Connect with us

Banjaluka

Roditeljima djece s posebnim potrebama treba pomoć: Nadležni ignorišu njihove probleme

Roditelji djece sa posebnim potrebama susreću se sa mnogim izazovima i preprekama, a njihov život postaje teži ako ih institucije zanemaruju.

U Banjaluci se se okupili roditelji i djeca sa posebnim potrebama kako bi iznijeli svoje zahtjeve i ukazali na ignorisanje od strane institucija.

Velikom broju djece sa posebnim potrebama roditelji trebaju 24 časa dnevno. Problem nastaje kada roditelj koji je potreban djetetu mora da brine i za egzistenciju. Roditelji okupljeni na Trgu Krajine iznijeli su zahtjeve upućene institucijama, a jedan od njih je da dobiju status njegovatelja kako bi se djeci mogli potpuno posvetiti.

“Mi iz Bijeljine smo dva puta slali dopis Dodiku, Šeraniću i drugim institucijama. Nismo dobili odgovor. Ovo je treći put da se oglašavamo za prava naše djece. Ne samo djece iz Bijeljine i Banjaluke, nego iz svih gradova Republike Srpske”, navodi Aleksandra Stankić, roditelj iz Bijeljine.

Traže i da se ukine starosna granica za dječiji dodatak i da dodatak bude doživotni, traže pravo na dnevne centre i škole, kao i da se uplaćuju doprinosi za roditelja njegovatelja. Navode da je trenutno jedan od gorućih problem refundacija lijekova.

Nadležni konstantno obećavaju štošta, a ništa ne preduzimaju. Znamo da Zakon o zdravstvenom osiguranju mora da se reguliše da bi došlo do refundacije lijekova. Do prošle godine su imali riješen problema, a od početka ove godine ne. Poručujem im da se više ne igraju sa tim, jer taj lijek nekome znači život, kaže Nataša Krivošija Filipović, roditelj iz Banjaluke.

Navode da nadležni nemaju razumijevanja za njihove probleme koji su veliki. Djeci moraju biti posvećeni tokom cijelog dana, ali i obezbijediti egzistenciju.

.Vi gospodo živite sa hiljadama maraka i vama je to malo. Postali ste previše drčni i gordi. Mi ovdje živimo sa par stotina maraka. Ja sam majka od 57 godina, tražila sam i tražim posao, imam uslove koji predviđaju šta mogu da radim. Koji će mene poslodavac uzeti, pita se Radmila Glušica, roditelj.

Do ovog trenutka nikakvog sluha nije bilo od strane ministra Šeranića, što je sramota. Stopedeseti dio novca koji je iskorišten za izgradnju teniskog terena i dvorane je potrebno ovim majkama na godišnjem nivou. Dakle, lažu ako kažu da nema para, zaključuje Stefan Blagić, predsjednik Udruženja građana “Restart Srpska”

Nadaju se da će nadležni konačno početi da rade svoj posao i riješe njihove probleme.

(BN)

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Izuzetno mi je drago što je moja PORODICA JEDNA OD ZADUŽBINARA u manastiru Gomionica! (FOTO)

Porodica gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića jedna je od zadužbinara manastrira Gomionica.
-Izuzetno mi je drago što je moja porodica dobila blagoslov da bude jedna od zadužbinara u manastiru Gomionica.
U prelijepom parku pored manastira izgradili smo spomenike posvećene Petru Kočiću i Davidu Štrbcu, uredili stare vodenice, obnovili ognjište i prelijepe staze uz rječicu Gomionicu. Trenutno gradimo amfiteatar na otvorenom čije radove smo obišli jutros nakon liturgije, napisao je Stanivuković na društvenoj mreži “X”.

On je tom prilikom pozvao sve one koji do sada nisu imali priliku da posjete prelijepu svetinju da to učine i uživaju u duhovnom miru i miru nestvarno lijepe prirode.

Nastavi čitati

Banjaluka

VUČEVIĆ DOLAZI NA PROSLAVU DANA GRADA! Stanivuković ponosan DOMAĆIN manifestacije!

Predsjednik Vlade Republike Srbije, Miloš Vučević, sljedeće sedmice dolazi u Banjaluku, i to na proslavu Dana grada koja će biti organizovana 24. aprila.

Vučević će biti gost gradonačelnika Draška Stanivukovića koji je predložio da upravo on bude dobitnik velikog priznanja koje ovaj grad svake godine dodjeljuje.

– On je čovjek koji je kroz godine vođenja Novog Sada učvrstio odnose prijateljstva između Novog Sada i Banjaluke, a obavljajući novu funkciju nastavio je da bude dio mnogih strateški važnih projekata Srbije vezanih za podršku Banjaluci i Republici Srpskoj”, kazao je Stanivuković, te dodao da je uz pomoć Vlade Srbije Banjaluka nakon 20 godina dobila školu, a realizovani su mnogi važni projekti za naše građane. Zbog velikog doprinosa razvoju Banjaluke, ali i čitave Republike Srpske, gospodin Vučević, zaslužio je da bude počasni građanin najvećeg grada Republike Srpske – napisao je nedavno, Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

POSTAVLJENI QR KODOVI! 30 lokacija koje morate vidjeti

Postavljeni su QR kodovi na lokacijama u slivu rijeke Vrbas, a u sklopu realizacije aktivnosti „Via Dinarika – 30 lokacija koje morate vidjeti“.

-Ukoliko ovih dana planirate posjetiti Krupu na Vrbasu, obavezno skenirajte QR koji su postavljeni realizacije aktivnosti „Via Dinarika – 30 lokacija koje morate vidjeti“.

Naime, riječ je o projektu „Via Dinarika“ i „Bridž“ koji realizuje Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Ova aktivnost realizovana je preko JU Turističke organizacije grada Banje Luke.

Nastavi čitati

Aktuelno