u budžetu da bi punili svoje džepove, a narod gladovao kažete Gradonačelnik krade pa koliki je taj budžet Banjaluke da gradonačelnik može građane da oslobodi tih nameta koje ste vi za vrijeme svoje vladavine u Banjaluci nametnuli još da gradi ulice mostove saobraćajnice škole vrtiće i da opet sebi ukrade pa vi niste normalni iako pola toga budžeta otmete i date tamo zašto Grad nije nadležan bruka i sramota kako se ponašate.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “I Stričići idu PUTEM POBJEDE, jednoglasna podrška za NOVU KANDIDATURU” (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obišao je svako selo, zaselak i domaćinstvo na platou Manjače.
-Najviše smo uradili po pitanju urednog vodosnabdijevanja, obnovili mnoge lokalne puteve, obezbijedili smo i besplatan javni prevoz za naše vrijedne domaćine iz ovog dijela Banjaluke, a pred nama je još mnogo posla. Zahvaljujući posvećenom radu i na platou Manjače očekujemo najbolje rezultate, kazao je Stanivuković.
On je istakao da je duboko zahvalan na jednoglasnoj podršci za novi mandat gradonačelnika i nove pobjede!

Nastavi čitati

Aktuelno