Connect with us

Društvo

Revizori upozorili na NIZ NEPRAVILNOSTI u RAK i dali 9 preporuka

Prepravljanje kilometraže u putnim nalozima, neupisivanje prijeđenih kilometara, korištenje službenih vozila u privatne svrhe, samo su neke od nepravilnosti na koje su upozorili revizori tokom kontrole Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Uizvještaju o finansijskoj reviziji za 2022. godinu, koju je u RAK sprovela Kancelarija za reviziju institucija BiH, obuhvaćeno je devet preporuka, koje su dane zbog utvrđenih neusklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima.

Od ukupnog broja datih preporuka, četiri preporuke se odnose na nepravilnosti, nedostatke i slabosti identifikovane u prethodnim izvještajima, koje nisu otklonjene u 2022. godini.

Službeni automobili

Revizori su u svom izvještaju, između ostalog, upozorili na nepravilnosti u raspolaganju službenim vozilima Regulatorne agencije za komunikacije, na čijem čelu se nalazi Draško Milinović.

Agencija je u prošloj godini raspolagala sa tri službena i sedam specijalnih vozila, a ukupni izdaci za upotrebu službenih vozila iznosili su 87.396 KM.

– Analizom putnih naloga za korištenje službenih i specijalizovanih vozila konstatovali smo više nepravilnosti. Uočeni su slučajevi plaćanja cestarine putem TAG18 uređaja, a da u nalogu nije evidentirano korištenje tog vozila na navedeni dan – navodi se u izvještaju revizora.

Dodaje se da su u nalozima za službena vozila uočena evidentiranja loko vožnje, iako je vozilo korišteno za dalje relacije, što je potvrđeno uvidom u izvještaj o korištenju TAG uređaja. Revizori su u određenim slučajevima uočili prepravljanje podataka na nalogu (kilometraža), kao i neupisivanje pređenih kilometara u koloni predviđenoj za tu namjenu.

Ugovor o djelu sa 13 osoba

Pored ovoga, revizori su zamjerke imali i kada je u pitanju angažovanje osoba po ugovoru o djelu.

U izvještaju se navodi da su izdaci za ove usluge u 2022. godini  iznosili 47.550 KM. Ugovori o djelu zaključeni su sa 13 osoba od kojih je devet angažovano tokom cijele godine.

Ugovori su zaključeni za obavljanje poslova čišćenja prostorija u Regionalnim kancelarijama u Mostaru, Banjaluci i Sarajevu, poslova nadzora i kontrole bezbjednosti objekata monitoring stanica na teritoriji BiH, procjenu vrijednosti službenih vozila, izradu stručnog mišljenja vezano za specifičan postupak javne nabavke i ekspertske poslove na usklađivanju podzakonskih propisa Agencije s relevantnim međunarodnim propisima.

– Iako je Agencija smanjila broj osoba angažovanih po ugovoru o djelu u odnosu na 2021. godinu i dalje se angažman obavlja za poslove za koje već postoji sistematizovano radno mjesto, kao i za nesistematizovana radna mjesta koja su trajnog karaktera. Angažman na osnovu ugovora o djelu prisutan je u dužem vremenskom razdoblju, a za posljedicu ima neusklađenost sa propisima i netransparentno zapošljavanje – upozorili su revizori.

Ističu da je od sedam osoba angažovanih po ugovoru o djelu za tri osobe isplata obavljana u kontinuitetu kroz 9, 10 i 12 mjeseci u iznosu od po 1.000 KM mjesečno.

Revizori su, takođe, utvrdili da je na projektu „Izrade metodologije računovodstvenog odvajanja i troškovnog računovodstva operatora“ angažovana jedna osoba tokom godine, iako su ugovorene obaveze po zaključenim ugovorima izvršene.

Preostali ugovori na projektima zaključeni su za razdoblje od dva ili tri mjeseca u rasponu od 1.000 KM do 1.200 KM mjesečno.

– Uvidom u zaključene ugovore konstatovali smo da se u određenim slučajevima ne navodi zanimanje angažovanih osoba, kao i da su još uvijek određeni mjesečni izvještaji o radu vrlo kratki, bez navođenja sadržajnih informacija o obavljenom poslu.

Javne nabavke

Revizori su u svom izvještaju upozorili i na utvrđene nedostatke u postupcima javnih nabavki.

Naveli su nekoliko primjera, između ostalog i kada je u pitanju nabavka službenog specijalizovanog vozila procijenjene vrijednosti 149.202 KM s PDV iz oktobra prošle godine.

