Connect with us

Politika

“Šmit ništa NE RADI NA SVOJU RUKU” Šoja o pismu njemačkih diplomata

Pismo koje je grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan uputila Komitetu Bundestaga za spoljne poslove sa zahtjevom za opoziv Kristijana Šmita, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, predstavlja unutrašnji njemački politički obračun, a nimalo briga da Bosni i Hercegovini bude bolje.

Ocjena je ovo istoričara i bivšeg diplomate, Slobodana Šoje, koji je reagovao na pismo grupe bivših njemačkih diplomata koji traže opoziv Šmita, optužujući ga da je nanio trajnu štetu mirovnom procesu u BiH i imidžu Njemačke.

Ovo pismo je izazvalo oprečne reakcije u BiH i regionu, a neki su to ocijenili kao mogući „kraj Šmitovog djelovanja u BiH“.

Šoja, međutim, ističe da prije nego što krene velika euforija i nova zabava za mase oko ovog pisma bilo bi dobro da se nikad ne zaboravimo nešto vrlo jednostavno – „Kristijan Šmit nikad ne djeluje na osnovu lične volje, vlastitih ubjeđenja ili simpatija, već isključivo na osnovu instrukcija, odnosno naređenja, koje dobija od nekoliko velikih sila“.

Ni one nisu jedinstvene i ima tamo svakakvih lobiranja, ali se na kraju uvijek dogovore oko zajedničkih instrukcija koje potom izvršava Kristijan Šmit ili sutra bilo ko. Pa ako neko želi optužiti Šmita za bilo šta treba znati da time optužuje Vašington i Brisel, jer nikad Šmit ništa ne može niti smije uraditi bez miga iz ova dva velika centra. Naučimo to konačno – kategoričan je Šoja.

On ističe da to znaju i njemački potpisnici pisma, ali da mnogi u BiH očito ne znaju da je posrijedi unutrašnji njemački politički obračun, a nimalo briga da BiH bude bolje.

Neka rade šta žele, dodaje Šoja, to je njihova stvar.

– Jedino što je nama važno je da konačno shvatimo da bilo koji visoki predstavnik nikad neće usrećiti mase u Bosni i Hercegovini. Kao ni naši političari, tako se i visoki predstavnik ni najmanje ne namjerava baviti onim aktivnostima pomoću kojih bi naš svijet imao više hljeba na stolu – smatra Šoja.

Naprotiv, kako kaže on, postojanje visokog predstavnika će nam samo pomoći da bude još manje i hljeba i ljudi, pošto se više volimo baviti lažnim pitanjima i svjesno gubiti vrijeme i energiju na gluposti.

– Bavljenje glupostima je idealan izgovor za bavljenje onim što je mnogo teže, ali mnogo odgovornije: jačanje države i njene ekonomije. Jedna od tih gluposti je nadolazeća rasprava o tome da li ćemo imati Murtu umjesto Kurte – zaključuje Šoja.

Politika

HELEZ U PANICI OD RUSIJE! Traži uspostavljanje NATO baze u BiH

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH i naveo da se Rusiji “ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope”.

Helez je predložio “unapređenje saradnje između BiH i NATO, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima kratkog i srednjeg dometa”, a kako bi se “spriječio neželjeni uticaj Rusije i sličnih destruktivnih snaga na prostorima na području zapadnog Balkana”.

On tvrdi da bi uspostavljanje NATO baze u BiH “zaustavilo širenje destruktivnih uticaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, bezbjednosti, te suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje”, saopšteno je iz Ministarastva odbrane u Savjetu ministara.
Helez je prenio vrhovnom komandantu NATO snaga za Evropu generalu Kristoferu Kavoliju i zamjeniku načelnika štaba Vrhovne komande NATO snaga u Evropi generalu Hjubertu Kateru da je u BiH “pogoršana politička i bezbjednosna situacija”, da “takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona” i da NATO “ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Ruske Federacije”.

On je Kavoliju predložio da se BiH uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO-u i naveo da bi BiH kao članica NATO-a “učinila Savez snažnijim”.

