Connect with us

Politika

OGLASIO SE NAČELNIK BILEĆE “Dugovi nas dave, ALI NISMO BANKROTIRALI”

Bileća nije bankrotirala, niti će bankrotirati. Opština se duže vrijeme muči sa finansijama, nije nikakva tajna da su nam računi često blokirani, ali borimo se i vjerujem da ćemo isplivati iz krize.

Istakao je ovo u intervjuu za “Glas” načelnik Bileće Veselin Vujović sumirajući utiske koje je u javnosti izazvala posljednja blokada opštinskog računa nakon što je Centralni registar hartija od vrijednosti krajem prošle sedmice započeo prinudnu naplatu zbog kašnjenja u isplati duga po osnovu emisije obveznica iz 2022. godine.

– Mnogi govore da je Bileća bankrotirala, ali nije tačno. Istina je da opštinski računi iz mjeseca u mjesec budu blokirani, ali navikli smo funkcionisati s tim. U petak nam je račun blokiran, ali, evo, već je odblokiran. Obično budemo u blokadi nekoliko dana, onda bude manjih priliva novca pa nas odblokiraju. Tokom 2022. godine bili smo 57 dana u kontinuitetu blokirani, kad smo to preživjeli, sve ćemo – rekao je Vujović.

GLAS: Stanje u lokalnoj kasi je teško već duže vrijeme. Šta dalje?

VUJOVIĆ: Borićemo se isto kao i prethodne tri godine. Već duži period obaveze su veće od mjesečnih priliva. Republičke vlasti su prethodnoj opštinskoj administraciji dozvolile da ne plaćaju poreze i sve što ide uz to, pa su nagomilali dug prema Poreskoj upravi, dobavljačima, radnicima za plate u visini od 20 miliona KM i to je ono što nas davi. Za ove tri godine uspjeli smo smanjiti dugovanja za 2,5 miliona KM, te broj zaposlenih za 95. Jako je teško sve to popeglati. Planirani budžet za ovu godinu je 11,5 miliona KM, mada sumnjam da ćemo uspjeti toliko realizovati.

GLAS: Jeste li tražili pomoć Vlade Srpske?

VUJOVIĆ: Vlada nam je već pomagala, a vjerujem da će opet. Dobili smo dva miliona KM za stimulativne otpremnine, a pomogla nam je i sa jednom isplatom minimalca za sve zaposlene, te sa 150.000 KM da platimo račune za struju. Imamo obećanje da će nam Vlada Srbije pomoći sa 1,95 miliona evra, od čega bi milion trebalo da ide za sanaciju opštinskog budžeta.

GLAS: Koliko plata se duguje radnicima?

VUJOVIĆ: Posljednja primanja radnicima su isplaćena za oktobar prošle godine, dok su oni zaposleni koji nas tuže, a njih je oko 70 odsto, primili platu za januar ove godine.

GLAS: Da li i Vama kasni plata?

VUJOVIĆ: Kasni, naravno, ali neću odustati od borbe. Nemam pravo da odustanem, narod me je izabrao. Dao mi povjerenje da se pošteno borim za ovaj grad, što i radim sa svojim saradnicima.

GLAS: Vjerujete li da postoji mogućnost da opština počne redovno izmirivati svoje obaveze i kada bi to moglo da se desi?

VUJOVIĆ: Dugovanja su prevelika da bi se moglo očekivati brzo rješenje. Dug se kalemio najmanje desetak godina, ostalo se dužno svakome kome se moglo. Kada sam sjeo u fotelju načelnika, na platnom spisku bilo je 287 radnika. To je katastrofalan broj za jednu malu opštinu jer je više od 65 odsto budžeta išlo samo na plate. Sada je to daleko manje. Svjetlo na kraju tunela, smanjenjem duga i broja zaposlenih, polako se nazire.

GLAS: Kakav je odnos stanovništva prema opštini s obzirom na cjelokupnu situaciju? Da li odlaze, napuštaju ognjišta?

VUJOVIĆ: Rekao bih da stanovništvo odlazi jednako kao i svuda. Migracije su u trendu, to sada nije lako zaustaviti, pogotovo u malim opštinama gdje ne postoji veliki izbor radnih mjesta. Mladi odu da studiraju i po završetku fakulteta se ne vraćaju u Bileću.

Kanditatura

GLAS: Hoćete li se ponovo kandidovati za prvog čovjeka Bileće?

VUJOVIĆ: Ukoliko me predloži Srpska demokratska stranka – hoću. Ima nekih razgovora i ponuda, ali nije to još zvanično. Vidjećemo šta će biti, ali stojim na raspolaganju narodu Bileće.
GLAS

Politika

KO TO SVE FINANSIRA “TRIVIĆKIN FRONT”, i koliko će je to sve na kraju “KOŠTATI”, OSTAJE DA SE VIDI

Kao što je mislila da je pobijedila, Jelena Trivić danas misli da će javnost obmaniti pričom da neko sa profesorskom platom može da finansira stranku tešku skoro 250.000 maraka. Samo osnovni troškovi na mjesečnom nivou Trivićku koštaju 50.000 KM.

