Connect with us

Politika

SIMIĆ PRAVO U METU “Stanivuković IZMISLIO POLITIKU za Jelenu Trivić i za Nebojšu Vukanovića”

Napustila je PDP, osnovala svoju partiju, ali bi Jelena Trivić i sada da vedri i oblači u staroj stranci.

Poziva na isključenje Draška Stanivukovića iz PDP-a.

Trivićka je opčinjena Stanivukovićem. Tolika količina frustracije i mržnje više nema veze sa politikom, prelazi u fazu nevjerovatne lične zaslijepljenosti i zaluđenosti Stanivukovićem, odgovara lider PDP-a Branislav Borenović.

“Ona je zadnja osoba na planeti koja može o tome da govori i očigledno da ona ima namjeru jedino da se bavi PDP-om i Stanivukovićem i to je, vjerovatno, razlog njenog političkog postojanja. Žena koja je dobila sve od partije i mandat poslanika i mjesto potpredsjednika i kandidaturu za predsjednika Republike, iza koje smo svi zaista maksimalno stali. To govori više o njoj”, rekao je Borenović.

Nije Trivićka jedina koja kinji Stanivukovića. Da je način na koji se grad vodi amaterski, te da Banjalukom upravljaju tajkuni, tvrdi i PDP-ov Milko Grmuša.

Tu je Borenović više birao riječi. Kaže, ako postoje dokazi, treba da se objave.

“Da konkretno navedu imena, prezimena i firme koje su dio te tajkunske Banjaluke i da protiv konkretnih stvari podnesemo krivične prijave, ali u svakom slučaju generalizacija je opasna”, kaže Borenović.

Podsjeća Grmuša šefa stranke da je na više adresa, među kojima i Borenovićevu, uputio dopis u kojem navodi šta smatra da nije dobro u Banjaluci i kako misli da stvari treba da se mijenjaju.

“Svi akteri da ispoštuju dogovor, pa neće biti problema sa poštovanjem obaveza”
“Da vas podsjetim, obećali smo: puno poštovanje zakona i procedura u Banjaluci; korišćenje svakog zakonom dozvoljenog mehanizma za eliminaciju uticaja ličnosti, stranaka i kompanija povezanih sa vrhom aktuelne vlasti; borbu protiv brutalnog uticaja tajkuna na političke i ekonomske procese u gradu. Umjesto toga u Banjaluci je urađeno suprotno od obećanog”, poručuje Grmuša.

Jasno je da u PDP-u postoji naprslina, ocjenjuje novinar Danijel Simić. Kaže Simić da je Stanivuković shvatio da se političar postaje onog trenutka kada se dođe na vlast, što njegovi saborci još ne razumiju.

“Koji se dao u nekakvu vrstu simbioze sa skupštinskom većinom Grada Banjaluka i moram reći da je zbog tog poteza Draško Stanivuković ‘izmislio politiku’ i za Igora Crnatka, i za Jelenu Trivić i za Nebojšu Vukanovića, a i za SDS, iz prostog razloga što je politika umjetnost mogućeg i sve do onog trenutka dok ne dobijete izbore politika je estrada”, kaže Simić.

PDP-u predstoje ili unutrašnji nemiri, raspad ili će doći do otrežnjenja i pokušaće sačuvati dostignute pozicije, koje su zavidne u Banjaluci, ali nigdje drugo u Republici Srpskoj, zaključuje Simić.
ATV

Politika

STANIVUKOVIĆ O CRNATKU “Uvijek ću prema njemu imati poštovanje”

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a i aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da ne želi komentarisati da li se pomirio sa potpredsjednikom PDP-a Igorom Crnatkom.

-Uvijek ću prema Igoru Crnatku imati poštovanje, prije svega zbog njegovih godina, onda i zbog njegovog političkog iskustva i zato što je on moj rođak kojeg volim i poštujem. Tako da, s moje strane uvijek ljubav i poštovanje, pogotovo na ovako važne datume – rekao je Stanivuković danas u Banjaluci, prenosi ATV.

Na pitanje šta misli ko ima više šanse u trci za gradonačelnika Banjaluke – lider Narodnog fronta Jelena Trivić ili on, Stanivuković je rekao: “Narod će to reći, moje je da radim“.

Nastavi čitati

Politika

VUKAN TRAŽI OSTAVKE U ELEKTROPRIVREDI “Najavljeno poskupljenje struje ima za cilj pljačku ERS-a radi finansiranja SNSD kampanje”

„Najavljeno poskupljenje struje koje je došlo iz Elektroprivrede Srpske, a nakon oduke Ustavnog suda da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Srpske, ima za cilj samo pljačku tog preduzeća radi finansiranja kampanje SNSD-a, rekao je predsjednik Liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović na konferencije za medije u Trebinju.

Najavljeno poskupljenje struje ima za cilj pljačku ERS-a radi finansiranja SNSD kampanje!
Vukanović je istakao da su razlog za poskupljenje, kako je rekao, višemilionsko mafijaški ugovori koje ERS sklapa, a koji su potpisani radi izvlačenja para iz Elektroprivrede Srpske.

„Jedan od tih sramnih ugovora je sramni, kriminalni i mafijaški ugovor koji je Luka Petrović postpisao sa firmom „Termograding“ kojim treba da daju 69 miliona KM za nekakve X zrake koji će obogaćivati ugalj, bez PDV-a. To je preko 80 miliona KM samo za jedan ugovor koji služi za izvlačenje novca.

Početna cijena bila je 15 miliona KM. Pitajte Luku Petrovića ko se ugradio za 65 miliona KM i gdje taj novac ide? To je razlog za poskupljenje struje, kao i desetine drugih ugovora“, rekao je Vukanović.

On je dodao da je odluka iz decembra 2022. samo jedna u nizu zloupotreba koja je dokazana i da su sramne tvrdnje rukovodstva ERS-a da će zbog apelacije odnosno odluke Ustavnog suda struja poskupjeti za sve kategorije.

„Regulatorna komisija za energetiku treba da poništi odluku o ukidanju ljetnje tarife i ukine blok tarife, te da vrati cijene struje na nivo od prije decembra 2022. godine. Takvim odlukama ne smiju da budu kažnjene višečlane porodice koje troše više struje“, poručio je Vukanović.

On je zatražio ostavke rukovodnih ljudi u Elektroprivredi i Regulatornoj agenciji za električnu energiju Republike Srpske.
BN

Nastavi čitati

Politika

SVE ODLUKE ZA SRPSKU DONOSI SNSD! “Sve se odvija po šemi u kojoj javna preduzeća nisu javna nego stranačka”

Sve odluke vezane za Republiku Srpsku se donose u Komitetu SNSD-a, pa je tako bilo i sa odlukom o modelu naplate struje koju je oborio Ustavni sud BiH. Kako se te odluke reflektuju na građane, u SNSD-u niko ne razmišlja, poručeno je u emisiji “izazovi” BN TV.
Najavljeno poskupljenje struje ukoliko se realizuje ima samo jedan cilj, pljačku građana Srpske, kažu sagovornici emisije “Izazovi”.

“Ako bi primjenili odluku Ustavnog suda, onda bi recimo moglo da se uradi da svi građani koji su plaćali veću cijenu mogli da dobiju neki elektro kredit, odnnosno pretplatu. Platili su više nego što su potrošili. Zašto bi sada trebalo da povećavaju cijenu električne energije, apsolutno nije jasno”, rekao je ekonomista Zoran Palović.
Članica Predsjedništva PDP-a i poslanica te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mira Pekić kaže da je sve to jedna ista politika.

“Moram ovu najavu poskupljenja struje politički da objasnim. Sve odluke koje se donose za Srpsku, pa i za Elektroprivredu donose u Komunitetu SNSD-a. Kako će se te odluke reflektovati na građane, to njima nije bitno.”

Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a je kazala da je Ustavni sud Republike Srpske oborio i Vladinu uredbu o određivanju osnovice boračkog dodatka na osnovu raspoloživih sredstava i ostvarenih prava.

“Ustavni sud je time rekao da je Vlada uzurpirala nadležnosti Narodne skupštine i da je to suprotno Ustavu Republike Srpske i da je Narodna skupština ta koja mora da odredi osnovicu za borački dodatak. Ja se nadam da je to pozitivna stvar za borce jer neće više Komitet SNSD-a reći evo borcima 4 KM nego će se svi poslanici morati dići i usaglasiti se, nadam se, da ta osnovica bude daleko veća.”

Osvrćući se na funkcionisanje javnih preduzeća, sagovornici su složni da se to odvija po šemi u kojoj javna preduzeća nisu javna nego stranačka.

“Ako smo koncipirali koalicije koje dobiju vlast da se po tome rasporede preduzeća koje kome pripada. Onda je to podjela plijena”, jasan je Pavlović.

U PD PS BiH je revizorskim izvještajem otkriven kriminal u Ministartvu komunikacija i transporta težak nekoliko stotina miliona KM, a star desetak godina. Pandurevićeva kaže da su ministri svojevoljno, protiv zakona, zaobilazeći zakonodavca, dodjeljivali posao privatnim firmama.

“Hoće li Tužilaštvo mrdnuti? To kreće od ministra Ruda Vidovića, pa Damir Hadžić, pa Jusmir Isko, pa Vojin Mitrović, sve i jedan su istu kriminalnu stvar radili. Po tome bi svi oni trebalo da idu u zatvor. To su afere koje su daleko veće od afere respiratori Fadila Novalića.”

Konstantno se gubi i u odnosu na strane nekadašnje partnere. Četiri trenutna spora teže više od 2,3 milijarde КM!

“Koja je to hrabrost, donijeti ovakve odluke koje će toliko štetiti Republici Srpskoj. Ta hrabrost proističe iz neznanja”, kaže Pavlović.

Za konstantna zaduženja garancija je imovina Srpske.

“Svako ko kupi obveznice Republike Srpske siguran je da mu je garancija – kolateral imovina Republike Srpske, tj. preduzeća u kojima je Srpska vlasnik 51 posto”, precizira Pekićeva.

Napretka nema bez reformi, a to je već klizav teren u BiH, na koji vlast nije spremna, jasni su sagovornici emisije “Izazovi”.

(BN) Foto: BN

Nastavi čitati

Aktuelno