Nastavi čitati

Politika

TOMA FILA BEZ DILEME! “Razdruženje BiH JESTE MOGUĆE po Dejtonskom sporazumu”

Advokat Toma Fila izjavio je da mirno razdruženje nije isto što i secesija i da je po Dejtonskom mirovnom sprazumu razdruženje u BiH moguće ako to svi prihvate, a da je najnovije saopštenje Ambasade SAD u BiH prijetnja Republici Srpskoj u svijetu u kojem međunarodno pravo više ne postoji.

Fila je ocijenio da Amerika želi da poziv za mirno razdruživanje kao i rezoluciju o Srebrenici iskoristi da uništi Republiku Srpsku, ukazujući da mirno razdruživanje koje predlaže Republika Srpska nije isto što i secesija.

On je naveo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tačno i na vrijeme osjetio da je cilj rezolucije uništavanje Republike Srpske i najavio da će Vlada Srpske tražiti razdruživanje.

Prema njegovim riječima, Amerika želi da iskoristi to za uništavanje Republike Srpske, zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Ističući da posljednje saopštenje američke Ambasade u BiH jeste prijetnja Republici Srpskoj, Fila je rekao da međunarodno pravo više ne postoji.

– Vidio sam to još 1996. godine i to svakome rekao. Međunarodno pravo više ne postoji – postoji pravo jačeg. Ako Amerika procijeni da je jača, onda će da proglasi šta god hoće pa i unitarnu BiH gdje će Bošnjaci biti u većini, a Srbi u manjini i onda tako će i biti. Recept kao za Kosovo – zaključio je Fila.

Ambasada SAD objavila je da secesija ili “razdruživanje” Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Republike Srpske”.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

MARKOVIĆ O RUDNICIMA LITIJUMA “U prvi plan su stavili interes, ALI NE INTERES NARODA, nego pojedinaca”

Dok su sve oči bile uprte u Generalnu skupštinu UN i rezoluciju o Srebrenici, u Narodnoj skupštini Republike Srpske se odvijalo drugo glasanje, koje može imati više uticaja na naše živote u budućnosti nego bespotrebna i na silu izglasana rezolucija bez pravne snage.
Narodnoj skupštini je otvoreno pitanje eksploatacije litijuma u Srpskoj, rekao je ovo Slaviša Marković, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističući da je 21 poslanik, mahom iz opozicije, glasao za Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare građanska inicijativa, dok poslanici vlasti, iako u sali, nisu ni glasali.

– Pokazali su kukavički odnos prema ovom jako važnom pitanju. Neusvajanje deklaracije je jasan pokazatelj u kojem smjeru će se dalje odvijati dešavanja sa otvaranjem rudnika litijuma u Lopara i koji je stav predstavnika vlasti na čelu sa SNSD – poručio je Marković.
I pored niza dokaza koje su tokom skupštinskih diskusija iznesene u korist deklaracije, ističe Marković, režim se takvim glasanjem očigledno opredjelio za kopanje litijuma.
– U prvi plan su stavili interes, ali ne interes naroda, nego pojedinaca koji iz ovog projekta mogu ostvariti ogroman profit. Ništa im nisu značila ni naša upozorenja da sva relevantna istraživanja pokazuju da kopanje litijuma znači poremećaj ekosistema, zagađenje Drine, poremećaje podzemnih voda, što dalje vodi do poplava. Predstavnici režima su podržali katastrofu u najavi, ne samo na Majevici i u Semberiji, nego posljedično u čitavoj Republici Srpskoj – poručio je Marković.

Ističe da ćemo se u slučaju otvaranja rudnika suočiti sa problemom odlaganja toksičnih i kancerogenih materija, opasnosti odlivanja tih materija u vodu, uništenja biosvijeta na ovom području…

– To je samo dio problema koje će prouzrokovati potencijalno otvaranje rudnika. Jedina dobra stvar u svemu ovome je da je narod vidio namjere vlasti i njihovo opredjeljenje kada je u pitanju rudarenje litijuma, te sada predstoji borba da se ospori otvaranje ove ekološke katastrofe u srcu Majevice. Odustati nećemo – poručio je Marković.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuelno