Connect with us

Politika

DODIK O ZSO NA KOSMETU U nekom dijelu treba da liči na Republiku Srpsku

Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji treba da ima izvršna ovlašćenja i da u nekom dijelu liči na Republiku Srpsku, od koje je Sarajevo stalnim napadima i optužbama napravilo “babarogu”, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao za portal Kosovo onlajn da međunarodnoj zajednici ne treba vjerovati, ali da treba razgovarati i odbacivati svaki prijedlog koji ne uvažava i srpsku nacionalnu i državnu poziciju.

Odgovarajući na pitanje o francusko-njemačkom prijedlogu za rješavanje pitanje Kosova, Dodik je rekao da je razgovarao sa Vučićem o izazovima koje nosi taj prijedlog.

– On se ne razlikuje mnogo od onoga što smo gledali u prošlosti, baziran je na činjenici da Srbija treba, na jedan način, prećutno da prizna Kosovo. Što je naravno – ozbiljna nemogućnost za samu Srbiju. Predsjednik Vučić je apsolutno, kao i svaki odgovorni državnik, to primio, i nije mogao da odbaci u trenutku kada su mu predali dokument, nego je morao da obavi javnu raspravu – naveo je Dodik.

On je dodao da je Vučićev pristup da ode u parlament i razgovara o tome sa različitim političkim frakcijama dio odgovornosti koje pokazuje prema toj temi.

Srbija, kao što je rekao, odbija mogućnost da na bilo koji način prizna Kosovo i pruži saglasnost da Kosovo uđe u UN, pa taman to bila i prećutna saglasnost. To je nešto što je čitava nacija mogla da čuje u parlamentu i tome treba vjerovati – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, od kada je Kosovo postalo međunarodno pitanje, za šta je odgovornost na Zapadu, a ne na Srbiji, mnogo stvari se promijenilo u svijetu, koji više ne izgleda isto, a svijet više nije unipolaran, iako je Amerika i dalje moćna zemlja.

Za EU niko nije mogao da razmišlja da će ostati bez Velike Britanije, pa je ostala, niko nije očekivao da EU loše reaguje suočena sa epidemijom kovida i drugim krizama. Ali, ono u čemu istrajavaju je antisrpski prijedlog za Srbiju, ali i za nas u Republici Srpskoj. Njima ne treba vjerovati, treba sa njima razgovarati, ali treba odbacivati svaki prijedlog koji ne uvažava i srpsku nacionalnu i državnu poziciju – smatra Dodik.

On je dodao da je razumio stav zvaničnog Beograda i da Republika Srpska podržava to da se ne prizna samoproglašeno Kosovo.

– BiH, zato što Republika Srpska to neće, prateći politiku Beograda, nije priznala Kosovo. Mnogo puta sam bio izložen pritiscima da se to učini, pa nisam. Jednako tako, i sam Vučić i rukovodstvo Srbije su dnevno izloženi raznim zahtjevima u pokušaju da naprave atmosferu pritiska koja treba da dovede do njima potrebnog rješenja – ukazao je Dodik.

On je naveo da o tome treba razgovarati, kao i da se slaže sa Vučićem kada je rekao da razgovore nastavlja od onog trenutka kada se formira ZSO, sa izvršnim funkcijama koje mora imati kao što je dogovoreno.

– U tom pogledu, ne treba nastavljati razgovore dok se ZSO ne formira u dogovorenom kapacitetu, a ne kako sada mešetare Albanci. Bez izvršnih funkcija, nema nikakvog smisla praviti praznu ljušturu koja ničemu ne služi – poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Zapad, takođe, uporno pokušava da od Republike Srpske napravi praznu ljušturu i da u njoj nema nikakvog sadržaja.

– Sav problem je u tome. Ovog puta od ZSO žele da naprave praznu ljušturu. Mislim da je predsjednik Vučić toga svjestan i da samo ono što je dogovoreno u Briselu, kada je Srbija napravila ozbiljne ustupke u kretanju ka dijalogu, mora da bude ispunjeno, a ne neke inovacije – istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o pritiscima na Srbiju da prihvati francusko-njemački prijedlog i koliko oni utiču na Republiku Srpsku i Srbe u BiH, Dodik je rekao da uvijek kada se u Banjaluci pojavi autentično političko rukovodstvo, Zapad “trči” u Beograd da uvjeri bilo koga, a sada Vučića, da je potrebno da se uključi u rješavanje problema u Srpskoj, jer tamo ima “neki svojeglavi Dodik”, kojeg samo Srbija može dovesti u red.

Naravno, ako je u Banjaluci slaba politička struja, onda Zapad kaže Srbiji da se ne petlja i da će oni sami to riješiti. Ali, kada je neko jak, onda traže od Srbije da se uključi, kako bi dodatno krivili Srbiju za sopstveni neuspjeh. Ne radi se o tome da izmišljamo toplu vodu. Mi samo želimo da se primeni slovo Dejtonskog sporazuma – naglasio je Dodik.

On je dodao da je Zapad veliki varalica, prvenstveno Amerikanci, Britanci, pa i značajan dio EU.

– Oni će, i kada dođe do potpisivanja, istog dana, pre nego što se osuši mastilo na potpisu, krenuti da ruše ono što su Srbi dobili i nastojati da dodatnim pregovorima promijene poziciju Srba, bilo u državno-pravnom smislu Srbiji ili u dejtonskom položaju Srpske – rekao je Dodik.

On je naveo da poslije njihovog tutorstva nad Crnom Gorom od kada je postala nezavisna, Crna Gora nikada nije bila u goroj političkoj situaciji.

– Sada bi za taj svoj neuspeh po tradicionalnoj matrici koju upotrebljavaju na Zapadu, za to opet okrivili Srbiju, pa kažu “Vučić se stalno nešto petlja, evo i Dodik nije čist, on sa Rusima muti…”. Govore i o nekom ruskom uticaju, kojeg uopšte nema, a niko ne govori o njihovom uticaju, koji je dramatično poguban i za Crnu Goru i sve nas na Balkanu – naglasio je Dodik.

On je dodao da je nemoguće napraviti tu državu koju oni hoće da naprave od BiH.

– To je nemoguća država. Moguća država je ona koja je napisana u Dejtonu. Ali, ona je bitno oskrnavljena, i ako se BiH ne bude vratila na slovo dejtonskog ustava ona u budućnosti neće imati nikakve mogućnosti. To je suština, a ne Vučić, ne Srbija – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbija ne odgovara kao jaka, Zapadu odgovara kao slaba, Muslimanima kao slaba, nekim kvazi Crnogorcima, koji sebe tako zovu, pa i Albancima.

– Pošto je Vučić Srbiju napravio značajno jakom u okolnostima koje su moguće, on za par mjeseci neće valjati Zapadu. On je već sada njima po kuloarima ozbiljna smetnja. Za par mjeseci biće javni napadi na njega. U tom pogledu, samo se treba pripremiti, a ja sam očit primjer kako to izgleda – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da postoji sporazum o ZSO koji mora da se primijeni, te da Srbija nikada Kosovu i Metohiji ne treba dati nezavisnost.

– Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti se junači bez pokrića. On jedino iza sebe ima američku moć i NATO, a oni brane to svoje novorođenče pobačeno negdje u istoriji, koje hoće da bude država. Ako hoće da se igraju države, i Republika Srpska je država. ZSO treba da ima izvršnu vlast, i u nekom dijelu i da liči na Republiku Srpsku, i to je tačno – dodao je Dodik.

Politika

HELEZ U PANICI OD RUSIJE! Traži uspostavljanje NATO baze u BiH

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH i naveo da se Rusiji “ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope”.

Helez je predložio “unapređenje saradnje između BiH i NATO, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima kratkog i srednjeg dometa”, a kako bi se “spriječio neželjeni uticaj Rusije i sličnih destruktivnih snaga na prostorima na području zapadnog Balkana”.

On tvrdi da bi uspostavljanje NATO baze u BiH “zaustavilo širenje destruktivnih uticaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, bezbjednosti, te suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje”, saopšteno je iz Ministarastva odbrane u Savjetu ministara.
Helez je prenio vrhovnom komandantu NATO snaga za Evropu generalu Kristoferu Kavoliju i zamjeniku načelnika štaba Vrhovne komande NATO snaga u Evropi generalu Hjubertu Kateru da je u BiH “pogoršana politička i bezbjednosna situacija”, da “takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona” i da NATO “ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Ruske Federacije”.

