Connect with us

Društvo

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Spoljnotrgovinski deficit BiH veći od sedam milijardi KM

Prema podacima Agencije za statistiku BiH koji su objavljeni u srijedu, spoljnotrgovinski deficit Bosne i Hercegovine u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je više od sedam milijardi KM.

Kako se navodi u ovim podacima, izvoz BiH za osam mjeseci iznosio je 11,2 milijarde KM i manji je za 5,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, uvoz je za osam mjeseci iznosio 18,2 milijarde KM i manji je za 1,3 odsto u odnosu na posmatrani period.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61,4 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 7,056 milijardi KM”, navodi se u objavi Agencije za statistiku BiH.

Naveli su da je izvoz u zemlje CEFTA za osam mjeseci iznosio 2,1 milijardu KM, što je manje za 5,3 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok je uvoz manji za 4,9 odsto, a iznosio je 2,1 milijardu KM.

“Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA iznosila je 97,7 odsto. Izvoz u zemlje EU za osam mjeseci iznosio je 8,259 milijardi KM i manji je za šest odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz iznosio 10,651 milijardu KM i veći je za 2,4 odsto u odnosu na isti period 2022.

Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 77,5 odsto”, piše u podacima Agencije za statistiku BiH.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, rekao je za “Nezavisne novine” da se neke statistički pozitivne promjene u prethodnoj godini, kada je zbog rekordnih cijena električne energije i drugih vodećih izvoznih proizvoda naš izvoz značajno povećan, nisu bile odraz održivih pozitivnih trendova.

“To se vidi sada kada su cijene nekih od naših izvoznih proizvoda ponovo niže, a nismo povećali količinski izvoz ni tih ni drugih proizvoda, niti osvojili nova tržišta. S druge strane, i dalje prekomjerno uvozimo mnogo toga što nam uopšte nije potrebno i možemo pokriti domaćom proizvodnjom, a nema adekvatne podrške vlasti domaćoj privredi da unaprijedi konkurentnost. Negativan trend, koji također pogađa naš izvoz, jeste recesija i općenito slabljenje ekonomije u Njemačkoj i drugim dijelovima EU gdje tradicionalno izvozimo, što umanjuje tražnju i za našim proizvodima”, kazao je Gavran.

Istakao je da su ključni načini da se ovo popravi podrška domaćoj proizvodnji, poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti i osvajanje novih tržišta.

“Dokle god smo potpuno ovisni o dešavanjima u EU i regiji, ne možemo biti sigurni i moramo proširiti lepezu naših trgovinskih partnera. Također, dok domaće firme nemaju barem slične uslove poslovanja kao konkurencija izvana, teško mogu biti konkurentne na svjetskom tržištu. Jedna konkretna i jednostavna mjera pomoći je da ni slučajno ne smije biti poskupljenja električne energije u narednoj godini jer jedna od rijetkih konkurentskih prednosti BiH je relativno niska cijena električne energije”, naveo je Gavran.

Ekonomista Slaviša Raković smatra da će teško doći do poboljšanja spoljnotrgovinskog deficita dok god struktura bh. privrede ostane takva kakva je.

“Naprotiv, postaće izazov održati deficit na održivom nivou. Ne treba zaboraviti da doznake dijaspore čine barem pedeset posto održivosti trenutne pozicije, a ostatak treba pripisati prilivima od investicija i kredita. Ovo je, naravno, gledano sa platnobilansne pozicije. Dakle, imperativ je zaustaviti trenutni trend pogoršanja i nastojati održati spoljnotrgovinski deficit u razumnim okvirima. Dugoročno je potrebno raditi na investicijama i poboljšanju strukture, ali to je zaista dugoročno”, zaključio je Raković.

Društvo

RASTE BROJ NEZAPOSLENIH U BIH! Radnike uvozimo, a naši nemaju posla

U BiH u trećem kvartalu radnu snagu činilo je 1,391 milion osoba od kojih je 1,202 miliona ili 86,4 odsto zaposlenih i 189.000 ili 13,6 odsto nezaposlenih, podaci su ankete o radnoj snazi u BiH.
U poređenju sa prethodnim kvartalom, broj zaposlenih povećao se za 1,5 odsto, a broj nezaposlenih za 5,2 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U trećem kvartalu od ukupnog broja nezaposlenih lica njih 54.000 ili 28,6 odsto je tražilo posao kraće od 12 mjeseci, 30.000 ili 15,7 odsto njih tražilo je posao od 12 mjeseci do dvije godine, dok je broj nezaposlenih koji su tražili posao dvije godine i duže iznosio 105.000 ili 55,7 odsto.

Prema podacima iz Ankete, od ukupnog broja osoba koji čine radnu snagu 848.000 ili 61 odsto su muškarci, a 543.000 ili 39 odsto su žene, dok su od ukupnog broja zaposlenih osoba, 750.000 ili 62,4 odsto muškarci, a 452.000 ili 37,6 odsto žene, a od ukupnog broja nezaposlenih 98.000 ili 52,1 odsto su muškarci, a 90.000 ili 47,9 odsto su žene.

U ovom periodu, od ukupne radne snage 65,9 odsto osoba pripada starosnoj grupi od 25 do 49 godina, zatim 26 odsto onima od 50 do 64 godine, sedam odsto starosnoj grupi od 15 do 24 godine i 1,1 odsto ima 65 i više godina.

Od ukupnog broja zaposlenih osoba 66,2 odsto pripadaju starosnoj grupi od 25 do 49 godina, zatim 27,1 odsto onima od 50 do 64 godine, 5,5 odsto starosnoj grupi od 15 do 24 godine i 1,2 odsto ima 65 i više godina.

Od ukupnog broja nezaposlenih osoba 64,4 odsto pripada starosnoj grupi od 25 do 49 godina, zatim 18,9 odsto starosnoj grupi od 50 do 64 godine, 16,5 grupi od 15 do 24 godine i 0,3 odsto ima 65 i više godina.

Najveće učešće u obrazovnoj strukturi osoba koje čine radnu snagu imaju osobe sa završenom srednjom školom i specijalizacijom, i to 69,3 odsto, slijede osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom 20,9 odsto i osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 9,8 odsto.

Obrazovna struktura zaposlenih pokazuje da 69,4 odsto osoba ima završenu srednju školu i specijalizaciju, slijede osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom 21,8 odsto, te osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 8,8 odsto.

Obrazovna struktura nezaposlenih lica pokazuje da 68,7 odsto ima završenu srednju školu i specijalizaciju, slijede oni sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 16,3 odsto, te osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom 15 odsto.

Struktura zaposlenih osoba prema grupama područja djelatnosti pokazuje da je najveće učešće zaposlenih lica u uslužnim djelatnostima – 58 odsto, zatim u industriji i građevinarstvu 33,8 odsto i u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu 8,2 odsto.

Anketa je sprovedena na uzorku koji je u trećem kvartalu obuhvatio 10.713 domaćinstava, a anketirani su svi rezidentni članovi privatnih domaćinstava.

Radi usklađivanja sa EU regulativama i zahtjevima Evrostata, od 2020. godine se sprovodi postupak kalibracije pondera prema procjenama stanovništva po petogodišnjim starosnim grupama i polu.

Nastavi čitati

Društvo

INDIJCI RADE U LAKTAŠIMA “Zadovoljni smo platom od 500 EVRA”

Firma Bepro iz Laktaša, u nedostatku domaćeg kadra, već godinu dana zapošljava radnike iz daleke Indije.Radnici su zadovoljni primanjima i uslovima rada.
“Zadovoljan sam uslovima,.Ranije sam radio u Omanu i Saudijskoj Arabiji. Razlike su male. U ovoj firmi smještaj je dobar, a jedino je hrana u Bosni i Hercegovini nešto drugačija od one u Indiji. Zaradim oko 500 evra mjesečno i sav iznos šaljem porodici u Indiju”, kaže Anel Komar, radnik iz Indije za VOA.

Gurbež Sing takođe je zadovoljan i kaže da će ostati dvije-tri godine.

Radom stranih radnika su zadovoljni i poslodavci koji do potrebne radne snage dolaze posredstvom domaćih agencija.

“Mi pošaljemo našu ponudu, a oni odluče koji dio njih pristaje na ponudu.Mi dobijemo video kako oni rade i na osnovu toga izaberemo”, kaže Ivana Kresojević, zamjenik direktora firme Bepro.

Dodaje da postojaća radna snaga na biroima za zapošljavanje ne želi da dođe na intervjue za posao, pa su primorani na uvoz.

“Mi smo sad u fazi dovođenja treće grupe iz Indije, kaže Kresojević i dodaje da trenutno u firmi radi 12 Indijaca, a u februaru će stići još osam. Radnicima iz Indije firma obezbjeđuju dva obroka i smještaj, pa čak i vozilo na korištenje iako to nije u obavezi. – Oni žive normalno, kao i i svi naši ovdje”, konstatuje Kresojević.

U BiH je zvanično zaposleno oko 3.500 stranih radnika, ali ih prema procjenama nelegalno radi znatno više. Uglavnom je riječ o građevinskim i ugostiteljskim radnicima, a najviše ih dolazi iz Turske i Srbije, ali, sve češće, i iz Dalekog Istoka.

Nastavi čitati

Društvo

SARAJLIJE IMAJU OZBILJAN PROBLEM! Vazduh toliko ZAGAĐEN da je opasan za osobe sa respiratornim tegobama, TRUDNICE I DJECU

Vazduh u Sarajevu je i danas opasan po zdravlje građana koji imaju respiratorne tegobe, trudnice i djecu, pokazala su merenja kvaliteta, upozoreno je iz gradske uprave Sarajeva.

Preporuka je da se nose maske, saopšteno je iz Ipmaqa, koji vrše monotoring kvalitete vazduha u BiH.

Nastavi čitati

Aktuelno