“S obzirom da se ona stalno govori o zakonu o transparentnosti, pokušala sam da nađem ko su ti ljudi, pravna ili fizička lica koja finansiraju ovo, ali nisam uspjela da nađem, možda profesorica ima neku magičnu formulu pa sa ovim uspije da finansira i svoju porodicu i ove troškove”, rekla je Adriana Basara, portparol Gradske uprave Banjaluka.

Jedan od finansijera “Trivičkinog fronta” na spiskovima CIK-a, koji su u posjedu redakcije, pojavljuje se i sin presuđenog advokata Marinka Brkića, izvjesni Nikola Brkić, inače istaknuti član NF.

Da se iz svoje nemoći, Jelena Trivić, okružila svakojakim tipovima pokzuje se i na ovom primjeru.

Advokat Marinko Brkić osuđen je u Vrhovnom sudu Republike Srpske na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora jer je zloupotrijebio povjerenje klijenata koje je zastupao i za sebe zadržao 12.400 maraka.

Prema presudi, on neće ići u zatvor ako u roku od godinu i šest mjeseci po pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Ovom odlukom Vrhovni sud je nakon održane trećestepene sjednice vijeća potvrdio presudu Okružnog suda u Banjaluci kojom je osuđen Brkić.

Marinko Brkić nastavio je zastupati klijente uprkos presudi iz 2021. godine za zloupotrebu povjerenja jer je entitetska advokatska komora propustila rok da ga izbriše s liste advokata

Nastavi čitati

Politika

PET GODINA NIŠTA OD OBEĆANJA: Šta se desilo sa studijom Vlade iz 2019. godine?

U narednom periodu je u planu da, u saradnji sa lokalnim zajednicama, predškolsko obrazovanje bude besplatno.

Kreditna podrška bračnim parovima biće dio mjera, a to znači da će svaki novi bračni par dobiti dio sredstava od lokalne zajednice, a dio od institucija RS. Dio kredita bio bi otpisan nakon rođenja prvog djeteta, a u cijelosti bi bio otpisan ako bude rođeno troje djece.

Rekao je ovo tadašnji srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, na konferenciji za novinare održanoj 11. septembra 2019. godine na kojoj je predstavljena naučnoistraživačka studija “Demografski razvoj i populaciona politika RS – analiza stanja i prijedlog mjera”.

Od ovih mjera ni dan danas nema ništa.

U koštac sa problemima boravka djece u vrtićima prvi se, prije dvije godine, uhvatio Grad Banjaluka, gdje subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima idu i do 150 KM za jedno, odnosno 350 KM za dvoje djece.

Sa 50 KM po djetetu, od ove godine subvencioniše se boravak djece u privatnim vrtićima i u Pranjvoru.

Od pomoći Vlade za sada, nema ništa.

Nastavi čitati

Politika

SMILJANA BABIĆ MORAVAC: Zbog svoje “bolesne” opsesije DRAŠKOM STANIVUKOVIĆEM, Trivić se spustila na NAJJADNIJE BAVLJENJE POLITIKOM

Žena koja je mnogima bila nada za promjene u ovoj zemlji, postala je žena koja se spustila na najjadnije nivoe bavljenja politikom.

Ako su laži o tuđem privatnom životu, snimcima i ucjenama najvažnije što Jelena danas ima da poruči građanima, treba li dalje išta da kaže?

Bez imalo političkog morala, etike, dostojanstva Jelena se spustila na najniži nivo bavljenja politikom, promovišću laži koje u javnosti plasira Vlao Đajić, njegovi saradnici sa kriminalnom prošlošću i razni blogeri.

Od svih programa, ideja, planova koje valjda ima da ponudi građanima Banjaluke, ona prostor u medijima koristi da priča laži o gradonačelniku Stanivukoviću i njegovim saradnicima.

Čak više ne o kritikovanju njegovog rada, nego o izmišljenjim snimcima, ucjenama i stvarima koje nepriliče ni onima koji se politikom bave na najprimitivniji način.

Nije moje da govorim kome šta priliči, ali uvjerena sam da je hvatanje za privatne životu politici, ili još gore, izmišljene privatne stvari je najjadnije, najniži nivo bavljenja ovim poslom koji ne priliči jednoj majci, ženi, profesorici. Ne priliči nikome.

Pozivam Jelenu da sačuva minumim dostojantva i prostor koji ima u medijia iskoristi za promociju svojih saradnika, za koje niko u javnosti nije ni čuo, jer sav prostor koji ima koristi samo da bi pričala o Stanivukoviću i njegovim saradnicima.

Nadam se da ljudi koji su sada uz nju neće postati njene sljedeće žrtve neistina i laži, jer očigledno da nema roblem da izmišla o onima sa kojim je do juče dijelila i rođendane i slave i dane i noći mnogih kampanja.
Gdje god me put navede, iskreno nadam da politika od mene nikada neće napraviti ono što je napravila od nje.

Nastavi čitati

Aktuelno