Connect with us

Politika

DODIK O ZSO NA KOSMETU U nekom dijelu treba da liči na Republiku Srpsku

Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji treba da ima izvršna ovlašćenja i da u nekom dijelu liči na Republiku Srpsku, od koje je Sarajevo stalnim napadima i optužbama napravilo “babarogu”, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao za portal Kosovo onlajn da međunarodnoj zajednici ne treba vjerovati, ali da treba razgovarati i odbacivati svaki prijedlog koji ne uvažava i srpsku nacionalnu i državnu poziciju.

Odgovarajući na pitanje o francusko-njemačkom prijedlogu za rješavanje pitanje Kosova, Dodik je rekao da je razgovarao sa Vučićem o izazovima koje nosi taj prijedlog.

– On se ne razlikuje mnogo od onoga što smo gledali u prošlosti, baziran je na činjenici da Srbija treba, na jedan način, prećutno da prizna Kosovo. Što je naravno – ozbiljna nemogućnost za samu Srbiju. Predsjednik Vučić je apsolutno, kao i svaki odgovorni državnik, to primio, i nije mogao da odbaci u trenutku kada su mu predali dokument, nego je morao da obavi javnu raspravu – naveo je Dodik.

On je dodao da je Vučićev pristup da ode u parlament i razgovara o tome sa različitim političkim frakcijama dio odgovornosti koje pokazuje prema toj temi.

Srbija, kao što je rekao, odbija mogućnost da na bilo koji način prizna Kosovo i pruži saglasnost da Kosovo uđe u UN, pa taman to bila i prećutna saglasnost. To je nešto što je čitava nacija mogla da čuje u parlamentu i tome treba vjerovati – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, od kada je Kosovo postalo međunarodno pitanje, za šta je odgovornost na Zapadu, a ne na Srbiji, mnogo stvari se promijenilo u svijetu, koji više ne izgleda isto, a svijet više nije unipolaran, iako je Amerika i dalje moćna zemlja.

Za EU niko nije mogao da razmišlja da će ostati bez Velike Britanije, pa je ostala, niko nije očekivao da EU loše reaguje suočena sa epidemijom kovida i drugim krizama. Ali, ono u čemu istrajavaju je antisrpski prijedlog za Srbiju, ali i za nas u Republici Srpskoj. Njima ne treba vjerovati, treba sa njima razgovarati, ali treba odbacivati svaki prijedlog koji ne uvažava i srpsku nacionalnu i državnu poziciju – smatra Dodik.

On je dodao da je razumio stav zvaničnog Beograda i da Republika Srpska podržava to da se ne prizna samoproglašeno Kosovo.

– BiH, zato što Republika Srpska to neće, prateći politiku Beograda, nije priznala Kosovo. Mnogo puta sam bio izložen pritiscima da se to učini, pa nisam. Jednako tako, i sam Vučić i rukovodstvo Srbije su dnevno izloženi raznim zahtjevima u pokušaju da naprave atmosferu pritiska koja treba da dovede do njima potrebnog rješenja – ukazao je Dodik.

On je naveo da o tome treba razgovarati, kao i da se slaže sa Vučićem kada je rekao da razgovore nastavlja od onog trenutka kada se formira ZSO, sa izvršnim funkcijama koje mora imati kao što je dogovoreno.

– U tom pogledu, ne treba nastavljati razgovore dok se ZSO ne formira u dogovorenom kapacitetu, a ne kako sada mešetare Albanci. Bez izvršnih funkcija, nema nikakvog smisla praviti praznu ljušturu koja ničemu ne služi – poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Zapad, takođe, uporno pokušava da od Republike Srpske napravi praznu ljušturu i da u njoj nema nikakvog sadržaja.

– Sav problem je u tome. Ovog puta od ZSO žele da naprave praznu ljušturu. Mislim da je predsjednik Vučić toga svjestan i da samo ono što je dogovoreno u Briselu, kada je Srbija napravila ozbiljne ustupke u kretanju ka dijalogu, mora da bude ispunjeno, a ne neke inovacije – istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o pritiscima na Srbiju da prihvati francusko-njemački prijedlog i koliko oni utiču na Republiku Srpsku i Srbe u BiH, Dodik je rekao da uvijek kada se u Banjaluci pojavi autentično političko rukovodstvo, Zapad “trči” u Beograd da uvjeri bilo koga, a sada Vučića, da je potrebno da se uključi u rješavanje problema u Srpskoj, jer tamo ima “neki svojeglavi Dodik”, kojeg samo Srbija može dovesti u red.

Naravno, ako je u Banjaluci slaba politička struja, onda Zapad kaže Srbiji da se ne petlja i da će oni sami to riješiti. Ali, kada je neko jak, onda traže od Srbije da se uključi, kako bi dodatno krivili Srbiju za sopstveni neuspjeh. Ne radi se o tome da izmišljamo toplu vodu. Mi samo želimo da se primeni slovo Dejtonskog sporazuma – naglasio je Dodik.

On je dodao da je Zapad veliki varalica, prvenstveno Amerikanci, Britanci, pa i značajan dio EU.

– Oni će, i kada dođe do potpisivanja, istog dana, pre nego što se osuši mastilo na potpisu, krenuti da ruše ono što su Srbi dobili i nastojati da dodatnim pregovorima promijene poziciju Srba, bilo u državno-pravnom smislu Srbiji ili u dejtonskom položaju Srpske – rekao je Dodik.

On je naveo da poslije njihovog tutorstva nad Crnom Gorom od kada je postala nezavisna, Crna Gora nikada nije bila u goroj političkoj situaciji.

– Sada bi za taj svoj neuspeh po tradicionalnoj matrici koju upotrebljavaju na Zapadu, za to opet okrivili Srbiju, pa kažu “Vučić se stalno nešto petlja, evo i Dodik nije čist, on sa Rusima muti…”. Govore i o nekom ruskom uticaju, kojeg uopšte nema, a niko ne govori o njihovom uticaju, koji je dramatično poguban i za Crnu Goru i sve nas na Balkanu – naglasio je Dodik.

On je dodao da je nemoguće napraviti tu državu koju oni hoće da naprave od BiH.

– To je nemoguća država. Moguća država je ona koja je napisana u Dejtonu. Ali, ona je bitno oskrnavljena, i ako se BiH ne bude vratila na slovo dejtonskog ustava ona u budućnosti neće imati nikakve mogućnosti. To je suština, a ne Vučić, ne Srbija – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbija ne odgovara kao jaka, Zapadu odgovara kao slaba, Muslimanima kao slaba, nekim kvazi Crnogorcima, koji sebe tako zovu, pa i Albancima.

– Pošto je Vučić Srbiju napravio značajno jakom u okolnostima koje su moguće, on za par mjeseci neće valjati Zapadu. On je već sada njima po kuloarima ozbiljna smetnja. Za par mjeseci biće javni napadi na njega. U tom pogledu, samo se treba pripremiti, a ja sam očit primjer kako to izgleda – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da postoji sporazum o ZSO koji mora da se primijeni, te da Srbija nikada Kosovu i Metohiji ne treba dati nezavisnost.

– Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti se junači bez pokrića. On jedino iza sebe ima američku moć i NATO, a oni brane to svoje novorođenče pobačeno negdje u istoriji, koje hoće da bude država. Ako hoće da se igraju države, i Republika Srpska je država. ZSO treba da ima izvršnu vlast, i u nekom dijelu i da liči na Republiku Srpsku, i to je tačno – dodao je Dodik.

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Politika

Crnadak o MILANOVIĆEVOJ POSJETI DERVENTI: Dodik mu je to dopustio pa otišao daleko odavde, NOŽ U LEĐA VLASTITOM NARODU

– Lijepo je što je Dodik danas u posjeti Hilandaru, ali njegovu sramotu ne može saprati čak ni Sveta gora – rekao je potpredsjednik i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je vlast Republike Srpske dozvolila da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikuje brigadu HVO u Derventi, gradu koji je veoma stradao u Odbrambeno- otadžbinskom ratu upravo od jedinica HVO.

Crnadak kaže da je sramota i strašno da Zoran Milanović, poznat po izjavi “Srbi su šaka jada” u Derventi, u srcu Republike Srpske, uz obezbjeđenje MUP Republike Srpske, odlikuje HVO, odaje počast onima koji su činili zločine nad Srbima.

– Dodik mu je to odobrio i bukvalno se sklonio daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu! – poručio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno