Connect with us

Svijet

KOD NAS GA OVE ZIME NIJE NI BILO! Dio Evrope pokrio metar i po snijega

Prethodne sedmice područje Alpa u više navrata bilo je na udaru veoma obilnih padavina, uglavnom zbog uticaja ciklona sa zapada Evrope i sa centralnog Mediterana, odnosno iz Đenovskog zaliva.

Posljednji talas padavina zabilježen je tokom vikenda. Veći dio Italije pogodile su veoma jake kiše i grmljavinske oluje, pri čemu je bilo poplava i bujica. Vrlo obilnih padavina bilo je i na sjeveru Italije, pa je u podnožju Alpa palo i do 150 milimetara kiše, uz pojavu poplava i bujica.

Istovremeno, u višim predijelima Alpa na sjeveru Italije pao je veoma obilni snijeg. Sniježna granica nalazila se iznad 1000 metara nadmorske visine. Iznad 1500 metara nadmorske visine toko vikenda je lokalno palo i do metar i po snijega, pri čemu su mnogi predijeli bukvalno zatrpani snijegom. Putevi su zavijani.

Postoji opasnost i od lavina, a naročito zbog toga što je ranije već bilo obilnog snijega, pri čemu je palo pola metra snijega i pri čemu je već bilo jačih lavina.

Inače, najobilniji snijeg pao je na južnim padinama Alpa, s obzirom na to da su preovladava snažna južna strujanja i da je obilnim padavinama doprinijela i orografija.

Snijeg je ponegdje bio praćen čak i grmljavinom.

Južno strujanje donijelo je i velike količine pjeska iz Sahare, pa je na pojedinim lokacijama padao i snijeg sa česticama pustinjskog pjeska, zbog čega je on bio prljav i obojen.

Nakon Alpa i centralnog Mediterana, talas veoma obilne kiše i snažnih pljuskova sa grmljavinom zahvatio je i oblast Jadrana i Dinarida.

Početak sedmice donio je stabilizaciju vremena u oblasti Alpa, a narednih dana očekuje se i osjetnije otopljenje, ali i ogromnu opasnost od potencijalnih lavina, prenosi “Telegraf”.

Svijet

OBRAT AMERIČKE POLITIKE! SAD podržavaju kreiranje palestinske države?

Američki predsjednik Džozef Bajden podržava stvaranje palestinske države samo kroz direktne pregovore, saopšteno je danas iz Bijele kuće, nakon što su Norveška, Španija i Irska najavile da će priznati palestinsku državu.

Predsjednik snažno podržava rješenje kojim se predviđaju dvije države i uvijek je to činio tokom svoje karijere. On vjeruje da bi palestinska država trebala biti ostvarena kroz direktne pregovore dvije strane, a ne kroz jednostrano proglašenje, rekao je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džon Kirbi.

Norveška Vlada objavila je nešto ranije odluku da će priznati palestinsku državu. Slično obavještenje objavile su Irska i Španija da će zvanično priznati palestinsku državnost u utorak, 28. maja, kada odluka Norveške stupi na snagu.
Neposredno nakon objava, šef izraelske diplomatije Izrael Kac naredio je povlačenje ambasadora iz Irske, Norveške i Španije.

Palestinsku državu do sada je priznalo devet članica EU – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – koje su to učinile 1988. godine, prije ulaska u blok, a Švedska 2014. godine. Ukupno su 142 zemlje priznale su palestinsku državu.

Nastavi čitati

Svijet

NETANJAHU SE POBUNIO “Priznavanje Palestine nagrada za terorizam”

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je danas najavu Irske, Španije i Norveške da će uskoro priznati nezavisnu Palestinu kao ”nagradu za terorizam” i naglasio da Tel Aviv ostaje odlučan kada je u pitanju pobjeda u Pojasu Gaze.

Netanijahu je u saopštenju iznio tvrdnju da 80 odsto Palestinaca na Zapadnoj obali “podržava masakr koji je izveo Hamas 7. oktobra”, prenosi Tajms of Izrael.

– Ovom zlu se ne sme dati zemlja. To će biti teroristička država. Pokušaće da ponove masakr od 7. oktobra, a mi na to nećemo pristati – rekao je on.

Izraelski lider je naglasio da “nagrada za terorizam neće donijeti mir” i da odluka ovih zemalja o prizanju Palestine neće spriječiti Izrael da pobijedi Hamas.

Norveška, Španija i Irska najavile su ranije danas da će priznati palestinsku državu 28. maja.

Kako je rekao irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin, Irska planira da prizna palestinsku državu na osnovu njenih granica iz 1967. godine, što uključuje Gazu, Zapadnu obalu, kao i da glavni grad i Izraela i Palestine bude Jerusalim.

Tanjug

Nastavi čitati

Svijet

NOĆAS U SVIM RUSKIM CRKVAMA molitva za srpski narod! Ujutru i monasi HILANDARA pred ikonom Trojeručice!

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril naložio je molitvu za srpski narod i ona će u svim ruskim crkvama biti služena u predstojećoj noći.

– Naložio sam da se u svim ruskim crkvama u otadžbini i rasijanju u noći između 22. i 23. maja služi svenoćno bdijenje za spas našeg bratskog srpskog naroda – rekao je patrijarh Kiril, prenose Novosti.

I monasi u Hilandaru ujutro će se moliti.
Iguman Hilandara Metodije sa monasima moliće se kod ikone Trojeručice ispred koje se uvijek mole u ozbiljnim iskušenjima za srpsku državu i narod, rečeno je Tanjugu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Najveći broj crkava u Srbiji i dijaspori zvoniće tog dana i uputiti molitve za spasenje srpske države i naroda, naveli su iz SPC.

Generalna skupština UN sutra bi trebalo da glasa o rezoluciji o Srebrenici.

Nastavi čitati

Aktuelno