Connect with us

Svijet

Spasioci iz BiH spasili 26 osoba ispod ruševina nakon potresa

Ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu zahvalio je Bosni i Hercegovini na pomoći ukazanoj nakon razornih zemljotresa i dodao da su spasilačke ekipe iz BiH spasile 26 osoba ispod ruševina, javlja Anadolija.

Čavušoglu se u Ankari sastao s ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, a nakon sastanka novinarima je kazao da je BiH uputila poruke saučešća, a potom i pomoć Turskoj nakon razornih zemljotresa na jugu te zemlje.

“Trinaest timova za potragu i spašavanje od 234 osobe iz Bosne i Hercegovine stiglo je u Tursku odmah nakon potresa. Oni vrijedno rade u Hataju, Adiamanu i Kahramanmarašu i do 12. februara su iz ruševina spasili 26 ljudi. Također su poslali šatore za žrtve potresa i obećali novčanu pomoć”, kazao je Čavušoglu.

Ističući kako su u prukupljanju humanitarne pomoći u BiH bili uključeni Rijaset Islamske zajednice, Crveni krst, lokalne vlasti i nevladine organizacije, Čavuškoglu je kazao da je u Tursku stiglo 30 tona humanitarne pomoći iz BiH.

“Vidimo zaista sjajnu reakciju iz Bosne i Hercegovine. Kao što ste mogli vidjeti na vijestima, 12-godišnji dječak po imenu Benjamin Mehanović prikupljao je novac prodajući čaj na sarajevskim ulicama. Ljubim oči našeg brata Benjamina. Bosanska nana je ušteđeni novac za crne dane dala volonterima ispred džamije i zamolila ih da ga dostave nama. Ljubimo ruke našoj dobroj nani iz Bosne”, kazao je Čavušoglu.

Dodao je da Turska cijeni pomoć koju dobija iz cijelog svijeta u ovim teškim trenucima nakon zemljotresa te je dodao da je kolegi Konakoviću poželio uspješan mandat na funkciji šefa bh. diplomatije.

“Radimo zajedno na daljnjem jačanju naših istorijskih i kulturnih veza s Bosnom i Hercegovinom. Veliku važnost pridajemo miru, prosperitetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine. Snažno podržavamo njen teritorijalni integritet i suverenitet”, rekao je turski ministar.

Izražavajući zadovoljstvo uspostavom Savjeta ministara Bosne i Hercegovine u kraćem roku od očekivanog, Čavušoglu je kazao da će uskoro biti formirana i vlast na federalnom i kantonalnim nivoima.

“Takođe smo zadovoljni što je Bosna i Hercegovina dobila datum pregovora s Evropskom unijom i dobila status kandidata. Snažno podržavamo evroatlantske integracije svih zemalja Zapadnog Balkana”, poručio je on.

Šef turske diplomatije kaže da je stotinu država ponudilo pomoć Turskoj nakon zemljotresa, a da trenutno na terenu radi 7.606 spasilaca iz 76 država, dok se očekuje dolazak još 712 spasilaca iz još dvije zemlje. Dodao je da su se spasilačke ekipe vratile u 12 država iz kojih su došle, uključujući i susjednu Grčku.

Upozorio je i na dezinformacije i neosnovane optužbe koje se u medijima i na društvenim mrežama pojavljuju u vezi sa stranim spasilačkim ekipama.

“Nažalost, značajan dio onih koji to rade su naši vlastiti mediji, naši korisnici društvenih mreža. Ne razumijem šta im je cilj, kakvu korist imaju od toga, ali bezobrazno je to prema tim zemljama, jer su ti spasioci došli s dobrim namjerama i pomogli nam”, rekao je Čavušoglu.

(Anadolija/Mondo)

Svijet

MASOVNI PROTESTI u Francuskoj: Nasilje na ulicama Pariza, Nanta, Rena

Policija je upotrijebila suzavac protiv demonstranata u Parizu, a 22 osobe su uhapšene desetog dana masovnih protesta i štrajkova zbog penzione reforme, javlja Bi-Bi-Si.

Širom Francuske raspoređeneo je oko 13.000 policajaca.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da su hapšenja opravdana “zbog velikog rizika po javni red”.

Protesti su intenzivirani posljednjih dana i u mnogim gradovima došlo je otvorenih sukoba policije i demonstranata.

Sukobi i nasilje zabilježeni su u Parizu, Nantu i Renu.

Demonstranti su na više mjesta blokirali auto-puteve i ometali javni transport.

U Renu, demonstranti su zapalili smeće i blokirali saobraćaj na auto-putu.

I u Nantu je policija upotrijebila suzavac, a demonstranti su izvaljivali saobraćajne znake.

Demonstranti su bijesni nakon što je vlada zaobišla glasanje u parlamentu i progurala reformu pozivajući se na klauzulu u Ustavu.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Svijet

Naoružana do zuba ušla u školu, pa napravila masakr: Policija objavila snimak (VIDEO)

Troje djece i troje odraslih ubijeno je juče u pucnjavi u privatnoj hrišćanskoj osnovnoj školi u Nešvilu, na jugu SAD.
Napad je izvela 28-godišnja žena identifikovana kao Odri Elizabet Hol, bivša učenica škole koju je policija ubila na licu mjesta. Ubijena djeca imala su između osam i devet godina.Džon Drejk, šef policije u Nešvilu, je novinarima rekao da se Odri Elizabet Hol izjašnjavala kao transrodna osoba. Još uvijek nije jasno da li je napadač zvanično identifikovan kao žena ili muškarac. U međuvremenu, policija u Nešvilu objavila je snimak na kojem se vidi kako napadač ulazi u školu. Na snimku, koji izgleda da je sa nadzornih kamera u zgradi, vidi se Odri Hejl kako puca na ulazna vrata, a zatim prolazi kroz razbijeno staklo kako bi ušla u školu.

Napadač je imao crvenu kapu, maskirne pantalone i nešto što liči na zaštitni prsluk. Hejl je u jednoj ruci nosila jurišnu pušku, dok joj je drugo, slično oružje visilo sa lijevog kuka. Nakon što je ušla u školu, na snimku se vidi kako luta pustim hodnicima škole, u jednom trenutku prolazi pored prostorije sa natpisom “Ministri”.

Policajci su kod Odri pronašli mape zgrade sa planom napada. Policija je okačila slike sa mjesta zločina koje pokazuju da se Odri Hejl spremala da puca kada je policija stigla. Prema navodima policije, pucala je na njihova vozila dok su se približavala, pogodivši jedno vozilo kroz šoferšajbnu.

Prvi snimci i fotografije pokazuju i oružje korišćeno u napadu i njen automobil Honda Fit parkiran u blizini. Pucnjava je prestala oko 14 minuta nakon što je počela, kada je policija upala u zgradu i ubila ženu.

Sva tri učenika imala su devet godina i oni su identifikovani kao Evelin Dajkhaus, Vilijam Kini i Hali Skrugs, piše CNN. U pucnjavi je ubijena i 61-godišnja Sintija Pik, 60-godišnja Ketrin Kunc i Majk Hill (60), saopštila je policija.

 

Nastavi čitati

Svijet

Poljska, Velika Britanija, Njemačka,Belgija, Holandija, Francuska, Češka: Evropa GORI U PROTESTIMA

Veliki protesti širom EU dovode vlasti zemalja EU u dilemu – da djeluju represivno ili da mijenjaju ciljeve, procjenjuje “Geopolitika”.

U Varšavi su održani veliki protesti poljskih poljoprivrednika, a resornog ministra, koji je govorio na jednom zatvorenom skupu i tvrdio da je stanje poljskih poljoprivrednika – dobro, nezadovoljna publika počela je da gađa jajima.

U Velikoj Britaniji dramatično su porasli troškovi života zbog čega su učestali protesti stanovnika uz već uobičajeno paljenje računa za struju i druge režije.

Ni u Njemačkoj nije ništa bolje. Potrošačke cijene su povećane oko 9,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. U toku je veliki štrajk koji je praktično “zatvorio” Njemačku.

Na ulicama Brisela, glavnog belgijskog grada i centra EU, policija se sukobljava sa nezadovoljnim poljoprivrednicima, koji su snage javnog reda polijevali stajskim đubrivom.

U Holandiji već mjesecima traju protesti farmera kojima prijeti egzistencijalna ugroženost zbog nove vladine reforme. Poljoprivrednici su osnovali i vlastitu stranku koja je ostvarila značajan i neočekivan uspjeh na izborima.

Francuska već danima gori u milionskim protestima zbog Makronove penzijske reforme koju je progurao bez izglasavanja u parlamentu, na šta ima ustavno pravo, ali takav potez ne doprinosi ugledu francuske demokratije, jer mu se protivi velika većina građana.

Protesti u Francuskoj poprimaju sve agresivniji karakter. Prepuni su obračuna policije sa nezadovoljnim građanima, veliki je broj povrijeđenih lica…

Protestuju i Česi u Pragu, gdje se prošle sedmice na glavnom gradskom trgu okupilo više desetina hiljada nezadovoljnih građana, a osim socijalnog nezadovoljstva sve je primjetnije i političko.

Avet prelijevanja ukrajinskog rata na čitavu Evropu ljude počinje činiti nervoznim i prestrašenim. Do prije nekoliko godina ovakav razvoj događaja na tlu Evrope nije se mogao zamisliti ni u najcrnjim scenarijima – navodi “Geopolitika”.

Sve to ukazuje na jačanje nezadovoljstva građana unutar EU. Pa iako ti protesti još nemaju neku zajedničku političku ili ideološku platformu, jasno je da njihova masovnost i osjećaj međusobne solidarnosti može imati tendenciju koja bi trebala izazvati zabrinutost vodećih političkih struktura.

Evropskim građanima prijete socijalni problemi zbog rasta inflacije, pada proizvodnje kroz sve masovniju deindustrijalizaciju i odliv visokotehnoloških i profitabilnih kompanija u prekoatlantske sigurnije poslovne luke uz rast nezaposlenosti kao posljedicu toga.

Nakon energetske krize i raskida svih veza s Rusijom kroz čuvene sankcijske pakete koji su snažno udarili i na evropsku privredu, građanima Unije sada prijeti i ostanak bez kineskih proizvoda kroz moguće otkazivanje Brisela poslovne saradnje sa Kinom – zaključuje se u tekstu.

Nastavi čitati

Aktuleno