Connect with us

Politika

POSLANICI O TRGOVSKOJ GORI: Trajno zaustaviti svaku namjeru da se odlaže nuklearni otpad

Na dnevni red Narodne skupštine RS stigla je i rasprava o Prijedlogu Rezolucije o protivljenju aktivnostima izgradnje i uspostavljanja nuklearnog objekta “Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada”, na lokaciji Trgovske gore Dvoru u Hrvatskoj.

Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, kazao je da je ustavni osnov za donošenje rezolucije sadržan u Ustavu RS, a razlozi za njeno donošenje rezolucije su zaštita interesa Srpske i BiH, te građana. Rezolucija se, kako je naveo Vipotnik, protivi namjeri da se na granici BiH i Hrvatske izgradi postrojenje za skladištenje nuklearnog otpada.

“Iako smo uputili pravovremene primjedbe kojima se protivimo ovoj namjeri, Hrvatska je donijela odluku da nastavi izgradnju i da uopšte ne razmatra naše prijedloge i primjedbe. Zato je Vlada RS krenula u istraživanja kojom bi dokazala da namjera Hrvatske nije dobra. Počela su istraživanja i na području opštine Bosanska Krupa, a sve u cilju da se spriječi odlaganje otpada”, rekao je Vipotnik.

On je podsjetio da je od 2015. godine BiH, te Republika Srpska pokušavale da na razne načine utiču na namjeru da se ovo pitanje riješi.

“Od 2015. godine do danas, Ministarstvo, Vlada RS i ostale institucije BiH preduzele su niz diplomatskih i pravnih koraka, a koje su dovele do toga da je Hrvatska donijela odluku da prolongira izgradnju i odlaganje nuklearnog otpada sve do 2028. godine. To nam je omogućilo da ovom rezolucijom radimo na tome da se to odlagalište i ta namjera u potpunosti stavi van snage”, naveo je Vipotnik, poručujući da se nada da će po ovom pitanju imati jednoglasnu podršku narodnih poslanika.

Maksim Skoko, predsjednik Odbora za zaštitu životne sredine NS RS, rekao je da su mnoge institucije bile uključene u ovaj posao i da je odlučeno da se po ovom pitanju djeluje amandmanski.

“Radi se o dva amandmana. Prvi je da se u Prijedlogu rezolucije u tačku 11 dodaje stav 2 kojim se kaže da je jedino prihvatljivo rješenje za Republiku Srpsku i BiH da se trajno odustane od namjere izgradnje nuklearnog odlagališta. Drugi amandman je da se mijenja tačka 13 rezolucije, a podrazumijeva da NS RS traži od Vlade RS i institucija BiH da se dobije dokument od strane Hrvatske kojim se garantuje da se Hrvatska na bazi izjave premijera te zemlje Andreja Plenkovića obavezala da će najmanje do 2028. godine odustati od odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori”, kazao je Skoko.

Sa navedenim su se usaglasili i narodni poslanici.

Milanko Mihalijica, poslanik u Klubu PDP-a rekao je da očekuje da Hrvatska Vlada pošalje zvaničan dopis i dokument kojim se garantuje sve gore navedeno, ali i da Narodna skupština RS bar jednom godišnje raspravlja o preduzetim koracima i mjerama koji se odnose na sve u vezi sa Trgovskom gorom, jer, kako je napomenuo, ovo je zajednički problem svih građana.

Politika

TRIVIĆ POTVRDILA SIMBIOZU! Đajić i Šobot joj favoriti, reklamirala ih na BN TELEVIZIJI “ZA SVE PARE”

Kad smo pomislili da smo sve vidjeli i čuli, pojavila se Trivićeva na BN-u po nalogu svog partnera Đajića da u javnosti pokuša opravdati neodbranjivo, zastrašujuće snimke dva doktora nakon kojih se svaki pacijent boji prići UKC-u.

Naime, Trivićeva je izjavila da ima neka istraživanja prema kojem je Šobot u anketama ispred Draška Stanivukovića, iako svi banjalučani dobro znaju da je potpuno anoniman i da je ovakva izjava najsličnija vicu. Međutim, tu se ne zaustavlja, nego tvrdi da je ona ispred obojice, što je zaista nonsens jer znamo da je preletačkim i nedosljednim potezima izgubila većinu glasača koji su joj prije vjerovali. Ipak, povjerenje u nju najviše od svega uzdrmala je činjenica da troši basnoslovne iznose novca nepoznatog porijekla i da to nikako ne mogu biti čista posla. Još je gore jer se stalno predstavlja kao svetica, a djela govore da je daleko od toga.
Biće ovo vrelo ljeto, sudeći po tome da kandidati poput Trivićeve ne biraju izjave ni sredstva da dođu do cilja, potpuno zaboravljajući da zvuče potpuno neuvjerljivo i da je pretjerivanje u neistinama samo još jedan dodatni razlog za nepovjerenje.

Nastavi čitati

Politika

KOSTADIN SE PONOVO DOKOPAO POZICIJE! Imenovan za v.d. direktora Turističke organizacije RS

Kostadin Vasić imenovan je za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Turistička organizacija Republike Srpske, te će tako na toj poziciji zamijeniti Miodraga Lončarevića.

Naime, Vlada Srpske donijela je Rješenje o razrješenju Lončarevića sa ove funkcije zbog isteka perioda na koji je imenovan, a koji je bio vršilac dužnosti ove organizacije.
Vasić je imenovan na period od dva mjeseca, pišu Nezavisne novine.

On je ranije bio i direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Nastavi čitati

Politika

DODIK ČESTITAO SPASOVDAN i krsnu slavu Sabornog hrama i grada Banjaluka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Spasovdan – krsnu slavu Sabornog hrama i grada Banjaluka vjernicima, sveštenstvu, građanima i gradskom rukovodstvu, izrazivši uvjerenje da će, kao i do sada, uz podršku institucija Srpske, nastaviti putem stvaranja što kvalitetnijeg života u Banjaluci.

Dodik je u čestitki poželio da praznični dani budu ispunjeni radošću, mirom i ljubavlju i da Banjaluka nastavi da se razvija i napreduje u svim aspektima života.

On je naveo da je krsna slava prekrasna prilika da se objedine kao zajednica i podsjete na važnosti vjerske i kulturne tradicije.

-Proslava ovog velikog pravoslavnog praznika i sabornost naroda nas podsjeća na vrijednosti milosrđa, ljubavi i nade, i to su vrijednosti koje obogaćuju naše živote – navodi se u čestitki.

Nastavi čitati

Aktuelno