Connect with us

Region

Sefovi za čuvanje oružja rasprodati, prodavnice prave liste čekanja

U beogradskim specijalizovanim prodavnicama za prodaju sefova u kojima se drži oružje kažu da ovih dana prave liste čekanja, jer sve što su imali, rasprodali su.

Gotovo da nema specijalizovane prodavnice u Beogradu u kojoj može da se kupi sef, piše portal RTS-a. Trenutno su svi rasprodati. Liste čekanja u nekim radnjama broje više od 50 ljudi,  a dnevno zove više od stotinu zainteresovanih.

Nemanja Antić iz jedne prodavnice pretpostavlja da su prodate sve zalihe, svi povoljniji i jeftiniji modeli sefova za pištolje, revolvere.

-Svi smo u sličnoj situaciji, jer je tražnja baš velika – dodaje Antić.

Milan Vuković iz prodavnice oružja navodi da je bukvalno za nekoliko sati prodato sve što su imali na lageru.

-Sve ono što su imali uvoznici, to je u roku od dva dana sve rasprodato, jer niko nije očekivao da će odjedanput biti potreban toliki broj ormana – ističe Vuković.

Rafovi u radnjama su prazni. Nema ih više ni u magacinima. Najviše se traže manji sefovi za pištolje, ali i male brave za zaključavanje oružja.

Sef je roba kao i svaka druga. Pri kupovini nije potrebna posebna dozvola, lični podaci ili dokaz o posedovanju oružja.

Zakon jasno propisuje na koji način oružje mora da se čuva u sefu.

-Imaju odvojene fioke i odvojen deo za puške, i jedno i drugo je pod ključem, municija bi morala u skladu sa zakonom da se drži odvojeno u tim fiokama ili pregradicama, samo zaključavanje je jako bitno. Takođe, jako bitno kod sefa je ušrafljivanje u zid, u pod ili orman – navodi Antić.

Koliko koštaju sefovi

Samo u jednoj od šest prodavnica u kojima se ekipa RTS-a raspitivala, trenutno ima sefova, ali svega nekoliko.

Kvalitetniji imaju poseban dio za municiju i okvir, i koštaju nekoliko hiljada evra. Najjeftiniji su oko 300 evra.

Pravila

Zakon o oružju i municiji definiše i prenos oružja u posebnim koferima, a oružje u sefu mora da se čuva na adresi koja je prijavljena u ličnoj karti.

Niko osim vlasnika ne smije da zna gde se nalaze ključevi. Kako sefova trenutno nema na tržištu, a potražnja je velika, sve je više onih koji se odlučuju za novi biznis – izradu sefova.

Sefovi se prave najčešće od čelika, nisu zapaljivi i imaju sertifikat. Atest se radi već pri uvozu.

Prošle godine povećana je prodaja ormara za oružje zbog izmjene Zakona o oružju i municiji, kažu upućeni.

Zbog dvije pucnjave u Srbiji koje su se dogodile početkom maja i zbog najave strožih mera, potražnja je sada veća za dvadesetak odsto.

-Taj orman mora da bude od drveta ili od metala, ili od takvog materijala koji je napravljen da ne može lako da se dođe do oružja, znači da ne bude lako dostupno. Propis nalaže da sef mora biti fiksiran za zid, da na primer neki provalnik ne može da odnese ceo orman sa oružjem – objašnjava Milan Vuković.

Glas Srpske

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Region

Pripadnici takozvane Kosovske policija provocirali okupljene Srbe u Zvečanu

Pripadnici takozvane Kosovske policije ponovo su provocirali okupljene Srbe u Zvečanu, kada su vozilom ušli u ulicu u kojoj su okupljeni građani koji traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada i gdje KFOR obezbjeđuje da ne dolazi do kontakta između građana i policijaca.

To se dogovrilo ubrzo nakon što su pripadnici Kfora djelimično uklonili žicu oko opštinske zgrade.

Policajac koji je upravljao automobilom rekao je da nije došao da provocira već da dostavi hljeb, kako je rekao, svojim kolegama u zgradi opštine.

Građani sada nisu dozvolili da vozilo napusti mjesto uz samu ogradu koju su postavili pripadnici KFOR-a, a poslije nekoliko minuta, KFOR je omogućio da se policijsko vozilo pomjeri prema zgradi opštine.

Do sada je policajcima hrana dostavljana iz druge ulice, na kojoj nema okupljenih građana, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Region

Račun sa hrvatskog primorja iznenadio region

Sa prvim danima juna, sezona na jadranskoj obali je već uzela maha, a cijene obaraju rekorde. Jedno od omiljenih ljetovališta gostiju iz Bosne i Hercegovine zasigurno je Makarska i poznata Makarska rivijera.

Kada se govori o cijenama usluga, Bljesak.info je istražio cijene kafe i sladoleda. Ukoliko se odlučite otići u Makarsku i pojesti sladoled, lako bi vam mogao prisjesti.

Cijena kugle u većini lokala iznosi 2 eura dok za premium sladoled cijene se penju čak do 2,50 eura. Ako uz to poželite slatki kornet moraćete ga nadoplatit skoro do 0,80 evra.

Kafa je ritual koji mnogi ne propuštaju. Ako se odlučite popiti bijelu kafu za nju biste mogli izdvojiti od 2,10 evra pa sve do 2,50. Za malu kafu s mlijekom cijene se kreću od 1,80 pa nadalje. Za neskafe biste u prosjeku trebali izdvojiti od 2,20 pa sve do skoro 3 evra.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno