Connect with us

Uncategorized

POZITIVNA I KONSTRUKTIVNA ATMOSFERA! Neobjašnjivo da je Ukrajina dobila STATUS KANDIDATA za EU prije BiH

Sastanak procesa Brdo-Brioni danas u Skoplju, za razliku od zadnja dva, održan je u pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi, naglasili su predsjedavajući inicijative i makedonski domaćin, dodajući da su ove godine na dnevni red stavljene teme “koje nas više spajaju nego razdvajaju”.

“Danas je atmosfera na sastanku bila dobra, bolja nego barem zadnja dva puta. To je bilo primjetno i to je ohrabrujući znak – razgovaralo se o temama koje spajaju ili imaju takav potencijal, a o onima drugima nije jer je iskustvo pokazalo da je to kontraproduktivno ili pak štetno”, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar i predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Milanović i Pirc Musar presjedavajući su inicijative Brdo-Brijuni pokrenute 2013. s ciljem pomoći zemljama zapadnog Balkana u približavanju Europskoj uniji i stabilizaciji stanja. Domaćin ovogodišnjeg sastanka je sjevernomakedonski predsjednik, a na njemu su učestvovali i čelnici Srbije, Albanije i Crne Gore, predsjednica Kosova i svo troje članova Predsjedništva BiH.

“Možemo pomoći – tu mislim na Hrvatsku i Sloveniju – da se ovaj dio Europe integrira u EU i da filozofija odugovlačenja i otezanja” više ne traje predugo, naglasio je Milanović, istaknuvši kao “neobjašnjivo” da je Ukrajina prošle godine dobila status kandidata prije BiH.

Ukidanje roaminga za države zapadnog Balkana?
Svo troje čelnika na press-konferenciji istaknuli su kao važnu činjenicu da je ovogodišnji sastanak iznjedrio završnu deklaraciju.

Zbog prepirki i neslaganja na prošlogodišnjem summitu ona nije usvojena, dok je na onom godinu prije toga prihvaćen tek kompromisni tekst završne izjave.

Pirc Musar je rekla da je ove godine uz deklaraciju usvojen i akcijski plan koji uključuje ideju o ukidanju roaminga za države zapadnog Balkana i pridruživanje zapadnobalkanskih zemalja europskom mehanizmu za pomoć kod prirodnih nepogoda.

Pritom je zahvalila svim zemljama zapadnog Balkana, uz već ranije zahvale Hrvatskoj, koje su pomogle Sloveniji kod katastrofalnih poplava u kolovozu.

Troje predsjednika potvrdili su na press-konferenciji da će se inicijativa Brdo-Brijuni nastaviti, a Milanović je naglasio da je ona “jedini proces nad kojim postoji regionalno vlasništvo, nema nikakvih mentora, komisije, drugih članica EU”.

“Na sastancima Brdo-Brijuni ranijih godina gostovali su promotori ili mentori, to mi se nije previše dopadalo, ne vidim potrebe za tim.”

Od 2013. do 2019. na skupovima Brdo-Brijuni sudjelovali su kao gosti i državnici poput bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, bivše njemačke kancelarke Angele Merkel ili tadašnjeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena.

Godine 2021. bio je najavljen Emmanuel Macron, ali je taj posjet bio otkazan zbog njegovih drugih obveza pa se najavljivao za neki od budućih summita. Međutim ni lani ni ove godine počasnih gostiju na skupu nema.

Klimatske promjene i egzodus mladih
Pirc Musar je rekla da je zadovoljna što je inicirala da se na dnevni red ovogodišnjeg sastanka stavi i pitanje klimatskih promjena i egzodusa mladih.

“Ovaj puta željela sam da se na dnevni red stave teme koje nas ne razdvajaju nego nas spajaju”, kazala je.

Iako je i na ovom skupu zajednička nit inicijative bila približavanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, što je bio i njezin inicijalni cilj, čelnici su se osvrnuli i na suzbijanje posljedica klimatskih promjena i na zadržavanje mladih na prostoru zapadnog Balkana.

