Connect with us

Svijet

NINA HEJNS ” Kina bi mogla da UTIČE NA AMERIČKE PREDSJEDNIČKE IZBORE pomoću TikToka”

Kina bi mogla da iskoristi aplikaciju TikTok da utiče na američke predsjedničke izbore 2024. godine, upozorila je danas direktorka američke Nacionalne obavještajne službe (NIA) Avril Hejns tokom saslušanja pred odborom za obavještajna pitanja Predstavničkog doma Kongresa.

Na pitanje člana ovog odbora iz redova Demokratske stranke Radže Krišnamurtija da li bi kineska vladajuća Komunistička partija (KPK) mogla da koristi TikTok da utiče na predsjedničke izbore u SAD, Hejns je odgovorila: “Ne možemo to isključiti. KPK bi to iskoristila”, prenosi Rojters.Krišnamurti je, takođe, član odbora za Kinu Predstavničkog doma Kongresa i on je, zajedno sa predsjednikom tog odbora Majkom Galagerom iz Republikanske stranke, prošle nedelje predstavio zakon kojim se vlasnicima TikTok-a, kineskoj kompaniji BajtDens, daje oko šest mjeseci da se povuku iz vlasništva nad tom aplikacijom koju koristi 170 miliona Amerikanaca.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u ponedeljak da vjeruje da društvena mreža TikTok predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost, međutim izrazio je protljenje zabrani ove veoma popularne aplikacije jer bi to, kako je rekao “pomoglo rivalskoj mreži Fejsbuk”, koju bivši predsjednik SAD i dalje optužuje za svoj izborni poraz.

“Ono što mi se ne sviđa je to što će ukidanje TikToka učiniti Fejsbuk već́im, a ja smatram da je Fejsbuk, pored mnogih drugih medija, neprijatelj naroda. Mislim da je Fejsbuk bio veoma loš za našu zemlju, posebno kada su u pitanju izbori”, rekao je Tramp, preneo je ranije AP.

Svijet

BLIŽE SE NAJVEĆI IZBORI NA SVIJETU! Ankete pokazuju Bajden ili Tramp

U novembru će se održati predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveće šanse za novi mandat u Bijeloj kući imaju bivši predsjednik Donald Tramp i aktuelni Džo Bajden.

U trku za fotelju u Ovalnoj kancelariji uključio se i Robert Kenedi Mlađi, ali kao nezavisnom kandidatu, ne daju mu se prevelike šanse.

Po dosadašnjim anketama, drugom mandatu bliži je republikanski kandidat, ali i demokrate imaju svoju računicu.

Kako se bliži dan izbora, sve češće se vrši ispitivanje pulsa nacije, a jednu takvu anketu pokrenula je stranica “World of Statistics”.

Kao mogući odgovori, ponuđeni su Donald Tramp, Džo Bajden, treća opcija, a kao i mogućnost da se ne izađe na izbore.

Pomenuta stranica ima skoro četiri miliona pratilaca, a samo u prvih 10 minuta od pokretanja ankete, glasalo je više od 5.000 ljudi.

Nastavi čitati

Svijet

PAPA UPOTRIJEBIO UVREDLJIVU RIJEČ! Vatikan se izvinio LGBT osobama

Vatikan se izvinio nakon što je papa Franjo upotrijebio veoma uvredljivu riječ za gej muškarce.

– Papa Franjo upoznat je sa nedavno objavljenim člancima o razgovoru iza zatvorenih vrata sa biskupima. Kao što je u više navrata izjavio: `U Crkvi ima mjesta za svakoga, za sve! Niko nije beskoristan, niko nije suvišan, ima mjesta za svakoga` – navodi se u saopštenju.

U objavi se dodaje da papa “nikada nije namjeravao da vrijeđa ili koristi homofobične izraze i izvinjava se onima koji su se osjetili uvrijeđenim upotrebom termina koji su drugi prijavili”.

Papa je na sastanku iza zatvorenih vrata sa biskupima upotrijebio uvredljiv izraz za gej populaciju, te navodno ponovio da takvim muškarcima ne bi trebalo dozvoliti da postanu sveštenici.

Nastavi čitati

Svijet

RASTE BROJ ŽRTAVA: Više od 2.000 mrtvih u klizištima, do sada pronađeno svega šest tijela

Vlada Papua Nove Gvineje saopštila je danas da se strahuje da je u nedavnim klizištima u unutrašnjosti zemlje poginulo više od dvije hiljade ljudi.

Selo koje je zatrpano blatom broji više od 4.000 stanovnika i nalazi se u zabačenom području u unutrašnjosti te siromašne ostrvske zemlje sjeverno od Australije, čineći potragu i spasavanje komplikovanim i opasnim.

Broj mrtvih koji je saopšten gotovo je trostruko veći od procjene UN da je poginulo 670 ljudi. Do sada su pronađeni ostaci samo šest osoba.

U pismu rezidentnom koordinatoru Ujedinjenih nacija u nedjelju, u koje je Asošiejted pres imao uvid, vršilac dužnosti direktora Nacionalnog centra za katastrofe Papue Nove Gvineje Luseta Laso Mana rekao je da je klizište “zatrpalo više od 2.000 ljudi” i izazvalo “velika razaranja” u selu Jambali u centralnoj provinciji Enga.

Procjene o žrtvama uveliko su varirale od kada se katastrofa dogodila, a nije odmah jasno kako su zvaničnici stigli do tog broja stradalih.

Vlada Papue Nove Gvineje danas je zvanično zatražila veću međunarodnu pomoć.

Preživjeli su oklijevali da dozvole upotrebu teške mašinerije jer ne žele da se oštete tijela njihovih rođaka, rekao je šef misije agencije UN za migracije u Papui Novoj Gvineji Serhan Aktoprak.

Konvoji sa humanitarnom pomoći mogu da putuju samo po danu zbog bezbjednosnih rizika, a sa dvosatnom vožnjom u oba smjera, njihovo vrijeme na licu mjesta je ozbiljno ograničeno, rekao je Aktoprak.

Dugogodišnji plemenski rat u provinciji Enga nije popustio uprkos katastrofi, što znači da vojnici moraju da obezbijede konvoje pomoći koji su krenuli ka Jambaliju.

Nastavi čitati

Aktuelno