Connect with us

Region

SEDAM MJESECI OD MASAKRA U RIBNIKARU: U toku suđenja protiv roditelja dječaka ubice

Sedam mjeseci od tragedije koja i danas boli cijelu Srbiju i boljeće – tog 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar” trinaestogodišnji dječak ubica je ubio devetoro djece i čuvara škole.

Zbog ovog zločina pred sudom će odgovarati njegovi roditelji, čije suđenje se bliži. Paralelno sa time, u toku su suđenja po privatnoj tužbi roditelja ubijenih, koji su tužili školu, oca i majku dječaka ubice.

Nakon pet mjeseci od masakra u osnovnoj školi na Vračaru Više javno tužilaštvo u Beogradu je podiglo optužnicu protiv oca dejčaka ubice Vladimira Kecmanovića, majke Miljane Kecmanović, Ratka I., predsjednika streljačkog kluba “Partizan Practical Shooting” , kao i Nemanje M. koji je radio kao instruktor u ovom klubu.

Nakon mjesec dana, ova optužnica je odlukom Višeg suda potvrđena, ali ona još uvek nije pravosnažna. Nakon što sve stranke u postupku prime ovo rješenje, u roku od tri dana mogu podnijeti žalbu Apelacionom sudu. Predmet je još uvek u fazi izjavljivanja žalbi.

Kada optužnica bude pravosnažna očekuje se zakazivanje suđenja i početak krivičnog postupka.

Vladimir Kecmanović je optužen za teško djelo protiv opšte sigurnosti, Miljani Kecmanović se stavlja na teret neovlašćeno držanje oružja, dok su zaposleni iz streljane optuženi za davanje lažnog iskaza.

Dječak ubica u tom kobnom trenutku nije imao navršenih 14 godina, te nije krivično odgovoran. Očekuje se da će na suđenju njegovim roditeljima biti otkriveni novi detalji, koji će rasvijetliti detalje tragedije, ali i rezultirati preuzimanjem odgovornosti za to što je jednom trinaestogodišnjaku omogućeno oružje, kojim je on umio da barata, što je i vježbao čestim odlascima u streljanu.

Dok se čeka početak suđenja roditeljima najmlađeg i najsurovijeg masovnog ubice na svijetu, u toku je parnični postupak po privatnoj tužbi roditelja žrtava.

Saslušanje porodica ubijenih

27 članova porodica ubijene djece i čuvara škole Dragana Vlahovića tužili su dječaka ubicu, njegove roditelje i školu. Oni traže nadoknadu nematerijalne štete zbog smrti bliske osobe. Pripremno ročište je održano 20. oktobra, kada su advokati istakli svoje prijedloge, kritike i dalje smjernice.

Na tom ročištu je Ognjen Božović, advokat porodica ubijenih, ukazao na netransparentan rad škole. Kao primjer naveo je da o prebacivanju dječaka ubice iz jednog odeljenja u drugi ne postoje nikakvi zapisi.

Istakao je i da je otac Angeline Aćimović, žrtve dječaka ubice u januaru 2023. godine tražio da se ona prebaci u drugo odjeljenje, a škola mu nikada nije odgovorila.

– Dok je dječak ubica prebačen urgentno bez procedure što ukazuje na netransparentan rad škole – rekao je.

Na pripremnom ročištu pred početak parničnog postupka predloženo je i da budu saslušani svi tuženi – dječak ubica, njegov otac Vladimir, kao i majka Miljana Kecmanović.

Sa druge strane, odbrana dječaka ubice je predložila da se saslušaju nastavnici iz OŠ “Vladislav Ribnikar”.

– Predlažemo da se sasluša učiteljica dječaka ubice, razredna u 5. i 6. razredu, kao i razredna 7. razreda, na okolnosti kakvo je bilo vaspitanje dječaka ubice – rekla je advokatica Marina Ivelja, koja zastupa porodicu Kecmanović.

Dok je advokatica koja zastupa školu istakla da ne postoji solidarna odgovornost škole i predložila je da se saslušaju tadašnja direktorka, psiholog, pedagog i pomoćnik direktora.

Kada je riječ o jutru 3. maja, advokatica je predložila saslušanje čistačice, nastavnika geografije i nastavnika fizičkog vaspitanja.

Za sljedeća ročište koje se održava 28. decembra zakazano je saslušanje porodice ubijene Katarine Martinović i Ane Božović. Za naredni dan, 29. decembra, trebalo bi da budu saslušane porodice Angeline Aćimović i Dragana Vlahovića.

Pred Višim sudom u Beogradu u novembru je počeo još jedan parnični postupak protiv roditelja dječaka ubice. Četiri člana porodice jedne žrtve iz Ribnikara su odvojeno podnijeli privatnu tužbu, za naknadu nematerijalne štete.

Godinu dana išao u streljane, oružje uzeto 1. maja
Optužena Miljana Kecmanović je osumnjičena da je neovlašćeno držala municiju, s obzirom da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj “češka zbrojevka” pronađen njen nesporni DNK trag, preciznije, na jednoj čauri koja je pronađena kod vrata u učionici-kabinetu istorije.

Ratko I. i Nemanja M. iz streljane se terete za davanje lažnog iskaza jer su tvrdili kako nisu videli dječaka ubicu da puca, niti su mu oni to dozvolili. Kako je saopštilo tužilaštvo, ovaj iskaz je suprotan sa prikupljenim dokazima.

Kako je saopšteno javnosti, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Vladimir Kecmanović u periodu od godinu dana prije tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

Takođe, sumnja se da Vladimir Kecmanović oružje nije držao obezbjeđeno po propisima, te je umjesto u sefu pištolje držao u plastičnim koferima namjenjenim za transport oružja.

Tako je dječak ubica kako se sumnja, došao u posjed neadekvatno obezbjeđenog oružja dana 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje “češka zbrojevka” i “Ruger” sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i ponio sa sobom u OŠ “Vladislav Ribnikar”, koju je pohađao.

To znači da je dječak ubica dva dana prije masakra uzeo pištolje, a njegovi roditelji to nisu primijetili.

On je tada ušao u školu opasan oružjem i krenuo je da ispaljuje hice – ubio je čuvara škole, Dragana Vlahovića, dežurne učenice Bojanu Asović i Anu Božović, Sofiju Negić koja se našla na hodniku škole i djecu iz njegovog odjeljenja koja su bila u kabinetu istorije na času – Andriju Čikića, Maru Anđelković, Katarinu Martinović, Adrianu Dukić, Emu Kobiljski i Angelinu Aćimović koja je preminula u bolnici.

U kabinetu je teško ranjena i nastavnica istorije Tatjana Stevanović, koja se još uvijek oporavlja, a pokrenuta je i peticija za to da ona dobije nacionalnu penziju.

Region

INCIDENT U HRVATSKOJ: Policija spriječila srpskog ministra da posjeti Jasenovac

Ministru u Vladi Srbije zaduženom za odnose sa dijasporom Đorđu Milićeviću danas je zabranjeno da položi cveće i zapali svijeću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac, saopšteno je iz Milićevićevog kabineta.

Milićević je boravio je u radnoj posjeti Srbima u okolini Novske, na njihov poziv.

Nakon završenih sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umetničkog društva i seoskih mjesnih zajednica, ministar se sa saradnicima uputio ka spomen parku u Jasenovcu, kako bi odao poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH.

Međutim, na samom ulazu u spomen kompleks, kombi u kojem se nalazio ministar zaustavili su hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili sa tri svoja automobila.

Policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi sa ministrom i njegovim saradnicima odmah napusti Jasenovac.

”Okrenite vozilo i odmah se uputite ka graničnom prelazu Bajakovo, bez zadržavanja na teritoriji Republike Hrvatske”, naglasio je ovaj policajac, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Na pitanje ministra ”zašto mu nije dozvoljeno da kao građanin i kao Srbin poseti Jasenovac i zapali sveću žrtvama ustaša”, policajac je, kako se odaje, odgovorio da “ima naređenje s vrha”.

Na pitanje ko je tačno dao to naređenje, policajac je odgovorio da ne zna da li je odluka MUP-a ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja – a naređenje je jasno: “Srpski ministar ne sme ući u Jasenovac”.

Ministar Milićević je potom izašao iz kombija i tražio da samo napravi fotografiju spomen kompleksa, na šta ga je opkolilo nekoliko policajaca i ponovilo zahtjev da uz njihovu pratnju odmah krene put graničnog prelaza sa Srbijom, dodaje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Region

Slučaj DANKE ILIĆ podsjeća na onaj od prije 13 godina: ANTONIJA IZASLA IZ KUĆE i nikad se više nije vratila

Potraga za djevojčicom Dankom ilić podseća na slučaj iz 2011. godine, kada je bila pokrenuta potraga za ubijenom djevojkom Antonijom Bilić (17) u Hrvatskoj.

Antonija Bilić (17), maturantkinja srednje Trgovačke škole iz Kričaka, izašla je iz svoje porodične kuće u okolini Drniša u utorak 7. juna 2011. godine oko 8.30 i nikada se više nije vratila. Istragom je utvrđeno da je kobnog dana namjeravala da ode u Split i da je na putu prema tom gradu zaustavila kamion, ne sluteći da ga vozi silovatelj Dragan Paravinja.

Antonija je ubijena isti dan, a Paravinja je njeno tijelo bacio na deponiju udaljenu svega par kilometara od mjesta gdje je posljednji put bio lociran njen signal mobilnog telefona.

Uslijedila je do tada najveća potraga u istoriji Hrvatske, a mjesto na kojem će poslije 18 meseci biti pronađeno tijelo Antonije, pregledano je čak dva puta. Nakon pronalaska tijela bilo je pokrenuto pitanje propusta policije u slučaju Antonije Bilić.

Istovremeno, Paravinja je pobjegao u BiH, a uhapšen je nedaleko od Banjaluke 20 dana nakon ubistva nesrećne djevojke.

Tokom kriminalističke obrade Paravinja je priznao da je silovao i ubio Antoniju tako što ju je zadavio. Dok je čekao izručenje Hrvatskoj, Paravinja je osuđen na 2 godine i 10 meseci zatvora u Osnovnom sudu Sokolac, zbog pokušaja silovanja djevojke u Palama 2002. godine.

U februaru 2012. godine Paravinja je izručen Hrvatskoj, ali potraga za telom Antonije Bilić bila je i dalje neuspješna.

Tokom potrage bilo je saslušano 400 ljudi, pregledano na stotine kvadratnih kilometara terena, hapšeni su rođaci Paravinje, isušena su i dva jezera, ali telo Antonije koje je istražiocima zapravo svo vrijeme bilo pred nosom, nije bilo pronađeno.

Iako tijelo djevojke nije bilo nađeno, suđenje Paravinji je počelo 1. marta 2012. godine pred Županijskim sudom u Splitu.

Jedino što su tužioci imali od materijalnih dokaza bili su tragovi krvi pronađeni u kamionu Paravinje, ali i i njegovo priznanje u banjalučkoj policiji da je Antoniju zadavio, ali ovo priznanje Paravinja je na početku suđenja povukao, rekavši da je bio primoran na njega u policiji. Međutim, mislilo se da je celi slučaj na jako klimavim nogama, jer telo nije bilo.

Ipak, tužioci su uspeli da dokažu krivicu, pa je Paravinja osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina za ubistvo.

U međuvremenu, odnosno mjesec dana nakon prve prvostepene presude pronađeno je i tijelo Antonije i to sasvim slučajno i na deponiji, svega par kilometara od mjesta gdje je zaustavila čoveka koji joj je presudio godinu i po dana ranije.

Iako su pronađene kosti ubijene djevojke na njima nije bilo vidljivih tragova nasilne smrti u vidu preloma.

Međutim, Vrhovni sud Hrvatske je u narednim godinama čak dva puta ukidao prvostepene presude Paravinji, ali ne zbog toga što su dokazi o ubistvu bili slabi, već zbog činjenice da tužilaštvo nije nikako moglo dokazati da je ubistvu prethodio pokušaj silovanja.

Konačna pravosnažna presuda stigla je u julu 2017. godine, a Paravinja je osuđen na 20 godina zatvora, jer se kako je obrazloženo nije radilo o teškom ubistvu, već “običnom” ubistvu.

Nastavi čitati

Region

NEMA KRAJA ZASTRAŠIVANJU! Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta

Srbin iz Zvečana Srećko Sofronijević uhapšen je danas na administrativnom prelazu Brnjak i sa lisicama na rukama, bez ikakvog obrazloženja, odveden južno od Ibra, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Sofronijević je u trenutku hapšenja bio sa suprugom, koja je očevidac ove najnovije represije kosovske policije, navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je obezbijedila advokata uhapšenom Srbinu, koji će provjeriti sve elemente ovog slučaja.

Riječ je o Srbinu koji je 13. oktobra 2021. godine teško ranjen od pripadnika Rosu policije koja je tada upala na sjever Kosova i Metohije kako bi izazvala incidente.

U saopštenju je navedeno da se Sofronijević mjesecima oporavljao od posljedica ranjavanja – metak je tada primio dok su pripadnici Rosu bacili suzavac u njegov komšiluk, a on pokušao da skloni dijete, ali je ipak nastavio da mirno živi u svom domu sa porodicom, ne želeći da napusti sjever Kosova i Metohije.

Iz Kancelarije su ocijenili da današnje privođenje predstavlja nastavak zastrašivanja i provokacija kojima je izložen Sofornijević s ciljem da napusti svoje ognjište, ali služi i da se pošalje poruka srpskom narodu na ovim prostorima da nikad neće imati mira, dok god je Aljbin Kurti na vlasti.

“Zahtevamo od međunarodne zajednice da se uključe i isprate slučaj uhapšenog Sofronijevića jer Srbima na Kosovu i Metohiji Priština ne garantuje niti poštuje ikakva prava”, poručili su iz Kancelarije.

Nastavi čitati

Aktuelno