Connect with us

Društvo

TEŠKA SUDBINA SRPSKE MAJKE! U ratu ostala bez muža i tri sina

Delegacija Boračke organizacije Brod posjetila je majku Milju Zečević iz Sijekovca, koja danas puni 92 godine, a u sijekovačkom pokolju u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu ostala je bez muža i tri sina, dok joj je četvrti sin prije dvije godine umro.
Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić izjavio je Srni da je riječ o majci heroju koja je preživjela velike tragedije, a posjetili su je povodom obilježavanja Dana boraca.

“U Drugom svjetskom ratu je ostala siroče jer joj je otac ubijen, a u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu su joj, u strašnom sijekovačkom pokolju poginula tri sina i muž, a prije dvije godine umro je i četvrti sin. Živi da svjedoči, to je Božija volja. Ona je simbol svih naših majki heroja. Ali, hrabrost i lijepa riječ i dalje krase ovu divnu staricu”, rekao je Vidić.

Vidić je rekao da je tihim glasom i blagim osmijehom i razgovorom dočekala i da njenom kućnim prostorom dominiraju fotografije njenih najmilijih, koji nisu živi, ali sa kojima provodi svoje staračke dane.

“Tu su fotografije njena četiri sina i muža, ali i fotografije Milenka i Slobodana, za koje kaže da su isto njeni sinovi jer su joj pružili neizmjernu ljubav za svoga života i vodili su svojevremeno humanitarnu misiju pod nazivom `Budimo njeni sinovi`. Ipak, u porodici majke Milje život je i dalje Vaskrs i ima radosti ima nade. Okružena je unucima, praunucima i snahama i svi zajedno se nadaju boljim i ljepšim danima”, rekao je Vidić.

Predstavnici Boračke organizacije poželjeli su majci Milji dobro zdravlje za 92. rođendan, te joj uručili prigodne poklone.

Milja Zečević nosilac je Ordena Miloša Obilića.

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno