Connect with us

Društvo

Preporuke građanima za vrijeme trajanja talasa vrućine – šta jesti i kako se obući

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske podsjeća građane da se pridržavaju mjera lične zaštite za vrijeme ljetnih mjeseci, a posebno u vrijeme veoma visoke temperature kada treba težiti lakšim, niskokaloričnim namirnicama, prvenstveno voću i povrću.

Specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Vesna Rudić Grujić, rekla je za Srnu da se ishranom sprečava pretjerano znojenje i omogućava nadoknada svih gubitaka tjelesne tečnosti i elektrolita, uz optimalan energetski unos.

“Samim tim obezbijeđeno je pravilno funkcionisanje organizma, uspostavljanje pravilnog metabolizma i umanjeni su štetni stresni uticaji ljetnje visoke temperature”, navodi Grujićeva.

Ona ističe da ljeti treba težiti lakšim, niskokaloričnim namirnicama, prvenstveno voću i povrću ili miješanim salatama.

“S druge strane, riba, bijelo meso, proizvodi od integralnog brašna pšenice, integralna riža i kukuruz puno bolje odgovaraju svakom organizmu”, kaže Grujićeva. Osim pravilnog izbora namirnica, Grujićeva ističe da hrana mora biti i zdravstveno bezbjedna kako bi se spriječila pojava bolesti koje se prenose hranom /trovanja hranom/.

Visoka temperatura, napomiminje Grujićeva, kod nehigijenske pripreme ili nepravilnog skladištenja hrane ubrzava njeno kvarenje. Ona dodaje da to posebno vrijedi za izletnike u prirodi i organizatore roštilja, kao i za sve ljubitelje kolača.

“Svježa jaja su posebno osjetljiva na visoku temperaturu, kao i razne salame, svježi sirevi, paštete, kremovi, majoneza i slično”, ističe Grujićeva. Ona kaže da se sprečavanje trovanja hranom postiže higijenskim rukovanjem životnim namirnicama.

PRAVILNA ISHRANA LJETI

Supspecijalista ishrane u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Ljiljana Stanivuk ističe da je upravo pravilna ishrana jedan od načina kako smanjiti štetne posljedice visokih ljetnih temperatura na naše zdravlje i raspoloženje. Stanivukova za Srnu kaže da problem predstavlja to što većina osoba teško pristaje da mijenja svoje navike ishrane, iako se na taj način može puno postići i pomoći svom tijelu u vrlo stresnim uslovima kao što su visoka temperatura vazduha u ljetnim danima.

“Reakcija tijela na povišenu temperaturu je snižavanje tjelesne temperature znojenjem.

Kao negativan efekat tog prirodnog tjelesnog odbrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge neželjene nus pojave”, kaže ona. Prema njenim riječima, nepravilnom ishranom povećava se znojenje organizma i samim tim povećano gubljenje tjelesne tečnosti, minerala i nekih vitamina.

“Probava teške hrane zahtijeva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava tjelesnu temperaturu”, kaže Stanivukova. Ona ističe da ljeti generalno treba manje kalorija, odnosno energije koja se dobija iz hrane, što je dodatni razlog da se ljeti izbjegava masna i teško probavljiva hrana.

Ona kao posebno štetne namirnice navodi jako začinjena jela, pečena, pržena i pohovana hrana, masna mesa i mesni proizvodi, pića sa kofeinom, slatkiši, gazirina zaslađena pića, pretjerano rashlađena pića.

“Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, pa je potrebno kako se temperatura vazduha povećava, smanjivati konzumiranje teško probavljivih jela”, navodi Stanivukova i ističe da se ljeti preporučuje povrće sa roštilja – luk, paprika, tikvice, mrkva, patlidžan, šparoge.

Prema njenim riječima, potreba za slatkim može se zadovoljiti kvalitetnijim ugljenim hidratima i to iz žitarica i voća, posebno suvog voća. Najveće količine dodatog šećera u ljetnom periodu, kako kaže Stanivukova, unose se u osvježavajućim bezalkoholnim napicima – sokovima, pa ih zbog toga treba izbjegavati.

Ona ističe da je u ljetnom periodu preporučena manje začinjena hrana, više sirovog povrća, prednost dati salatama, češće male količine svježeg voća, te kukuruz.

Preporuka je i više koristiti zeleno lisnato povrće velikih listova, hladne i osvježavajuće krem supe, više tečnosti, jednostavno pripremljena jela.

Prema njenim riječima, obroci se moraju pripremati neposredno prije konzumiranja, te da se prednost daje gorkom okusu /salate, zeleno lisnato povrće, sjemenke susama i suncokreta/ i manje količine hrane nego u drugim godišnjim dobima.

Iz Instituta za javno zdravstvo preporučuju nošenje lagane odjeća od prirodnih vlakana, svijetle boje. “Za vrijeme trajanja povišene spoljne temperature ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor bez prijeke potrebe. Ukoliko je to neizbježno, obezbijediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom”, navode iz Instituta. Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističu da je neophodno smanjiti intenzitet fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature.

Glas Srpske

Društvo

PROŠIRENA LISTA PROIZVODA U REPUBLICI SRPSKOJ koji će pojeftiniti, u nekim marketima od JUTROS SNIŽENI

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je Srni da je znatno proširena lista privrednih subjekata koji učestvuju u kampanji “Društveno odgovorni”, kao i spisak proizvoda koji će pojeftiniti.

Šulić je najavio da će javnosti sutra biti dostupne detaljnije informacije o kampanji u koju su se u prvom koraku uključili trgovci iz svih krajeva Republike Srpske.

“Prateći inflatorna kretanja, odlučili smo se za proširenje kampanje na proizvođače i dobavljače, te su pokrenute aktivnosti na kreiranju liste proizvoda koji će biti obuhvaćeni kampanjom, a koji će građanima biti dostupni uz znatno nižu maržu, pa čak i maržu od nula odsto koje će se odreći svi učesnici u lancu snabdijevanja – od proizvođača, preko distributera do krajnjih trgovaca”, rekao je Šulić.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je u junu pokrenulo kampanju “Društveno odgovorni” u kojoj će, u svjetlu globalnih ekonomskih prilika, inflacije i rasta cijena koji pogađaju domaće tržište, trgovci pokazati gest solidarnosti i potrošačima ponuditi niz proizvoda po sniženim cijenama, odričući se dijela marže.

U pojedinim marketima i trgovinama u Banjaluci od jutros su istaknuti proizvodi koje građani mogu kupiti u okviru kampanje “Društveno odgovorni”.

Na policama se mogu naći različiti suhomesnati proizvodi po sniženim cijenama.

Resorni ministar ranije je izjavio da odgovorni proizvođači u Srpskoj snižavaju cijene prehrambenih i hemijskih proizvoda koji će biti jeftiniji i do gotovo četiri KM nego sada.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavi čitati

Društvo

DVOSTRUKO VEĆI IZVOZ! Potrebe Srbije uduplale izvoz uglja iz BiH

Izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je za osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine više nego uduplan, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Naime, tokom osam mjeseci ove godine je izvezeno uglja za 109.352.528 KM, dok je u osam mjeseci prošle godine iz BiH otišlo uglja za 54.026.344 KM.

Kako se može vidjeti u ovim podacima, skoro sav izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je otišao u Srbiju, te se može zaključiti da su velike potrebe Srbije dovele do dosta većeg izvoza ovih sirovina.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su “Nezavisnim novinama” ustupili podatke u kojima se vidi da je od 109.352.528 KM, koliko je izvezeno uglja, za 107.056.525 KM otišlo u Srbiju.

U Hrvatsku je uglja za osam mjeseci otišlo za 1.537.777 KM, dok se za zanemariv iznos novca ugalj izvozio i u Sjevernu Makedoniju, Francusku, Mađarsku, Slovačku, Crnu Goru, Albaniju, Austriju, Italiju i Njemačku.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Kantona Sarajevo, rekao je za “Nezavisne novine” da je opšte poznato da su potrebe Srbije za ugljem dosta velike.

“Rudnici rade ono što bi svaki menadžer radio. Ovako veliki izvoz je dobra stvar jer je očigledno da rudari, ali i uprave rudnika rade dobar posao. Prihodi su veliki i to je takođe dobra stvar. Ipak, s druge strane, vidjećemo da li će zbog toga biti problema za lokalno stanovništvo kao prošle godine. Znamo da je prošle godine bio duplo manji izvoz uglja, a ipak je pred sezonu grijanja bilo dosta problema za stanovništvo kako nabaviti ugalj”, istakao je Bečarević.

Ekonomista Igor Gavran smatra da zavisi da li je ovako veliki izvoz uglja dobar za BiH.

“Ako su osigurane dovoljne zalihe za potrebe Bosne i Hercegovine, cijene su bile visoke i riječ je samo o uglju koji se ne može koristiti za proizvodnju električne energije u domaćim termoelektranama, onda bi se ovaj izvoz mogao pozdraviti kao poslovni uspjeh i priliv novca u našu ekonomiju. Međutim, ako je riječ o tome da su se u Srbiji ranije počeli pripremati za zimu i stvarati svoje zalihe po nižim cijenama, a da će domaći kupci kod nas sada biti suočeni ili s nestašicama ili s višim cijenama, onda bi ovakvi rezultati ukupno gledano bili loši za BiH”, kaže Gavran.

Dodaje da je opšte poznato da je izvoz ruda i osnovnih sirovina iz bilo koje zemlje najgore rješenje, jer je zarada uvijek niža nego da te sirovine iskoristite u proizvodnji i preradi i onda izvezete gotov proizvod.

“Ipak, ako je riječ o uglju čija je isključiva namjena ogrev, onda je prije svega bitno osigurati domaće tržište po povoljnim cijenama, a višak izvesti po višim i tako balansirati javni interes i interes kompanije”, pojasnio je Gavran.

Nastavi čitati

Društvo

NAJVEĆI PROJEKAT OVE VRSTE U BIH! U Goraždu se gradi pet solarnih eletrana

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je na posljednjoj sjednici dala saglasnost o dodjeli koncesije putem samoinicijativne ponude za izgradnju solarnih elektrana na lokacijama FNE Jahorina, Jahorina 1, FNE Jahorina 2 , FNE Vranovina i vjetroelektrane na lokaciji Kacelj.
Ovom odlukom resornom ministarstvu data je mogućnost za izdavanje lokacija za izgradnju solarnih elektrana, a svi zainteresovani subjekti svoje samoinicijativne prijedloge za dodjelu koncesija, mogu dostaviti na adresu ministarstva.

Resorni ministar Zijad Briga rekao je da je u martu stigla ponuda privrednog subjekta iz inostranstva u kojoj je uz detaljne elaborate iskazana namjera za gradnju više solarnih elektrana te jedne vjetroelektrane.

Briga je dodao da bi to trebao biti najveći projekat ove vrste na prostoru BiH kapaciteta preko 800 MWH, a poređenja radi, naveo je da je kapacitet HE Višegrad maksimalno 350 MWH godišnje.

“Ono što je bitno za BPK Goražde jeste da bi nakon završetka ovog projekta prihodi kantona po osnovu koncesija bili značajano uvećani, što bi u dobroj mjeri riješilo finansijske probleme koje kanton ima. Recimo, kada je Vlada BPK donijela ovu odluku, na Sokocu je potpisan ugovor sa jednom njemačkom kompanijom, a kako je zvanično objavljeno, koncesiona naknada općini Sokolac samo od jedne solarne elektrane trebala bi iznositi oko 800.000 KM godišnje” pojasnio je Briga.

Vlada BPK je ovom odlukom dala mogućnost Komisiji za koncesije da započne pregovore s preduzećem koje je već zainteresovano, a u međuvremenu i dalje stoji mogućnost da se jave i svi ostali koji su zainteresovani, prenosi solarno.net. Solarno.net

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Aktuleno