Connect with us

Biznis

Rate kredita ponovo rastu

Građani i privrednici u Republici Srpskoj koji s bankama imaju ugovorenu promjenljivu kamatnu stopu na kredite mogu ponovo očekivati rast mjesečnih rata.

Takav scenario na domaćem bankarskom tržištu je neizbježan jer je Evropska centralna banka (ECB) ponovo povećala kamatnu stopu.

– Sa ciljem obuzdavanja inflacije ECB je povećavala kamatne stope, a takve promjene na našem tržištu mogu uticati na kredite koji uključuju promjenljivu kamatnu stopu. Do takvih promjena dolazi usljed promjena međubankarskih referentnih kamatnih stopa koje se koriste za određivanje konačne stope za ugovore s promjenljivom kamatnom stopom, što je najčešće euribor – kazali su “Glasu Srpske” u Agenciji za bankarstvo RS.

Ni ekonomisti se ne usuđuju iznijeti prognoze kada bi uopšte politika podizanja kamatnih stopa mogla stati.

– Sve što je moglo da krene po zlu krenulo je. Imamo sada ogroman budžetski deficit u SAD, koji se zove finansijski ambis, a koji se svako malo kod njih dešava. I onda oni podižu stepen zaduživanja. Kod njih postoji jedinstven način odlučivanja po pitanju donošenja odluka o zaduživanju, kada je riječ o državi. Odlučuju koliko i šta im treba bez ikakvih parametara – kazao je “Glasu” ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Sve to dovodi do toga, naglašava Ljuboja, da oni štampaju dolare i pospješuju inflaciju u cijelom svijetu i time prave veliki nered.

– Njihov FED koji nije narodna ni nacionalna banka, već privatna, radi sve u interesu krupnog kapitala i multinacionalnih kompanija. S obzirom da je njihov jedini motiv profit nered će dugo potrajati. Neće on prestati, samo će mijenjati svoje pojavne oblike – naglasio je Ljuboja.

Dodao je da je FED bio prvi koji je krenuo u podizanje referentne kamatne stope, a slijedila ih je slijepo ECB bez ikakve kalkulacije i analize.

– ECB je jedna beskorisna institucija i njihova takva politika podizanja kamatnih stopa odražava se na običnog čovjeka za koga ih nije briga. Ne interesuju ih šta će biti s pojedincem. Bitan im je samo profit – naveo je Ljuboja.

Zaključak je, navodi on, da možemo očekivati dalje povećanje kamatnih stopa, beskonačno štampanje dolara i evra i pravljenje svih mogućih nereda u ekonomijama.

– Poslije pandemije virusa korona mislili smo da će se sve unormaliti. Ali, eto, desilo se šta se desilo. Jedan manji dio svjetske populacije sve nam diktira. Oni su nezajažljivi, nehumani i ne interesuje ih da li neko može normalno da radi i živi, već samo ih interesuje da prodaju robu po enormnoj cijeni, a novac je roba. Tako da dolazimo u situaciju da imamo jedan globalni, kako oni kažu unipolarni, neoliberalni svijet, a ja bih ga nazvao robovlasništvo, povratak u doba Rima – zaključio je Ljuboja.

Mjere

U Agenciji za bankarstvo RS podsjetili su da su se u proteklom periodu aktivno bavili rastom euribora i kamatne stope te da su donesene odgovarajuće mjere, a sve u smislu da teret krize ne bude prebačen samo na korisnike kredita, privrednika i stanovnika, odnosno da dio tog tereta podnesu i banke.

– Odluke Agencije su bile pravovremene sa ciljem da građanima i pravnim licima pomognemo u vezi s kreditima s varijabilnom kamatnom stopom. Banke su se u svom poslovanju mjera pridržavale i korigovale ih u skladu s donesenim propisima – naglasili su u Agenciji za bankarstvo.

Glas Srpske

Banjaluka

Turističke organizacije iz Crne Gore predstavile Banjalučanima ponudu za predstojeću sezonu

Šest turističkih organizacija iz Crne Gore predstavile su u Banjaluci novitete za predstojeću ljetnu sezonu, poput kulturnih manifestacija, hotelske ponude i zabavnih sadržaja u primorskim gradovima.

– Čeka nas mnoštvo tradicionalnih manifestacija koje se godinama održavaju u našem gradu. Festival opere “Operosa”, Filmski festival, Gitarart festival, ali ima i nekih iznenađenja. Najavljujemo jedan poseban sajt koji će biti kreiran baš za potrebe izvještavanja o dešavanjima koja će se održavati u Herceg Novom i dalje – istakao je Miloš Kovačević, iz Turističke organizacije Herceg Novi.

Milorad Karadžić, iz Turističke organizacije Tivat, ističe i značaj avio linije između Tivata i Banjaluke.

– Avio – linija na relaciji Banjaluka – Tivat, treba da počne da saobraća od 9. juna. Radiće cijelo ljeto, do sredine septembra. Za povratnu kartu potrebno je izdvojiti oko 110 evra – naglasio je Karadžić, prenosi RTRS.

Nastavi čitati

Biznis

WhatsApp ima nove funkcije – evo o čemu se radi

WhatsApp ima nove dobre vijesti za sve koji često koriste ovu platformu za komuniciranje.

Kompanija je u proteklim mjesecima predstavila nekoliko značajnih noviteta, a sada stižu još neke nove opcije koje ne donose radikalne promjene, ali će svakako obradovati korisnike WhatsAppa, pogotovo one koji često prosljeđuju fotografije, video snimke ili dokumente ili često koriste ankete u grupnim razgovorima.

Trenutno, ako putem WhatsAppa želite da podijelite fotografiju, video ili dokument s drugim osobama ili u grupama, prenijeće se samo taj sadržaj, ali ne i njegov opis, odnosno moraćete naknadno da dodate opis kroz novu poruku. S novom opcijom, WhatsApp omogućuje da se slike, videa i dokumenti dijele direktno s postojećim opisom, odnosno da se taj opis izbriše, promijeni ili napiše potpuno novi opis prilikom deljenja tog sadržaja s drugima.

Što se anketa tiče, korisnici koji postavljaju pitanja sada imaju mogućnost da ograniče broj odgovora na pitanje na samo jedno ili, kao i do sada, da dopuste drugima da odaberu više odgovora unutar ankete. Uvedena je i mogućnost pretraživanja ankete, što će posebno biti korisno u grupama s većim brojem korisnika, odnosno onima u kojima se konstantno nešto objavljuje pa je potrebno puno skrolovanja kako bi se vratilo na anketu. Takođe, moguće je aktivirati i obavještenja tako da, kada god neko glasa, odmah možete da pogledate rezultate glasanja.

Ove promjene WhatsApp je najavio na zvaničnim stranicama i kažu da će svim korisnicima biti dostupne tokom narednih nedjelja.

Među brojnim novitetima koje je ova kompanija najavila posljednjih meseci, najvažnija je svakako mogućnost upotrebe istog naloga na više telefona, što su korisnici od WhatsAppa tražili godinama. Ta opcija je najavljena krajem aprila, kada je najavljeno da će svima biti dostupna tokom narednih nedjelja, prenosi b92.

Nastavi čitati

Aktuleno