Pendarovski je naglasio da će “ekstremne vremenske prilike biti sve jače i češće i zato je to bila važna tema na ovom sastanku”. Radi se o “utrci s vremenom”, naglasio je.

“Najveći izazov regije je pak odlazak mladih, ako to ne smanjimo određenim politikama, imat ćemo goru budućnost od one koju možemo anticipirati. Trebamo stvoriti uvjete da oni ostanu i realiziraju potencijale u svojim zemljama”, dodao je.

Na pitanje je li za države zapadnog Balkana važnije da se riješe bilateralna pitanja – međusobna ili s članicama Unije – od ispunjavanja kriterija, Pendarovski je kazao da postoji “ozbiljni disbalans”, misleći pritom na činjenicu da se Sjevernoj Makedoniji postavljaju bilateralne prepreke već godinama gdje je najprije zbog grčkih zahtjeva mijenjala ime, a potom se pojavila Bugarska koja spori identitet makedonskog jezika i makedonske manjine.

Kada se radi o odnosima s EU, Srbija i Crna Gora vode pregovore, ali prilično sporo, Sjeverna Makedonija i Albanija tek su ih službeno otvorile 2022., BiH je prošle godine dobila status kandidata, a Kosovo potencijalnog kandidata, prenosi index.hr.

Uncategorized

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Nakon jučerašnjeg Kolegijuma na kojem Ljubo Ninković ponovo nije zakazao sjednicu Skupštine Grada, zbog čega je na prvom mjestu i plaćen,  njegovo u najmanju ruku neobično ponašanje nastavilo se vršljanjem po kancelarijama Gradske uprave gdje je uznemiravao zaposlenice koje su na kraju tražile i zaštitu nadređenih.

U maniru kauboja Ljubo je upadao u kancelarije tražeći famozni papir od svakog koga je sreo te tako uznemiravao radnike Gradske uprave, kojima je već ugrozio prava po osnovu plata, tako ja je predsjednik Skupštine vjerovatno posljednji čovjek kojeg iko od njih želi da vidi.

Da Ninković nema pojma ko gdje radi pokazao je i momentom kada nije prezao da proziva radnice koje su na trudnickom bolovanju, pa je tako nasilno pokuŠao ući u kancelariju jednog od odjeljenja, a kada nije uspio u svom naumu, izjavio je da je 14.00 sati a radnice nisu na poslu! Potpuno neinformisan da je ta ista žena već dva mjeseca na trudničkom bolovanju, a u GU radi punih 10 godina.
Ninković je napao i radnice u odjeljenju finansija koje su mu pokušale objasniti da po zakonu o službenicima ne mogu da mu predaju dokumente, što on izgleda ponovo nije shvatio ili je svoj performans nastavio u nadi da će bar jedan dan biti u prvom planu s obzirom na to da u GU juče nije bilo gradonačelnika Stanivukovića pred kojim se ovako nešto ne bi ni usudio učiniti.

Ljubo svoje neznanje i neinformisanost pokazuje iz dana u dan, a već je ranije prozivao službenicu kabineta da ima besplatnu parking kartu, dok pomenuta nema čak ni položen vozački ispit. Nakon  jučerašnjeg incidenta službenice su se jako uznemirile i trazile zaštitu od rukovodilaca.

Banjaluka 24

Nastavi čitati

Uncategorized

KO O ČEMU, KU*VA O POŠTENJU! Sinhronizovano agitovanje ĐAJIĆEVIH PIJUNA na Gradsku upravu! NOVE SJEDNICE nema ni na vidiku! (VIDEO)

Nakon što je završen današnji Kolegijum Skupštine Grada održana je pres konferencija koja je još jednom rezulturala nemuštim optužbama, opstrukcijama SNSD-ovih odbornika, pozivima na anarhiju te raspravom Ljube Ninkovića sa novinarima. Sve u svemu ničim što bi išlo u korist građanima. Naravno nova sjednica Skupštine Grada nije zakazana.

-Ljubo Ninković nije zakazao novi termin za sjednicu Skupštine, nije stavio 59 tačaka na razmatranje nego se raspravljalo o naručenom zapisniku koji ima za cilj da se za 403 zaposlena u GU Banjaluka ospori povećanje plate za složenost posla koju je paradoksalno uveo SNSD kadar Igor Radojičić, rekao je u svom obraćanju medijima gradski menadžer Bojan Kresojević.

Ne shvatajući šta rade Ninković i ostali SNSD puleni faktički se na ovaj način bore sami protiv sebe, odnosno protiv 350 zaposlenih kojima je uvećanje plate po ovom osnovu uveo i odobrio upravo Radojičić. O radu skupštinske većine, ili bolje rečeno neradu još jednom je sve rečeneo. Umjesto da se bave poslom za koji ih plaćaju građani oni se bave človom na vještice. SNSD ima nekoliko gradova koje vodi jedan od njih je i Prijedor u kojem je danas poskupjelo sve od grijanja do pogrebnih usluga, dok su građani već odavno na rubu gladi. Njihova stručnost ogleda se u svakom potezu koji čine po nalogu svog šefa Vlade Đajića koji izgleda nikom nije dužan da pravda pokradene milione na UKC, ali se zato aktivno bavi Gradskom upravom Banjaluka.

Današnji Kolegijum sazvan je iz jednog razloga i ne to nije sjednica Skupštine, u pitanju je zapisnik budžetske inspekcije kojim se Ninković bavi dok je sekretar Skupštine na višemjesečnom bolovanju, nepostpisani akti skupljaju prašinu a Skuština grada ne radi ništa, tačnije ništa od onog za šta su plaćeni.

-Danas sam prezentovao nalaze budžetske inspekcije, spreman sam i da ih pročitam jer mi ništa ne krijemo, ali da jedina tačka na kolegijumu bude razmatranje tog zapisnika prije nego što se razmori 59 tačaka od kojih je najvažniji nacrt rebalansa budžeta, gdje se čeka dodatnih milion maraka za socijalna davanja, to je neprihvatljivo, kazao je Kresojević, koji dodaje da takve stvari idu samo na štetu građana.

Nakon Kresojevića pres je nastavio odbornik SNSD-a Dragoslav Topić koji je nastavio da inzistira na dostavljanju zapisnika budžetske inspekcije iz Ministarstva finansija Republike Srpske koji je dostavljen onima kojima treba biti, sa sve potpisom Zore Vidović.

-Pozivam Tužilaštvo da u što kraćem roku pokrene krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića ili da odbace prijavu predsjednika Skupštine ako nema dovoljno dokaza. Mi smo danas na Kolegijumu htjeli istinu. Mi znamo šta je naša obaveza, a to je da kontrolišemo vas koji primate platu sa budžeta, rekao je Topić, zaboravivši napomenuti da istu takvu platu prima i on i njegove kolege ali da sjednica nema.

On je nakon toga nastavio u istom stilu dodavši kako broj zasjedanja Skupštine ne znači efikasnost???

– Ja predosjećam da se nešto krije, mi ne znamo, kako vas kao novinare ne zanima šta je gradonačelnik radio u proteklih godinu dana. Naredno zasjedanje Skupštine…pa što mene to pitate, o tome donosi odluku Kolegijum (na kojem je samo pola sata ranije i sam prisustvovao), ja evo isto kao i kolega Lazić jedva čekam Skupštinu, rekao je Topić.

-Mi ne možemo natjerati odbornike da dolaze, narod ih je bitrao, narod nek im sudi, neću ja da nosam kandžiju po Skupštini. Završeni su godišnji odmori, počela je škola nadam se da su sada svi tu i da nećemo imati one maratonske sjednice koje su prekidane zbog nedostatka kvoruma, rekao je Topić.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković osim rasprave sa novinarima indirektno je rekao da je protiv gotovo svih velikih projekata koji se rade u Banjaluci, a gradskog menadžera Bojana Kresojevića nazvao je “umišljeni menadžer”.

Oran nakon nedavno održane kotlićijade za koju vjerovatno nikada nećemo saznati koliko je koštala i odakle njegovom šefu novac uložen u dernek Ninković se “zakačio” za pomoć udruženjima građana i sportskim klubovima.

Njega je posebno razljutilo pitanja da prokomentariše činjenicu da je ovo nejneefikasniji saziv Skupštine nakon čega je ušao u raspravu sa novinarkom.

-Ko to kaže, jel vi kažete, rekao je Ninković

Na konstataciju da nije uvrstio da dnevni red tačku vezanu za višečlane porodive, nego je tu učinio tak kada je izvršen pritisak i kada su te iste porodice došle u Gradsku upravu,  Ljubo se brecnuo “to opet Vi tvrdite”!

-Nije mi namjera da sa vama polemišem o vanrednim sjednicama vi ne znate proceduru, završio je Ninković nakon čega je krenuo u vršljanje po kancelarijama Gradske uprave u potrazi za famoznim zapisnikom.

Nastavi čitati

Uncategorized

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

-Dok sam slušala doktora Đajića mislila sam da živimo u Hjustonu! Dosta idealizacije stanja u zdravstvenom sustavu, jer stanje je daleko od dobrog, a ni blizu idealnog, reagovala je danas narodna poslanica u NSRS Maja Stojić Dragojević, inače doktorica u Prijedorskoj bolnici na Đajićeve navode kako je stanje u zdravstvu Srpske idealno.
Vlado Đajić čestitao je ministru i Vladi Srpske koji kako je rekao ulažu velika sredstva u unaprijeđenje zdravstva u Republici Srpskoj.

-Zdravstveni sustem u Republici Srpskoj uzimajući u obzir sa koliko novca raspolažemo i koliku populaciju imamo je na veoma, veoma visokom nivou. Možda sam jedan od najkompetentnijih da to kažem jer svakodnevno dobijam komplimente za rad Kliničkog centra, kazao je Đajić.

On je dodao da jedan ruski doktor koji je danas došao u posjetu nije mogao da vjeruje šta mi imamo na UKC-u.

Na ovo izlaganje nije ostala bez komentara doktorica Maja Stojić Dragojević koja je rekla da stvarno ne zna da li ona i Đajić žive u istoj zemlji ili on živi u Hjustonu?

-S obzirom da radim u regionalnoj bolnici u Prijedoru te da imamo kontakte, upućujemo pacijente i tako dalje onda znate i Vi i ja da mi u našim zdravstvenim ustanovama osnovnu terapiju nemamo. Čak postoji anegdota kada je ministar Šeranić u prijemnu ambulantu vodio nekog svog člana porodice te da nije bilo osnovnog antiaritmika. Mi nemamo u bolnicama dezinfekciona sredstva, nemamo gaze, zavoje, prokišnjuavaju zidovi, kante nam stoje na hodnicima da skupljaju tu vodu koja prokišnjava na svim spratovima. Svako malo se desi neki incident kao što je požar u operacionoj sali, rizikujemo živote pacijenata, živote zdravstvenih radnika, u nemogućim uslovima radimo!

Nemamo posteljinu, nemamo adekvatne krevete, nemamo adekvatnu hranu za te pacijente, vidjeli ste šta se i kod vas dešava, malo, malo neki incident na UKC-u, ljudi skaču kroz prozor, rekla je Dragojević Stojić.

Banjaluka24

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Banjaluka5 sati ago

RASPAD BANJALUČKOG SNSD-A! Đajić UDARIO na Antonića, kaže da je “KRTICA”! ANTONIĆ “Đajić LAŽE I NARUČUJE TEKSTOVE” (FOTO)

Aktuleno