Kriterijum za dodjelu ugovora je bila ekonomski najpovoljnija ponuda. Pristigla je ponuda jednog ponuđača, RAK je u decembru zaključila ugovor u vrijednosti od 141.145 KM s PDV, uz rok isporuke od dva dana, te garanciju od 10 godina.

Revizori su utvrdili da ponuđena garancija nije u skladu s traženim uslovima u tenderskoj dokumentaciji.

Revizori su skrenuli pažnju i na javnu nabavku iz septembra prošle godine, kada je pokrenut otvoreni postupak nabavke specijalnog monitoring vozila procijenjene vrijednosti 76.923,10 KM bez PDV.

Kriterijum za dodjelu ugovora je najniža cijena. Na vrijeme predviđeno tenderskom dokumentacijom je pristigla jedna ponuda vrijednosti 76.915 KM bez PDV.

Agencija je zaključila ugovor u novembru prošle godine u iznosu od 76.915 KM bez PDV.

– Nabavljeno vozilo po svojim karakteristikama ima obrise specijalnog putničkog/terenskog vozila, a ne specijalnog monitoring vozila. Agencija će isporukom nabavljenog vozila prekoračiti dozvoljeni broj specijalnih putničkih/terenskih vozila definisan Pravilnikom o načinu korištenja specijalizovanih služenih vozila – navodi se u izvještaju.

UNIFORME

U izvještaju revizora ističe se da su uočene slabosti u funkcionisanju unutrašnjih kontrola u Agenciji koje se odnose na izdatke za odjeću, uniforme i platno.

– Naime, Agencija je nabavila uniforme i zaštitnu opremu za zaposlene koji rade na poslovima osiguranja i radio monitoringa u vrijednosti od 5.657 KM. Agencija je od 2015. godine na predmetnu nabavku utrošila ukupno 23.351 KM bez odgovarajućeg internog akta koji definiše potrebu takve vrste nabavki – navodi se u izvještaju revizora.

Društvo

PROŠIRENA LISTA PROIZVODA U REPUBLICI SRPSKOJ koji će pojeftiniti, u nekim marketima od JUTROS SNIŽENI

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je Srni da je znatno proširena lista privrednih subjekata koji učestvuju u kampanji “Društveno odgovorni”, kao i spisak proizvoda koji će pojeftiniti.

Šulić je najavio da će javnosti sutra biti dostupne detaljnije informacije o kampanji u koju su se u prvom koraku uključili trgovci iz svih krajeva Republike Srpske.

“Prateći inflatorna kretanja, odlučili smo se za proširenje kampanje na proizvođače i dobavljače, te su pokrenute aktivnosti na kreiranju liste proizvoda koji će biti obuhvaćeni kampanjom, a koji će građanima biti dostupni uz znatno nižu maržu, pa čak i maržu od nula odsto koje će se odreći svi učesnici u lancu snabdijevanja – od proizvođača, preko distributera do krajnjih trgovaca”, rekao je Šulić.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je u junu pokrenulo kampanju “Društveno odgovorni” u kojoj će, u svjetlu globalnih ekonomskih prilika, inflacije i rasta cijena koji pogađaju domaće tržište, trgovci pokazati gest solidarnosti i potrošačima ponuditi niz proizvoda po sniženim cijenama, odričući se dijela marže.

U pojedinim marketima i trgovinama u Banjaluci od jutros su istaknuti proizvodi koje građani mogu kupiti u okviru kampanje “Društveno odgovorni”.

Na policama se mogu naći različiti suhomesnati proizvodi po sniženim cijenama.

Resorni ministar ranije je izjavio da odgovorni proizvođači u Srpskoj snižavaju cijene prehrambenih i hemijskih proizvoda koji će biti jeftiniji i do gotovo četiri KM nego sada.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavi čitati

Društvo

DVOSTRUKO VEĆI IZVOZ! Potrebe Srbije uduplale izvoz uglja iz BiH

Izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je za osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine više nego uduplan, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Naime, tokom osam mjeseci ove godine je izvezeno uglja za 109.352.528 KM, dok je u osam mjeseci prošle godine iz BiH otišlo uglja za 54.026.344 KM.

Kako se može vidjeti u ovim podacima, skoro sav izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je otišao u Srbiju, te se može zaključiti da su velike potrebe Srbije dovele do dosta većeg izvoza ovih sirovina.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su “Nezavisnim novinama” ustupili podatke u kojima se vidi da je od 109.352.528 KM, koliko je izvezeno uglja, za 107.056.525 KM otišlo u Srbiju.

