Connect with us

Društvo

PORODILIŠTA U SRPSKOJ JOŠ ČEKAJU INKUBATORE! Novac skupljen prije mjesec dana

Građani Srpske su prije mesec dana prikupili milion maraka za nabavku transportnih inkubatora, a ovih dana stručni tim obilazi porodilišta u Srpskoj i popisuju koja im je oprema potrebna.
Nosilac tradicionalne humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” prošle godine je bilo Udruženje pedijatara Republike Srpske, a na inicijativu i zahtjev pedijatara iz Nevesinja, Trebinja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Foče i Banjaluke, koji su iskazali potrebu da se u porodilištima širom Srpske obezbijede transportni inkubatori i tako omogući savremen neonatalni prevoz.

Ovi inkubatori su izuzetno važni kako bi se prijevremeno rođene bebe hitno i bezbjedno prebacile u udaljenije medicinske centre, radi adekvatnog liječenja.

Utvrđuju potrebe bolnica
Udruženje pedijatara pitali smo da li je javni poziv za nabavku inkubatora raspisan, koliko inkubatora će ukupno biti kupljeno i kada će oni biti isporučeni bolnicama.

“Što se tiče procedure nabavke, podsjećamo da je nosilac akcije Udruženje pedijatara RS, koje nije ugovorni organ u smislu Zakona o javnim nabavkama. Nadzor nad zakonitošću i namjenskim korišćenjem i raspolaganjem sredstvima udruženja vrše organi udruženja – Skupština i predsjedništvo, te nadležni republički organ – Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, sve u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama RS”, navela je u pisanom odgovoru predsjednica udruženja, Jelica Predojević Samardžić.

Dodaje da je planirana nabavka transportnih inkubatora različitih tehničkih karakteristika, u zavisnosti od broja poroda u bolnicama, udaljenosti od referalnog centra, postojećoj opremi, kao i broju raspoloživog stručnog kadra u toku 24 sata u pojedinim bolnicama, porodilištima i neonatalnim odjelima u Republici Srpskoj. Takođe je planirana nabavka inkubatora za jedno porodilište u Federaciji BiH i Kliničko-bolnički Centar na Kosovu i Metohiji.

“Planirana je i nabavka popratne opreme uz transportne inkubatore, koja bi uz transportni inkubator obezbijedila siguran transport i odnosi se na praćenje vitalnih funkcija i eventualno reanimaciju u toku transporta. Utvrđivanje potreba bolnica ne podrazumijeva samo potrebe u pogledu opreme, već i u pogledu raspoloživog stručnog kadra, za koji je planirana i edukacija u sklopu ovog projekta, koji je sam po sebi višesložan”, navela je Predojević Samardžić.

Donatorska sredstva još pristižu
Na pitanje zašto stručna komisija tek sada obilazi bolnice, mjesec dana nakon akcije, odnosno zašto popis nije urađen još u decembru, sagovornica Srpskainfo odgovara da je stručna Komisija, koja je sastavljena od pedijatara subspecijalista neonatologije i intenzivne medicine, započela obilazak porodilišta kada su se stekli uslovi za njihovo odsustvovanje na redovnom poslu.

Napomenula je i da donatorska sredstva, pored humanitarne večeri održane 26. decembra, pristižu još i tokom januara i februara.

Od početka 2023, tri bolnice u Srpskoj koje smo kontaktirali već su imale osam slučajeva transporta životno ugroženih beba.

“U ovoj godini jedna beba transportovana je u Banjaluku, a prošle godine na 665 poroda transportovano je 18 beba”, rekao je načelnik odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u Bolnici Gradiška, Dušan Vukota.

On ističe da bolnica nema informaciju koliko inkubatora će dobiti, ni kada će oni biti transportovani.

“Bolnica je uključena samo posredno u radni tim koji snima situaciju u svim porodilištima RS”, naveo je Vukota u pisanom odgovoru.

Bebe rođene prije vremena
Za razliku od njih, u bijeljinskoj bolnici “Sveti Vračevi” su optimistični.

“Mi u bijeljinskoj bolnici očekujemo uskoro isporuku inkubatora za transport vitalno ugrožene novorođenčadi i s tim u vezi danas (10. februar) smo imali sastanak s delegacijom iz Klinike za dječije bolesti Univerzitetsko kliničkog centra RS, gdje smo dogovorili način prijema i obuku kadra”, odgovorili su iz ove zdravstvene ustanove, napominjući da imaju odličnu saradnju sa UKC RS.

Poručuju i da su transportni inkubatori neophodni svim porodilištima, te da je akcija koju je pokrenulo Udruženje pedijatara RS dobro došla svima.

Godišnje se u bijeljinskoj bolnici rađa više od 1.000 djece, a ove godine na svijet je došlo 115 beba.

“Od početka ove godine imali smo četiri transporta novorođenčadi za Banjaluku. Uglavnom se radilo o prijevremeno rođenim bebama, a imali smo i jedan slučaj novorođenčeta sa urođenom srčanom manom”, odgovorili su iz ove bolnice.

Tri slučaja transporta životno ugroženih beba u 2023. već su imali i u Univerzitetskoj bolnici Foča, koja inače posjeduje jedan inkubator, koji su kupili 2019. godine. S obzirom na veliku udaljenost Foče i Banjaluke, u hitnim slučajevima bebe transportuju u Pedijatrijsku kliniku u Sarajevo. Lani su transportovali 23 bebe koje su rođene prije vremena.

Iz ove zdravstvene ustanove su nam odgovorili kako je planirano da njihova bolnica u okviru humanitarne akcije dobije jedan transportni inkubator. Kažu da su uključeni u proces nabavke, ali nisu precizirali na koji način.

Imaju inkubator koji se ne koristi
Zahvaljujući humanitarnoj akciji, javnost je saznala i da bolnica u Nevesinju već osam godina ima inkubator koji se uopšte ne koristi, jer nije kompatibilan sa sanitetom.

Tako oni bebe transportuju umotane u dekice, utopljene, uz kiseoničku podršku preko kiseoničke maske.

“Iz tog razloga nismo išli u medicinske centre u Republici Srpskoj, već u najbližu specijalizovanu medicinsku ustanovu u Mostar, jer je u takvim situacijama vrijeme veoma bitno i svaki minut je dragocjen”, rekli su u decembru iz ove zdravstvene ustanove.

Pedijatar pulmolog Staka Milović potvrdila je za Srpskainfo da je stručna komisija iz Banjaluke prošle sedmice bila u nevesinjskoj bolnici, te da su, pored jednog transportnog inkubatora, naveli kako im je potreban još aparat za skrining sluha i reanimacioni sto za operacionu salu.

Prošle godine u ovoj bolnici rođeno je 248 beba. Milovićeva ističe da godišnje imaju potrebu za transportom četiri, pet novorođenčadi, ali u ovoj godini još nije bilo takvih situacija.

U timu ljekara, koji je obišao porodilišta u Srpskoj, pojasnili su da je riječ o drugoj fazi humanitarne akcije.

“Potrebno je da vidimo ko s čim raspolaže da bi to digli na viši nivo. Treće faza je nabavka opreme, a naredna – edukacija svih timova u svim porodilištima”, izjavio je za RTRS Stojislav Konjević pedijatar Klinike za dječije bolesti Banjaluka.

Društvo

„Prointeru“ se smiješi državni posao od 37 MILIONA KM

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odbacila je žalbu „Planet softa“ koji je bio nezadovoljan odlukom Poreske uprave RS da ih izbaci iz trke za tender vrijedan 37 miliona KM, te da kao jedinog kvalifikovanog ocijeni njihovog glavnog konkurenta „Prointer“.

Riječ je o tenderu za uspostavljanje novog sistema za fiskalizaciju u Srpskoj koji je Poreska uprava RS raspisala polovinom prošle godine, ali koji još nije uspjela da privede kraju.

Naime, Poreska uprava je tek početkom ove godine uspjela da okonča postupak pretkvalifikacije za ovaj posao u kojem je kao jedinog kvalifikovanog ponuđača ocijenila „Prointer“, firmu koja je uglavnom i poznata po unosnim ugovorima sa javnim sektorom Srpske.

Takvim ishodom nije bio zadovoljan „Planet soft“ i firme koje su sa njim u grupi zbog čega su se žalili Kancelariji za razmatranje žalbi.

Međutim, ni tu nisu imali više uspjeha jer je KRŽ odbacila njihove navode.

„Žalba se obija kao neosnovana. Imajući u vidu činjenicu da žalilac nije dokazao niti učinio vjerovatnim postojanje činjenica i razloga koji se tiču povreda postupka i povreda materijalnog prava, koji ističe u žalbi, a što je bio dužan, te da su dostavljeni dokazi nepotpuni, žalbeni navodi se neosnovani“, piše, između ostalog, u obrazloženju odluke KRŽ.

KRŽ u obrazloženju zaključuje da je Poreska uprava prilikom ocjene zahtjeva za učešće „Planet softa“ napravila određene propuste u dokazivanju činjenica koje se tiču ocjene njegove kvalifikovansti.

„Međutim, ovaj organ cijeni da učinjeni propusti ne mogu uticati na drugačije rješenje stvari, odnosno na pitanje kvalifikovanosti žalioca, tako da ne mogu uticati ni na donesenu odluku o rezultatima pretkvalifikacije“, navedeno je u odluci.

Podsjećamo, ovo je druga žalba “Planet softa” u vezi sa ovim tenderom.

Prvom su uspjeli da spriječe, kako su tvrdili, favorizovanje “Prointera” jer je Kancelarija za razmatranje žalbi prihvatila njihovu žalbu nakon čega je PURS izmijenila tendersku dokumentaciju.

Međutim, i nakon toga „Prointer“ je ostao glavni igrač u ovoj vrijednoj nabavci,  a „Planet soft“ sada ima mogućnost da pokrene sudski postupak s ciljem poništenja rješenja KRŽ.

Sistem za upravljanje fiskalizacijom, koji PURS planira da uspostavi, definiše novi model elektronske fiskalizacije putem kojeg Poreska uprava u potpunosti upravlja procesom izdavanja fiskalnih računa.

Ona preuzima sve podatke, te putem odgovarajućih servisa omogućava kupcima provjeru da li je račun izdat u skladu sa Zakonom.

Glavni cilj projekta je efikasnije korištenje resursa, suzbijanje sive ekonomije u Srpskoj, a na samom kraju i povećanje poreskih prihoda.

Tender je raspisan krajem jula prošle godine, a plan je da se postupak sprovodi u dvije faze.

U prvoj fazi se provjerava kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok će se u drugoj dostavljati ponude.

Inače, ovaj posao je neophodan “Prointeru” kako bi relaksirao svoju poziciju nakog gubitka partnerstva sa kompanijom “SAP” na osnovu kojeg je dobio ugovore vrijedne desetine miliona maraka sa institucijama u Republici Srpskoj, prenosi Capital.

Nastavi čitati

Društvo

ŠKOLUJU SE DA BI SE ZAPOSLILI U EU Čak 6.000 medicinskih radnika napustilo BiH u posljednjih sedam godina

Veliki broj mladih školuje se kako bi se zaposlili u zemljama Evropske unije, a to je posebno izraženo kod medicinskih radnika.

Posljednji podaci Agencije za rad i zapošljavanje u BiH su poražavajući.

Kroz sedam godina u Njemačku otišlo raditi 6.000 medicinskih radnika

Od 2013. do 2020. godine u Njemačku je otišlo raditi skoro 6.000 medicinskih radnika i njegovatelja. Podaci su to samo jedne institucije koja posreduje u zapošljavanju.

Iste ambicije i želje imaju i Merjem i Anđela, učenice bihaćke Medicinske škole, koje perspektivu u Bosni i Hercegovini ne vide.

– Većina mojih prijatelja iz razreda planira ići vani. Razlog se zna. Dakle, situacija u našoj zemlji – kaže Merjem Pjanić, učenica Medicinske škole u Bihaću.

– Upisala sam isključivo zbog odlaska u Njemačku, zato što ovdje nema budućnosti za nas mlade. Zato što je tako, realno gledam sve, Njemačka je bolja opcija za nas – navodi učenica Medicinske škole u Bihaću Anđela Stipić.

A zašto nam mladost odlazi, svi bismo se trebali zapitati, kaže Fehima Jusufović, ravnateljica Medicinske školu u Bihaću za koju iz godine u godinu vlada velik interes.

Ostajemo bez doktor, stomatologa, medicinskih tehničara

– Neki prvenstveno imaju afiniteta prema pomaganju drugima, ali najveći dio učenika želi upisati i završi ovu školu zbog odlaska u inostranstvo. Nažalost. Ne vidim neko rješenje i žalim zbog toga, jer naša zemlja ostaje bez mladosti, i to vrlo vrijednih učenika budućih medicinskih radnika, doktora, stomatologa…, naglašava Jusufović.

Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi doktori. I njih je sve manje, kažu za BHRT u Županijskoj bolnici u Bihaću, a probleme ima i tamošnji Dom zdravlja.

– Ako oni koji odlučuju ne shvate ono o čemu govorimo i ne promijene nešto radikalno u pristupu prema doktorima i ostalim zdravstvenim radnicima, za par godina će definitivno doći do sloma zdravstvenog sustava u Unsko-sanskoj županiji – smatra  predsjednik Sindikata ljekara USK Amir Rekić.

– Nema doktora na tržištu, nema ih. Izgubite s jedne strane tri, a dobijete jednog, i to jedva ga nađete. Bilo ko od ljudi koji vode zdravstvene ustanove Boga mole da im ko ne ode – ističe ravnatelj Doma zdravlja u Bihaću Ademir Jusufović.

Kako bi zadržali mlade doktore, iz Sindikata su županijskoj Vladi predložili set mjera koje bi trebali usvojiti.

Bolje plate, mogućnost edukacije i napredovanja na osnovu znanja te rješavanje stambenog pitanja doktora samo su neke od njih, prenosi BHRT.

Nastavi čitati

Društvo

Danas je prvi dan proljeća

Proljeće počinje danas u 22.24 časova, saopštilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”.

U isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Obdanica će trajati 12 sati i 8 minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

-Na dan proljećne ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta – dodaje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Aktuleno