On je Kavoliju predložio da se BiH uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO-u i naveo da bi BiH kao članica NATO-a “učinila Savez snažnijim”.

Nastavi čitati

Politika

TOMA FILA BEZ DILEME! “Razdruženje BiH JESTE MOGUĆE po Dejtonskom sporazumu”

Advokat Toma Fila izjavio je da mirno razdruženje nije isto što i secesija i da je po Dejtonskom mirovnom sprazumu razdruženje u BiH moguće ako to svi prihvate, a da je najnovije saopštenje Ambasade SAD u BiH prijetnja Republici Srpskoj u svijetu u kojem međunarodno pravo više ne postoji.

Fila je ocijenio da Amerika želi da poziv za mirno razdruživanje kao i rezoluciju o Srebrenici iskoristi da uništi Republiku Srpsku, ukazujući da mirno razdruživanje koje predlaže Republika Srpska nije isto što i secesija.

On je naveo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tačno i na vrijeme osjetio da je cilj rezolucije uništavanje Republike Srpske i najavio da će Vlada Srpske tražiti razdruživanje.

Prema njegovim riječima, Amerika želi da iskoristi to za uništavanje Republike Srpske, zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Ističući da posljednje saopštenje američke Ambasade u BiH jeste prijetnja Republici Srpskoj, Fila je rekao da međunarodno pravo više ne postoji.

– Vidio sam to još 1996. godine i to svakome rekao. Međunarodno pravo više ne postoji – postoji pravo jačeg. Ako Amerika procijeni da je jača, onda će da proglasi šta god hoće pa i unitarnu BiH gdje će Bošnjaci biti u većini, a Srbi u manjini i onda tako će i biti. Recept kao za Kosovo – zaključio je Fila.

Ambasada SAD objavila je da secesija ili “razdruživanje” Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Republike Srpske”.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

MARKOVIĆ O RUDNICIMA LITIJUMA “U prvi plan su stavili interes, ALI NE INTERES NARODA, nego pojedinaca”

Dok su sve oči bile uprte u Generalnu skupštinu UN i rezoluciju o Srebrenici, u Narodnoj skupštini Republike Srpske se odvijalo drugo glasanje, koje može imati više uticaja na naše živote u budućnosti nego bespotrebna i na silu izglasana rezolucija bez pravne snage.
Narodnoj skupštini je otvoreno pitanje eksploatacije litijuma u Srpskoj, rekao je ovo Slaviša Marković, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističući da je 21 poslanik, mahom iz opozicije, glasao za Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare građanska inicijativa, dok poslanici vlasti, iako u sali, nisu ni glasali.

– Pokazali su kukavički odnos prema ovom jako važnom pitanju. Neusvajanje deklaracije je jasan pokazatelj u kojem smjeru će se dalje odvijati dešavanja sa otvaranjem rudnika litijuma u Lopara i koji je stav predstavnika vlasti na čelu sa SNSD – poručio je Marković.
I pored niza dokaza koje su tokom skupštinskih diskusija iznesene u korist deklaracije, ističe Marković, režim se takvim glasanjem očigledno opredjelio za kopanje litijuma.
– U prvi plan su stavili interes, ali ne interes naroda, nego pojedinaca koji iz ovog projekta mogu ostvariti ogroman profit. Ništa im nisu značila ni naša upozorenja da sva relevantna istraživanja pokazuju da kopanje litijuma znači poremećaj ekosistema, zagađenje Drine, poremećaje podzemnih voda, što dalje vodi do poplava. Predstavnici režima su podržali katastrofu u najavi, ne samo na Majevici i u Semberiji, nego posljedično u čitavoj Republici Srpskoj – poručio je Marković.

Ističe da ćemo se u slučaju otvaranja rudnika suočiti sa problemom odlaganja toksičnih i kancerogenih materija, opasnosti odlivanja tih materija u vodu, uništenja biosvijeta na ovom području…

– To je samo dio problema koje će prouzrokovati potencijalno otvaranje rudnika. Jedina dobra stvar u svemu ovome je da je narod vidio namjere vlasti i njihovo opredjeljenje kada je u pitanju rudarenje litijuma, te sada predstoji borba da se ospori otvaranje ove ekološke katastrofe u srcu Majevice. Odustati nećemo – poručio je Marković.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuelno