Connect with us

Zdravlje

PROPALO VIŠE OD MILION VAKCINA! Građani potpuno izgubili interesovanje!

Više od 1,05 miliona doza vakcina protiv virusa korona propalo je zbog isteka roka, interesovanje građana za imunizaciju potpuno je nestalo, a i bolnice u Srpskoj više ne primjenjuju nijednu zaštitnu mjeru jer je situacija stabilna.
U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kažu da su u prethodne dvije godine nabavili dovoljan broj vakcina protiv “kovida” od nekoliko različitih proizvođača, a koje su bile na raspolaganju svim građanima Srpske. Ističu da je nakon prvobitne velike zainteresovanosti i perioda stabilnije epidemiološke situacije opalo interesovanje građana za vakcinaciju, da bi potom sasvim i prestalo.

– Za nešto više od milion i 50.000 doza vakcina protiv “kovida”, koje su nabavljene za Republiku Srpsku, istekao je rok – rekli su u Institutu.

Evropska komisija odobrila je nedavno ažuriranu verziju vakcine protiv “kovida” kompanije “Fajzer”, a na pitanje da li se razmišlja o nabavci ove vakcine, u Institutu kažu da će u skladu sa procjenama situacije preduzimati neophodne aktivnosti kada je u pitanju nabavka novih količina vakcina.

Kada je riječ o najnovijoj varijanti virusa korona koja cirkuliše u Evropi i svijetu, a registrovana je u susjednoj Srbiji i Crnoj Gori, u Institutu kažu da broj uzoraka koji im se dostavlja na analizu nije bio dovoljan da se izvrši sekvenciranje kako bi, eventualno, bio izdvojen pomenuti soj virusa u Srpskoj.

– Nova varijanta virusa predstavlja podvrstu omikron varijante koju međunarodne organizacije za sada klasifikuju u varijante od interesa, što znači da bi zemlje trebalo da pažljivije prate njeno kretanje. Na osnovu do sada dostupnih naučnih podataka, ova varijanta virusa, zbog izmjena u strukturi, uspješnija je u izbjegavanju imuniteta koji je prethodno stečen prirodnom infekcijom ili vakcinacijom. Za sada nema podataka da ova varijanta izaziva teže kliničke forme bolesti u odnosu na prethodne varijante – rekli su u Institutu.

Ističu da u zimskom periodu očekuju cirkulaciju virusa korona među populacijom.

– Na osnovu dosadašnjih promjena same strukture i karakteristika virusa ne očekujemo da bi ova varijanta mogla imati značajan javnozdravstveni rizik u budućnosti. Preporuke koje smo ranije dali za bolnice na snazi su i dalje i u skladu sa epidemiološkom situacijom ćemo ih prilagođavati – rekli su u Institutu.

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović kaže za “Glas” da ta zdravstvena ustanova trenutno ne sprovodi nijednu zaštitnu mjeru kada je u pitanju virus korona.

– Nemamo zaraženih na području regije Birač, a nema ni nagovještaja da bi moglo doći do porasta broja oboljelih, tako da nismo razmišljali na tu temu, a nadam se i da nećemo. I da dođe do rasta broja zaraženih, sada će to biti potpuno drugačije u odnosu na 2020. godinu – rekao je Popović.

Ista situacija je i u Bolnici u Gradišci. Direktor te zdravstvene ustanove Rajko Dodik za “Glas” kaže da rade u standardnom režimu.

– Ne primjenjujemo nijednu zaštitnu mjeru zato što zvanično nemamo nijedan slučaj zaraze virusom korona. Pratimo šta se dešava oko nas, ako se bude ukazivala potreba, preći ćemo na vanredni režim rada. Naučili smo u prošlosti kako se to radi. Ide jesen, biće respiratornih infekcija, i ako se pojavi epidemija bilo koje bolesti, odlučivaćemo o zabrani posjeta. Ista je situacija i sa vakcinacijom, ako bude potrebe, razmišljaće se i o tome – naveo je Dodik.

Stope smrtnosti
U Institutu za javno zdravstvo su rekli da su pojavom vakcinacije broj bolničkih liječenja i stope smrtnosti u vezi sa “kovidom 19” značajno opali širom svijeta. Prema dostupnim naučnim podacima, od decembra 2020. do decembra 2021. godine zahvaljujući primjeni vakcina izbjegnuto je najmanje 14 miliona smrtnih ishoda u svijetu, što je dovoljan dokaz koji govori o uspjehu ove javnozdravstvene intervencije.

Zdravlje

KOVID PONOVO PRIJETI: U Srpskoj zbog korone hospitalizovano 15 pacijenata

Nova, mutirana varijanta koronavirusa, izbjegava ranije stečen imunitet, ali ne izaziva drugačije zdravstvene tegobe od onih koje su izazivale prethodne varijante virusa, kažu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Institutu navode da je u RS prošle sedmice hospitalizovano 15 osoba oboljelih od korona virusa, a dok je 93 testirano.

“U posljednje tri sedmice, u Republici Srpskoj, nakon perioda kada nismo imali hospitalizovanih osoba, u bolnicama su ponovo registrovani pacijenti koji su oboljeli od k ovida. Takođe, prošle sedmice testirane su 93 osobe među kojima je 10 posto bilo pozitivnih na SARS-CoV-2. Iako ovaj broj nije visok, treba znati da je virus u cirukulaciji u populaciji i očekuje se povećana učestalost javljanja dolaskom jeseni i zime, kao što se očekuje povećana učestalost svih respiratornih infekcija”, objašnjavaju u Institutu.

Takođe, ističu da nova varijanta korona virusane izaziva drugačije zdravstvene tegobe od prethodnih, ali da je ipak potrebno peduzeti preventivne mjere:

“U svijetu i Evropi u posljednje vrijeme dolazi do rasta broja novooboljelih, prije svega zbog nove varijante virusa SARS-CoV-2. koja cirkuliše u Evropi i svijetu (EG.5), a koja predstavlja podvrstu omikron varijante koju međunarodne organizacije za sada klasifikuju u varijante od interesa. To znači da bi zemlje trebale pažljivije pratiti njeno kretanje”.

Napomenuto je da je na osnovu do sada dostupnih naučnih podataka, ova varijanta virusa, zbog izmjena u strukturi, uspješnija u izbjegavanju imuniteta, koji je prethodno stečen prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i lakše se prenosi. Međutim, za sada nema podataka da ova varijanta izaziva teže kliničke forme bolesti u odnosu na prethodne varijante.

Iz Instituta za javno zdravstvo su upozorili na dodatni oprez, posebno ugrožene grupe.

“U predstojećem zimskom periodu osobe bi trebalo da svoje ponašanje prilagode svom individualnom riziku. Osobe starije životne dobi, osobe koje imaju određena hronična oboljenja, osobe koje su imunokompromitovane kao i sve osobe koje žele da smanje rizik od dobijanja infekcije trebalo bi da vode računa o situacijama u kojima postoji rizik za zaražavanje te da primjenjuju preventivne mjere”, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U posljednjih nekoliko nedjelja povećan je broj zaraženih korona virusom u regionu. U Srbiji su ponovo na snagu vraćene pojedine mjere zaštite protiv korone kao što su nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i testiranje pacijenata.

Vlada RS je 18. maja zvanično ukinula vanrednu situaciju uvedenu u martu 2020. godine kada je počela pandemija korona virusa.

Nastavi čitati

Zdravlje

BAKA NAPUNILA 102 GODINE, pa otkrila ključnu stvar za dugovječnost

Stogodišnjakinja Perl Tejlor koja je ove godine napunila 102 godine otkrila je tajne svoje dugovječnosti.

Perl Tejlor rođena davne 1921. godine na Kubi i odrasla na Jamajci prije nego što je emigrirala u SAD 1947. godine, jedna je od onih čija dugovječnost fascinira mnoge. Zato je njena prapraunuka, Tejlor Bernal, odlučila da snimi njene savjete i lekcije za dug život.

Šta je to što je neophodno da doživite stotu? Kako je na samom početku ova stogodišnjakinja istakla, tajna za dug i zdrav život jeste voljeti sebe.

“Zaista volim sebe i mislim da mnogi ljudi imaju problem jer ne misle na sebe, već misle na sve što postoji. Ali prvo morate da mislite o sebi. Um je veoma moćan. Koju god nešto pomislite, dobro ili loše, to dolazi iz vašeg uma i tako se materijalizuje, tako da je pozitivno razmišljanje veoma važno”, rekla je ona.

Ali to nije jedina stvar kojoj pripisuje svoj dug život. Baka je rekla da ima “mnogo životnih lekcija da podijeli“. Otkrila je još jednu tajnu svog dugog života, kako ona kaže, “dobar ritual” kojeg se pridržava kada je u pitanju njena ishrana.

Zdrava ishrana
Perl priprema svaki obrok sama, jede samo kuvano i svježe, nikako prerađene i industrijske namirnice. Otkrila je da joj je njeno kubansko, jamajčansko i indijsko nasljeđe usadilo potrebu za korišćenjem potpuno prirodnih namirnica. Ali iako još uvek povremeno jede meso, uključujući rebarca, piletinu i mljevenu govedinu, većina Perline ishrane je vegetarijanska. Ova stogodišnjakinja obično počinje svoj dan doručkom od sjeckane banane i papaje, nakon čega slijede palačinke napravljene od kinoe, lanenog sjemena i pirinča u prahu. “To je dobar ritual koji pomaže mom stomaku”, rekla je ona.

U međuvremenu, njen ručak je uvek lagan, a večera se obično sastoji od jamajčanskog pirinča i pasulja. Kada je u pitanju održavanje hidratacije, Perl pije dvije do tri boce mineralne vode i jednu šolju kafe bez kofeina dnevno. Kune se i u svoj domaći “zeleni sok” koji pravi od aloe vere, celera, peršuna, đumbira, zelja u prahu i vode i pije ga obavezno prije večere. Takođe, otkriva i da svake nedjelje popije oko dvije čaše crnog vina, za koje kaže da “pomaže u ispoljavanju sreće”.

Savjeti za kožu
Ono što se može kod ove stogodišnjakinje primijetiti jeste i dalje vitalna i sjajna koža. Iako su bore vidljive, normalno, ipak nisu u potpunosti preplavile njenju kožu. Za to je zaslužan njen mali ritual. Naime, Perl se nikada ne tušira, već svaki put uživa u kadi i kupki u kojoj doda nekoliko kašika maslinovog ulja, kao i Epsom so ili magnezijum sulfat.

Vježbanje
Kada je u pitanju vejžbanje, Perl je otkrila da je najintenzivniji trening koji radi šetnja po lokalnom supermarketu. Takođe redovno praktikuje niz laganih vježbi za noge, podižući svaku nogu 10 puta i držeći je četiri ili pet sekundi u vazduhu. Zahavljujući njima ona i dalje može samostalno da se kreće uz stepenice i sama da pere veš.

Nastavi čitati

Zdravlje

VRAĆA LI SE KOVID? Za sedam dana virus korona potvrđen kod devet lica

U Republici Srpskoj je u posljednjih sedam dana virus korona potvrđen je kod devet lica od 83 testirana, a nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Virus korona je potvrđen kod šest muškaraca i tri žene, jedna mlađe, tri srednje i pet starije životne dobi.

U zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj hospitalizovano je 15 lica i to u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Srpske 12 i u Bolnici u Doboj tri pacijenta.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 121.328 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 6.667 lica kod kojih je potvrđen ovaj virus. Testirana su ukupno 460.574 lica.

Nastavi čitati

Aktuleno