Connect with us

Region

PREDSJEDNIK SRBIJE O KOSOVU Riječ je o tektonskim promjenama

Predsjednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je sinoć da je na Kosovu i Metohiji riječ o velikim političkim, gotovo tektonskim promjenama, jer su Srbi poslije 10 godina donijeli odluku da napuste prištinske institucije.

Vučić je rekao da su besmislene priče da su oni to uradili “po naređenju Beograda” i da oni koji to govore ne žele da sagledaju šta Srbi žele i sa kakvim problemima se suočavaju.

“Ne mogu da kažem da je ovo lak trenutak, ali je važno da se mi ponašamo ozbiljno i odgovorno”, rekao je Vučić za Televiziju “Pink”.

Vučić je rekao da je Briselskim sporazumom “kupljeno 10 godina mira”, a što je dovelo do rasta ekonomije.

On je naveo da je moralo da dođe do povlačenja Srba iz prištinskih institucija i podsjetio na razna prethodna kršenja međunarodnog prava od strane Prištine i na primjere represije režima predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.

Vučić je dodao da je uvijek Srbe molio da ne napuštaju prištinske institucije.

“Bar 20 puta sam ih sprečavao u tome. Onda je došao jun mesec i prvi incidenti i barikade. Noć je bila teška. Te noći, krajem juna, moglo je da dođe do nezapamćenog krvoprolića”, naveo je Vučić.

On je rekao da su Albanci planirali krvoproliće upadom na sjever, a da Srbi nisu htjeli da se povuku, već da se suprostave.

“Molili smo i slali poruke mađarskom komandantu KFOR-a da on uđe na sever i razgovara sa Srbima, da Albanci ne uđu”, ispričao je Vučić.

On je dodao da su Albanci čekali da uđu, kako bi NATO intervenisao protiv Srba.

“Tada su ispunjeni svi naši zahtevi, a komandant KFOR-a je išao ujutru. Molio sam Srbe da povuku barikade, iako su svi zahtevi bili ispunjeni, ali oni su bili siti svega. Posle 11 sati mojih teških razgovora oni su rekli da će to uraditi samo zato što ja to molim. Oni su sklonili barikade”, naveo je Vučić.

SRNA

Region

NEMA MIRA NA KOSOVU! Nastavlja se talas etničkih incidenata

Na ambulanti u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice razbijena su stakla i iščupana metalna vrata sa šipkama koja su obezbjeđivala ovu zdravstvenu ustanovu, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Posljedice napada primijetila je medicinska sestra pri dolasku u ambulantu, koja je više puta bila na meti ekstremista.

Iz Kancelarije su naveli da ova zdravstvena ustanova pruža ljekarsku pomoć i Srbima i Albancima, ali da je jasno da ekstremisti, zaslijepljeni mržnjom, za to ne mare, već lome i vandalizuju sve što nosi prefiks srpsko.

Napad je izazvao zabrinutost mještana koji u ovoj ambulanti dobijaju prijeko potrebnu medicinsku pomoć.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su istakli da će preko svojih predstavnika na terenu sanirati štetu i nastaviti da ulažu u srpske zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji.

Nastavi čitati

Region

NESTALA SARA (17) IZ BORČE! Javila da je zaspala u autobusu, pa nestala bez traga – Porodica SUMNJA NA OTMICU

Sara Petrović (17) iz Borče nestala je danas oko 13 sati, a posljednji put je viđena kod restorana “Franš”.

Kako se navodi na Instagram stranici grupa_kkbops, ušla je u autobus ka autobuskoj stanici kod Zelenog vijenca.

– Javila se samo da je zaspala u autobusu i od tada joj se gubi svaki trag. Na njen telefon se javlja nepoznata muška osoba. Ne znamo da li je otmica ili krađa – navodi se na pomenutoj stranici.

Takođe, navodi se i da je u pitanju krađa sama bi se vratila kući, ali je nema već dugo.

– Molimo sve ljude da dijele i svaka informacija nam je važna. Sara je visoka 165 cm, ima braon kosu i oči i mršave je građe. Obučena je u crno i nosila je crni ranac – navode oni.

Ako je neko vidio Saru neka se javi na broj telefona: 064 1817 615

Nastavi čitati

Region

PIJANI OTAC PRETUKAO SINA PRIJETEĆI DA ĆE GA UBITI: Tužilaštvo traži zatvorsku kaznu i liječenje

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je dana 25. novembra podnijelo Trećem osnovnom sudu u Beogradu podnelo optužni prijedlog protiv P. P. (61) zbog nasilja u porodici.

Kako se navodi postoji opravdana sumnje da je istog dana u Zemunu, pod uticajem alkohola, primjenom nasilja kao i drskim i bezobraznim ponašanjem ugrožavao spokojstvo i tjelesni integritet svog sina N. P. udarivši ga više puta otvorenim šakama po licu i nogama po tijelu, te govoreći mu da će ga ubiti.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo da Treći osnovni sud u Beogradu okrivljenog oglasi krivim zbog izvršenja krivičnog djela Nasilje u porodici iz odredbe člana 194 stav 1 Krivičnog zakonika, da ga osudi na kaznu zatvoru u trajanju od šest mjeseci, da mu izrekne mjeru bezbjednosti Obaveznog liječenja alkoholičara iz odredbe člana 84 Krivičnog zakonika, te da mu produži pritvor s obzirom da postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo ili učiniti krivičnim krivično djelo kojim prijeti, piše Blic.

Nastavi čitati

Aktuelno