U Hrvatsku je uglja za osam mjeseci otišlo za 1.537.777 KM, dok se za zanemariv iznos novca ugalj izvozio i u Sjevernu Makedoniju, Francusku, Mađarsku, Slovačku, Crnu Goru, Albaniju, Austriju, Italiju i Njemačku.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Kantona Sarajevo, rekao je za “Nezavisne novine” da je opšte poznato da su potrebe Srbije za ugljem dosta velike.

“Rudnici rade ono što bi svaki menadžer radio. Ovako veliki izvoz je dobra stvar jer je očigledno da rudari, ali i uprave rudnika rade dobar posao. Prihodi su veliki i to je takođe dobra stvar. Ipak, s druge strane, vidjećemo da li će zbog toga biti problema za lokalno stanovništvo kao prošle godine. Znamo da je prošle godine bio duplo manji izvoz uglja, a ipak je pred sezonu grijanja bilo dosta problema za stanovništvo kako nabaviti ugalj”, istakao je Bečarević.

Ekonomista Igor Gavran smatra da zavisi da li je ovako veliki izvoz uglja dobar za BiH.

“Ako su osigurane dovoljne zalihe za potrebe Bosne i Hercegovine, cijene su bile visoke i riječ je samo o uglju koji se ne može koristiti za proizvodnju električne energije u domaćim termoelektranama, onda bi se ovaj izvoz mogao pozdraviti kao poslovni uspjeh i priliv novca u našu ekonomiju. Međutim, ako je riječ o tome da su se u Srbiji ranije počeli pripremati za zimu i stvarati svoje zalihe po nižim cijenama, a da će domaći kupci kod nas sada biti suočeni ili s nestašicama ili s višim cijenama, onda bi ovakvi rezultati ukupno gledano bili loši za BiH”, kaže Gavran.

Dodaje da je opšte poznato da je izvoz ruda i osnovnih sirovina iz bilo koje zemlje najgore rješenje, jer je zarada uvijek niža nego da te sirovine iskoristite u proizvodnji i preradi i onda izvezete gotov proizvod.

“Ipak, ako je riječ o uglju čija je isključiva namjena ogrev, onda je prije svega bitno osigurati domaće tržište po povoljnim cijenama, a višak izvesti po višim i tako balansirati javni interes i interes kompanije”, pojasnio je Gavran.

Nastavi čitati

Društvo

NAJVEĆI PROJEKAT OVE VRSTE U BIH! U Goraždu se gradi pet solarnih eletrana

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je na posljednjoj sjednici dala saglasnost o dodjeli koncesije putem samoinicijativne ponude za izgradnju solarnih elektrana na lokacijama FNE Jahorina, Jahorina 1, FNE Jahorina 2 , FNE Vranovina i vjetroelektrane na lokaciji Kacelj.
Ovom odlukom resornom ministarstvu data je mogućnost za izdavanje lokacija za izgradnju solarnih elektrana, a svi zainteresovani subjekti svoje samoinicijativne prijedloge za dodjelu koncesija, mogu dostaviti na adresu ministarstva.

Resorni ministar Zijad Briga rekao je da je u martu stigla ponuda privrednog subjekta iz inostranstva u kojoj je uz detaljne elaborate iskazana namjera za gradnju više solarnih elektrana te jedne vjetroelektrane.

Briga je dodao da bi to trebao biti najveći projekat ove vrste na prostoru BiH kapaciteta preko 800 MWH, a poređenja radi, naveo je da je kapacitet HE Višegrad maksimalno 350 MWH godišnje.

“Ono što je bitno za BPK Goražde jeste da bi nakon završetka ovog projekta prihodi kantona po osnovu koncesija bili značajano uvećani, što bi u dobroj mjeri riješilo finansijske probleme koje kanton ima. Recimo, kada je Vlada BPK donijela ovu odluku, na Sokocu je potpisan ugovor sa jednom njemačkom kompanijom, a kako je zvanično objavljeno, koncesiona naknada općini Sokolac samo od jedne solarne elektrane trebala bi iznositi oko 800.000 KM godišnje” pojasnio je Briga.

Vlada BPK je ovom odlukom dala mogućnost Komisiji za koncesije da započne pregovore s preduzećem koje je već zainteresovano, a u međuvremenu i dalje stoji mogućnost da se jave i svi ostali koji su zainteresovani, prenosi solarno.net. Solarno.net

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika7 dana ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno